در پاسخ به این پرسش که قانون بیمه اجباری 1402 چیست، باید گفت که این قانون، دارندگان وسایل نقلیه، را ملزم می نماید، وسایل خود را در قبال خساراتی که ممکن است وسایل مذکور، به اشخاص ثالث وارد کنند، بیمه نمایند. افراد می توانند با دانلود pdf متن مواد قانون جدید بیمه اجباری ۱۴۰۲، از حقوق و تعهدات طرفین قرارداد بیمه، مقررات جزایی آن و ... مطلع گردند.
برای مشاوره پیرامون مواد و قانون بیمه اجباری 1402
برای مشاوره پیرامون مواد و قانون بیمه اجباری 1402
مطابق ماده 1 قانون بیمه مصوب سال 1316، بیمه، عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می نماید، در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر، در صورت وقوع یا بروز حادثه، خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی را بپردازد. بیمه انواعی مختلفی داشته که یکی از انواع آن، بیمه اجباری می باشد.
به منظور تنظیم هر چه بهتر، روابط میان افراد در هنگام بروز خسارات ناشی از وسایل نقلیه و اطمینان از حفظ حقوق آن ها، قانون گذار اقدام به تدوین و تصویب قانونی تحت عنوان قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه نموده است. از آن جایی که این نوع بیمه، برای کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری، الزامی و اجباری می باشد، ضروری است که افراد از ماهیت و متن این قانون اطلاع داشته باشند.
به همین دلیل، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم در خصوص این موضوع که قانون بیمه اجباری چیست، صحبت کرده و پس از بررسی محتوای متن مواد قانون جدید آن در سال 1402 به طور اجمالی، جهت دسترسی به این مواد به صورت دقیق، فایل دانلود pdf آن را در سال ۱۴۰۲ در اختیار خوانندگان محترم قرار دهیم. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانند، در ادامه مقاله همراه ما باشند.
قبل از پاسخ به این پرسش که قانون بیمه اجباری چیست؛ لازم است که مقدماتی در رابطه با بیمه و انواع آن، بیان گردد. همانطور که پیش تر بیان گردید، بیمه قراردادی است که بر اساس آن، یک طرف قرارداد (بیمه گذار) مبلغی را تحت عنوان حق بیمه، به طرف دیگر (بیمه گر) پرداخت کرده و در مقابل، بیمه گر تعهد می نماید که در زمان وقوع حادثه، خسارات وارده به بیمه گذار را جبران نموده یا مبلغی را به او پرداخت نماید.
بیمه انواع مختلفی داشته که از جمله آن می توان به بیمه اجباری اشاره نمود. بیمه اجباری به بیمه هایی گفته می شود که قانون گذار، دریافت آن را برای برخی افراد، به جهاتی ضروری دانسته است. از جمله بیمه های اجباری، می توان به بیمه های اجتماعی کارگران، بیمه های درمان کارکنان دولت و فرهنگیان، بیمه محصولات پستی... و بیمه اجباری شخص ثالث اشاره نمود.
بیمه برخی از این بیمه های اجباری در قانون بیمه تامین اجتماعی نیز مورد اشاره قرار گرفته اند، که از جمله آن می توان به بیمه تامین اجتماعی کارگران اشاره نمود. ماده 148 قانون کار، در این خصوص مقرر می دارد: «کارفرمایان کارگاه های مشمول این قانون مکلف هستند بر اساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.» علاوه بر این، بیمه اجباری شخص ثالث نیز از جمله بیمه های اجباری می باشد که قانون گذار، آن را برای واجدین شرایط الزامی دانسته است.
در پاسخ به این پرسش که قانون بیمه اجباری شخص ثالث چیست، می توان بیان داشت که این قانون، مجموعه قواعد و مقرراتی است که کلیه دارندگان وسایل نقلیه (اعم از شخص حقیقی و حقوقی)، را ملزم می نماید، وسایل نقلیه خود را در قبال خسارت بدنی و مالی که ممکن است وسایل مذکور، به اشخاص ثالث وارد کنند، بیمه نمایند.
ماده دو قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، در این خصوص بیان می دارد: «کلیه دارندگان وسایل نقلیه موضوع این قانون اعم از اینکه اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند، مکلفند وسایل نقلیه خود را در قبال خسارت بدنی و مالی که در اثر حوادث وسایل نقلیه مذکور به اشخاص ثالث وارد می شود حداقل به مقدار مندرج در ماده (۸) این قانون، نزد شرکت بیمه ای که مجوز فعالیت در این رشته را از بیمه مرکزی داشته باشد، بیمه کنند.»
