دینا / عقود و قراردادها / رهن / وثیقه بانک و انواع آن

وثیقه بانک و انواع آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

جهت اخذ تسهیلات از بانک ، می توان انواع وثیقه بانکی از قبیل ملک ، سهام ، اوراق مشارکت ، ضمانت نامه ، چک و سفته را نزد بانک ، به وثیقه سپرد که شرایط ترهین هر یک از انواع موارد مذکور ، متفاوت است . در هر حال ، پس از پرداخت کلیه بدهی ها ، می توان آزاد کردن وثیقه را ضمن ارائه یک نامه ، از بانک درخواست نمود .

 

امروزه ، بانک ها ، یکی از مهم ترین نهادهایی محسوب می شوند که شهروندان ، می توانند با مراجعه به آنها ، اقدام به اخذ انواع وام و تسهیلات نمایند و به همین دلیل ، پس از انعقاد انواع قراردادها با بانک ، با دریافت این تسهیلات ، امور خود را سامان دهند .

در هر حال ، بانک ها نیز ، جهت اطمینان از این موضوع که دریافت کننده تسهیلات مورد نظر ، در موعد مقرر ، اقدام به بازپرداخت مبالغ دریافتی می نمایند ، می بایست وثیقه و تضمینی در اختیار داشته باشد . این امر ، از طریق اخذ انواع وثیقه بانکی ، انجام می گیرد که در خصوص شرایط ترهین وثیقه بانکی و نحوه آزاد کردن آن ، بعضا ممکن است اختلافات حقوقی میان بانک با اشخاص ، ایجاد شود و به همین دلیل ، پرداختن به این موضوع ، ضرورت دارد .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که انواع وثیقه بانکی چیست و شرایط گذاشتن وثیقه بانکی شامل چه مواردی است . در ادامه ، مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانکی را شرح داده و نحوه آزاد کردن آن را نیز ، ذکر خواهیم کرد .

انواع وثیقه بانک چیست

بر اساس ماده 6 آیین نامه اعطای تسهیلات بانکی ، ارائه تسهیلات بانکی به متقاضیان ، حسب مورد ، با تشخیص بانک ارائه کننده تسهیلات ، منوط به اخذ تامین کافی ، برای حفظ منافع بانک و حسن اجرای قراردادهای مربوطه ، می باشد . به همین دلیل ، معمولا ، بانک ها ، برای ارائه تسهیلات و انواع وام بانکی ، اقدام به اخذ تامین مناسب ، می نمایند .

اخذ تامین مناسب توسط بانک ها ، به این صورت است که متقاضی ، حین مراجعه به بانک ، وثیقه ای به بانک سپرده و یا اقدام به ترهین مالی به بانک نموده تا بانک ، به اتکای آن ، اقدام به ارائه تسهیلات نماید و طبیعتا ، پس از پایان قرارداد و بازگرداندن تسهیلات دریافتی توسط شخص ، وثیقه وی نیز ، آزادسازی می شود .

اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که انواع وثیقه بانک چیست و به عبارت دیگر ، در صورتی که شخصی ، قصد اخذ تسهیلاتی از بانک ها داشته باشد ، چه مواردی را می تواند به عنوان وثیقه ، نزد بانک ، قرار بدهد ؟ لذا در این قسمت ، به این سوال پاسخ می دهیم که انواع وثیقه بانکی چیست .

یکی از مهم ترین انواع وثیقه بانکی ، وثیقه اموال غیر منقول همچون ملک می باشد، که در مواردی همچون دریافت وام با سند ملکی ، کاربرد دارد . به این معنا که دریافت کننده تسهیلات ، تحت شرایط خاصی که در ادامه خواهیم گفت ، اقدام به انعقاد عقد رهن با بانک نموده و به این ترتیب ، ملک خود را به عنوان وثیقه ، نزد بانک قرار می دهد .

یکی دیگر از انواع وثیقه بانکی ، وثیقه قرار دادن اموال منقول می باشد که خود ، شامل موارد مختلفی است که از جمله مهم ترین آنها ، می توان به سپرده بلند مدت بانکی ، ضمانت نامه های بانکی ، اوراق مشارکت و نیز ، سهام پذیرفته شده نزد سازمان بورس اوراق بهادار اشاره نمود .

