نرخ ارز سنا عبارت است از میانگین قیمت خرید و فروش ارز در تمام صرافی های مجاز کل کشور. این نرخ در سامانه سنا بانک مرکزی قابل مشاهده بوده و ابزاری برای سیاست گذاری های اقتصادی و جمع آوری سیستماتیک داده های بازار ارز می باشد. نرخ ارز سنا بسیار به نرخ ارز در بازار آزاد نزدیک است.
برای مشاوره اطلاع از نرخ ارز سنا
برای مشاوره اطلاع از نرخ ارز سنا
افرادی که به معامله در بازار ارز پرداخته اند با اصطلاحات متفاوتی در مورد نرخ ارز مواجه می شوند. یکی از این اصطلاحات نرخ ارز سنا است که به معنی میانگین نرخ ارز معامله شده در تمام صرافی های مجاز کشور است. صرافی ها موظف اند، تمام اطلاعات معاملاتی خود را در سامانه سنا بانک مرکزی ثبت کنند.
با توجه به چند نرخی بودن ارز در کشور ما، اطلاع از انواع نرخ ارز، از جمله نرخ ارز سنا و اصطلاحات مربوط به این بازار اهمیت ویژه ای داشته و به افراد کمک می کند تا با دید باز تر و آگاهانه تر در بازار ارز مشغول به فعالیت شوند و بتوانند نیاز های ارزی خود را با نرخ ارز مناسب تامین کنند.
در این مقاله به پاسخ سوال "نرخ ارز سنا چیست؟" پرداخته خواهد شد و نرخ ارز سنا امروز و تفاوت آن با نرخ ارز نیمایی و سایر ارزها شرح داده خواهد شد و در پایان عوامل اثر گذار بر نرخ ارز به طور کلی و از جمله نرخ ارز سنا توضیح داده شده تا خوانندگان اطلاعات کاملی در این خصوص کسب نمایند.
در هر کشوری بسته به سیاست های مالی آن، ارز می تواند تک نرخی یا چند نرخی باشد. در کشور ما چند نرخ ارز وجود دارد که هر کدام کاربرد خاصی داشته و به افراد و فعالیت های خاصی تعلق می گیرد. انواع نرخ ارز در ایران عبارتند از ارز رسمی، ارز بازار آزاد، ارز نیما و ارز سنا. نرخ ارز رسمی که به عنوان مثال ارز درمانی با آن محاسبه می شود، همواره پایین تر از نرخ ارز بازار آزاد بوده و ارز رسمی از سوی دولت تامین می شود. در این مقاله به ارز سنا و نرخ آن پرداخته خواهد شد.
در واقع کلمه "سنا" مخفف عبارت سامانه نظارت ارزی است و سامانه ای است که با هدف اعلام میانگین قیمت مبادله ارز در صرافی ها از سمت بانک مرکزی راه اندازی شده است. معمولا قیمت ارز در سامانه سنا همواره کمتر از قیمت آن در بازار آزاد است. بنابراین به طور کلی در پاسخ به سوال "نرخ ارز سنا چیست؟" باید گفت این نرخ، نرخی است که برای هر یک از ارز های موجود در بازار توسط سامانه سنا اندازه گیری شده و اعلام می شود. به صورت فرمولی، میانگین و متوسط قیمت خرید و فروش یک ارز در صرافی های مجاز کل کشور، نرخ ارز سنا را تشکیل می دهد.
در بخش قبلی توضیح داده شد که نرخ ارز سنا به معنی میانگین قیمت خرید و فروش ارز در تمام صرافی های مجاز کل کشور است، که توسط سامانه سنا بانک مرکزی قابل مشاهده است. وقتی این میانگین قیمت خرید و فروش برای هر روز را در نظر بگیریم به نرخ ارز سنا امروز می رسیم. این نرخ برای هر روز در سامانه سنا بانک مرکزی مشخص است و با مراجعه به آدرس sanarate.ir می توان آن را مشاهده کرد.
هدف از راه اندازی سامانه سنا از سوی بانک مرکزی بیشتر جمع آوری سیستماتیک داده های معاملاتی بازار ارز و نقل و انتقالات ارزی بود تا بتوان کنترل نسبی بر قیمت ارز داشت. تمامی صرافی های کل کشور که دارای مجوز رسمی از بانک مرکزی باشند، باید اطلاعات معاملات روزانه خود اعم از خرید یا فروش هر نوع ارز را در سامانه سنا ثبت کنند. مردم هم می توانند با مراجعه به این سامانه قیمت امروز ارز سنا که برای خرید و فروش وجود دارد را مشاهده کنند.
برای شرح تفاوت نرخ ارز سنا با نرخ ارز نیمایی و سایر ارزها ابتدا باید به تعریف ارز نیمایی بپردازیم. ارز نیمایی ارزی است که تنها به صادر کنندگان و وارد کنندگان کالا و خدمات تعلق گرفته و در سامانه ای به نام نیما، مبادله می شود. به عبارت دیگر اگر یک وارد کننده کالا به کشور بخواهد ارز مورد نیاز خود را تامین کند باید به سامانه نیما مراجعه کرده و با یک صادر کننده که ارز کافی در اختیار دارد، توافق کند.
بنابراین از این تعریف مشخص می شود که در ارز نیمایی، دخالت صرافی ها در تعیین قیمت بسیار ناچیز است و تعیین کنندگان قیمت فعالان بازار هستند، در حالی که در ارز سنا، قیمت توسط صرافی ها تعیین می شود و نرخ ارز میانگینی از تمامی قیمت های خرید و فروش جاری در طول یک روز است. نرخ ارز نیمایی بیشتر در سیاست گذاری های ارزی کاربرد دارد و نکته دیگر هم این است که نرخ ارز سنا به نرخ ارز بازار آزاد نزدیک تر است.
از آن جا که نرخ ارز سنا متشکل از نرخ خرید و فروش ارز به طور میانگین در یک روز است، بنابراین باید گفت تمامی عوامل موثر بر قیمت ارز، از جمله عوامل موثر در نرخ ارز سنا هم می باشند. مهم ترین عامل در تعیین قیمت ارز، نرخ تورم در جامعه است که از چندین جهت بر نرخ ارز اثر گذار است. افزایش نرخ تورم به کاهش ارزش پول ملی منجر شده و به طبع آن پول ملی در مقابل ارز خارجی تضعیف می شود. بنابراین همان طور که نرخ ارز بازار آزاد تحت تاثیر عواملی چون تورم است، نرخ ارز سنا هم با کاهش یا افزایش آن نوسان می کند.
تحریم های بین المللی هم عامل دیگری در کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز است. درست است که قیمت گذاری صرافی ها در تعیین نرخ امروز ارز سنا اهمیت زیادی دارد، اما باید توجه داشت که صرافی ها نمی توانند با اختلاف زیاد از نرخ ارز در بازار آزاد معامله کنند، در نتیجه این دو نرخ نزدیکی زیادی به یکدیگر دارند. به عنوان نتیجه باید در نظر داشت که فاکتور کاربردی، نرخ ارز در بازار آزاد است و نرخ ارز سنا بیشتر برای تحلیل های آماری و سیاست گذاری های اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نرخ ارز سنا در کانال تلگرام سرمایه گذاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره سرمایه گذاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نرخ ارز سنا پاسخ دهند.
برای مشاوره اطلاع از نرخ ارز سنا
برای مشاوره اطلاع از نرخ ارز سنا
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©