نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات ۱۴۰۲، بر اساس نرخ دیه در سال 1402 و با توجه به نوع آسیب و عضو آسیب دیده، همچنین، دیه ای که در قانون مجازات، برای آن عضو و آسیب، تعیین شده، صورت می گیرد. شرایط و مراحل دریافت دیه تصادف، با ثبت شکواییه از طریق دفاتر خدمات قضایی و پیوست مدارک لازم، نظیر گزارش پلیس، می باشد.
برای مشاوره دیه تصادف ۱۴۰۲ و نحوه محاسبه میزان آن
برای مشاوره دیه تصادف ۱۴۰۲ و نحوه محاسبه میزان آن
وجود وسایل نقلیه، اعم از وسایل نقلیه عمومی یا شخصی، علی رغم مزایای بسیار، نظیر تسهیل رفت و آمد، صرفه جویی در وقت و هزینه و سرعت بخشیدن به امور، از معایبی نیز برخوردار است که از جمله آن ها، می توان به وقوع حوادثی نظیر تصادفات اشاره کرد.
با توجه به اینکه جسم و جان افراد، از هرگونه تعرض و آسیب مصون است و قانون گذار، این امر را محترم می شمارد، برای آسیب به جسم یا جان افراد که ناشی از تصادف است، دیه که در یک نگاه عام، نوعی مجازات مالی است را تعریف و پیش بینی نموده که دریافت دیه تصادف و محاسبه میزان آن، مستلزم اطلاع از شرایط و مدارک لازم، همچنین، مراحلی که باید طی گردد می باشد.
لذا، در مقاله حاضر، نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات 1402، شرایط، مراحل و نحوه دریافت، مدارک لازم و هزینه های ضروری، برای اخذ این دیه، بررسی و پس از توضیحاتی در خصوص دیه شکستگی پا در تصادف، یک نمونه متن شکواییه دیه تصادف ۱۴۰۲ و فایل دانلود آن، ارائه شده است.
با توجه به اینکه دیه اعضای بدن و دیه آسیب های مختلفی که به واسطه تصادف، ایجاد می گردند، مختلف بوده، نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات 1402 پرسش کسانی است که به این واسطه، خود یا اقوامشان، آسیب جسمی یا جانی دیده اند و می خواهند، از میزان دیه متعلقه به مجنی علیه بر اثر تصادف، آگاه باشند. از این رو، در تیتر اول این مقاله، نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات ۱۴۰۲، بررسی و توضیح داده خواهد شد.
در پاسخ به این پرسش که نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات ۱۴۰۲ چگونه است، باید گفت، این امر، بسته به عضو آسیب دیده، نوع آسیب، همچنین، بسته به این امر که عضو آسیب دیده در قانون، دارای دیه مقدر است یا غیر مقدر و ارش، دارد.
با این توضیح که در صورتی که عضو، دیه مقدر داشته باشد، یعنی قانون گذار، کسر مشخصی از دیه را برای آن عضو و بسته به نوع آسیب، نسبت به دیه کامل، در نظر گرفته باشد، با در نظر گرفتن نرخ دیه سالی که در آن، اقدام به پرداخت دیه می شود، کسرهای مشخص شده در قانون، حساب شده و میزان دیه فرد، تعیین می شود.
اما، در شرایطی که عضو، دیه مقدر نداشته باشد، یعنی قانون گذار، کسر مشخصی از دیه را برای آن عضو و بسته به نوع آسیب، نسبت به دیه کامل، در نظر نگرفته باشد، محاسبه میزان دیه تصادف 1402، به صورت ارش خواهد بود. یعنی قاضی، با در نظر گرفتن مدارک و نظر پزشکی قانونی، دیه عضو آسیب دیده در تصادف را مشخص می نماید.
شایان ذکر است، در تیتر ششم مقاله، نحوه محاسبه میزان دیه شکستگی پا، بر اساس مواد قانون مجازات اسلامی، توضیح داده شده و خوانندگان، با مطالعه آن، مثالی روشن از نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات 1402 خواهند داشت و برای جلوگیری از تکرار مطالب، از ارائه مثال در این تیتر، صرف نظر می گردد.
پس از توضیح در خصوص نحوه محاسبه میزان دیه تصادفات در سال 1402، در این بخش از مقاله، شرایط دریافت دیه تصادف از منظر قانون گذار، مورد بررسی قرار خواهد گرفت و این نکات، تصریح خواهند شد که شرایط دریافت دیه آسیب های ناشی از تصادفات رانندگی چیستند.
