در پاسخ به سوال سلب حضانت از فرزندان چیست؟ شرایط آن شامل چه مواردی می شود؟ می توان گفت، که قانونگذار به جهت حمایت از کودکان، قوانینی را در قانون مدنی وضع کرده که مطابق آن، شخصی که عهده دار حضانت فرزند است، باید از صلاحیت های لازم برای انجام حضانت برخوردار باشد؛ در غیر این صورت، می تواند موجبی برای سلب حضانت از دارنده آن شود.
حضانت که در عرف به معنای نگهداری، سرپرستی و پرورش دادن یک کودک شناخته می شود، بعد از جدایی یا فوت والدین به یکی از موضوعات مهم و اساسی در میان والدین تبدیل می شود. به همین دلیل قانونگذار در موادی از قانون به بحث های مربوط به حضانت فرزندان بعد از طلاق و حضانت در صورت فوت یکی از والدین پرداخته است.
اهمیت موضوع سلب حضانت از آن جهت است که در برخی از موارد دیده شده است که اشخاص عهده دار حضانتاز صلاحیت لازم برای این امر برخوردار نیستند و حضانت فرزندان توسط این اشخاص همراه با صدمات جسمی و روحی فراوانی برای کودک است.
به همین دلیل قانونگذار به بحث سلب حضانت از دارنده آن نیز پرداخته و مصادیقی از سلب حضانت بدلیل عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی والدین را پیش بینی نموده است. از همین رو در این مقاله ابتدا سلب حضانت از دارنده آن توضیح داده شده و در ادامه مصادیق سلب حضانت از والدین مورد بررسی قرار گرفته است.
سلب حضانت از دارنده آن
با توجه به اهمیت موضوع سلب حضانت از دارنده آن، قانونگذار در قانون مدنی، به موادی اشاره می کند، که وضعیت شخص عهده دار حضانت را نسبت به فرزند مشخص کرده و با تعریف مفهوم حضانت فرزندان، حدود تکالیف و مصادیق حضانت را تعیین کرده است.
علاوه بر اینکه حضانت فرزند در صورت تغییر محل زندگی ممکن است از دارنده آن سلب شود، در ماده 1173 قانون مدنی که در سال 1376 اصلاح شده است، در خصوص سلب حضانت از کسی که حضانت را بر عهده دارد چنین پیش بینی شده است: "هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند."
به موجب این ماده، دادگاه می تواندتحت شرایط مذکور، حضانت طفل را از پدر یا مادری که حضانت را بر عهده دارد سلب نماید. در ادامه این ماده نیز مصادیقی از عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی هر یک از والدین مطرح شده است که در ادامه به این موارد می پردازیم.
در قسمت قبل به توضیح مفهوم کلی سلب حضانت از والدین پرداخته شد، با این حال پاسخ به این سوال ضروری است که در چه مواردی و به چه دلایل و جهاتی، می توان حضانت فرزند را از پدر یا مادر سلب کرد؟ در پاسخ به این سوال، قانون مدنی، برخی از مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقیوالدین را نام برده است.
با توجه به شرایط حضانت فرزند، در صورت وجود یک یا چند مورد از مصادیق ذکر شده در قانون، قاضی می تواند حکم به سلب حضانت از دارنده آنصادر نماید. مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی والدین مطابق ماده 1173 شامل موارد زیر است:
1 - اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار؛
2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشا؛
3 - ابتلاء به بیماری های روانی با تشخیص پزشک قانونی؛
4 - سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشاء، تکدی گری و قاچاق؛
5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
نکته قابل ذکر در خصوص این ماده این است که مصادیق عدم مواظبت و انحطاط اخلاقی مذکور در این ماده حصری نیستند؛ بلکه قانونگذار از باب نمونه مواردی را بیان کرده است. لذا ممکن است که قاضی موارد دیگری را نیز مشمول این حکم قرار داده و به موجب آن، حکم به سلب حضانت از دارنده آن صادر نماید که ملاک آن، به خطر افتادن مصلحت های کودک است.
در واقع، اینکه چه مواردی از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی محسوب می شوند با قاضی است. به علاوه اینکه، این قاضی است که تعیین می کند رفتار یا وضعیتی را می توان از جمله دلایل عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی محسوب نمود یا خیر.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سلب حضانت چیست و در چه مواردی اتفاق می افتد در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سلب حضانتچیست و در چه مواردی اتفاق می افتد پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- در صورتی که شخص دارنده حضانت از صلاحیت لازم برخوردار نباشد چه اقداماتی می توان انجام داد ؟
در صورت عدم صلاحیت اخلاقی ، می توان حضانت را از دارنده آن سلب نمود که در مقاله به توضیح این مطلب پرداخته شده است .