از دیگر انواع وثیقه های بانک ، می توان به وثیقه نهادن برخی از اسناد تجاری نزد بانک اشاره کرد که شامل مواردی همچون چک و نیز ، سفته می باشد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را مطالعه نمایید .

شرایط گذاشتن وثیقه بانک

وثیقه بانکی ، انواع مختلفی دارد که از جمله آنها ، می توان به وثیقه اموال غیر منقول همچون املاک و اموال منقولی چون سپرده ها ، سهام و ضمانت نامه بانکی و یا وثیقه اسناد تجاری ، مانند چک و سفته ، اشاره کرد . با این حال ، وثیقه قرار دادن هر یک از موارد مذکور و ترهین آنها نزد بانک ، شرایط حقوقی خاصی دارد که حین انعقاد قرارداد با بانک ، وجود این شرایط را می بایست لحاظ نمود . به همین دلیل ، در این قسمت ، شرایط گذاشتن وثیقه بانک را مختصرا شرح می دهیم .

شرایط گذاشتن وثیقه بانک جهت اموال غیر منقول همچون ملک ، آن است که متقاضی ، اقدام به انعقاد قرارداد رهن با بانک نموده و ملکی را که به نام متقاضی یا اقوام درجه اول وی می باشد ، به بانک معرفی کند . این ملک ، می بایست آزاد بوده و در رهن بانک دیگر ، نباشد . همچنین ، می بایست توسط بانک ، ارزیابی قیمت شده تا ارزش آن ، از تسهیلات دریافتی ، کمتر نباشد .

شرایط گذاشتن وثیقه بانکی در خصوص سپرده های بانکی نیز ، آن است که مدت سپرده های بلند مدت ، می بایست بیشتر از یک سال بوده و تاریخ سررسید آن ، بعد از سررسید وام  باشد . همچنین ، بانک ، مبلغ سپرده بلند مدت را مسدود می نماید تا شخص ، امکان برداشت آن را نداشته باشد . در مورد دریافت وام با سهام نیز ، سقف اعتبار وام و تسهیلات ، می بایست حداکثر تا 50 درصد ارزش روز سهام پذیرفته شده نزد سازمان بورس اوراق بهادار باشد .

شرایط گذاشتن وثیقه بانک در مورد اسناد تجاری همچون چک ، آن است که چک ، معمولا باید به نام شخص گیرنده تسهیلات بوده و باید در وجه بانک و به روز ، نوشته شود . تنظیم چک در وجه بانک ، باید بدون قلم خوردگی و تراشیدگی انجام گردد .

مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانک

سپردن وثیقه بانکی در ازای اخذ تسهیلات از بانک در قالب عقد مشارکت مدنی و یا عقود دیگر ، از منظر حقوقی ، به منزله آن است که میان بانک و شخص ، یک قرارداد رهن ، منعقد شده است که به موجب ماده 771 قانون مدنی ، عقد رهن ، به عقدی گفته می شود که به موجب آن ، مدیون یا بدهکار ، مالی را به عنوان وثیقه یا تضمین ، به دائن یا طلبکار می هد که در این قرارداد ، شخص گیرنده تسهیلات ، راهن می باشد و بانک ، مرتهن است .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانک به چه صورت است ؟ به عبارت دیگر ، زمانی که شخصی ، قصد ترهین مالی را به بانک دارد تا در ازای به وثیقه نهادن آن ، تسهیلاتی را از بانک دریافت کند ، چه مراحلی را باید طی نماید ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانک ، به این صورت است که ابتدا ، شخص متقاضی ، به بانک مراجعه نموده و با توجه به نوع تسهیلات درخواستی و شرایط و ضوابطی که بانک ها تعریف نموده اند ، اقدام به انعقاد قرارداد با بانک می نماید و در ازای تسهیلات مورد نظر ، اقدام به گذاشتن یکی از انواع وثیقه همچون ملک ، سهام ، ضمانت نامه ، حساب سپرده و یا اسناد تجاری مانند چک و سفته می نماید .

مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانک ، به این صورت است که بانک ، برای اطمینان از موضوع ، وثیقه سپرده شده را مورد بررسی قرار داده و سپس ، اقدام به ارائه تسهیلات درخواستی متقاضی می نماید . به عنوان نمونه ، در هنگام وثیقه نهادن ملک به بانک ، اداره ارزیابی بانک و کارشناسان آن ، مکلف هستند که یک گزارش ارزیابی تنظیم نموده و ارزش ملک را در آن ، قید نمایند . مرحله بعدی ، آن است که سند ملکی ، در دفترخانه اسناد رسمی ، ترهین شده و نام بانک ، در سند ملکی ، قید می شود .

در ادامه مراحل و نحوه سپردن و ترهین وثیقه بانکی ، لازم است که تا پایان اجرای تعهدات توسط دریافت کننده تسهیلات ، وثیقه نزد بانک ، باقی مانده ؛ مگر اینکه مدت قرارداد رهن ، به پایان رسیده و یا شخص ، تمامی تعهدات خود را انجام دهد که در این صورت ، می توان اقدام به فک رهن نموده و تعهدات قراردادی دریافت کننده تسهیلات ، به پایان خواهد رسید .

 

مراحل و نحوه آزاد کردن وثیقه بانک

ارائه وثیقه به بانک ، جهت بهره مندی از تسهیلات مختلفی همچون وام مسکن ، وام ازدواج و غیره ، نیازمند آن است که متقاضی ، با مراجعه به بانک مورد نظر ، طبق قانون و شرایط بانک مربوطه ، اقدام به ارائه وثیقه بانک نموده و پس از ترهین اموال یا اسناد تجاری به بانک ، تسهیلات مورد نظر خود را دریافت دارد .

در هر حال ، قرارداد رهن و ترهین مال مورد نظر به بانک ، تا زمانی که شخص ، به تعهدات خود عمل نموده و تسهیلات دریافتی را باز پس دهد ، ادامه خواهد یافت . در غیر این صورت ، اگر مشتری ، به تعهدات خود به موجب قرارداد رهن ، پایبند نباشد ، بانک می تواند پس از ابلاغ به مشتری و اخطار به وی ، به طرق قانونی ، اقدام به وصول مطالبات خود نموده و اقدام به ضبط وثیقه بانکی نماید و مثلا تحت شرایط خاص ، اقدام به برگزاری مزایده ، برای فروش ملک در رهن بانک نماید .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه آزاد کردن وثیقه بانک به چه صورت است ؟ به عبارت دیگر ، در صورتی که شخص ، قصد داشته باشد که به عنوان مثال ، اقدام به فک رهن ملک خود از بانک نموده و آن را آزاد نماید ، چه مراحلی را باید انجام دهد تا ترهین ملک ، به اتمام رسیده و سند از رهن بانک خارج شود ؟

در پاسخ به این سوال که مراحل و نحوه آزاد کردن وثیقه بانکی چگونه است ، باید گفت که فک رهن وثیقه بانکی ، به دو صورت امکان پذیر است . در روش اول ، می توان با سپرده گذاری ، اقدام به آزاد کردن وثیقه بانک نمود . مراحل آزاد کردن وثیقه بانکی در این روش ، به این صورت است که متقاضی ، با مراجعه به بانک ، مبلغی حدود 110 درصد مانده بدهی خود را سپرده گذاری نموده و از بانک ، درخواست آزاد سازی وثیقه را می نماید .

روش دوم آزاد سازی وثیقه بانکی ، تسویه حساب کامل با بانک می باشد . به این ترتیب که ، متقاضی ، پس از پرداخت کامل اقساط بدهی خود ، به بانک مراجعه نموده و ضمن تنظیم یک نمونه درخواست فک رهن وثیقه ، تقاضای آزاد سازی سند ملکی خود را داشته باشد، که در این صورت ، بانک پس از حصول شرایط لازم و طبق قانون ، اقدام به انجام مراحل آزاد کردن وثیقه بانکی می نماید . در غیر این صورت ، می بایست اقدام به طرح دعوی الزام به فک رهن ملک نمود که جزئیات تکمیلی آن ، در مقاله زیر ، شرح داده شده است .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص وثیقه بانک و انواع آن در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وثیقه بانک و انواع آن پاسخ دهند .