دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / جرم افترا و شرایط تحقق آن

جرم افترا و شرایط تحقق آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی جرم افترا و شرایط تحقق آن می پردازیم . 

 

افترا در لغت به معنای نسبت دروغ یا کذب به کسی ، تهمت یا اسناد خیانت است . هر چیز ناحق و برخلاف واقع ، بیان شده است . جرم افترا از جمله جرایمی است که به ابرو و حیثیت فرد اسیب وارد می کند . همانطور در قانون مجازات اسلامی تعریف شده این جرم زمانی به وقوع می پیوندد که عملی  را که طبق قانون جرم شناخته شده است را به دیگری نسبت دهیم . مثلا زمانی که به فردی گفته شود کلاهبردار ، بدون انکه که فرد واقعا کلاهبردار باشد . 
براین اساس قانونگذار با هدف حفظ آرامش عمومی و فردی در جامعه به تعریف جرم افترا و مجازات آن پرداخته است ، بنابراین در این مقاله به مفهوم جرم افترا و شرایط تحقق آن بررسی می کنیم . 

جرم افترا چیست ؟

جرم افترا عبارتست از انتساب امری مجرمانه و یا انتشار جرم انتسابی به یکی از طرق قانونی و امثال آن . 
ماده 697 قانون مجازات اسلامی در تعریف افترا بیان می دارد : هركس به قصد اضرار به غير يا تشويش اذهان عمومي يا مقامات رسمي به وسيله نامه يا شكواييه يا مراسلات يا عرايض يا گزارش يا توزيع هر گونه اوراق چاپي يا خطي با امضا يا بدون امضا اكاذيبي اظهار کند يا با همان مقاصد اعمالي را بر خلاف حقيقت راساً يا به عنوان نقل قول به شخص حقيقي يا حقوقي يا مقامات رسمي تصريحاً يا تلويحاً نسبت دهد، اعم از اينكه از طريق مزبور به نحوي از انحا ضرر مادي يا معنوي به غير وارد شود یا خیر، علاوه بر اعاده حيثيت در صورت امكان، بايد به حبس از دو ماه تا دو سال يا شلاق تا 74 ضربه محكوم شود .

شرایط تحقق جرم افترا

برای تحقق جرم افترا باید شرایط زیر وجود داشته باشد : 


جرم افترا که از نمونه های آن، جرم تهمت دزدی بوده، فقط نسبت به افراد حقیقی صورت می گیرد نه افراد حقوقی پس شامل شرکت ، کارخانه یا غیره نمی باشد . 
حتما باید عمل انتسابی در قانون جرم شناخته شده باشد وگرنه جرم افترا محقق نمی شود . 
برای تحقق جرم افترا فرد باید عمدا و با قصد ضرر زدن آن جرم را به غیر نسبت دهد ، در جرم افترا فعل انتسابی به حیثیت و ابروی فرد لطمه وارد می کند . 
باید آن جرم انتسابی که به فرد افترا زده اند غیر واقع باشد مثلا : اگر شخصی واقعا سارق یا کلاهبردار است نسبت دادن این جرم به فرد افترا محسوب نمی شود ، بار اثبات آن برعهده مفتری ( افترا زننده ، نسبت دهنده ) است .

نکته حائز اهمیت این است که شاکی باید اثبات کند که به او افترا زده شده است و اقدام به اثبات پاپوش نماید .

پرونده سازی

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جرم افترا و شرایط تحقق آن ، در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا از طریق مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون جرم افترا و شرایط تحقق آن پاسخ دهند .