اولین و مهم ترین شرط از شرایط دریافت دیه تصادف، این است که تصادفی رخ دهد و به واسطه آن، شخصی، آسیب جسمی یا جانی ببیند.
دومین شرط شرایط دریافت دیه تصادف، این است که آسیب دیده، بتواند وقوع تصادف و اینکه آسیب ها، ناشی از آن هستند را اثبات کند.
سومین شرط شرایط دریافت دیه تصادفات، این است که شاکی یا در صورت جانی بودن تصادف، اولیای دم، مطالبه دیه و ارش نمایند و در راستای این موضوع، اقدام به ارائه مدارک لازم و ثبت شکواییه کنند.
چهارمین شرط از شرایط دریافت دیه تصادف و آخرین، این است که دادگاه و دادسرای صالح، به شکایت دریافت دیه تصادف، رسیدگی کرده و در خصوص تعلق دیه و میزان آن، رای قطعی صادر نماید و پرونده، جهت اجرای حکم، به اجرای احکام در معیت دادگاه، ارسال گردد. باید در نظر داشت، در پرداخت دیه، نرخ یوم الادا ملاک بوده و صرف نظر از سال تصادف، دیه بر مبنای نرخ سال پرداخت، با توجه به میزان و کسر های درج شده در حکم دادگاه، محاسبه و به مجنی علیه یا اولیای دم او داده می شود.
مراحل و نحوه دریافت دیه تصادف ۱۴۰۲، از مهم ترین مسائلی است که باید، نسبت به آن، آگاهی داشت تا بتوان، به صورت موفق، نسبت به احقاق حق و دریافت دیه ناشی از تصادفات رانندگی، اقدام نمود. لذا، در این بخش از مقاله، مراحل و نحوه دریافت دیه تصادف، توضیح داده شده است.
در ابتدا، فرد باید، برای ثبت شکایت، شکواییه خود را با کمک نمونه شکواییه های موجود یا یک وکیل و متخصص حقوقی، تنظیم نموده و فایل ورد آن را بر روی یک حافظه، نظیر سی دی، فلش یا تلفن همراه ذخیره کند و سپس، برای ثبت و ارسال آن، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه نماید. شایان ذکر است، بنا بر تصریح قانون آیین دادرسی کیفری، شکایت شفاهی با مراجعه به دادسرا یا کلانتری نیز امکان پذیر می باشد.
پس از مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، فرد باید، شکواییه و مدارک لازم، همچنین، نام کاربری و رمز عبور سامانه ثنای خود را به مسئول مربوطه تحویل دهد و در صورتی که از حساب کاربری سامانه ثنا برخوردار نیست، در همین دفاتر، نسبت به تشکیل آن، اقدام کند. در نظر داشتن این نکته نیز مهم بوده که امکان تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا، به صورت غیر حضوری و با مراجعه به سامانه عدل ایران adliran.ir و انتخاب گزینه احراز هویت بر خط نیز ممکن می باشد.
بعد از ثبت شکواییه، مراحل پیگیری پرونده در دادسرا آغاز می گردد و در صورت احراز وقوع جرم و کفایت ادله برای انتساب جرم به متهم، دادسرا، قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست را صادر و پرونده را به دادگاه کیفری ارسال می نماید، تا رسیدگی بیشتر، انجام شده و حکم مقتضی، صادر گردد.
پس از صدور حکم و قطعی شدن آن، پرونده به دادسرای در معیت دادگاه، جهت اجرای حکم صادره که پرداخت دیه بوده، ارسال می گردد و شاکی نیز می تواند شخصا، به اجرای احکام مراجعه و اجرای حکم را درخواست نماید. لازم به ذکر است، در صورتی که مشتکی عنه، در موعد مقرر، از پرداخت دیه تصادف امتناع کند، امکان توقیف اموال وی و در صورت نداشتن مال، امکان درخواست صدور حکم جلب او، وجود دارد.
برای اینکه هر فرد، بتواند دیه تصادف خود را دریافت کند، باید از مدارک لازم این امر برخوردار باشد تا دادگاه، بتواند موضوع را بررسی و رای را صادر و به تبع، شاکی بتواند، ارش یا دیه تصادف خود را حسب مورد از بیمه، مشتکی عنه یا صندوق تامین خسارت های بدنی دولت، بگیرد. مدارک لازم برای دریافت دیه تصادف 1402، به شرح آنچه در ادامه آمده می باشند.
