سامانه اینترنتی و تلفنی ویژه ای جهت شکایت از پزشک وجود نداشته و مراحل ثبت شکواییه از دکتر، حضوری، با مراجعه شاکی به نظام پزشکی شهر محل انجام خدمات درمانی یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، ارائه مدارکی نظیر اصل و کپی کارت ملی و مستندات موجود، همچنین، شکواییه ای که با کمک نمونه متن های آن، تنظیم شده، می باشد.
برای مشاوره مراحل شکایت از پزشک
برای مشاوره مراحل شکایت از پزشک
با توجه به حساسیت حیطه ای که پزشکان با آن سر و کار دارند و از آنجا که جسم و جان هر فرد، در منظر قانون گذار مهم است، پزشکان محترم، باید در کار خود، نهایت دقت را داشته و از هرگونه تخلف، قصور یا عمل عامدانه منجر به ضرر، پرهیز نمایند؛ چراکه در غیر این صورت، با ضمانت اجراهای قانونی، روبرو خواهند شد.
از این رو، دولت و نهادهای ذی صلاح، امکان شکایت از پزشکان را پیش بینی کرده و تمهیدات لازم را در این خصوص، انجام داده اند و اطلاع از چگونگی شکایت از پزشک و مراحل و نحوه انجام این امر، برای تمامی افرادی که از تخلفات صنفی پزشکان یا قصور و تقصیر آن ها، قصد شکایت داشته، ضروری می باشد.
لذا، در مقاله حاضر، سامانه، مراحل ثبت شکواییه از دکتر، نحوه، مدارک لازم، شماره تلفن و شماره پیامک شکایت از پزشک، مورد بررسی قرار گرفته و پس از توضیح نحوه پیگیری شکایت، فایل دانلود نمونه متن شکایت از پزشک، ارائه شده است. سپس به بیان مطالبی در خصوص شکایت از پزشک در نظام پزشکی و شکایت از منشی مطب دکتر پرداخته شده است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این امر می توانند، ادامه مقاله را دنبال کنند.
این پرسش که آدرس سامانه شکایت از پزشک چیست و آیا امکان ثبت شکایت تلفنی و اینترنتی از پزشکان وجود دارد؟ در میان بیماران، بسیار رایج است، فلذا، در تیتر اول این مقاله، وجود سامانه شکایت از دکتر و در تیترهای بعدی، امکان شکایت از پزشک، به صورت تلفنی و پیامکی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سایت سازمان نظام پزشکی به آدرس irimc.org، در بخش مربوط به ثبت شکایات خود، به صراحت بیان داشته که "این قسمت، صرفا جهت ثبت شکایت از نحوه اجرایی ارائه خدمات اداری سازمان به مراجعان محترم در نظر گرفته شده است و جهت ثبت و پیگیری پرونده های شکایت از کادر درمانی، لازم است شاکی، با در دست داشتن اصل و کپی کارت ملی و مستندات موجود، به نظام پزشکی شهر محل انجام خدمات درمانی مورد شکایت مراجعه نماید."
بنابراین، در پاسخ به این پرسش که آدرس سامانه شکایت از پزشک چیست؟ باید گفت، تا کنون، سامانه بخصوصی جهت شکایت از پزشک، اعلام و رونمایی نشده است و سامانه سهند که در اوایل سال 1393 صحبت از راه اندازی آن بود یا سامانه www.1690.ir هنوز راه اندازی نشده اند و بدین ترتیب، امکان شکایت از پزشک، به صورت اینترنتی، تا زمان نگارش این مقاله در اردیبهشت ماه 1402، فراهم نمی باشد.
حال که عدم وجود سامانه شکایت اینترنتی از پزشک، در تیتر یک مقاله، مورد تصریح قر ار گرفت، این پرسش مطرح می شود که مراحل و نحوه شکایت از پزشک چگونه است؟ لذا در این تیتر، مراحل و نحوه شکایت از پزشک، مورد بررسی قرار می گیرد.
