نکات حقوقی اجاره سوئیت که باید قبل از انعقاد عقد، مد نظر داشت، این بوده که سوییت مورد بازدید قرار گیرد تا از تطبیق امکانات آن، با آنچه در قرارداد، ذکر می گردد، اطمینان حاصل شود، حین تنظیم قرارداد، مدت عقد اجاره، ذکر و بعد از قرارداد، در موعد مقرر، ملک تحویل مستاجر شود. از قوانین و شرایط اجاره دادن و اجاره کردن سوییت، اهلیت طرفین، هنگام تنظیم قرارداد اجاره سوئیت می باشد.
برای مشاوره نکات حقوقی اجاره سوئیت
برای مشاوره نکات حقوقی اجاره سوئیت
با توجه به اینکه مسافرت های کاری و تفریحی کوتاه مدت، به کلان شهرهایی نظیر تهران یا شهرهای شمالی و جنوبی کشور، بسیار رواج پیدا کرده، اغلب افراد، ترجیح می دهند تا برای سفر یک یا چند روزه و در مواردی، چند ماهه خود، بجای استفاده از هتل یا مسافرخانه، اقدام به اقامت در منزلی مسکونی نمایند.
همین امر، پدیده ای تحت عنوان اجاره سوئیت و آپارتمان های مبله و دارای وسایل را برای مدت کوتاه، حتی به صورت ساعتی، روزانه و هفتگی، ایجاد نموده و به همین علت، ضروری است از نکات حقوقی اجاره سوئیت و شرایط و قوانین آن، از دید قانون گذار، آگاهی داشت.
از این رو، در مقاله حاضر، نکات حقوقی اجاره سوئیت، قبل از معامله، حین تنظیم قرارداد و بعد از آن، مورد بررسی قرار گرفته و همچنین، شرایط و قوانین اجاره دادن و اجاره کردن سوییت، توضیح داده شده است. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر، می توانند در ادامه مقاله، همراه ما باشند.
پیش از ذکر نکات حقوقی اجاره سوئیت قبل از معامله و بیان شرایط و قوانین آن، لازم به ذکر است که مقصود از سوئیت، واحد هایی کوچک هستند که به طور معمول، متشکل از هال و پذیرایی و اتاق خوابی که در پشت این فضا قرار دارد، همچنین، سرویس بهداشتی می باشند و اغلب، از محلی تحت عنوان آشپزخانه، بی بهره بوده و دارای آشپزخانه ای کاذب که صرفا، شامل سینک ظرفشویی و کابینت می باشد و با یک کانتر از پذیرایی، جدا می گردد، هستند.
سوئیت ها، دارای حداقل امکانات رفاهی، اعم از وسایل پخت و پز، یخچال های بزرگ یا کوچک، تلویزیون، رختخواب یا تختخواب، مبل یا فرش می باشند و معمولا، توسط افرادی که برای تفریح یا کار یا مواردی از این دست، برای ساعت، روز، هفته یا چند ماه، به کلان شهرها، شهرهای تفریحی و سایر شهرستان ها و استان ها، می روند، مورد اجاره قرار می گیرند.
به عبارتی، اجاره کننده، ترجیح می دهد، برای اقامت کوتاه مدت خود، بجای هتل یا مسافرخانه، از محل های مسکونی دارای وسایل که به نوعی یک خانه کوچک محسوب می شوند، استفاده کند و در اغلب موارد، اجاره سوئیت ها، از لحاظ اقتصادی، به صرفه تر از اجاره هتل یا مسافرخانه است.
هنگامی که فردی، قصد استفاده از سوئیت ها را برای مدت مورد نظر خود دارد، باید اقدام به انعقاد قرارداد اجاره سوئیت نماید و همین امر، ایجاب می کند موجر و مستاجر، اجاره کننده و اجاره دهنده، از نکات حقوقی اجاره سوئیت قبل از معامله، مطلع باشند که عبارتند از:
بازدید از محل:
بهتر است اجاره کننده سوئیت، محل مورد اجاره را پیش از تنظیم قرارداد، مورد بازدید قرار دهد تا هم از موقعیت جغرافیایی و محله ای که قرار است برای مدتی کوتاه، در آن، زندگی کند، اطلاعات کسب کرده و هم، وضعیت منزل از لحاظ تمیزی و سلامت وسایل، همچنین، دسترسی سوئیت به حمل و نقل عمومی را رصد نماید.
