دینا / عقود و قراردادها / سایر عقود / قرارداد مدیریت پیمان

قرارداد مدیریت پیمان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرارداد مدیریت پیمان یا مدیریت پروژه، قراردادی است که در طی آن، پیمانکار متعهد به مدیریت و اجرای کامل پروژه گردیده و در مقابل، درصدی از کل هزینه های پروژه را به عنوان کارمزد پیمانکاری دریافت می نماید. نحوه تنظیم این گونه قراردادها با توجه به دولتی بودن یا نبودن طرف قرارداد متفاوت بوده و نیازمند رعایت شرایط خاصی می باشد.

 

عقود و قراردادها به انواع مختلفی تقسیم بندی گردیده که از جمله آن می توان به قراردادهای حوزه پیمانکاری اشاره نمود. در این میان، یکی از انواع بسیار پر کاربرد قراردادهای پیمانکاری، قرارداد مدیریت پیمان ساختمان یا مدیریت پروژه می باشد. این نوع عقود، بین کارفرما و پیمانکار یک پروژه نگاشته شده و به تنظیم روابط میان آن ها می پردازد.

از آن جایی که مبالغ و هزینه های قراردادهای مدیریت پیمان عموما بسیار بالا می باشند، لازم است که طرفین با ماهیت، انواع و شرایط نگارش این نوع عقود آشنا بوده و از بخش های مختلف آن آگاهی داشته باشند. از طرف دیگر، چون قرارداد مدیریت پیمان بهترین روش، برای اجرا و تکمیل سریع عملیات مربوط به ساختمان است، اطلاع از جزئیات آن، اهمیت دو چندان می یابد.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که قرارداد مدیریت پیمان چیست و انواع آن چه می باشد؛ به بیان شرایط قرارداد مدیریت پیمان بپردازیم. سپس در خصوص نحوه تنظیم این نوع قراردادها صحبت خواهیم کرد و درانتها، امکان دانلود یک نمونه متن قرارداد مدیریت پیمان فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

قرارداد مدیریت پیمان چیست

مدیریت پیمان یا مدیریت پروژه، به علت پیچیدگی های فنی و اجرایی، تنوع تخصص های مورد نیاز، لزوم هماهنگی بین افراد مختلف و...، همواره به عنوان یکی از چالش های پروژه های عمرانی محسوب می شود. نگارش قرارداد در این حوزه، به طرفین آن کمک نموده تا ریسک ها و خطرات فنی پروژه را تا حد زیادی کاهش داده و امنیت بیش تری را تا زمان تکمیل طرح، برای خود فراهم نمایند.

 

در این میان ممکن است که برخی افراد آشنایی چندانی با این نوع قراردادها نداشته و از خود سوال نمایند که قرارداد مدیریت پیمان چیست و به چه منظور و میان چه افرادی، نگاشته می شود. از این رو، در این بخش از مقاله قصد داریم تا به تعریف ماهیت قراردادهای مدیریت پیمان یا پروژه بپردازیم.

 

قرارداد مدیریت پیمان یا مدیریت پروژه، درواقع قراردادی است که میان کارفرما و پیمانکار یک پروژه نگاشته شده و در طی آن، پیمانکار متعهد به مدیریت و اجرای کامل پروژه شده (صفر تا صد) و در مقابل، درصدی از کل هزینه های پروژه را به عنوان کارمزد پیمانکاری یا درصد مدیریت پیمان دریافت می نماید.

 

به عبارت دیگر، پیمانکار در این نوع قراردادها، مسئول اجرا و تکمیل تمام و کمال عملیات مربوط به ساخت یک ساختمان یا طرح بوده و کارفرما نیز، به عنوان سرمایه گذار و تامین کننده منابع مالی پروژه، در آن حضور خواهد داشت. در اکثر مواقع، قرارداد مدیریت پیمان، پیش از شروع اجرای عملیات مربوط به ساختمان، نوشته شده و گاهی نیز در نیمه آن، تنظیم می گردد.

