دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / تفاوت فسخ و منفسخ

تفاوت فسخ و منفسخ

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

فرق فسخ و منفسخ، از نظر شرایط و نحوه و مراحل، در این است که فسخ، مبتنی بر اراده طرفین بوده و نیاز به اعلام دارد اما منفسخ، بر اساس عوامل قهری، ناشی از قانون یا قرارداد، بر طرفین، تحمیل می گردد و نیاز به اعلام ندارد. این دو نهاد، از نظر آثار، تفاوتی نداشته و اثر تحقق هر دو، ناظر بر حال و آینده قرارداد می باشد.

 

قانون گذار، در قانون و حقوق مدنی، بسیار برای قراردادهای منعقد شده میان افراد و تعهداتی که به واسطه این قراردادها و عقود، اعم از معین یا نامعین، برای افراد ایجاد می گردد، احترام قائل بوده و با اندکی مسامحه می توان گفت، برای عدم پایبندی به آن ها، ضمانت اجراهای حقوقی نظیر جبران خسارت، الزام به ایفای تعهد و... پیش بینی کرده است.

به همین سبب، افراد ملزم هستند به قراردادهای منعقده، پایبند باشند و نمی توانند به راحتی، نسبت به برهم زدن آن ها، اقدام کنند؛ مگر اینکه از نهادهای حقوقی پیش بینی شده در قانون، نظیر فسخ استفاده کرده و یا اثبات کنند شرایط منفسخ کننده عقد، وجود دارد. با توجه به اهمیت و کاربرد این دو نهاد، تمامی کسانی که اقدام به منعقد نمودن قرارداد می کنند، باید از قواعد، مراحل، شرایط و آثار هریک، آگاه باشند.

لذا، در مقاله حاضر، در این باره که فرق فسخ و منفسخ چیست، توضیح داده خواهد شد و تفاوت این دو نهاد، از حیث شرایط، مراحل و نحوه و آثار، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، می توانند ادامه مقاله را دنبال کنند.

فرق فسخ و منفسخ از نظر شرایط چیست

قبل از توضیح در این باره که تفاوت و فرق فسخ و منفسخ از نظر شرایط چیست؟ ضروری و لازم است تا مفهوم فسخ، همچنین مفهوم منفسخ، از منظر حقوقی، توضیح داده شود و سپس فرق فسخ و منفسخ از نظر شرایط، نحوه و مراحل و آثار، مورد بررسی قرار گیرد.

در قانون مدنی، عقود، به دو دسته عقود لازم و عقود جایز، تقسیم بندی می گردند و در عقود لازم، هیچ یک از طرفین، حق برهم زندن یک طرفه عقد را ندارد، مگر اینکه از حق فسخ یا خیارات قانونی، برخوردار باشد یا شرایطی وجود داشته که عقد، باطل بوده و یا خود به خود، از بین برود.

مقصود از فسخ، بر هم زدن یک طرفه عقد و از بین بردن تمام تعهدات ناشی از قرارداد، به صورت یک طرفه و صرفا، با اراده یکی از طرفین عقد می باشد و مقصود از منفسخ، ابطال غیر ارادی و قهری قرارداد، به حکم قانون، قرارداد یا مواردی نظیر فوت یکی از طرفین (در عقود جایز) بوده و می توان گفت، در انفساخ قرارداد، هیچ کدام از طرفین، نقشی ندارند و با وجود و تحقق دلایل مصرح قانونی یا قراردادی و عوامل قهری، این اتفاق می افتد. 

بنابراین، در پاسخ به این پرسش که از نظر شرایط، فرق فسخ و منفسخ چیست​؟ باید گفت، از شرایط فسخ، این است که یک یا هردو طرفین، از این حق قانونی، برخوردار باشند و اراده خود را بر اعمال آن، اظهار دارند؛ حال اینکه از شرایط منفسخ شدن قرارداد یا انفساخ، می توان به بطلان و برهم خوردن عقد، به علت عواملی نظیر خارج از اراده طرفین یا عوامل قانونی و شروط قراردادی، اشاره کرد. همچنین، باید مد نظر داشت، فسخ صرفا در عقود لازم راه دارد، اما انفساخ، هم در عقود لازم و هم جایز، قابل تحقق است.

