بر اساس جرایم ماده 637، هر گاه زن و مردی با فرض داشتن اختیار، بدون عقد و ازدواج، با یکدیگر رابطه کمتر از حد دخول برقرار نمایند، مرتکب جرم شده و به حکم مجازات ماده ۶۳۷ محکوم می شوند. نحوه شکایت از این جرم نیز به این صورت است که شخص باید با داشتن حساب کاربری ثنا، به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و نمونه شکواییه آن را تکمیل نماید.
برای مشاوره حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده ۶۳۷
برای مشاوره حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده ۶۳۷
قانون مجازات اسلامی، از جمله مهم ترین مجموعه قوانین کیفری در ایران می باشد. این قانون در مواد خود، به طور دقیق، مشخص نموده که چه عملی، جرم محسوب شده و میزان مجازات آن چه مقدار است. از جمله موارد، مطرح شده در این قانون، مسائل مربوط به برقراری رابطه نامشروع است که یکی از مصادیق آن، ماده 637 کتاب پنجم و بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 می باشد.
یکی از سوالاتی که در این زمینه، برای افراد مطرح می شود این است که جرایم ماده 637 قانون مجازات اسلامی شامل چه مواردی می باشد و حکم مجازات آن چقدر است. از طرف دیگر؛ اگر شخصی از جرایم مذکور در ماده ۶۳۷ متضرر گردد، می بایست با نحوه شکایت و رسیدگی به جرایم آن، آشنا باشد، که همین امر اطلاع از جرایم ماده 637 را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که جرایم ماده ۶۳۷ چیست؛ به بیان حکم مجازات آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرایم ماده 637 صحبت خواهیم کرد و در انتها، یک نمونه شکواییه به صورت فایل pdf ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
برقراری رابطه نامشروع و عمل منافی عفت، از جمله مواردی است که هم در شرع مقدس اسلام، مورد حرمت واقع شده است و هم در قوانین کشور، جرم محسوب می گردد. منظور از رابطه نامشروع و عمل منافی عفت به طور کلی، برقراری ارتباط میان زن و مرد نامحرم به قصد لذت بردن می باشد. این تعریف دارای مصادیق بسیار متنوعی می باشد که از جمله آن می توان به ماده 637 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 اشاره نمود.
در پاسخ به این پرسش که جرایم ماده ۶۳۷ چه می باشد، در ابتدا بهتر است که تعریفی از ماده 637 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ارائه گردد که مطابق با آن: «هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می شود.»
منظور از رابطه نامشروع و عمل منافی عفت در این ماده، هر گونه رابطه کمتر از حد دخول است که برخلاف قانون بوده و برای آن مجازات تعیین شده است. از جمله این موارد می توان به تقبیل (بوسیدن زن و مرد بدون عقد و ازدواج) و مضاجعه (هم بستر شدن زن و مردی که در رابطه زوجیت با یکدیگر نیستند) اشاره نمود. توجه به این نکته ضروی است که مصادیق ذکر شده در این ماده تمثیلی بوده و نه حصری؛ این امر به این معنی است که موارد دیگری نیز وجود دارد که به آن ها در ماده اشاره ای نشده است.
بنابراین در پاسخ به این پرسش که جرایم ماده ۶۳۷ چیست، می توان بیان داشت که هر گاه زن و مردی با فرض داشتن اختیار، بدون عقد و ازدواج، با یکدیگر رابطه ای کمتر از حد دخول برقرار نمایند، مرتکب جرم گردیده و به مجازات آن محکوم می شوند. از این ماده چنین مستفاد می شود که اگر یکی از طرفین، مکره بوده و به انجام عمل مذکور، اجبار گردیده باشد، حکم مجازات در مورد وی اجرا نگردیده و تنها اکراه کننده تعزیر می شود.
همانطور که مشاهده می شود، این جرم از جمله جرایم تعزیری می باشد که مجازات آن در شرع تعیین نشده و کیفر آن توسط شخص قانون گذار معین می گردد. همچنین مطابق نظریه مشورتی شماره 7/1400/388، در موارد موضوع این ماده در خصوص روابط نامشروع، ارتباط فیزیکی بدنی شرط نمی باشد و وجود واژه "از قبیل" در متن ماده، سبب می شود، مصادیق ماده، حصری نبوده و برخی قضات، صرف پیامک عاشقانه را نیز رابطه نامشروع تلقی کنند.
توجه به این نکته ضروری است که جرایم ماده 637 می بایست در ملا عام رخ داده باشد و مگر در موارد خاص، نمی توان برای اثبات وقع جرم، به تحقیق و پرسش از افراد اقدام نمود. ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می دارد: «انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست، مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت، تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضائی انجام می شود.»