مراحل ثبت شکواییه از دکتر، بسته به موضوع شکایت، بدین صورت خواهد بود که شاکی، باید با در دست داشتن مدارک و مستندات موجود، به نظام پزشکی شهر محل انجام خدمات درمانی مورد شکایت یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادسرای عمومی و در شهرهایی که دادسرای ویژه جرائم پزشکی وجود دارند، به این مرجع، مراجعه و شکایت خود را اعلام و ثبت نماید.
در شرایطی که شخص، قصد دارد از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به شکایت از پزشک نموده تا حسب مورد، پرونده به شورای حل اختلاف، دادسرا یا دادگاه صالح، ارجاع شود، باید مراحل ثبت شکایت در دفاتر خدمات قضایی را طی کند؛
در ابتدا باید، متن شکواییه خود را با کمک یک وکیل یا نمونه متن های موجود، تنظیم نماید و فایل ورد آن را بر روی یک حافظه، اعم از تلفن همراه یا سی دی، ذخیره کند.
سپس، برای ثبت و ارسال شکواییه خود، به نزدیک ترین دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و فایل شکواییه ای که با کمک نمونه متن های موجود یا وکیل، تنظیم شده را تحویل مسئول مربوطه در دفاتر دهد.
شایان ذکر است، در شرایطی که فرد، از حساب کاربری سامانه ثنا برخوردار نیست، باید ابتدا، نسبت به این امر، اقدام نماید؛ چراکه بدون آن، امکان ثبت شکواییه از دکتر و اطلاع از وقت های رسیدگی و آرا، وجود نخواهد داشت. نحوه تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا، با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی یا مراجعه به adliran.ir و انتخاب گزینه احراز هویت برخط می باشد.
در نهایت با ثبت شکواییه یا دادخواست شکایت از پزشک، پرونده، در جریان رسیدگی قرار خواهد گرفت و بسته به موضوع، حکم مقتضی، صادر خواهد شد. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص مجازات انجام اعمال خلاف شان پزشکی می توانند، مقاله زیر را مطالعه نمایند.
همانطور که برای هر شکایت، شاکی باید از مدارک لازم برای شکایت و مدارک مثبت ادعای خود، برخوردار باشد، در شکایت از پزشک نیز شاکی باید، مدارک لازم برای شکایت از پزشک را در دست داشته تا بتواند اقدام به ثبت شکایت نموده و به نتیجه مطلوب خود برسد. مدارک لازم برای شکایت از پزشک، عبارتند از:
نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنا و فایل ورد شکواییه تنظیمی؛ در شرایطی که فرد، قصد ثبت شکواییه یا دادخواست علیه پزشک را از طریق این دفاتر دارد.
مدارک هویتی، اعم از شناسنامه و کارت ملی.
مدارک مثبت ادعایی که در خصوص آن، از پزشک، شکایت دارد. نظیر پرونده پزشکی، نامه و نظریه پزشکی قانونی، استشهادیه و سایر ادله و اماراتی که ادعای او را اثبات می کنند. علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص انواع تخلفات انتظامی پزشکان می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.
از دیگر سوالات رایج و پر تکرار بیماران، می توان به پرسشی مبنی بر اینکه شماره تلفن و پیامک شکایت از پزشک دارای شماره و کارت نظام پزشکی چیست، اشاره کرد. لذا، در این تیتر از مقاله، وجود شماره تلفن شکایت از پزشک یا سامانه پیامکی برای انجام این امر، مورد بررسی قرار می گیرد.
همانطور که سامانه اینترنتی ای برای ثبت شکایت از پزشک وجود ندارد، سامانه و شماره تلفن ویژه ای نیز تا زمان نگارش این مقاله که اردیبهشت ماه 1402 می باشد، برای شکایت از پزشک، اعلام نشده و افرادی که قصد شکایت از پزشک را دارند، باید به مراجعی که در تیتر دوم مقاله، نام برده شد، یعنی نظام پزشکی شهر محل انجام خدمات درمانی مورد شکایت یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا دادسرای عمومی و در شهرهایی که دادسرای ویژه امور پزشکی وجود دارند، به این مرجع، مراجعه کنند.
