دینا / آشنایی با مراجع دادگستری / آشنایی با مراجع غیر قضایی / مجمع تشخیص مصلحت نظام کجاست و رئیس آن کیست

مجمع تشخیص مصلحت نظام کجاست و رئیس آن کیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مجمع تشخیص مصلحت نظام در ساختمان پیشین مجلس شورای اسلامی تهران واقع شده است. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام وظیفه هدایت مجمع را بر عهده دارد. اعضای مجمع در سال 1404 شامل ۴۶ نفر ثابت و یک نفر مهمان متناسب با موضوع جلسه هستند که هر پنج سال یکبار با حکم رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می شوند. دبیر مجمع نیز مسئولیت پشتیبانی ستادی و کارشناسی مجمع را بر عهده دارد. 

 

مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان یک نهاد مهم در ساختار سیاسی ایران، وظایف حیاتی در حل اختلافات بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان دارد. این مجمع همچنین مسئول تدوین سیاست های کلی نظام است که بر اساس آن، تصمیمات استراتژیک کشور شکل می گیرد. رئیس مجمع در سال ۱۴۰۴ وظایف خود را بر عهده دارد. اعضای مجمع که ۴۶ نفر هستند، هر پنج سال یکبار با حکم رهبر جمهوری اسلامی انتخاب می شوند. دبیر مجمع وظایف پشتیبانی ستادی و کارشناسی را بر عهده دارد.

 

اهمیت مجمع تشخیص مصلحت نظام در این است که به عنوان یک نهاد عالی رتبه، نقش کلیدی در تدوین سیاست های کلی نظام و حل اختلافات بین مجلس و شورای نگهبان دارد. این مجمع با بررسی و تدوین سیاست های کلی، به عنوان یک مرجع مهم در تصمیم گیری های استراتژیک کشور عمل می کند. از این رو، انتخاب اعضای مجمع و دقت در عملکرد آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در سال 1404، با توجه به شرایط داخلی و بین المللی، نقش مجمع در تدوین سیاست های اقتصادی و سیاسی کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به بررسی وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام، پرداخته شده و عناونی نظیر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ۱۴۰۴، اعضا و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام 1404، توضیح داده شده است. 

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ۱۴۰۴

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ۱۴۰۴ به عنوان یکی از مقامات مهم در نظام جمهوری اسلامی ایران، وظایف حیاتی در هدایت این نهاد دارد. این فرد مسئولیت اداره جلسات و تصمیم گیری های مجمع را بر عهده دارد و در حل اختلافات بین مجلس و شورای نگهبان نقش کلیدی ایفا می کند. همچنین، رئیس مجمع در تدوین سیاست های کلی نظام و حل معضلات نظام با ارجاع از سوی مقام رهبری مشارکت دارد.

 

وظایف رئیس مجمع شامل هدایت جلسات و کمیسیون های تخصصی است. او باید به گونه ای عمل کند که منافع ملی و مصلحت نظام در اولویت قرار گیرد. رئیس مجمع همچنین در جلسات هیئت عالی نظارت حضور دارد و با سایر اعضای مجمع همکاری می کند تا به اهداف مجمع دست یابند. این همکاری شامل بررسی مصوبات مجلس و شورای نگهبان و ارائه نظرات کارشناسی در مورد مسائل مهم کشور است.

 

اهمیت نقش رئیس مجمع در سال ۱۴۰۴ به این است که او باید با درایت و دقت، مجمع را در مسیر تدوین سیاست های کلی نظام هدایت کند. این نقش از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان یک نهاد عالی رتبه، در تصمیم گیری های استراتژیک کشور تاثیرگذار است. رئیس مجمع باید با همکاری سایر اعضا، به حل معضلات نظام بپردازد و در شرایط بحران، راهکارهای مناسب را ارائه دهد.

 

اعضا و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام 1404

در مورد اعضا و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام 1404 می توان گفت که اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۱۴۰۴ شامل ۴۶ نفر هستند که به دو دسته اعضای حقیقی و اشخاص حقوقی تقسیم می شوند. اعضای حقیقی شامل نخبگان مجرب و دارای سوابق اجرایی هستند که هر پنج سال یکبار با حکم رهبر جمهوری اسلامی منصوب می شوند. اعضای حقوقی نیز شامل رؤسای سه قوه، فقهای شورای نگهبان، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، دبیر شورای عالی امنیت ملی، و وزیر یا رئیس دستگاهی که موضوع مورد بحث به آن مربوط است، می شود.