 

انواع قرارداد مدیریت پیمان

در قسمت گذشته، در خصوص ماهیت قراردادهای مدیریت پیمان صحبت نموده و بیان کردیم که قرارداد مدیریت پیمان یا پروژه، در واقع قراردادی است که در طی آن پیمانکار تعهد می کند صفر تا صد عملیات مربوط به ساختمان را انجام دهد. در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا به معرفی انواع قرارداد مدیریت پیمان بپردازیم که این قراردادها با توجه به نوع مدیریت پروژه، به انواع زیر تقسیم بندی می شود:

 

پیمان مدیریت یا مدیریت پیمان

پیمان امانی

پیمان دستمزدی

پیمان های خاص (گلوبال)

پیمان طرح و اجرا

پیمان با تعیین پیمانکار عمومی

پیمان کلید در دست یا B.O.T

پیمان فاینانس (Finace)

 

توجه به این نکته ضروری است که هر یک از قراردادهای مذکور بر حسب روش اجرا، نحوه محاسبات و پرداخت هزینه ها و سود، دارای تعریف مختص به خود بوده و ویژگی های متفاوتی دارد. برای مثال در قراردادهای پیمان امانی، پیمانکار؛ تمامی مسئولیت های پروژه از جمله عوامل اجرایی لازم اعم از نیروی انسانی، ماشین آلات، تجهیزات و مصالح ساختمانی را تهیه نموده و مدیریت اجرایی پروژه بر عهده کارفرما می باشد.

 

شرایط قرارداد مدیریت پیمان

نکته ای که در قراردادهای مدیریت پیمان می بایست مورد توجه قرار گیرد، این است که شرایط و ضوابط ذکر شده برای این گونه قراردادها، در متن عقد، رعایت گردیده و به آن ها عمل شود. در صورتی که این ضوابط در متن قراردادهای مدیریت پیمان لحاظ نگردد، این عقد فاقد اثر حقوقی قلمداد خواهد گردید. به همین دلیل در این قسمت از مقاله، به بیان مهم ترین شرایط قرارداد مدیریت پیمان اختصاص داده شده است.

 

اولین شرط از شرایط قرارداد مدیریت پیمان آن است که بنابر ماده 13 قانون کار، درمواردی که کار از طریق پیمانکاری، من جمله مدیریت پیمان، انجام می یابد، کارفرما مکلف است قرارداد خود را با پیمانکار به نحوی منعقد نماید که در آن پیمانکار متعهد گردد که تمامی مقررات قانون کار را در مورد کارکنان خود اعمال نماید.

 

همچنین لازم است که در قراردادهای مدیریت پیمان یا پروژه، شرایط کلی صحت قرارداد نیز رعایت شود که این شرایط بنابر ماده 190 قانون مدنی، عبارتند از: قصد طرفین و رضای آنها؛ اهلیت موضوع؛ معین بودن موضوع مورد معامله و مشروعیت جهت قرارداد. همچنین، به موجب ماده 211 همین قانون، طرفین عقد می بایست برای انعقاد قرارداد، اهلیت داشته باشند. برای اینکه متعاملین، اهل محسوب شوند، باید بالغ و عاقل و رشید باشند.

 

همچنین، در قراردادهای مدیریت پیمان که یک یا دو طرف آن دولت می باشد، می بایست شرایط عمومی پیمان که هر ساله از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام می شود، نیز مورد رعایت قرار گیرد. شرایط عمومی پیمان در قراردادهای پیمانکاری از جمله مدیریت پیمان، به بیان مسائل کلیدی و مورد نیاز قراردادهای پیمانکاری می پردازد و از مفاهیم این قراردادها رفع ابهام می نماید. این شرایط، شامل بیان حدود حقوق و تعهدات طرفین، فسخ قرارداد، خاتمه آن و .... می گردد.

 

 

نحوه تنظیم قرارداد مدیریت پیمان

همانطور که پیش تر اشاره شد؛ برای این که طرفین قرارداد مدیریت پیمان بتوانند ریسک های قراردادی خود را تا حد امکان کاهش دهند، می بایست با نحوه تنظیم این نوع قراردادها و همچنین، بخش های مختلف آن آشنا باشند. به جهت آشنایی علاقمندان با محتوای این گونه قراردادها، این بخش از مقاله به بیان نحوه تنظیم قرارداد مدیریت پیمان اختصاص داده شده است.

