بیع سلف یا سلم ، نوعی عقد بیع موجل است که از جمله شرایط آن ، می توان به مدت دار بودن تسلیم تمام یا قسمتی از مبیع ، اشاره نمود و تفاوت آن با بیع کالی به کالی ، آن است که در بیع کالی به کالی ، پرداخت ثمن نیز ، موجل است . برای انعقاد قرارداد بیع سلف ، می توان با دانلود نمونه متن قرارداد و لحاظ شرایط قانونی ، قرارداد را به صورت کتبی یا شفاهی ، تنظیم نمود .
برای مشاوره بیع سلف یا سلم
برای مشاوره بیع سلف یا سلم
به لحاظ قانونی ، عقد بیع ، همان خرید و فروش می باشد که به صورت گسترده ، در میان شهروندان ، رواج داشته و انواع مختلفی از اموال منقول و یا غیر منقول را می توان خرید و فروش کرد . در هر حال ، انعقاد قرارداد بیع ، منوط به رعایت شرایطی است که در قانون مدنی ، مقرر شده است و طرفین ، با لحاظ آن ، می تواننند به ویژه در قراردادهای مهم تر ، آثار مورد نظر خود را بوجود آورند .
یکی از انواع قراردادهای بیع موجل یا مدت دار ، قرارداد بیع سلف یا سلم می باشد که در قانون مدنی ، مورد پذیرش قرار گرفته و در کنار سایر انواع بیع موجب همچون بیع نسیه یا کالی به کالی ، مورد استفاده قرار می گیرد . لکن از آن جهت که ممکن است برخی از شهروندان ، با شرایط و آثار این نوع قرارداد ، آشنایی لازم را نداشته باشند ، پرداختن به این سوال که بیع سلف یا سلم چه شرایطی دارد ، ضروری به نظر می رسد .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، به این سوال پاسخ می دهیم که شرایط بیع سلم یا سلف چیست و مراحل و نحوه تنظیم قرارداد بیع سلف به چه صورت است . پس از توضیج آثار بیع سلف یا سلم در میان انواع بیع ، تفاوت آن با بیع کالی به کالی را نیز ، ذکر نموده و در پایان نیز ، یک نمونه قرارداد بیع سلف یا سلم را برای دانلود ، ارائه خواهیم نمود .
در نظام حقوقی ایران ، در کنار عقودی همچون قرارداد اجاره ، عقد بیع ، جایگاه مهمی دارد و به عنوان یکی از مهم ترین انواع عقد یا قرارداد ، بخش مهمی از مواد قانون مدنی ، به بیان شرایط و احکام مربوط به آن ، اختصاص یافته است . بر اساس ماده 341 قانون مدنی ، این امکان پیش بینی شده است که خریدار و فروشنده ، برای تحویل تمام یا قسمتی از مبیع و یا تمام یا قسمتی از ثمن معامله ، اجل یا مهلت تعیین نمایند که در این صورت ، چنین قرارداد بیعی را می توان عقد بیع موجل یا مدت دار ، محسوب کرد .
حال ، بسته به مدت دار بودن ثمن و یا مبیع ، می توان سه نوع عقد بیع مدت دار را از هم تمیز داد . در بیع نسیه ، تمام یا قسمتی از ثمن ، به صورت مدت دار ، پرداخت می گردد و در بیع سلم یا سلف ، تمام یا قسمتی از مبیع ، به صورت مدت دار ، تحویل می گردد و در بیع کالی به کالی ، هم مبیع و هم ثمن ، موجل یا مدت دار هستند . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که شرایط بیع سلف یا سلم چیست ؟ لازم به ذکر است که در حال حاضر ، قراردادهای پیش خرید را می توان از جمله مهم ترین انواع بیع سلف یا سلم ، محسوب نمود که کاربرد فراوانی در معاملات ملکی دارد .
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین شرایط بیع سلف یا سلم ، شرایط عمومی صحت معامله است که در ماده 190 قانون مدنی ، به آنها اشاره شده و شامل موضوعاتی همچون اهلیت داشتن طرفین قرارداد ، وجود قصد و رضایت برای انعقاد معامله ، معلوم و معین بودن مبیع و ثمن و نیز ، مشروع بودن جهت قرارداد بیع سلم یا سلف می باشد .