نام کاربری و رمز عبور حساب کاربری سامانه ثنا، به طور ضمنی، از مهم ترین مدارک لازم، در دریافت دیه تصادف ۱۴۰۲، می باشد؛ با این توضیح که ثبت شکایت و همچنین اطلاع از آرای دادگاه، امروزه، صرفا با داشتن حساب کاربری در سامانه ثنا، امکان پذیر خواهد بود.
شکواییه تنظیم شده برای ثبت شکایت از تصادف و درخواست از دادگاه، مبنی بر صدور رای بر پرداخت دیه تصادف 1402، توسط مسئول پرداخت دیه.
مدارک لازم مثبت آسیب فرد بر اثر تصادف، نظیر گزارش پلیس، شهادت شهود، نامه بیمارستان و پزشکی قانونی.
در نهایت، رای قطعی صادره در خصوص تصادف و صدور حکم، مبنی بر اینکه شاکی، مستحق دریافت دیه تصاف می باشد. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قتل در تصادفات رانندگی که منجر به پرداخت دیه تصادف می شود و مجازات آن، می توانند مقاله پیشنهادی در قسمت بیشتر بخوانید را مطالعه نمایند.
از آنجا که برای دریافت دیه تصادف، نیاز به انجام برخی موارد و طی نمودن مراحل بخصوصی می باشد و این موارد و مراحل، مشمول هزینه هستند، در این بخش از مقاله، هزینه دریافت دیه تصادف ۱۴۰۲، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
دریافت دیه تصادف، نیازمند مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای ثبت شکواییه؛ مراجعه به پزشک معتمد پزشکی قانونی برای دریافت نامه معاینات و نظر او؛ انجام جراحی و عکس برداری و در برخی از موارد، اخذ کمک از یک مشاور و راهنما و یا اعطای وکالت به وکیل می باشد. تمامی این موارد، مشمول هزینه هستند که می توان از آن ها، تحت عنوان هزینه دریافت دیه تصاف نام برد.
در خصوص این هزینه ها، لازم به توضیح است که تعرفه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، یا خدماتی که سایر نهادها، ارائه می دهند، بر اساس نرخ مصوب هر سال بوده و مبلغ آن، هر ساله، افزایش می یابد. با این توضیحات، می توان گفت، هزینه دریافت دیه تصادف در سال ۱۴۰۲ به شرح زیر است:
هزینه ثبت و ارسال شکواییه، مبلغی در حدود 41 هزار تومان برای سال 1402 بوده و برای تایپ هر برگ توسط این دفاتر نیز بر اساس نرخ مصوب سازمان ذی صلاح، تعرفه دریافت می گردد. در صورتی که فرد، بخواهد، به شکواییه خود، مدارک لازم را نیز ضمیمه کند، هزینه آن، به طور جداگانه، برای هر برگ، دریافت شد خواهد.
هزینه دادرسی شکایات کیفری، مبلغی در حدود ده هزار تومان در سال ۱۴۰۲ بوده که به تشخیص دادستان، افراد ناتوان، از پرداخت آن، معاف می شوند و هزینه هر برگ شکواییه نیز، در حدود 2 هزار تومان است. هزینه های مشاوره حقوقی و اعطای وکالت، همچنین جراحی، عکس برداری و مراجعه به پزشک پزشکی قانونی نیز بر اساس نرخ و تعرفه مصوب، باید پرداخت شود.
با توجه به اینکه یکی از اعضایی که در تصادفات، آسیب بسیار می بیند، پای افراد بوده و این آسیب، اغلب به صورت شکستگی است، میزان دیه شکستگی پا در تصادف و نحوه محاسبه آن، پرسش اغلب افراد است. لذا در این بخش از مقاله، میزان و نحوه محاسبه دیه تصادف 1402، در شکستگی پا، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
به طور خلاصه و مستفاد از مواد 569، 646 و 635 قانون مجازات اسلامی، دیه شکستگی پا در تصادف، با در نظر گرفتن نرخ دیه در سال ۱۴۰۲ که از قرار 1 میلیارد و 200 میلیون تومان در ماه های غیر حرام است، حسب مورد، 120 میلیون تومان و 96 میلیون تومان می باشد که در ادامه، مستندات قانونی و نحوه محاسبه میزان آن، برای علاقمندان به کسب اطلاعات در این باره، ارائه شده است.
