دینا / تجاری / مالیات / فرم تبصره 100 مالیات

فرم تبصره 100 مالیات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در پاسخ به این پرسش که شرایط فرم تبصره 100 مالیات چیست؛ باید بیان داشت که مطابق قانون بودجه سال جاری، سقف برخورداری از معافیت‌های تبصره ماده ۱۰۰ برای عملکرد سال گذشته، صد برابر معافیت ماده 84 قانون مالیات های مستقیم در نظر گرفته شده است. متقاضیان می توانند مراحل تکمیل این فرم را در درگاه ملی خدمات مالیات پیگیری نمایند.

 

یکی از امتیازاتی که قانون گذار در راستای حمایت از مشاغل و کسب و کارها در نظر گرفته است، در تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم بیان گردیده است. به موجب این تبصره، سازمان امور مالیاتی، شرایطی را در نظر گرفته است که براساس آن، برخی کسب وکارها از مزایایی نظیر پرداخت مالیات مقطوع، عدم نیاز به نگهداری اسناد و مدارک و ... بهره مند خواهند شد.

 

یکی از سوالات رایجی که ممکن است در این زمینه، برای مودیان مالیاتی مطرح شود، این پرسش است که شرایط استفاده از فرم تبصره ۱۰۰ مالیات مستقیم چیست و چه ضوابطی، می بایست در این زمینه مورد رعایت قرار گیرد تا مودی، قادر به استفاده از مزایا و امتیازات این ماده گردد.

 

بنابر اعلام سازمان مالیات، صاحبان مشاغلی که تا 10 مرداد سال جاری، فرم مالیات مقطوع موضوع تبصره ماده 100، برای آن ها در سامانه خدمات مالیاتی بارگذاری نشود، می بایست اظهارنامه خود را تا پایان روز دوشنبه 15 مردادماه سال 1403؛ تسلیم نمایند.

 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که شرایط استفاده از فرم تبصره 100 مالیات چیست و ضوابط آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه این فرم بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه تکمیل و ارسال فرم تبصره 100 مالیات صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ امکان دانلود فرم تبصره ۱۰۰ مالیات فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

شرایط استفاده از فرم تبصره 100 مالیات چیست

برای پاسخ به این پرسش که شرایط استفاده از فرم تبصره 100 مالیات چیست؛ می توان بیان داشت که متن تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم، دو شرط را برای بهره مندی از مزایای این تبصره مطرح نموده است.

 

به موجب متن این تبصره: «سازمان امور مالیاتی کشور می تواند برخی از مشاغل یا گروه هایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آن ها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون باشد از انجام بخشی از تکالیف از قبیل نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند و مالیات مودیان مذکور را به‌ صورت مقطوع تعیین و وصول نماید.

 

در مواردی که مودی کمتر از یک سال مالی به فعالیت اشتغال داشته باشد مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول می‌شود.» بنابر این ماده، دو شرط برای استفاده از فرم تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم وجود دارد که عبارت است از:

 

میزان فروش کالا و خدمات سالانه کسب و کار موردنظر می بایست حداکثر ده برابر معافیت مالیاتی موضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم باشد.

بارگذاری فرم تبصره 100 برای مودی از سوی سازمان مالیاتی و تکمیل و پذیرش فرم درخواست استفاده از این تسهیلات از سوی مودی در مهلت مقرر شده

 

بخش اول این ماده، میزان فروش کالا و خدمات سالانه کسب و کار مورد نظر را تا سقف ده برابر معافیت موضوع ماده 84 این قانون مطرح نموده است. ماده 84 در این رابطه بیان می دارد: «میزان معافیت مالیات بر درآمد سالانه مشمول مالیات حقوق از یک یا چند منبع، هر ساله در قانون بودجه سنواتی مشخص می‌شود.»

 

بنابر این، میزان معافیت مالیات بر درآمد هر ساله متفاوت بوده و بر اساس قانون بودجه تعیین می گردد. بر طبق، بند «ل» تبصره «6» قانون بودجه سال 1402 و همچنین بند 1 دستورالعمل شماره 200/1402/3 تاریخ 1402/2/27، سقف برخورداری از معافیت‌ های تبصره ماده ۱۰۰ برای عملکرد سال گذشته، «صد برابر» معافیت ماده 84 قانون مالیات های مستقیم در نظر گرفته شده است.

 

بر طبق قانون فوق و جدول محاسبه مالیات بر درآمد، در سال گذشته، میزان معافیت، ماهانه 56 میلیون ریال و معافیت سالانه تا 672 میلیون ریال در نظر گرفته شده است. بنابراین، کلیه صاحبان مشاغلی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات آن ها در سال گذشته، حداکثر 67,200,000,000 ریال (یعنی صد برابر معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم در سال عملکرد) باشد؛ می توانند مشمول استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیات، در سال جاری، قرار گیرند.

 

ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که بر اساس قوانین مالیاتی کشور، مهلت استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم برای عملکرد هر سال، تا 31 خرداد ماه سال بعد خواهد بود. به این ترتیب آخرین مهلت مقرر برای تسلیم فرم تعیین مالیات مقطوع تبصره ماده ۱۰۰ سال گذشته، پایان روز چهارشنبه 31 خرداد ماه سال جاری خواهد بود.

 

لازم به ذکر است، طبق بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور، فرم اظهارنامه مالیات مقطوع کلیه صاحبان مشاغل و اظهارنامه های پیش فرض گروه های دوم و سوم عملکرد سال ۱۴۰۲ از هفته سوم تیر ماه سال جاری، در سامانه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری خواهد شد.