 

مواد اول هر قراردادی، از جمله قرارداد مدیریت پیمان، به بیان مشخصات طرفین و موضوع قرارداد اختصاص دارد. در مواردی که پیمانکار شخص حقوقی است، قرارداد مدیریت پیمان بین کارفرما و نماینده شخص حقوقی منعقد می گردد و می بایست در بخش مشخصات، هم اطلاعات وی و هم اطلاعات شخص حقوقی نگاشته شود.

 

در مواد بعدی، به بیان مدت زمان، آدرس و محل اجرای پروژه و همچنین، امور مالی آن مانند مبلغ قرارداد پرداخته می شود. از آن جایی که غالبا قراردادهای مدیریت پیمان، پروژه های بلند مدت می باشند، توصیه می شود که در قسمت مدت قرارداد، بخشی تحت عنوان تمدید خود به خودی قرارداد نیز درج شده و جدولی تحت عنوان "جدول زمانبندی قرارداد" تعبیه گردد تا یک دید کلی نسبت به جدول زمانی انجام پروژه، به دست آید.

 

همچنین لازم است که در بخش مبلغ قرارداد، به موضوع کسور قانونی نیز پرداخته شود. کسورات قانونی به مبالغی گفته می شود که بنابر قوانین مختلف، از مبلغ اصلی قرارداد مدیریت پیمان کسر شده و در زمینه های مشخصی مصرف می گردد. از جمله این هزینه ها، می توان به پرداخت عوارض و مالیات اشاره نمود. بنابراین، لازم است که در قرارداد مشخص شود که پرداخت این هزینه ها بر عهده چه کسی است.

 

یکی از مهم ترین قسمت های قراردادهای مدیریت پیمان، بخشی است که به بیان حقوق و تعهدات طرفین قرارداد اختصاص می یابد. به طرفین معامله توصیه می شود که در این قسمت، در رابطه با تضمینات قراردادی نیز صحبت کرده تا در صورت نقص تعهد، بتوان از محل تضمینات خسارات وارده را جبران نمود. مواد انتهایی نیز به بیان موارد فسخ قراردادی، شیوه حل اختلافات و موارد فورس ماژور پرداخته می شود.

 

در مواردی که یک یا دو طرف قرارداد مدیریت پیمان، دولت می باشد، لازم است که از قراردادهای همسان سازمان برنامه و بودجه در این زمینه استفاده شود. بنابراین، نمی توان در قراردادهای دولتی، به توافق طرفین اکتفا نمود و لازم است که از قرارداهای همسان این سازمان، در این زمینه استفاده شود.

 

 

دانلود نمونه متن قرارداد مدیریت پیمان

در صورتی که شرایط انعقاد قرارداد مدیریت پیمان، من جمله اهلیت طرفین وجود داشته باشد، کارفرما و پیمانکار می توانند مفاد توافق خود را در قالب یک عقد، مکتوب کرده و جهت اجرای تعهد اقدام نمایند. از آنجا که طرفین این قرارداد، می توانند با دانلود نمونه متن قرارداد مدیریت پیمان، برای تنظیم بهتر آن اقدام نمایند، در این قسمت، یک نمونه قرارداد مدیریت پیمان، جهت دانلود ارائه خواهد شد.

 

با این که دانلود و مطالعه pdf نمونه متن قرارداد مدیریت پیمان می تواند جهت آشنایی کارفرما و پیمانکاران با این قراردادها و ارکان آن، موثر واقع شود، اما نباید قرارداد را صرفا و تنها بر اساس نمونه آن تنظیم نمود، زیرا شرایط طرفین معامله و پروژه در موارد مختلف متفاوت بوده و نیاز است که با توجه به آن چه برای طرفین معامله اهمیت دارد، به تنظیم قراردادی جامع و کامل اقدام نمود.

 

دانلود نمونه متن قرارداد مدیریت پیمان
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 260 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه تنظیم قرارداد مدیریت پیمان در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه تنظیم قرارداد مدیریت پیمان پاسخ دهند.