برای روشن تر شدن موضوع، فرق فسخ و منفسخ یا همان انفساخ، می توان مثال هایی که در ادامه می آید را در نظر گرفت؛ علی، اقدام به انعقاد عقد بیع که عقدی لازم است، با رضا می نماید و در شروط عقد، درج می نمایند که علی، برای 15 روز از تاریخ انعقاد عقد، از حق فسخ برخوردار بوده و همچنین، شرط می کنند، چنانچه وجه قرارداد یا تحویل مبیع، از مورخ .../.../... حتی با یک روز تاخیر مواجه گردد، قرارداد، منفسخ، خواهد شد.

در قسمت اول این مثال، چنانچه علی بخواهد حق فسخ خود را اعمال نماید و با اراده یک طرفه، قرارداد را برهم زند، طبق شرط مندرج در قرارداد، صرفا 15 روز وقت دارد و در این 15 روز، بدون هیچ دلیلی و صرفا با اعلام اراده، می تواند به صورت یک طرفه، قرارداد را برهم زند.

در قسمت دوم مثال، در صورتی که هریک از علی یا حسن، در تاریخ مقرر شده در قرارداد، اقدام به ایفای تعهد خود، مبنی بر تحویل مبیع یا ثمن ننمایند، قرارداد، خود به خود، از بین خواهد رفت و دیگر، نمی شود آن را به حالت اولیه برگرداند مگر با انعقاد قرارداد جدید.

از دیگر مثال هایی که برای منفسخ شدن می توان زد، فوت یکی از طرفین عقد وکالت که عقدی جایز است می باشد؛ با این توضیح که بعد از فوت وکیل یا موکل، عقد بر اساس حکم قانون مدنی، خود بخود، برهم می خورد و نیاز به اعلام اراده نیست.

تفاوت فسخ و منفسخ از نظر مراحل و نحوه

پس از توضیح در این باره که از نظر شرایط، تفاوت و فرق فسخ و منفسخ چیست​؟ در این بخش از مقاله، تفاوت میان این دو نهاد حقوقی، از منظر نحوه و مراحل، مورد بررسی قانونی قرار خواهد گرفت. تفاوت فسخ و منفسخ از نظر مراحل و نحوه، به شرح زیر است:

در فسخ، فرد دارای این حق، باید، اراده خود مبنی بر فسخ قرارداد فی مابین را به صورت شفاهی، کتبی، به موجب ارسال اظهارنامه قضایی یا به هر طریقی که می تواند، به طرف مقابل، اعلام دارد.

حال اینکه، در انفاسخ یا منفسخ شدن عقد، یعنی در برهم خوردن عقد، به صورت خود خود و بدون اراده طرفین، کافی است، یکی از موارد قانونی سبب انفساخ، نظیر فوت و جنون و سفه در عقود جایز یا یکی از شروط قراردادی که به موجب رخ دادن و تحقق آن، عقد خود به خود برهم خورده یا یکی از موارد مد نظر قانون گذار، رخ دهد و نیازی به اعلام اراده نیست.

فرق فسخ و منفسخ از نظر آثار چیست

یکی از رایج ترین پرسش ها پیرامون فسخ و منفسخ، مبنی بر این است که از نظر آثار، فرق فسخ و منفسخ چیست و آیا تحقق این دو نهاد حقوقی، آثار یکسانی برجای خواهد گذاشت یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش که تفاوت و فرق فسخ و منفسخ از نظر آثار چیست باید گفت:

هم در فسخ و هم در انفساخ یا منفسخ شدن قرارداد، آثار عقد و تمامی تعهدات ناشی از آن، از لحظه اعلام اراداه بر فسخ قرارداد یا وقوع علل قهری، قانونی یا قراردادی انفساخ، از بین می روند و در واقع می توان گفت، فسخ و منفسخ، از نظر آثار، تفاوتی ندارند.

شایان ذکر است، هم در منفسخ شدن و هم در فسخ، چنانچه در قرارداد، به صراحت، ممنوعیت عدم انتقال یا معامله یا انجام اعمال حقوقی بر موضوع قرارداد شرط نشده باشد، فسخ یا منفسخ شدن قرارداد، تاثیری بر آنچه بین فاصله فسخ و منفسخ شدن، اتفاق افتاده، نخواهد داشت.

به عنوان مثال، در صورتی که قبل از اعمال حق فسخ در عقد بیع، خریدار، مال موضوع عقد بیع را به دیگری منتقل کرده باشد، پس از فسخ، معامله رخ داده با فرد ثالث، باطل نبوده و خریدار اولیه، ملزم به بازگرداندن عین مال به بایع نیست، بلکه باید مثل یا قیمت آن را به طرف دیگر معامله بپردازد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و فرق فسخ و منفسخ در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و فرق فسخ و منفسخ پاسخ دهند.