دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / قانون ثبت اسناد و املاک

قانون ثبت اسناد و املاک

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در پاسخ به این پرسش که قانون ثبت اسناد و املاک چیست و محتوای متن مواد آن چه می باشد؛ می توان گفت، این قانون، مجموعه قوانین و مقرراتی که توسط قانون گذار، به منظور تنظیم امور افراد در حوزه امور ثبتی تصویب شده و افراد می توانند با دانلود فایل pdf آن از جزئیات آن آگاه شوند.

 

ثبت مالکیت امری مهم و حیاتی است و به همین جهت، در هر کشوری، قوانین و سازمان هایی با ساز و کار مشخص، مسئولیت ثبت و تثبیت املاک و اسناد مربوط به آن را بر عهده دارد. در این راستا، در حقوق ایران، قانون گذار مجموعه مقرراتی را تحت عنوان قانون ثبت اسناد و املاک تدوین و تصویب نموده است.

کلیه افراد، در طول حیات خویش، بارها با مسائل ثبتی و روند آن سر و کار داشته و به نقل و انتقال ملک، سند، ثبت احوال و.... پرداخته اند. آنچه در این میان حائز اهمیت می باشد این است که کلیه این امور، تحت عنوان قوانین ثبتی در کشور، صورت می گیرد. به همین دلیل، نیاز است که افراد با قانون ثبت اسناد و املاک و همچنین، جزئیات آن، نظیر تاریخچه، بخش ها، فصل ها و... آشنایی داشته باشند.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که قانون ثبت اسناد و املاک چیست و تاریخچه آن چه می باشد؛ به بیان بخش ها و فصل ها و متن مواد قانون ثبت اسناد و املاک بپردازیم. سپس در انتها، امکان دانلود این قانون در قالب فایل pdf فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

قانون ثبت اسناد و املاک چیست

مطابق اصل بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حیثیت، جان، مال، حقوق و مسکن اشخاص از تعرض مصون است. بنابراین، حفظ اسناد و مالکیت اشخاص با ارزش بوده و با نظم عمومی در ارتباط می باشد.

 

به جهت اهمیتی که مالکیت در اقتصاد و دنیای امروزی پیدا کرده است، تثبیت مالکیت امری مهم و حیاتی تلقی شده و در همین راستا، در هر کشوری قوانین خاصی در حوزه این موضوع، تصویب گردیده تا امور مربوط به ثبت و تثبیت مالکیت را تنظیم نماید.

 

با توجه به مطالب فوق، در پاسخ به این پرسش که قانون ثبت اسناد و املاک چیست؛ می توان چنین پاسخ داد که قانون ثبت اسناد و املاک، مجموعه قوانین و مقرراتی است که توسط قانون گذار و به منظور تنظیم امور افراد در حوزه امور ثبتی و املاک نظیر مالکیت، ثبت احوال، نقل و انتقال سند و... تدوین و تصویب شده است.

 

از اهداف و فلسفه وضع قوانین ثبتی، برقراری و تثبیت نظم عمومی و استقرار امنیت می باشد به طوری که اجرا و اعمال قوانین ثبتی، از بروز اختلافات ارضی و ملکی شهروندان جلوگیری و خلل در نظام ثبتی، موجبات ایجاد اختلاف در نظم عمومی را فراهم می سازد.

 

تاریخچه قانون ثبت اسناد و املاک

در قسمت گذشته، در خصوص ماهیت و تعریف قانون ثبت اسناد و املاک توضیحاتی ارائه نموده و بیان کردیم که قانون ثبت اسناد و املاک، مجموعه مقرراتی است که امور شهروندان را در حوزه مسائل ثبتی، تنظیم و اداره می کند. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به توضیح تاریخچه قانون ثبت اسناد و املاک بپردازیم.

 

اولین قانون ثبت اسناد و املاک در ایران، در بیستم اردیبهشت سال 1290خورشیدی در ۱۴۳ ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید. بر مبنای این قانون، دایره ثبت اسناد در وزارت عدلیه (دادگستری) تاسیس گردید که مدتی بعد، به اداره کل و سپس سازمان ارتقا پیدا نمود.

