حکم قصاص دختر باکره در اسلام و در قانون مجازات اسلامی، مشابه یکدیگر بوده و از این لحاظ، ممنوعیتی برای اعدام دختر باکره در نظر گرفته نشده است. شرایط حکم مجازات قصاص دوشیزه، همانند سایر افراد بوده و می بایست ضوابطی از قبیل عاقل بودن دختر باکره و مهدورالدم نبودن مجنی علیه، برای اجرای حکم قصاص مورد رعایت قرار گیرد.
برای مشاوره شرایط حکم مجازات قصاص دختر باکره
برای مشاوره شرایط حکم مجازات قصاص دختر باکره
مطابق ماده 14 قانون مجازات اسلامی، یکی از انواع مجازات ها در حقوق ایران قصاص می باشد. قصاص در واقع مجازات اصلی جنایات عمدی می باشد که بر نفس، اعضا و منافع وارد می آید. این مجازات می تواند نسبت به کلیه مجرمین، از جمله دختر باکره اجرا گردد.
یکی از سوالات متداولی که ممکن است در این میان، برای افراد مطرح شود این است که حکم قصاص دختر باکره در اسلام و در قانون ایران، چیست. از طرف دیگر؛ برای قصاص دختر باکره شرایط و ضوابط خاصی نیز وجود دارد که این امر، اهمیت اطلاع از جرئیات قصاص دختر باکره را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که حکم قصاص دختر باکره در اسلام و در قانون ایران چیست؛ به بیان ضوابط و شرایط آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه اجرای مجازات قصاص دختر دوشیزه صحبت خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قبل از پرداختن به این پرسش که حکم قصاص دختر باکره در اسلام چیست؛ لازم است که در ابتدا؛ مقدماتی در رابطه با حکم قصاص بیان شود. به موجب ماده 14 قانون مجازات اسلامی، مجازات های مقرر در این قانون، به چهار نوع حد، قصاص، دیه و تعزیر تقسیم بندی شده اند. قصاص مجازات اصلی در جنایات عمدی است که بر جان، اعضا و منافع آن، وارد می شود.
بنابر این، در صورتی که فردی، مرتکب جنایت عمدی بر جان، اعضا و منافع آن بشود، مجازات در نظر گرفته شده برای آن اعدام می باشد، مگر این که به دلیل وجود شرایطی، دادگاه به شیوه دیگری حکم دهد. در رابطه با این پرسش که حکم قصاص دختر باکره در اسلام چیست؛ باید بیان داشت که در اسلام، ممنوعیتی برای اعدام دختر باکره در نظر گرفته نشده است و این اعدام، نیز هیچ تفاوتی با سایر اعدام ها ندارد و شرایط و ضوابط و حکم آن، همانند سایر اعدام هاست.
ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که بر خلاف تصور عمومی که بیان می دارد که دختر باکره اعدام نمی شود، مگر این که پیش از اعدام صیغه گردد، در اسلام، هیچ لزومی برای صیغه نمودن دختر باکره ای که محکوم به اعدام شده، ذکر نگردیده است. بنابراین، چنانچه دختر باکره، مرتکب جنایاتی گردد که حکم آن، قصاص می باشد، به اعمال مجازات آن با همان حالت باکره بودن، محکوم گردد.
در قسمت گذشته، پیرامون حکم اعدام دختر باکره در اسلام توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که در اسلام، ممنوعیتی جهت قصاص دختر باکره وجود ندارد و اگر چنین فردی، مرتکب جنایاتی شود که حکم آن قصاص جان، اعضا یا منافع آن باشد، در درجه اول به مجازات قصاص محکوم می شود. در این میان، ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که حکم قصاص دختر باکره در قانون ایران چه می باشد؟
همانطور که پیشتر بیان شد، حکم قصاص؛ یکی از انواع مجازات ها در ایران بوده که نسبت به جنایات عمدی که بر نفس، اعضا یا منافع آن، وارد می شود، از جانب قانون گذار اعمال می گردد. مهم ترین نکته در این میان، توجه به این موضوع است که برای قصاص، جنایت می بایست عمدی باشد. ماده 290 قانون مجازات اسلامی، در رابطه با تعریف جنایات عمدی چنین بیان می دارد: «جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود:
الف- هر گاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیر معین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود، خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود، خواه نشود.
ب- هر گاه مرتکب، عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن، می گردد، هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. (عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد.)
پ- هر گاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است، نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن، نمی شود؛ لکن در خصوص مجنی علیه، به علت بیماری، ضعف، پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود، مشروط بر آن که مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد.
ت- هر گاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد، بدون آن که فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد، و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن، واقع شود، مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند.» همچنین به موجب تبصره دو این ماده، باید آگاهی و توجه مرتکب به این که کار نوعا نسبت به مجنی علیه، موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود، ثابت گردد و در صورت عدم اثبات، جرم عمدی ثابت نمی شود.