در قسمت گذشته، به پرسش جرایم ماده 637 چیست، پاسخ داده و بیان نمودیم که جرم ماده ۶۳۷ در مواردی رخ می دهد که زن و مردی بدون داشتن علقه زوجیت، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا گردند. در این میان ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که زن و مردی که مرتکب این جرم می گردند، متحمل چه مجازاتی می شوند. به همین دلیل، در این بخش به بیان حکم مجازات جرایم ماده 637 اختصاص داده شده است.
مطابق با این ماده، حکم مجازات زن و مردی که مرتکب برقراری رابطه نامشروع و عمل منافی عفت غیر از حد زنا هستند، نود و نه ضربه شلاق می باشد. البته این حکم در زمانی جاری می گردد که طرفین با اختیار کامل اقدام به ارتکاب جرم نموده باشند و اکراهی در این میان مطرح نباشد.
بنابراین، چنانچه هر یک از طرفین، به انجام جرایم ماده 637، مجبور شده باشد، تنها اکراه کننده به مجازات نود و نه ضربه شلاق محکوم می گردد. قسمت انتهایی ماده ۶۳۷ در این خصوص بیان می دارد: «اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می شود.»
در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرایم ماده 637 باید بیان داشت که ثبت درخواست شکایت و رسیدگی به آن همانند سایر جرایم کیفری بوده و از این لحاظ، تفاوت قابل توجهی میان آن ها وجود ندارد. به منظور آشنایی علاقمندان با این موضوع، در این قسمت از مقاله به نحوه شکایت و رسیدگی به جرایم ماده ۶۳۷ پرداخته شده است.
مطابق ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری، به جرایم منافی عفت، من جمله جرایم ماده 637، به طور مستقیم، در دادگاه صالح رسیدگی می شود. دادگاه صالح در جرایم ماده ۶۳۷، دادگاه کیفری می باشد، که افراد می بایست برای پیگیری امور خود، در آن حضور یابند.
به منظور شکایت کیفری از جرم رابطه نامشروع یا منافی عفت غیر از زنا، شاکی می بایست در ابتدا نسبت به تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا، به صورت حضوری و از طریق دفاتر خدمات قضایی یا به صورت اینترنتی اقدام نموده و سپس برای تکمیل فرم شکواییه، با اخذ نوبت از دفاتر خدمات قضایی، به این دفاتر مراجعه نماید.
در این مرحله، شخص باید هزینه دادرسی شکایت کیفری و هزینه تعرفه خدمات ارائه شده توسط دفاتر خدمات قضایی را پرداخته و فرم دادخواست رابطه نامشروع یا اعمال منافی عفت را تکمیل نماید. پس از آن دفاتر خدمات قضایی، دادخواست را به دادگاه صالح ارسال نموده و شخص لازم است که باقی مراحل را از آن جا پیگیری نماید. البته ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت است که امکان شکایت کیفری از جرایم ماده ۶۳۷، به صورت کتبی یا شفاهی، با مراجعه به دادسرا و نیروی انتظامی نیز وجود دارد.
در قسمت های گذشته، جرایم ماده ۶۳۷، حکم مجازات آن ها و همچنین نحوه شکایت از این جرایم توضیحاتی ارائه شد و بیان گردید که فرد به منظور شکایت می تواند شکواییه خود را در دفاتر خدمات قضایی به ثبت رسانده یا به صورت حضوری به دادسراها یا مراکز نیروی انتظامی مراجعه نماید.
تنظیم و تکمیل شکواییه از مهم ترین مراحل شکایت از جرم می باشد و متقاضی می بایست با مندرجات آن آشنا بوده و از محتوای آن اطلاع داشته باشد. به منظور آگاهی افراد، در این بخش از مقاله یک نمونه شکواییه جرایم ماده 637، به صورت فایل pdf ارائه گردیده است. توجه به این نکته ضروری است که این فایل، تنها نمونه ای از انواع شکواییه جرایم ماده ۶۳۷ می باشد و لازم است که اشخاص، با توجه به اوضاع و احوال حاکم بر پرونده خویش، مواردی را به نمونه شکواییه اضافه یا کم نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده 637 در کانال تلگرام موضوعات کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده ۶۳۷ پاسخ دهند.
برای مشاوره حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده ۶۳۷
برای مشاوره حکم مجازات و نحوه شکایت از جرایم ماده ۶۳۷
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©