 

بعد از آن، قانونی تحت عنوان قانون ثبت اسناد و املاک، مشتمل بر یک صد و چهل و دو‌ ماده، در تاریخ بیست و ششم اسفند ماه یک هزار و سیصد و ده شمسی به تصویب کمسیون قوانین عدلیه مجلس شورای ملی رسید و از آن زمان تا کنون قابل اجراست.

 

قانونی که هم اکنون در کشور اجرا می شود، همان قانون سال 1310 می باشد. با این که برخی از مواد این قانون، در طول زمان با اصلاحاتی رو به رو شده است، اما به طور کلی می توان بیان داشت که اکثر مواد این قانون، همان مواد تصویب شده در سال 1310 می باشد که این امر، با توجه به پیچیدگی و گسترش امور ثبتی شهروندان، نیاز به تدوین و تصویب قانونی متناسب با امور روز را دو چندان می نماید.

 

بخش ها و فصل ها و متن مواد قانون ثبت اسناد و املاک

در بخش های پیشین مقاله، بیان نمودیم که امور افراد، در حوزه ثبتی من جمله سند خانه، بر اساس قانونی تحت عنوان قانون ثبت اسناد و املاک، تنظیم و اداره می گردد. به جهت آشنایی علاقمندان با جزئیات این قانون، در این قسمت از مقاله، به بخش ها و فصل ها و متن مواد قانون ثبت اسناد و املاک پرداخته شده است.

 

قانون ثبت اسناد و املاک از هشت بخش (باب) تشکیل گردیده که شامل تشکیلات اداری ثبت، ثبت عمومی، ثبت اسناد، دفاتر اسناد رسمی، اجرا مفاد اسناد رسمی، جرائم و مجازات، تعرفه و مخارج ثبت اسناد و املاک و مواد مخصوصه می شود.

 

برخی از بخش های این قانون از فصولی جداگانه نیز تشکیل شده است. برای مثال، بخش دوم (ثبت عمومی) شامل سه فصل اعلان ثبت و تحدید حدود، اعتراض و در آثار ثبت می شود. همچنین بخش سوم (ثبت اسناد) در سه فصل مواد عمومی، آثار ثبت اسناد و امانت، سازماندهی گردیده است.

 

علاوه بر این، همانطور که پیش تر اشاره شد، قانون ثبت اسناد و املاک از 157 ماده تشکیل شده است که در میان، آیین نامه هایی در جهت اجرای مفاد آن نیز، به تصویب رسیده است. مواد این قانون، به دو شیوه ماهوی و شکلی تنظیم گردیده و برای تعیین و محفوظ بودن مالکیت مالکان و حقوق صاحبان اسناد، به کار برده می شود. در قسمت بعدی مقاله، امکان دانلود فایل pdf قانون ثبت اسناد و املاک فراهم شده است.

 

 

دانلود pdf قانون ثبت اسناد و املاک

به منظور اجرای قوانین ثبتی در کشور، قوه قضائیه سازمانی تحت عنوان سازمان ثبت و اسناد و املاک نیز تاسیس نموده است. این سازمان در راستای اجرای قانون ثبت اسناد و املاک، وظایف مختلفی من جمله ثبت و صدور سند تمامی املاک، معاملات، ثبت شرکت‌ ها، اختراعات، علایم تجاری و دارایی‌ های شخصی افراد ساکن در ایران را به عهده دارد.

 

این سازمان همچنین دارای یک سامانه، تحت عنوان سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک به آدرس ssaa.ir می باشد. این سامانه، علاوه بر فعالیت در حوزه ثبت اسناد و املاک، خدماتی را در راستای ثبت شرکت ها، ثبت احوال، ثبت مالکیت معنوی و ... را نیز ارائه می دهد. به منظور آشنایی علاقمندان با مندرجات و مفاد این قانون، در جدول زیر، امکان دانلود pdf قانون ثبت اسناد و املاک فراهم گردیده است.

 

دانلود pdf قانون ثبت اسناد و املاک
  • نویسنده: مجلس شورای اسلامی
  • حجم: 477 KB
  • منبع: سایت مجلس شورای اسلامی

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد متن مواد قانون ثبت اسناد و املاک در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون متن مواد قانون ثبت اسناد و املاک پاسخ دهند.