در بازدید از محل، اجاره کننده باید تک تک امکانات و سلامت آن ها را چک کند تا در صورت تنظیم قرارداد، از تطبیق مشخصات مورد اجاره با آنچه در قرارداد آن ذکر می گردد، اطمینان حاصل نماید.
اطمینان از مالکیت موجر یا قانونی بودن تصرف وی در مال مورد اجاره:
فرد با بررسی مستندات قانونی، نظیر سند مالکیت، وکالت، اذن در تصرف و هر آنچه به طور قانونی، به موجر این اجازه را می دهد که اقدام به اجاره دادن سوییت نماید، از مالکیت موجر یا قانونی بودن تصرف وی در مال مورد اجاره، اطمینان حاصل می نماید.
در صورتی که موجر، با وکالت نامه، اقدام به اجاره دادن سوییت می نماید، چک شود که مدرک ارائه شده، معتبر، رسمی و دارای تاریخ باشد.
بررسی مدارک هویتی موجر، به اجاره کننده سوئیت، این اطمینان را می دهد که موجر از حجر، برخوردار نیست و از اهلیت، برای اجاره دادن سوئیت، بهره مند می باشد.
در صورتی که ملک مشاعی است، مستاجر باید، از اذن مالکین مشاعی بر اجاره سوییت، اطمینان حاصل نماید تا بعدها، با مشکل، مواجه نگردد. با توجه به اینکه هنگام اجاره خانه نیز باید، نکات حقوقی بخصوصی رعایت گردد، مطالعه مقاله زیر به علاقمندان این موضوع، توصیه می شود.
از دیگر مسائلی که باید، هنگام اجاره سوئیت، مد نظر داشت، اطلاع از نکات حقوقی اجاره سوئیت در هنگام تنظیم قرارداد و شرایط و قوانین آن می باشد که در این بخش از مقاله، به بررسی آن ها، پرداخته خواهد شد. نکات حقوقی اجاره سوئیت در هنگام تنظیم قرارداد عبارتند از:
رعایت شرایط صحت معاملات که شامل وجود قصد و رضا و همچنین، اهلیت (عقل، بلوغ و رشد) در طرفین عقد، و مشخص و معین کردن موضوع قرارداد و مشروعیت جهت می باشد، ضروری است در غیر این صورت، قرارداد، باطل یا در مواردی، غیر نافذ خواهد بود.
علی رغم اینکه قانون گذار، هم قراردادهای شفاهی و هم قرارداد های کتبی اجاره را معتبر می داند و طرفین می توانند، به هر دو روش، انعقاد قرارداد نماید؛ لکن، به دلیل مسائل بسیاری که در صورت اختلاف، در قراردادهای شفاهی وجود دارد، پیشنهاد می شود، در اجاره سوئیت، حتما قرارداد، به صورت کتبی، منعقد شود و در صورتی که در دفترخانه تنظیم نمی گردد و به صورت عادی یا در فرم های املاک، تنظیم می شود، طرفین، ذیل آن را امضا نمایند تا دارای اعتبار باشد.
هنگام تنظیم قرارداد اجاره سوئیت، مدت قرارداد، تاریخ شروع اجاره و تاریخ پایان آن، زمان تحویل، همچنین، میزان اجاره بها و نحوه پرداخت، به همراه نام و مشخصات هویتی طرفین، به طور دقیق،درج شود و حتی الامکان، اطلاعات هویتی، با استفاده از کارت ملی و پس از رویت این مدرک، نوشته شوند. اخذ یک شماره تماس معتبر و در دسترس و یادادشت آن در قرارداد نیز از نکات حقوقی مهمی است که در تنظیم قرارداد اجاره سوئیت، ضروری است.
بهتر است که قرارداد، در دو نسخه، تنظیم و ذیل آن، توسط طرفین و دو شاهد، امضا گردد تا در بحث تخلیه ملک و مواجه شدن با مشکلی نظیر اتمام مدت قرارداد و امتناع مستاجر از تخلیه سوئیت، موجر، به راحتی بتواند به جای حکم تخلیه، با سرعت، برای گرفتن دستور تخلیه، اقدام نماید.
