میزان جزای نقدی درجه شش، برابر با جزای نقدی بیش از دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تا هشتصد میلیون (۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال می باشد و از جمله شرایط تخفیف جزای نقدی درجه ۶، همچنین تبدیل و تعلیق آن، وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف، بوده و نداشتن بیش از دو فقره سابقه کیفری موثر، از شرایط عفو جزای نقدی درجه 6 است.
برای مشاوره میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن
برای مشاوره میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن
ماده 19 قانون مجازات اسلامی، به یکی از انواع مجازات های مندرج در این قانون، یعنی مجازات های تعزیری پرداخته و ضمن تقسیم بندی آن ها به 8 درجه، انواع و میزان مجازات هر یک از درجات را به تفکیک و با توضیحات لازم، مشخص نموده است.
از جمله مجازات های تعزیری، مجازات تعزیری درجه 6 است که خود، انواعی نظیر حبس و جزای نقدی درجه شش را در بر می گیرد که با توجه به سنگین بودن میزان جزای نقدی درجه شش، قانون گذار تحت شرایطی، امکان تعلیق و تخفیف آن را پیش بینی کرده و تنها در صورت وجود قواعد و شرایط قانونی است که امکان اعمال آن ها، وجود خواهد داشت.
لذا، در مقاله حاضر، میزان و شرایط تخفیف جزای نقدی درجه ۶، همچنین شرایط تبدیل و تعلیق آن، مورد بررسی قرار خواهد گرفت و توضیح داده خواهد شد که این جزای نقدی، تحت چه شرایط و در چه مواردی، مورد عفو، قرار می گیرد. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، می توانند ادامه مقاله را دنبال نمایند.
جزای نقدی درجه ۶، یکی از انواع مجازات های تعزیری است که در تقسیم بندی درجات مجازات تعزیری در ماده 19 قانون مجازات اسلامی، انواع و میزان هریک از انواع آن مشخص شده و برای پاسخ به این پرسش که جزای نقدی درجه شش چقدر است، باید ماده 19 را مورد بررسی قرار داد. این ماده، در خصوص مجازات تعزیری درجه 6، مقرر می دارد:
" حبس بیش از شش ماه تا دو سال؛ جزای نقدی بیش از دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تا هشتصدمیلیون (۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال؛ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرائم منافی عفت؛ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال؛
انتشار حکم قطعی در رسانه ها؛ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال؛ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال؛ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال"
بنابر ماده فوق، در پاسخ به این پرسش که جزای نقدی درجه شش چقدر است باید گفت؛ جزای نقدی بیش از دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تا هشتصدمیلیون (۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال یا همان بیست میلیون تومان تا 80 میلیون تومان، میزان جزای نقدی درجه 6 می باشد. که قاضی، بین حداقل تا حداکثر، میزانی را مشخص می نماید.
با توجه به اینکه قانون گذار، در مجازات های تعزیری، در صورت وجود برخی شرایط، امکان تخفیف و تبدیل مجازات را مورد پیش بینی قرار داده، در این بخش از مقاله شرایط و موارد تخفیف و تبدیل جزای نقدی درجه شش، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برای بررسی شرایط تخفیف جزای نقدی درجه ۶، همچنین تبدیل آن، باید ماده 37 و 38 قانون مجازات و ماده 442 و 529 قانون آیین دادرسی کیفری را مورد بررسی قرار داد. صدر ماده 37 قانون مجازات، مستندی بر امکان تخفیف و تبدیل مجازات ها و تبصره های آن، مستندی بر میزان تخفیف و نوع تبدیل است. همچنین، ماده 38 قانون مجازات، مستندی بر شرایط تخفیف و تبدیل مجازات های قابل تخفیف و تبدیل، من جمله جزای نقدی درجه شش است.
ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری نیز مستندی قانونی، در خصوص تخفیف در تمام محکومیت های تعزیری بوده و تبصره 3 ماده 529 همین قانون، در خصوص اختیار قاضی، بر معافیت محکوم، از پرداخت بیست درصد (۲۰%) جزای نقدی تعیین تکلیف می نماید. لذا، با توجه به مقدمات ذکر شده و مستفاد از مواد مذکور، در پاسخ به این پرسش که شرایط تخفیف جزای نقدی درجه 6 و تبدیل آن چیست، باید گفت:
مستفاد از ماده 37 و 38 قانون مجازات اسلامی و تبصره ث ماده 37 که در سال 1399 به این ماده الحاق شده و مقرر می دارد: " تقلیل سایر مجازاتهای تعزیری، به میزان یک یا دو درجه یا تبدیل آن به مجازات دیگر از همان درجه یا یک درجه پایین تر"، می توان گفت؛
از شرایط تخفیف جزای نقدی درجه ۶ و تبدیل آن، وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف مجازات، نظیر گذشت شاکی یا مدعی خصوصی یا اوضاع و احوال بخصوصی که موثر در ارتکاب جرم بوده یا همکاری موثر متهم در شناسایی کردن سایر شرکا و معاونین، همچنین، ندامت و حسن سابقه یا خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده می باشد.