آدرس سازمان نظام پزشکی تهران برای مراجعه حضوری، خيابان كارگر شمالی- بالاتر از جلال آل احمد- خيابان فرشی مقدم(شانزدهم) شماره 119 به کد پستی 1439837953 با ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه از ساعت 07:30 الی 15:30 می باشد.
شایان ذکر است، مدیر کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت، سامانه ۱۹۰ را به عنوان مرکز ملی پاسخگویی وزارت بهداشت، برای مطرح کردن مسائل، مشکلات و شکایات توسط شهروندان، در حوزه های اورژانس، بهداشت و درمان، دارو، تعرفه سلامت و موارد مربوط به بیماری کرونا، اعلام کرده است.
پیگیری شکایت از پزشک، بسته به اینکه شکایت در نظام پزشکی مطرح شده یا دادسرا و دادگاه، متفاوت می باشد. در پیگیری شکایت از پزشک در سازمان نظام پزشکی، فرد باید، حضورا یا از طریقی که این مرجع تعیین می نماید، شکایت خود را پیگیری کند اما، چنانچه پرونده، در دادسرا یا دادگاه باشد، پیگیری آن، مطابق مراحل زیر است:
در ابتدا، متقاضی باید به سامانه ثنا، به نشانی adliran.ir مراجعه کرده و پس از ورود، بر روی گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده کلیک کند.
پس از انتخاب این گزینه، فرد بر حسب شرایط خود باید، یکی از سه گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی، اطلاع رسانی پرونده برای وکلا و اطلاع رسانی پرونده با رمز را انتخاب نماید که در این مقاله، گزینه اطلاع رسانی پرونده برای اشخاص حقیقی انتخاب شده است.
پس از انتخاب هر کدام از سه گزینه بالا، فرد به حساب کاربری خود در سامانه ثنا، هدایت می شود و برای ورود باید، شماره ملی و رمز شخصی ثبت شده در این سامانه را وارد نماید.
پس از وارد کردن این اطلاعات، رمز موقتی به شماره همراه ثبت شده فرد در ثنا، ارسال می شود و باید آن را در کادر مربوطه، وارد کند.
در این صفحه، شخص باید، تاریخ مد نظر خود را مشخص کرده و تیک گزینه مختومه شده و مختومه نشده را بزند. پس از درج موارد فوق، کلیه اطلاعات پرونده های شخص در مراجع قضایی، در این قسمت نمایش داده می شود.
در صورتی که شخص، در مراحل قبل، از بین سه گزینه، گزینه اطلاع رسانی پرونده با رمز پرونده را انتخاب کرده باشد، در صفحه ای مطابق تصویر زیر، باید با درج رمز پرونده و سپس انتخاب گزینه خلاصه پرونده یا روند کار پرونده، نسبت به مشاهده اطلاعات و پیگیری شکایت خود از پزشک، اقدام نماید.
از آنجا که امکان پیگیری پرونده های قضایی، با کد ملی، مورد پیشینی قرار گرفته است، مطالعه مقاله ای که با این عنوان در قسمت بیشتر بخوانید مقاله آمده است، به علاقمندان کسب اطلاعات بیشتر پیرامون این امر، توصیه می گردد.
داشتن نمونه متن شکایت از پزشک در دادگاه یا نمونه شکایت از پزشک در نظام پزشکی، به ویژه در مواردی که فرد، قصد ثبت شکایت خود از پزشک را از طریق دفاتر خدمات قضایی دارد، بسیار کمک کننده خواهد بود و اغلب، او را از مراجعه به وکیل، برای تنظیم شکواییه یا دادخواست، بی نیاز می نماید. لذا، در ادامه، فایل دانلود نمونه متن شکایت از پزشک، ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده نمایند.
علاقمندان به دانلود نمونه متن شکایت از پزشک، می توانند از طریق باکس دانلودی که در زیر، ارائه می گردد، اقدام نمایند.