 

وظایف اعضای مجمع شامل حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان، تدوین سیاست های کلی نظام، و نظارت بر حسن اجرای این سیاست ها است. اعضای مجمع با همکاری یکدیگر، به حل معضلات نظام و ارائه راه حل های مناسب می پردازند. آن ها در کمیسیون های تخصصی دائمی مانند کمیسیون علمی، فرهنگی و اجتماعی، کمیسیون سیاسی، دفاعی و امنیتی، و کمیسیون حقوقی و قضایی فعالیت می کنند.

 

دبیر مجمع مسئولیت پشتیبانی ستادی و کارشناسی را بر عهده دارد و به پیشنهاد رئیس مجمع و با موافقت رهبری منصوب می شود. دبیر می تواند در موارد لازم، کمیته ها یا کمیسیون هایی با حضور کارشناسان تشکیل دهد تا به اهداف مجمع دست یابند. دبیرخانه مجمع نقش مهمی در پشتیبانی از فعالیت های کمیسیون ها و جلسات مجمع دارد و با همکاری سایر اعضا، به تدوین و اجرای سیاست های کلی نظام کمک می کند.

 

وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام

در قسمت های قبل به جایگاه رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان هدایت کننده این مجمع و اعضا و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام 1404، پرداخته شد. در این قسمت از مقاله، وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام، مورد بررسی قرار گرفته شده است. بر اساس این قانون وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام 1404، به 8 دسته تقسیم می شود.  این 8 دسته نیز به دو دسته 4 تایی از وظایف عمومی و وظایف مربوط به موقعیت ها و شرایط خاص تقسیم می شوند. 

 

وظایف عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام

 

تشخیص مصلحت میان نظرات مجلس و شورای نگهبان: در مواردی که شورای نگهبان مصوبه مجلس را خلاف موازین شرع یا قانون اساسی بداند و مجلس با در نظر گرفتن مصلحت نظام نظر شورای نگهبان را تأمین نکند، مجمع تشخیص مصلحت نظام به مصوبه مورد اختلاف رسیدگی می کند و با در نظر گرفتن مصلحت نظام، قانونی به تصویب می رساند که برای مجلس و شورای نگهبان لازم الاجرا است.

 

تهیه و پیشنهاد پیش نویس سیاست های کلی نظام: مجمع وظیفه دارد که سیاست های کلی نظام را پس از مشورت با مقام رهبری تدوین و پیشنهاد کند.

 

حل معضلات نظام: در مواردی که معضلات نظام از طریق عادی قابل حل نیست، مجمع با ارجاع مقام رهبری به حل این معضلات می پردازد.

 

اعلام نظر در مورد استفساریه ها: مجمع وظیفه دارد در مورد استفساریه های مربوط به خود نظر دهد.

 

 

وظایف مقطعی مجمع تشخیص مصلحت نظام

 

مشاوره در اموری که رهبر ایران به مجمع ارجاع می کند: در مواردی که رهبر ایران در اجرای اصل ۱۱۲ قانون اساسی موضوعی را به مجمع ارجاع می دهد، مجمع وظیفه دارد در آن مورد مشاوره کند.

 

تشکیل شورای موقت رهبری: در صورت فوت یا استعفا مقام رهبری یا عزل توسط مجلس خبرگان رهبری، مجمع وظیفه دارد یک شورای ۳ نفره برای رسیدگی به امور تحت اختیار رهبر تشکیل دهد.

 

تصویب مصوبات شورای رهبری: در صورت عزل، استعفا یا فوت رهبر وقت، مجمع وظیفه دارد مصوبات شورای رهبری را تصویب کند. در زمان وجود رهبر، این بررسی بر عهده شخص وی است.

 

مشارکت در شورای بازنگری قانون اساسی: مجمع در شورای بازنگری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصل ۱۷۷ قانون اساسی مشارکت دارد.

 

همانطور که گفته شد، مجمع تشخیص مصلحت نظام، وظایفی بر عهده دارد که به دو  دسته وظایف عمومی و وظایف مقطعی تقسیم می شود. وظایف عمومی، در واقع همان وظایف دائمی مجمع بوده و رسیدگی به این وظایف همواره، مورد توجه و اهمیت می باشد. در مقابل وظایف مقطعی، نشان می دهد که مجمع تشخیص مصلحت نظام در شرایط خاص و بحران های سیاسی نقش مهمی در حفظ ثبات نظام ایفا کرده و خارج از وظایف عمومی خود، به وظایف دیگر نیز رسیدگی می نماید.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1404، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجمع تشخیص مصلحت نظام کجاست و رئیس آن کیست در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجمع تشخیص مصلحت نظام کجاست و رئیس آن کیست پاسخ دهند.