مستفاد از ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری، در شرایطی که دادستان، از حکم تجدید نظر خواهی نکرده و محکوم علیه، پیش از پایان مهلت تجدیدنظرخواهی "حق تجدیدنظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدیدنظر را مسترد" نموده و تقاضای تخفیف مجازات کرده است، دادگاه، تا یک چهارم جزای نقدی درجه 6 را کسر می کند و بدین ترتیب، تخفیف در جزای نقدی درجه شش، محقق می گردد.
مستفاد از تبصره 529 قانون آیین دادرسی کیفری نیز که مقرر می دارد: "هرگاه محکوم علیه، ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه قاضی اجرای احکام کیفری، برای پرداخت جزای نقدی حاضر شود، قاضی اجرای احکام می تواند او را از پرداخت بیست درصد (20%) جزای نقدی معاف کند..."باید گفت، از دیگر شرایط تخفیف جزای نقدی درجه 6، که اختیاری نیز می باشد؛ حضور محکوم علیه، برای پرداخت جزای نقدی درجه شش، ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ احضاریه قاضی اجرای احکام کیفری است.
شرایط و موارد تعلیق جزای نقدی درجه 6 که از جمله مجازات های تعزیری تعیین شده توسط قانون گذار در قانون مجازات می باشد، نکته مهمی است که در این بخش از مقاله، مورد بررسی قرار می گیرد و مستند های قانونی آن ارائه می گردد. برای بررسی شرایط تعلیق جزای نقدی درجه ۶، باید مواد 40 و 46 قانون مجازات اسلامی را مورد بررسی قرار داد. ماده 46 قانون مجازات اسلامی، مقرر می دارد:
"در جرائم تعزیری درجه سه تا هشت، دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم، اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یک سوم مجازات، می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم میتواند پس از تحمل یک سوم مجازات، در صورت دارا بودن شرایط قانونی، از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری، تقاضای تعلیق نماید."
با توجه به اینکه ماده 46 قانون مجازات اسلامی، تعلیق مجازات های تعزیری درجه سه تا هشت، که جزای نقدی درجه شش نیز مشمول آن ها است را در صورت وجود شرایط تعویق صدور حکم که در ماده 40 قانون مجازات اسلامی ذکر شده می داند، قبل از توضیح شرایط تعلیق جزای نقدی درجه 6، موارد مذکور در متن ماده 40 را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد که عبارتند از: " وجود جهات تخفیف؛ پیشبینی اصلاح مرتکب؛ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران؛ فقدان سابقه کیفری موثر"
بنابراین، با توجه به مقدمات بالا، در خصوص شرایط تعلیق جزای نقدی درجه ۶، باید گفت که این شرایط، عبارتند از: " وجود جهات تخفیف؛ پیشبینی اصلاح مرتکب؛ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران؛ فقدان سابقه کیفری موثر" همچنین، اجرای یک سوم مجازات یا تحمل آن، در مواردی که قاضی اجرای احکام یا خود محکوم، تقاضای تعلیق اجرای مجازات را دارند.
متهم جزای نقدی درجه 6 (جزای نقدی بیش از دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال تا هشتصد میلیون (۸۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال یا همان بیست میلیون تومان تا 80 میلیون تومان)، برای اینکه مشمول عفو شود، باید دارای شرایط بخصوصی باشد که در بخشنامه عفو هر ساله، اعلام می شود.
لذا، در این بخش از مقاله، امکان، شرایط و موارد عفو جزای نقدی درجه شش، طبق آخرین بخشنامه عفو که در بهمن ماه سال هزار و چهارصد و یک، ابلاغ شد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شرایط و موارد عفو جزای نقدی درجه ۶، طبق آخرین بخشنامه عفو که در بهمن ماه سال هزار و چهارصد و یک، ابلاغ شد، عبارتند از:
باقیمانده محکومیت جزای نقدی تا پانصد میلیون ریال و باقیمانده محکومیت جزای نقدی از پانصد میلیون ریال تا پنج میلیارد ریال در صورتی که محکومین، حداقل به جهت جزای نقدی، 3ماه تحمل حبس کرده باشند، در صورتی مشمول عفو خواهد شد که؛
محکوم علیه، بیش از دو فقره سابقه محکومیت کیفری موثر، نداشته باشد؛
محکوم علیه، در زمان محکومیت، اجرای حکم و یا در زمان مرخصی، جرم جدید موجب مجازات درجه یک تا پنج، مرتکب نشده باشد؛
محکوم علیه، شاکی یا مدعی خصوصی نداشته باشد یا رضایت آنان را جلب و جبران ضرر و زیان آنان را تا مهلتی که قانون گذار مقرر می دارد، نموده باشد؛ شایان ذکر است در معاونت در قتل عمدی، نیاز به جلب رضایت شاکی نیست. در صورتی که محکوم، از اتباع بیگانه باشد، پیشنهاد عفو وی،صرفا پس از بررسی موردی پرونده او، در کمیسیون عفو و بخشودگی، قابل انجام خواهد بود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن پاسخ دهند.
برای مشاوره میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن
برای مشاوره میزان جزای نقدی درجه شش و شرایط تخفیف آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©