مطابق تبصره همین ماده، دارنده از نظر این قانون اعم از مالک و یا متصرف وسیله نقلیه است و هر کدام که بیمه نامه موضوع این ماده را تحصیل کند، تکلیف از دیگری ساقط می گردد. نکته حائز اهمیت در این زمینه نیز این است که مسئولیت دارنده وسیله نقلیه، در تحصیل بیمه نامه موضوع این قانون، مانع از مسئولیت شخصی که حادثه منسوب به فعل یا ترک فعل او است، نمی باشد.
قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، در شصت و شش ماده و در اواسط دهه نود، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است. به موجب تصویب این قانون، «قانون اصلاح قانون بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث» مصوب دهه هشتاد، نسخ گردید. به منظور آشنایی علاقمندان، این قسمت از مقاله به توضیح متن مواد قانون بیمه اجباری پرداخته شده است.
قانون بیمه اجباری از هفت بخش مختلف تشکیل شده است که شامل کلیات، حقوق و تعهدات بیمه گر و بیمه گذار، حقوق و تعهدات صندوق، نحوه پرداخت خسارت، تکالیف سایر نهادها و دستگاه های مرتبط، مقررات کیفری، مقررات نهائی می شود. در بخش کلیات به تعریف اصطلاحات بهکار برده شده در این قانون، از قبیل تعریف شخص ثالث، وسیله نقلیه و ... پرداخته شده است. به طور مثال، بنابر ماده 1، منظور از وسایل نقلیه موتوری، کلیه وسایل نقلیه زمینی، ریلی، شهری و بین شهری، واگن متصل یا غیرمتصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آن ها هستند.
در قسمت حقوق و تعهدات بیمه گر و بیمه گذار در رابطه با این موضوع صحبت شده است که بیمه گر و بیمه گذار، مکلف به انجام چه اموری می باشند و چه حقوقی برای آن ها به موجب قرارداد بیمه، ایجاد می گردد. منظور از صندوق در بخش سوم قانون، صندوق تامین خسارت های بدنی می باشد که به پرداخت خسارت های بدنی وارد بر شخص ثالث، منطبق بر جدول نرخ بیمه شخص ثالث در هنگام انقضای بیمه نامه، بطلان قرارداد بیمه و.... می پردازد.
در بخش نحوه پرداخت خسارت، به فرآیند، زمان و چگونگی پرداخت خسارت توسط شرکت بیمه گر و صندوق پرداخته شده است که به موجب آن، بیمه گر و صندوق، حسب مورد مکلفند حداکثر پانزده روز پس از دریافت مدارک مورد نیاز، خسارت متعلقه را پرداخت نمایند.
بر اساس بخش پنجم متن مواد قانون بیمه اجباری، به بیان نقش سایر نهادها و دستگاه های مرتبط در هنگام بروز حوادث مربوطه به وسیله نقلیه پرداخته است که مطابق با آن نیروی انتظامی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان پزشکی قانونی و جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، موظفند اطلاعات مربوط به سوانح رانندگی را فورا در سامانه جامع حوادث رانندگی ثبت کنند.
بخش مقررات کیفری و نهایی این قانون نیز به بیان مسئولیت و مجازات شخص بیمه گر و بیمه گذار در زمان انجام تخلف اختصاص داده شده است. برای مثال مطابق ماده 60، فروش هر نوع بیمه نامه یا مبادرت به عملیات بیمه گری یا نمایندگی بیمه بدون مجوز قانونی، در حکم کلاهبرداری است و مرتکب علاوه بر مجازات کلاهبرداری، ضامن جبران خسارت وارده حسب مورد به زیان دیده یا صندوق به نرخ روز جبران می باشد.
در قسمت های گذشته، در رابطه با تعریف و مفهوم قانون بیمه اجباری و موضوعات متن مواد این قانون، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که یکی از انواع بیمه نامه ها، بیمه اجباری شخص ثالث خودرو می باشد که به موجب قانون آن، کلیه دارندگان وسایل نقلیه موضوع این قانون، مکلفند وسایل نقلیه خود را در قبال خسارت بدنی و مالی که به اشخاص ثالث وارد می شود، بیمه نمایند. در این بخش از مقاله، قصد داریم فایل دانلود pdf قانون جدید بیمه اجباری 1402 را ارائه دهیم.
مطابق ماده سه «قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه»، دارنده وسیله نقلیه مکلف است برای پوشش خسارت های بدنی وارد شده به راننده مسبب حادثه، حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیرحرام، بیمه حوادث اخذ کند. علاقمندان به مطالعه و دانلود pdf قانون جدید بیمه شخص ثالث ۱۴۰۲ می توانند از طریق باکس دانلود زیر، اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مواد و قانون بیمه اجباری 1402 در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مواد و قانون بیمه اجباری ۱۴۰۲ پاسخ دهند.
برای مشاوره پیرامون مواد و قانون بیمه اجباری 1402
برای مشاوره پیرامون مواد و قانون بیمه اجباری 1402
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©