یکی از دیگر از موارد شکایت از پزشکان، مربوط به طرح شکایت از دندان پزشک می باشد. برای طرح شکایت از دندان پزشک شاکی باید ادله و مدارک خود مبنی بر شکایت مطروحه را به پرونده ضمیمه کند و با ارائه دلایل اقدام به طرح شکایت نماید. در ادامه برای آشنایی بیشتر با روند طرح شکایت از دندان پزشک مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
پس از ارائه توضیحاتی در خصوص شکایت از پزشک مراحل و نحوه ثبت آن رد این بخش قصد داریم به بررسی شکایت از پزشک در نظام پزشکی بپردازیم. از جمله روش های طرح شکایت از تخلفات سازمانی پزشک طرح شکایت در سازمان نظام پزشکی کشور می باشد، به این منظور شاکی می تواند با مراجع به سازمان یا ثبت شکایت به صورت اینترنتی با مراجعه به سامانه irimc.org اقدام نمایند.
جهت ثبت و پیگیری پرونده های شکایت از کادر درمانی لازم است شاکی با دردست داشتن اصل و کپی کارت ملی و مستندات موجود به نظام پزشکی شهر محل انجام خدمات درمانی مورد شکایت مراجعه نماید. لازم به ذکر است صرفا جهت ثبت شکایت از نحوه اجرایی ارایه خدمات اداری سازمان به مراجعان محترم در نظر گرفته شده است. در ادامه راهنمای تصویری این موضوع ارائه شده است.
به منظور ثبت شکایت از نحوه اجرایی ارایه خدمات اداری سازمان متقاضی ابتدا وارد سامانه irimc.org شده و بر روی گزینه ثبت شکایت کلیک نماید.
در گام بعدی صفحه ای مطابق تصویر نمایان می شود، دراین قسمت باید بر روی گزینه "ورود به سامانه ثبت شکایت" کلیک شود.
در گام بعدی فرمی مانند تصویر نمایان می شود که متقاضی باید فرم را با اطلاعات دقیق و کامل تکمیل نموده و ارسال نماید.
هنگام طرح شکایت در سازمان نظام پزشکی باید توجه شود که شکایت باید مدلل و مستند به مدارک باشد، بر اساس ماده 30 قانون سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران دادسرای انتظامی در 6 مورد به دعاوی علیه پزشکان رسیدگی می نمایند که اولین مورد آن مربوط به زمانی است که شاکی خصوصی از پزشک شکایت نماید. چنانچه موضوع شکایت کیفری باشد، شاکی باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نسبت به ثبت شکایت اقدام نماید.
پس از ارائه توضیحاتی در خصوص شکایت از پزشک، در این قسمت قصد داریم به بررسی نحوه شکایت از منشی مطب دکتر بپردازیم. شکایت از منشی مطب زمانی امکان پذیر است که اقدام منشی در قانون، جرم انگاری شده و مشمول مجازات باشد، برای مثال اقدام منشی مشمول توهین، فحاشی، ضرب و شتم و... بوده باشد.
چنانچه اقدام منشی، مواردی مانند تخلفات شغلی باشد، مشمول مجازات کیفری نبوده و نمی توان به واسطه این امر اقدام به طرح شکوائیه نمود. برای مثال یکی از موارد زمانی است که منشی بدون دلیل از ارائه وقت مراجعه به بیمار خودداری می نماید، اقدام ایشان در قانون جرم انگاری نشده و نمی توان اقدام شکایت کیفری نمود؛ ولی می توان این عمل را به مراتب بالاتر وی در سلسله مراتب بالاتر گزارش داد.
گاهی اوقات هم منشی مطب با دریافت مبلغی راضی به ارائه نوبت دکتر می شود، این امر مصداق بارز اخذ رشوه است، این اقدام منشی جرم بوده و قابل پیگرد قضایی و کیفری می شود. چنانچه شاکی قصد شکایت از منشی را داشته باشد باید دلایل و مدارک ثابت کننده ادعای خویش را نیز ارائه نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل شکایت از پزشک در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل شکایت از پزشک پاسخ دهند.
برای مشاوره مراحل شکایت از پزشک
برای مشاوره مراحل شکایت از پزشک
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©