دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / اقرارنامه محضری

اقرارنامه محضری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در پاسخ به این پرسش که شرایط اقرارنامه محضری چیست، باید بیان داشت که بالغ، عاقل و مختار بودن متقاضی و تنظیم اقرارنامه در نزد دفاتر اسناد یا سایر ماموران رسمی در حدود صلاحیت قانونی از مهم ترین این ضوابط می باشد. برای تهیه این نوع اقرارنامه، شخص باید به همراه مدارک لازم و دانلود و مطالعه نمونه آن، به نزد مراجع رسمی مراجعه نماید.

 

به موجب ماده 160 قانون مجازات اسلامی و ماده 1259 قانون مدنی، اقرار یکی از ادله اثبات جرم و دعوی در دعاوی حقوقی و کیفری می باشد. اقرار می تواند به شیوه های مختلفی صورت گرفته که از جمله آن می توان به اقرارنامه دستی (عادی) و اقرارنامه محضری (رسمی) اشاره نمود.

برای تنظیم اقرارنامه محضری یا رسمی، متقاضی می بایست شرایط و ضوابط لازم در این زمینه را رعایت نموده و با مراحل و نحوه تنظیم آن آشنا باشد. از طرف دیگر؛ تهیه و تنظیم این نوع اقرارنامه، مستلزم ارائه مدارک و مستندات مربوطه و پرداخت هزینه در نظر گرفته شده، نیز هست که همین امر، اهمیت اطلاع از جزئیات اقرارنامه محضری را دو چندان می نماید. 

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که شرایط اقرارنامه محضری چیست و مراحل و نحوه تنظیم آن چگونه می باشد؛ به بیان اعتبار این اقرارنامه بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای ثبت اقرارنامه محضری صحبت خواهیم کرد و هزینه آن را در سال ۱۴۰۲ ارائه خواهیم نمود. در انتها، امکان دانلود یک نمونه اقرارنامه محضری برای کاربران فراهم خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

شرایط اقرارنامه محضری چیست

در پاسخ به این پرسش که شرایط اقرارنامه محضری چیست، در ابتدا؛ لازم است که تعریفی کلی از اقرار و سپس، اقرارنامه محضری ارائه گردد. بر طبق ماده 1259 قانون مدنی، اقرار حقوقی، عبارت است از: «اخبار به حقی برای غیر بر ضرر خود.» بنابراین، چنانچه شخصی از حقی به نفع دیگری و به ضرر خود، خبر دهد، اقرار صورت گرفته است. بر طبق ماده 160 قانون مجازات اسلامی، اقرار کیفری نیز زمانی صورت می گیرد که، شخص به ارتکاب جرم از جانب خود خبر دهد.

 

اقرارنامه محضری یا رسمی، نیز به اقرارنامه ای گفته می شود که متن آن، در دفاتر اسناد رسمی و یا مراجع قانونی دیگر، نظیر دادگاه و یا در حضور ماموران صلاحیت دار و در حدود قانون، تنظیم گردد. شرایط و ضوابط تنظیم اقرارنامه محضری به موجب مواد 1259 تا 1274 قانون مدنی شرح زیر می باشد:

 

اقرار کننده باید در هنگام تنظیم اقرارنامه محضری یا رسمی، بالغ، عاقل، قاصد و مختار باشد؛ بنابراین، اقرارنامه افراد صغیر و مجنون در حال دیوانگی و غیر قاصد و مکره موثر نمی باشد. همچنین؛ تنظیم اقرارنامه شخص سفیه در امور مالی و فرد مفلس و ورشکسته، نسبت به اموال خود و به ضرر طلبکاران نافذ نیست.

 

اقرارنامه محضری یا رسمی نمی بایست معلق باشد. بنابراین، شخصی اقرار خود را معلق به وقوع یا عدم وقوع امری دیگری نماید، اقرار معلق او معتبر نمی باشد. علاوه بر این، اقرارنامه نمی تواند نسبت به امری تنظیم شود که عقلا یا عادتا ممکن نیست و یا بر حسب قانون صحیح نمی باشد.