در بررسی دیه شکستگی پا در تصادف، ابتدا، باید ماده 569 قانون مجازات اسلامی را مد نظر قرار داد که مقرر می دارد: "دیه شکستن، ترک برداشتن و خرد شدن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر، به شرح زیر است: الف- دیه شکستن استخوان هر عضو، یک پنجم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود، چهار پنجم دیه شکستن آن است...."
با توجه به اینکه قانون گذار، در این ماده از قانون مجازات، در خصوص دیه شکستن، به طور کلی تعیین تکلیف نموده و دیه شکستن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر را یک پنجم دیه آن عضو و در صورتی که بی هیچ عیب و نقصی درمان شود، چهار پنجم دیه شکستن آن، می داند؛ لازم است تا دیه پا، که یک عضو بدن است، مورد بررسی قرار گیرد و به این نکته توجه شود که قانون گذار، برای پا، دیه مقدر در نظر گرفته یا دیه غیر مقدر.
لازم به توضیح است که مقصود از دیه مقدر، این بوده که قانون گذار، میزان و کسر های دقیق آسیب به هر عضو را تعیین کرده و مقصود از دیه غیر مقدر، مواردی است که کسر دیه، در قانون، مشخص نشده و در صورت آسیب، به فرد، ارش تعلق می گیرد. ارش، خسارتی است که میزان آن را قاضی، با توجه به نظر پزشکی قانونی تعیین می کند و کسر و مقدار مشخصی در قانون ندارد.
در خصوص مقدر بودن یا نبودن دیه پا، باید ماده 646 و پس از آن، 635 قانون مجازات را مد نظر قرار داد. ماده ۶۴۶ قانون مجازات مقرر می دارد: "احکام مذکور در دیه دست و انگشتان آن، در پا و انگشتان آن نیز جاری است." و ماده 635 قانون مذکور، مقرر می دارد: "قطع کردن و یا از بین بردن هریک از دست ها از مفصل مچ، به شرط آنکه دارای انگشتان کامل باشد، موجب نصف دیه کامل است؛ خواه مجنی علیه، دارای دو دست و خواه به هر علت، دارای یک دست باشد."
از آنجا که پا، دیه مقدر دارد و قانون گذار، دیه هر پا را نصف دیه کامل، یعنی نصف 1 میلیارد و 200 میلیون تومان (600 میلیون تومان)، در نظر گرفته، دیه شکستن پا در تصادف در سال 1402، با توجه به نرخ دیه این سال که 1 میلیارد و 200 میلیون تومان در ماه های غیر حرام می باشد، به شرح زیر است:
به تصریح قانون مجازات در ماده 569، میزان دیه شکستگی هر استخوان دارای دیه مقدر، معادل یک پنجم دیه آن عضو می باشد و از آنجا که پا دارای دیه مقدر است و دیه هر پا، نصف دیه کامل، یعنی 600 میلیون تومان می باشد، میزان دیه شکستگی استخوان پا، معادل 120 میلیون تومان، خواهد بود.
اما، از آنجا که قانون گذار، در بخش انتهایی ماده 569، دیه شکستن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر را در صورت درمان و بهبود بدون عیب آن، چهارم پنجم دیه شکستگی آن عضو دانسته، دیه شکستن پا در تصادف، در صورتی که بدون عیب بهبود یابد و درمان شود، چهار پنجم دیه شکستگی آن، خواهد بود که با توجه به پاراگراف قبل، در سال 1402، میزان آن، معادل 96 میلیون تومان می شود.
همانطور که در تیترهای قبلی مقاله نیز اشاره شد، برای دریافت دیه تصادف 1402، شاکی باید، اقدام به ثبت شکواییه این امر، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نماید و انجام این کار، مستلزم ارائه فایل ورد شکوائیه تنظیمی، به دفاتر خدمات قضایی می باشد. لذا در این بخش از مقاله، یک نمونه شکواییه دیه تصادف ارائه شده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، با اندکی تغییر در متن آن بسته به موضوع خود، از این نمونه شکواییه، استفاده نمایند.
علاقمندان به دانلود نمونه شکواییه دیه تصادف 1402، می توانند از طریق باکس دانلودی که در زیر، ارائه می گردد، اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه تصادف ۱۴۰۲ و محاسبه میزان آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه تصادف ۱۴۰۲ و محاسبه میزان آن پاسخ دهند.
برای مشاوره دیه تصادف ۱۴۰۲ و نحوه محاسبه میزان آن
برای مشاوره دیه تصادف ۱۴۰۲ و نحوه محاسبه میزان آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©