بعد از قرارداد اجاره سوئیت نیز باید نکاتی را مد نظر قرار داد تا موجر و مستاجر، کمترین ضرر را متحمل شوند. لذا در این بخش، نکات حقوقی اجاره سوئیت بعد از قرارداد توضیح داده خواهد شد. نکات حقوقی اجاره سوئیت بعد از قرارداد، عبارتند از:
تحویل ملک به مستاجر، در شرایطی که قابلیت استفاده مطلوب داشته باشد. (مستفاد از ماده 477 قانون مدنی)
امانی بودن ید مستاجر، نسبت به مورد اجاره که بدین معنا است که تا مادامی که مستاجر در نگهداری سوئیت یا همان مورد اجاره، تعدی و تفریط نکرده، مسئول و ضامن جبران خسارت، نخواهد بود و تنها، عیب و خسارتی که در اثر تعدی و تفریط او ایجاد گردد، باید، توسط خود وی، بر طرف شود. (مستفاد از ماده 476 قانون مدنی)
مسئولیت مالک، بر تعمیرات و پرداخت هزینه تمامی آنچه برای انتفاع و بهره بردن از عین مستاجره که در این مقاله، سوئیت اجاره شده می باشد.(مستفاد از ماده 486 قانون مدنی). البته، این امر، تنها زمانی لازم الرعایه نیست که شرط خلاف آن، در قرارداد اجاره سوئیت، نوشته شده باشد یا عرف محلی که سوئیت در آن، اجاره شده، خلاف این امر حکم کند.
امکان فسخ قرارداد اجاره سوئیت، توسط موجر به موجب حکم محکمه، در مواردی که مستاجر، در نگهداری عین مستاجره، یعنی سوئیت مورد اجاره، تعدی و تفریط کند و موجر نیز نتواند مانع او شود. (مستفاد از ماده 487 قانون مدنی)
بطلان قرارداد اجاره سوئیت، به علت ایجاد عیبی (بعد از قرارداد اجاره سوئیت و تحویل آن) که مانع انتفاع مستاجر از سوئیت شود؛ به صورتی که امکان رفع آن، وجود نداشته باشد و به طور کلی، سبب سلب انتفاع از ملک گردد.
ایجاد حق فسخ برای مستاجر (بعد از عقد اجاره و قبل از قبض سوئیت)، در صورت به وجود آمدن عیبی که مانع از انتفاع یا سختی در انتفاع از سوئیت اجاره شده گردد و موجر، نتواند آن را برطرف کند یا از برطرف کردن آن، امتناع ورزد. شایان ذکر است، در صورتی که این عیب، در طول مدت اجاره نیز به وجود آید، همین حق را برای مستاجر، ایجاد خواهد کرد. (مستفاد از مواد 478 و 479 قانون مدنی)
پس از توضیح نکات حقوقی اجاره سوییت قبل از انعقاد معامله، هنگام تنظیم قرارداد، به صورت اجاره نامه دستی، در فرم های بنگاه و یا رسمی و همچنین، پس از توضیح نکات حقوقی اجاره سوئیت بعد از تحویل آن، در این بخش از مقاله، قصد داریم تا پیرامون شرایط و قوانین اجاره دادن و اجاره کردن سوییت، توضیح دهیم.
از جمله شرایط و قوانین اجاره دادن و اجاره کردن سوییت، این است که اجاره دهنده، حق تصرف قانونی در سوئیت، برای اجاره دادن آن را داشته باشد؛
اجاره دهنده، در موعد مقرر، سوئیت را تحویل و اجاره کننده، در موعد مقرر، اجاره بها را پرداخت و سوئیت را تخلیه نماید؛ رعایت این امر، از جمله نکات حقوقی اجاره ماشین و سایر قراردادهای اجاره نیز هست.
اجاره کننده و اجاره دهنده سوئیت، هر دو از اهلیت لازم، یعنی عقل و بلوغ و رشد، برخوردار باشند و شرایط اساسی صحت معامله را هنگام انعقاد عقد اجاره، مورد رعایت قرار دهند. با توجه به موارد بسیار کلاهبرداری که در رهن و اجاره ملک وجود دارد، مطالعه مقاله زیر، برای کسب اطلاع از این موضوع، توصیه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات حقوقی اجاره سوئیت در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات حقوقی اجاره سوئیت پاسخ دهند.
برای مشاوره نکات حقوقی اجاره سوئیت
برای مشاوره نکات حقوقی اجاره سوئیت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©