علاوه بر اینها ، در قانون مدنی ، مشخصات مورد معامله ، اعم از مبیع و ثمن ، ذکر شده است که بر اساس آن ، از جمله شرایط بیع سلم یا سلف ، می توان به مالیت داشتن مورد معامله ، قابلیت نقل و انتقال و تسلیم آن ، معلوم و معین بودن مورد معامله اشاره نمود و علاوه بر این ، مورد معامله ، باید ملک متعهد بوده و به لحاظ حقوقی و شرعی ، انجام این معامله ، ممنوع نشده باشد .
علاوه بر اینها ، شرایط اختصاصی دیگری نیز ، برای صحت بیع سلم یا سلف ، ذکر گردیده است ؛ مانند آنکه اجل یا مهلت تحویل مبیع و ثمن ، باید مشخص شده باشد و مبیع ، نباید پول باشد . همچنین ، بنا به عقیده برخی ، خریدار ، باید قبل از جدا شدن از فروشنده ، ثمن معامله را به صورت کامل ، پرداخت کرده و مبیع نیز ، در زمان تحویل ، می بایست موجود باشد که در ادامه ، تفاوت بیع سلم یا سلف با بیع کالی به کالی را نیز ، شرح خواهیم داد .
بیع سلم یا سلف ، یکی از انواع بیع موجل یا مدت دار بوده که در کنار بیع نسیه یا کالی به کالی ، مورد استفاده قرار گرفته و در صورت توجه به شرایط قانونی آن ، قرارداد تنظیم شده ، کاملا صحیح و معتبر خواهد بود . در همین رابطه ، سوالی که مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه تنظیم بیع سلف یا سلم به چه صورت است ؟
در پاسخ به این سوال که مراحل و نحوه تنظیم قرارداد بیع سلم یا سلف چگونه است ، باید گفت که اساسا به لحاظ قانونی ، عقد بیع را می توان به دو صورت کتبی و شفاهی ، منعقد نمود و مکتوب ننمودن آن ، خللی به صحت قرارداد ، وارد نمی سازد . با این حال ، از آن جهت که ممکن است بعضا اختلافاتی میان طرفین ایجاد شود ، به ویژه در قراردادهای مهم ، بهتر است اقدام به تنظیم متن قرارداد سلم یا سلف نمود که نمونه متن آن ، در ادامه ، قابل دانلود خواهد بود .
البته ، برای تنظیم متن قرارداد بیع سلف یا سلم ، همچون بیع صرف، می توان به یکی از دفاتر اسناد رسمی نیز ، مراجعه کرده و یک سند رسمی تنظیم نمود تا از اختلافات بعدی ، جلوگیری شود ؛ لکن خود طرفین نیز ، می توانند با دارا بودن شرایط لازم ، توافقات خود را بر روی یک برگه عادی ، درج نموده و ذیل آن را امضا کنند تا بدان متعهد گردند و بهتر است که دو نفر شاهد نیز ، ذیل آن را امضا نمایند .
اما در خصوص مراحل و نحوه تنظیم بیع سلف یا سلم ، باید افزود که از جمله مهم ترین موضوعاتی که می بایست به صورت دقیق و کامل در قرارداد ذکر گردد ، طرفین ، موضوع قرارداد ، مبیع و ثمن و شرایط اختصاصی طرفین است که تکمیل مناسب نمونه متن بیع سلف یا سلم ، سبب جلوگیری از اختلافات بعدی در خصوص معامله خواهد شد .
یکی از مهم ترین شرایط بیع سلف یا سلم ، آن است که طرفین ، با دارا بودن شرایط عمومی صحت قرارداد که در ماده 190 قانون مدنی ذکر شده است ، اقدام به انعقاد قرارداد نموده و نیز ، شرایط اختصاصی مربوط به آن را نیز ، لحاظ نمایند . در هر حال ، زمانی که عقد بیع سلم یا سلف ، به صورت صحیح واقع گردید ، واجد آثار حقوقی و قانونی خواهد بود . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم آثار بیع سلف یا سلم در میان انواع بیع را شرح دهیم .
یکی از مهم ترین آثار معامله سلف یا سلم در میان انواع بیع ، آن است که این قرارداد ، موجل یا مدت دار بوده و مشتری ، می بایست ثمن معامله را به صورت حال ، پرداخت کرده ؛ ولیکن ، تحویل مبیع ، در مدت زمان دیگری انجام می شود که این مطلب ، سبب تفاوت بیع سلف با بیع کالی به کالی و معامله نسیه است .