سامانه فرم تبصره ۱۰۰ مالیات

در قسمت گذشته، در خصوص شرایط استفاده از فرم تبصره 100 مالیات های مستقیم صحبت نموده و بیان کردیم که یکی از ضوابط استفاده از این فرم این است که میزان فروش کالا و خدمات سالانه کسب و کار موردنظر، حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده 84 قانون مالیات های مستقیم باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به بیان سامانه فرم تبصره ۱۰۰ مالیات بپردازیم.

 

سامانه فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، در واقع همان درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir می باشد. توجه به این نکته ضروری است که برای استفاده از خدمات این درگاه، شخص می بایست در سامانه ثبت نام نموده باشد.

 

پس از ثبت نام و دریافت کلمه عبور، شخص می تواند به پنل کاربری خود در درگاه ملی خدمات الکترونیک وارد شده و پس از ورود به قسمت پرونده های مالیاتی، گزینه ثبت اظهارنامه و فرم تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم را انتخاب نماید.

 

مراحل و نحوه تکمیل و ارسال فرم تبصره 100 مالیات

همانطور که پیش تر بیان شد، به منظور استفاده از مزایای فرم تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم شخص می بایست به حساب کاربری خود در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی وارد شده و فرم مربوطه را تکمیل نماید. به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت از مقاله، مراحل و نحوه تکمیل و ارسال فرم تبصره ۱۰۰ مالیات به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است. 

 

به منظور تکمیل این فرم، داوطلب در ابتدا می بایست نشانی درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود و شناسه ملی و کلمه عبور خود را به همراه تصویر امنیتی در قسمت های مشخص شده وارد نماید.

 

فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

در مرحله بعدی، داوطلب باید از منوی سمت راست حساب کاربری، بر روی گزینه، اظهارنامه ها و منابع مالیاتی کلیک کند.

 

شرایط فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

پس از آن، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که لازم است گزینه "انتخاب پرونده و ورود به اظهارنامه" انتخاب شود.

 

مراحل تکمیل فرم تبصره 100 مالیات

 

در مرحله بعدی، متقاضی باید گزینه ارسال اظهارنامه عملکرد و یا تبصره ماده ۱۰۰ را همانند تصویر زیر انتخاب نماید.

 

دانلود فرم تبصره 100 مالیات

 

در این صفحه اطلاعات هویتی قابل مشاهده بوده و فرد باید گزینه ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده 100 را انتخاب کند.

 

فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

در مرحله بعدی، داوطلب باید سال عملکرد، نوع فعالیت، انتخاب گروه مشاغل و این که متقاضی دارای شریک است یا خیر را تکمیل کرده و تیک فرم تبصره ۱۰۰ را برای نوع اظهارنامه انتخاب کند و بر روی گزینه تایید کلیک نماید.

 

شرایط فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

در این صفحه، شخص اطلاعات اظهارنامه را مشاهده کرده و باید با کلیک بر روی کلید ویرایش، جزییات اظهارنامه را مشاهده نماید.

 

مراحل تکمیل فرم تبصره 100 مالیات

 

در مرحله بعد، داوطلب فرم تبصره ماده 100 را مشاهده کرده و لازم است که اطلاعات تکمیل نشده را وارد کند.

 

دانلود فرم تبصره 100 مالیات

 

پس از وارد کردن اطلاعات، فرد لازم است که بر روی گزینه ذخیره و ادامه کلیک کرده تا وارد مرحله بعدی شود.

 

فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

در این صفحه شخص باید طریقه پرداخت مالیات که یا به صورت کامل و یا به صورت 4 قسط مساوی است را تعیین کرده و کلید ادامه را بزند. لازم به ذکر بر اساس بخش نامه جدید سازمان امور مالیاتی امکان تقسیط مالیات مودیان از 4 ماه به 6 ماه در صورت درخواست آن ها فراهم گردیده است، بنابراین اقساط مودیانی که مالیات قطعی تبصره ۱۰۰ خود را پذیرفته‌اند، قابل افزایش به 6 ماه خواهد بود.

 

شرایط فرم تبصره 100 مالیات چیست

 

در این قسمت فرد در نهایت باید بر روی گزینه دریافت کد رهگیری کلیک نماید.

 

مراحل تکمیل فرم تبصره 100 مالیات

 

در صورتی که شخص پس از دریافت کد رهگیری نیاز به تغییر گروه مشمول را دارد، می تواند اظهارنامه مربوطه را حذف نموده و سپس مجددا اقدام نماید. توجه به این نکته ضروری است که تکمیل و ارسال فرم تبصره ماده ۱۰۰ تنها در مهلت قانونی آن امکان پذیر می باشد و پس از پایان مهلت مقرر شده امکان ویرایش و یا تکمیل فرم برای داوطلب وجود نخواهد داشت.

 

 

دانلود فرم تبصره ۱۰۰ مالیات

صاحبان مشاغل مشمول تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم می توانند از تسهیلاتی نظیر معافیت از نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مالیات‌ های مستقیم، معافیت از تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی و هم چنین، محاسبه و مطالبه مالیات بر عملکرد سالیانه مشاغل به صورت مقطوع بهره مند شوند.

 

همانطور که یپش تر بیان شد، برای این که شخص بتواند از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم بهره مند شود، لازم است که فرم مربوطه به آن را در سامانه my.tax.gov.ir تکمیل کرده و به سازمان امور مالیاتی ارسال نماید. به منظور آشنایی داوطلبان با مندرجات این فرم، در قسمت زیر امکان دانلود فرم تبصره 100 مالیات فراهم شده است.

 

دانلود فرم تبصره 100 مالیات
  • نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
  • حجم: 293KB
  • منبع: سایت درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل تکمیل فرم تبصره 100 مالیات در کانال تلگرام حقوق تجاری دینا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل تکمیل فرم تبصره ۱۰۰ مالیات پاسخ دهند.