همانطور که پیش تر و در قسمت حکم قصاص دختر باکره در اسلام، بیان گردید، هیچ منعی برای قصاص دختر باکره در اسلام وجود ندارد. از آن جایی که کلیه قوانین ایران نیز بر اساس شرع مقدس اسلام نوشته شده، می توان بیان داشت که در هیچ یک از مواد قانون ایران نیز، ممنوعیتی از جهت قصاص دختر باکره ذکر نگردیده و احکام ذکر شده در قانون، در خصوص قصاص، برای کلیه افراد، من جمله دختر باکره، صادق می باشد.
برای قصاص دختر باکره، همانند دیگر افراد، لازم است که شرایط و ضوابط لازم وجود داشته باشد، وگرنه نمی توان شخص را به اجرای قصاص، محکوم نمود. از آنجایی که ممکن است برخی افراد با ضوابط و شرایط قصاص دختر باکره آشنایی نداشته باشند، این قسمت از مقاله به بیان این شرایط، اختصاص داده شده است.
به موجب ماده 301 قانون مجازات اسلامی، قصاص افراد، از جمله دختر باکره، در صورتی ثابت می شود که مرتکب، پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد و مجنی علیه، عاقل و در دین با مرتکب مساوی باشد. همچنین به موجب تبصره همین ماده، چنانچه مجنی علیه مسلمان باشد، مسلمان نبودن مرتکب، مانع قصاص نیست.
بنابراین، بر طبق ماده فوق، برای اجرای حکم قصاص دختر باکره، شخص مزبور می بایست عاقل بوده و در دین با مجنی علیه مساوی باشد. با این حال، اگر مرتکب غیر مسلمان و مجنی علیه مسلمان باشد، باز هم حکم قصاص عضو یا نفس اجرا می شود، اما اگر مرتکب مسلمان و مجنی علیه غیر مسلمان باشد، حکم قصاص اجرا نخواهد شد؛ زیرا تساوی در دین میان طرفین وجود ندارد. همچنین، همانطور که پیش تر بیان شد، جنایت می بایست به طور عمدی رخ داده باشد و جنایت غیر عمدی، مستوجب، قصاص نمی گردد.
شرط دیگر برای قصاص دوشیزه، این است که مجنی علیه مهدورالدم نباشد. منظور از مهدورالدم بودن این است که خون فرد هدر و بی ارزش تلقی گردیده و تحت حمایت قانونگذار قرار نمی گیرد. بنابراین، چنانچه دختر باکره ای مرتکب اعمال موجب قصاص بر فرد مهدورالدم گردد، مجازاتی متوجه وی نخواهد بود. همچنین به موجب ماده 386 قانون مجازات، برای قصاص عضو، می بایست تقاضای مجنی علیه یا ولی او نیز وجود داشته باشد.
در رابطه با قصاص عضو، علاوه بر شرایط عمومی قصاص می بایست شرایط اختصاصی دیگری نیز رعایت شود. مطابق ماده 393 قانون مجازات، شرایط اختصاص قصاص عضو شامل موارد زیر می شود: محل عضو مورد قصاص، با مورد جنایت یکی باشد؛ قصاص با مقدار جنایت، مساوی باشد؛ خوف تلف مرتکب یا صدمه بر عضو دیگر نباشد؛ قصاص عضو سالم، در مقابل عضو ناسالم نباشد؛ قصاص عضو اصلی، در مقابل عضو غیراصلی نباشد و قصاص عضو کامل در مقابل عضو ناقص نباشد.
در قسمت های گذشته پیرامون حکم قصاص دختر باکره در اسلام و قانون ایران صحبت شد و شرایط عمومی و اختصاصی قصاص ذکر گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم به بیان نحوه اجرای مجازات قصاص دختر دوشیزه بپردازیم.
اجرای قصاص عضو یا نفس دختر دوشیزه، به این صورت است که پس از این که رای قطعی از جانب دادگاه صادر گردید؛ مطابق ماده 5 آیین نامه نحوه اجرای احکام قصاص مصوب سال 1398، پس از ابلاغ، به همراه اصل پرونده برای اجرا به معاونت اجرای احکام کیفری مربوط و در صورت عدم تشکیل این معاونت، نزد دادستان ارسال می شود.
مطابق ماده 7 همین قانون، قاضی اجرای احکام کیفری به محض وصول پرونده، دستور ثبت آن را صادر و پیش از صدور دستور اجرای حکم، مواردی از قبیل ابلاغ صحیح حکم و قطعیت یا قابل اجرا بودن آن را بررسی و در صورت مجلس منعکس می کند. سپس قاضی اجرای احکام کیفری و رئیس یا معاون زندان، در صورت عدم وجود موانع قانونی، از قبیل عدم وجود بیماری جسمی یا روانی محکوم، حکم را به موقع اجرا می گذارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قصاص دختر باکره در کانال تلگرام موضوعات کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قصاص دختر باکره پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط حکم مجازات قصاص دختر باکره
برای مشاوره شرایط حکم مجازات قصاص دختر باکره
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©