در هر حال ، بیع سلف یا سلم ، دارای این اثر است که طرفین ، به لحاظ حقوقی ، موظف به عمل کردن به مفاد قرارداد هستند ؛ لذا مشتری ، طبق قرارداد ، می بایست ثمن معامله را پرداخت نموده و بایع نیز ، ملزم به تحویل مبیع است ؛ در غیر این صورت ، با تبعات حقوقی ناشی از عدم ایفای تعهد ، مواجه شده و دیگری ، می تواند الزام وی به انجام آن را درخواست نماید .
یکی دیگر از آثار بیع سلف یا سلم در میان انواع بیع ، آن است که بیع سلف ، نوعی قرارداد لازم است که هر دوی طرفین ، می بایست به مفاد آن پایبند بوده و بدون رضایت دیگری و یا استناد به خیارات قانونی ، حق فسخ و بر هم زدن این قرارداد را نخواهند داشت . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .
بر اساس ماده 341 قانون مدنی ، ممکن است که برای تسلیم تمام و یا قسمتی از مبیع و یا تادیه تمام و یا قسمتی از ثمن معامله در عقد بیع ، اجل یا زمان خاصی تعیین گردد . در این صورت ، می توان گفت که عقد بیع ، به صورت یک عقد یا قرارداد موجل یا مدت دار ، منعقد شده است . اما خود عقد بیع موجل ، به سه دسته تقسیم می شود که با هم ، تفاوت دارند .
دسته اول از عقد بیع موجل ، عقد بیع نسیه است که در آن ، مبیع ، به صورت حال ، به مشتری تحویل داده می شود و تمام یا قسمتی از ثمن معامله ، به صورت مدت دار ، پرداخت می شود .
دسته دوم از عقد بیع موجل ، عقد بیع سلف یا سلم است که در آن ، ثمن ، به صورت حال ، توسط مشتری ، پرداخت شده و لیکن تسلیم تمام یا قسمتی از مبیع ، به صورت مدت دار انجام می شود .
دسته سوم از عقد بیع موجل ، عقد بیع کالی به کالی است که در آن ، هم پرداخت تمام یا قسمتی از ثمن معامله و هم ، تسلیم تمام یا قسمتی از مبیع ، به صورت مدت دار ، خواهد بود .
بر این اساس ، در پاسخ به این سوال که تفاوت سلف یا سلم با بیع کالی به کالی چیست ، باید گفت که در بیع سلم یا سلف ، ثمن معامله ، در همان زمان ، پرداخت شده ولیکن تحویل مبیع ، مدت دار است ؛ اما در بیع کالی به کالی ، علاوه بر موجل بودن تسلیم مبیع ، پرداخت تمام یا قسمتی از ثمن معامله نیز ، مدت دار می باشد که جزئیات بیشتر در خصوص این نوع قرارداد نیز ، در مقاله زیر ، ارائه شده است .
در قسمت های قبل ، به توضیح مفهوم عقد بیع سلف یا سلم پرداخته و شرایط اختصاصی مربوط به آن نیز ، شرح داده شد که بر این اساس ، عقد بیع سلم ، نوعی بیع موجل یا مدت دار است که در آن ، پرداخت ثمن ، در همان لحظه عقد صورت گرفته ولیکن ، برای تحویل مبیع ، مدت زمان مشخصی ، تعیین می گردد که این عقد ، با بیع معاطاتی و یا عقد بیع کالی به کالی ، تفاوت دارد .
برای تنظیم نمونه قرارداد بیع سلف یا سلم ، بهتر است که طرفین ، ضمن توجه به شرایط قانونی مربوطه ، اقدام به تنظیم یک نمونه متن قرارداد بیع سلف یا سلم نیز نموده و ذیل آن را امضا نمایند . لکن از آن جهت که برخی از مخاطبین محترم ، ممکن است با نحوه تنظیم قرارداد بیع سلف یا سلم ، آشنایی لازم را نداشته باشند ، در این قسمت ، قصد داریم یک نمونه بیع سلف یا سلم را نیز ارائه نماییم که امکان دانلود نمونه بیع سلف یا سلم نیز ، وجود دارد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص بیع سلف یا سلم چیست در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون بیع سلف یا سلم چیست پاسخ دهند .
برای مشاوره بیع سلف یا سلم
برای مشاوره بیع سلف یا سلم
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©