 

اقرارنامه ای که به نفع حمل تنظیم شود، در صورتی نافذ است که وی، زنده متولد گردد. همچنین، در تنظیم اقرارنامه می بایست مشخص شود که مقرله چه کسی است و اگر، مقرله به طورکلی مجهول باشد، اقرار موثر نیست، اما اگر وی، فی‌ الجمله معلوم باشد، مثل اقرار برای یکی از دو نفر، اقرار صحیح است.

 

همچنین به موجب مواد 164 تا 173 قانون مجازات اسلامی، اقرار وکیل علیه موکل و ولی و قیم علیه مولی علیه اقرار محسوب نمی شود. همچنین، شخص نمی تواند برای اقرار به ارتکاب جرم وکیل اخذ نماید و این عمل، می بایست توسط خود وی انجام گردد.

 

الفاظ اقرارنامه می بایست روشن و واضح بوده از هر گونه ابهام به دور باشد. همچنین، همانطور که در تعریف اقرارنامه محضری، بیان گردید، این نوع اقرارنامه می بایست در دفاتر اسناد رسمی و یا مراجع قانونی دیگر، نظیر دادگاه و یا در حضور ماموران صلاحیت دار تنظیم گردد، در غیر این صورت، فاقد اعتبار اقرارنامه محضری خواهد بود.

 

مراحل و نحوه تنظیم اقرارنامه محضری

در قسمت گذشته، پیرامون شرایط و ضوابط تنظیم اقرارنامه محضری یا رسمی توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که این سند یکی از انواع اقرار بوده و برای تهیه این نوع اقرارنامه، شخص می بایست به نزد مراجع رسمی نظیر دفاتر اسناد رسمی یا مامورین صلاحیت دار مراجعه نماید. یکی از سوالات متداولی که در این زمینه، مطرح می شود این است که مراحل و نحوه تنظیم اقرارنامه محضری چگونه است و متقاضی می بایست در این راستا، چه فرآیندی را طی نماید؟

 

در پاسخ به این پرسش می توان بیان نمود که برای تنظیم اقرارنامه محضری، مقر یا اقرارکننده می بایست به همراه مدارک لازم، نظیر اسناد هویتی، به دفاتر اسناد رسمی یا دیگر مراجع ذی صلاح مراجعه نموده و متن اقرارنامه خود را تنظیم نماید. پس از تهیه متن و امضای آن، یا زدن اثر انگشت و همچنین، پرداخت هزینه لازمه، اقرارنامه محضری دارای اعتبار بوده و رسمیت می یابد.

 

بنابراین، نکته اصلی در تنظیم اقرارنامه محضری، مراجعه به دفاتر اسناد رسمی یا دیگر مامورین رسمی در حوزه صلاحیت آن ها می باشد. ماده 1287 قانون مدنی در این خصوص، بیان می دارد: «اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آن ها و بر طبق مقررات‌ قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.»

 

اعتبار اقرارنامه محضری

در قسمت قبلی مقاله، در خصوص مراحل و نحوه تنظیم اقرارنامه محضری صحبت کرده و فرآیند آن را به طور کامل بیان نمودیم. در این میان ممکن است، که این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که آیا اقرارنامه محضری یا رسمی دارای اعتبار است یا خیر. به همین منظور، در این بخش از مقاله به بیان ارزش و اعتبار اقرارنامه محضری ۱۴۰۲ پرداخته خواهد شد.

 

همانطور که در قسمت گذشته، بیان نمودیم، اقرارنامه محضری، اقرارنامه ای است که در نزد مراجع رسمی نظیر دفاتر اسناد رسمی یا اداره ثبت و یا مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنان تنظیم شود. از طرف دیگر، ماده 1290 قانون مدنی، در خصوص اعتبار اسناد رسمی چنین بیان می دارد که: «اسناد رسمی درباره طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر است و اعتبار آن‌ها نسبت به اشخاص ثالث در صورتی است که قانون تصریح ‌کرده باشد.»

 

از دو ماده فوق می توان چنین نتیجه گیری نمود که اقرارنامه محضری نیز نسبت به طرفین و وراث و قائم مقام آنان، معتبر بوده و مورد حمایت قانونی می باشد. در رابطه با موضوعات کیفری و تنظیم اقرارنامه رسمی به ارتکاب جرم، اعتبار این اقرارنامه به حدی است که با وجود آن، دیگر نوبت به ادله دیگر نمی رسد، مگر این که با بررسی قاضی پرونده، قرائن و امارات برخلاف مفاد اقرار باشد که در این صورت دادگاه، تحقیق و بررسی لازم را انجام داده و قرائن و امارات مخالف اقرار را در رای ذکر می کند.

 

 

مدارک لازم برای ثبت اقرارنامه محضری

برای این که اقرارنامه محضری ثبت شود و آثار و اعتبار حقوقی به دنبال داشته باشد، شخص می بایست مدارک لازم را تهیه نموده و به مراجع ذی صلاح تحویل دهد. به منظور آشنایی علاقمندان با مدارک لازم برای ثبت اقرارنامه محضری، در این بخش از مقاله، به بیان اسناد ضروری در این خصوص پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:

 

مدارک هویتی اقرار کننده نظیر شناسنامه، کارت ملی و....

مدارک مربوط به موضوع اقرار و دلائل اثبات کننده صحت اقرار

رسید پرداخت هزینه ثبت اقرارنامه محضری 1402

تکمیل و ارائه فرم اقرارنامه محضری با توجه به موضوع اقرار نامه

 

توجه به این امر ضروری است که دفاتر اسناد و سایر مراجع رسمی، در صورتی اقرارنامه را به ثبت رسانند که کلیه مدارک و اسناد لازم در این زمینه تهیه و ارائه گردد. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که دفاتر اسناد رسمی، معمولا فرم و نمونه انواع اقرارنامه را در اختیار داشته و شخص می تواند با توجه به موضوع اقرار، به تکمیل آن ها پردازد.

 

 

هزینه اقرارنامه محضری 1402

در قسمت های گذشته، پیرامون شرایط، مراحل، اعتبار و مدارک لازم برای ثبت اقرارنامه محضری ۱۴۰۲، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که ثبت این نوع سند، مستلزم پرداخت هزینه می باشد. یکی از سوالات رایجی که در این زمینه وجود دارد این است که هزینه اقرارنامه محضری 1402 چه مقدار می باشد؟

 

در صورتی که اقرارنامه محضری ۱۴۰۲ در نزد دفاتر اسناد رسمی تنظیم شود، لازم است که متقاضی مطابق با تعرفه حق التحریر این دفاتر در سال 1402، مبلغی را پرداخت نماید. مطابق با آخرین بخشنامه قوه قضاییه، به دفاتر اسناد رسمی، تعرفه حق التحریر اقرارنامه محضری، مبلغ 1,000,000 ریال تعیین شده است.

 

توجه به این نکته ضروری است که تعرفه این دفاتر در هر سال، با توجه به بخش نامه قوه قضائیه تعیین شده و متفاوت می باشد. دفاتر اسناد رسمی، کلیه مبالغ موضوع این تعرفه در سال ۱۴۰۲ را، از طریق شبکه بانکی و به وسیله سامانه پرداخت الکترونیکی مستقر در دفترخانه دریافت می نمایند.

 

 

دانلود نمونه اقرارنامه محضری

همانطور که پیش تر بیان شد، شخص می بایست پس از مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، فرم و متن اقرارنامه محضری را تکمیل نموده و مندرجات آن را پر نماید. به جهت آشنایی افراد با محتوای این نوع اقرارنامه، در این بخش از مقاله، امکان دانلود نمونه اقرارنامه محضری (در خصوص اقرار به نکاح) در جدول زیر فراهم شده است. افراد می توانند با دانلود این نمونه، از بندها و الزامات متن اقرارنامه مطلع گردند.

 

دانلود نمونه اقرارنامه محضری
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 130 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مدارک لازم اقرارنامه محضری در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مدارک لازم اقرارنامه محضری پاسخ دهند.