2- در چه مواردی می توان حضانت را از پدر یا مادر سلب کرد ؟
در صورت انحطاط اخلاقی یا عدم مراقبت از فرزند می توان نسبت به سلب حضانت اقدام نمود که در مقاله به برخی از مهم ترین مصادیق آن پرداخته شده است .
3- آیا برای سلب حضانت ، صرفا باید به مواردی که در قانون مشخص شده است استناد کرد ؟
خیر ؛ موارد ذکر شده در قانون انحصاری نیستند ؛ بلکه از باب مثال آورده شده اند که برای دریافت اطلاعات کامل در این خصوص پیشنهاد می شود مقاله را مطالعه نمایید .
برای مشاوره سلب حضانت و موارد آن
برای مشاوره سلب حضانت و موارد آن
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 66
اسما
1402/06/27
سلام فرزندپسر ۸ساله دارم همسرم ماروازخونه بیرون کرده دلیلیش بدهی مالی وکلاهبرداری بوده که احتمالایکسال زندان هم داره وما فعلا باپدرمادرم هستیم پدرمادرم قصددارندجدابرای من خونه بگیرند ولی همسرم دخالت میکنه واجازه نمیده وبااین حرف که بچه راازت می گیرم تهدیدمیکنه که بمونیدخونه پدرمادرت ازطرفی ازنظرروانی مشکل داره الکل وسیگار مصرف می کنه . من هم مهریه می خوام هم حضانت بچه بهترین راه چیه؟؟می تونم برای حضانت بچه ازش شکایت کنم یاصبرکنم بچه بزرگتربشه ؟البته بچه روهم دوروز همراهش برده توی یک محیط ناامن و بارفتارهای نامتعارف . پاسخ مشاور: با سلام. به شما پیشنهاد میکنیم برای تقضای حضانت و صدور حکم سلب حضانت از ایشان اقدام کنید و اثبات کنید به صلاح فرزند نیست که با پدر باشد میتوانید به مواردی که نوشته اید استناد کرده و مدارک مثبت آن ها را ارائه دهید
دادگاه در نهایت سوای از سن فرزند، مصلحت وی را در نظر خواهد گرفت
روند اداری دادگاهی مهریه نیز میتواند جداگانه طی شود و ارتباطی به دعوای بالا نداشته
اگر راحت هستید اجازه دهید والدین برای شما منزل تهیه کنن لکن محیط آن امن باشد تا همسرتان نتواند استناد کند که بودن فرزند در آن محیط به مصلحت او نیست.
حمید
1402/05/31
سلام،من میخوام از همسرم طلاق بگیرم یه پسر سه و نیم ساله دارم ،آیا همسرم که کار و خونه ای نداره و پدری با حقوق بازنشستگی داره میتونه حضانت پسرم رو تا ۷ سالگی داشته باشه؟آیا راه حلی هست که حضانت با من باشه و اقدام بکنم؟من و ایشون به دلیل اختلافات بسیار زیادی که داریم میخواهیم جدا بشیم.پاسخ مشاور: با سلام. قانون گذار اولویت رو با مادر دونسته برای حضانت تا 7 سال اگر شما اثبات کنید به مصلحت طفل نیست با مادر باشه میتونید حضانت رو بگیرید
ریحانه
1402/03/08
سلام من میخام از شوهرم طلاق بگیرم یه طرفه مواد مخدر و مشروبات استفاده میکنه فوش هم هروز جلو دخترم میده و هر روز تهمت های بد هم میزنه چندسال پیش با یکی بوده مدرک پیام و چت هاشو هستش میتونم طلاق بگیرم یا میتونم حضانت دخترمو بگیرم ۱۲ سالشه توده میخام پیش من باشه پاسخ مشاور: با سلام. ریحانه عزیز اولین نکته و مهم ترین آن این است که دختر شما بعد از 9 سالگی از سن خاص حضانت خارج شده و خودش می تواند انتخاب کند با کدام والد زندگی نماید و حتی در صورت زندگی با شما نفقه بر عهده پدر است و در صورت عدم توان برای پرداخت می تواندی آن را از جد پدری مطالبه کنید.
دوم اینکه در صورت اثبات اعتباد مضر و عسر و حرج ناشی از این امر یا در صورت شکایت پیرامون توهین یا قذف (چنانچه به شما نسبت زنا و لواط ولو با الفاظ غیر مستقیم می دهند) می توانید درخواست صدور حکم طلاق داشته باشید.
به طور معمول ابتدا شکایتکیفری توهین با قذف با ثبت شکواییه از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت می شود و پس از گرفتن رای می توانید دادخواست صدور حکم طلاق به علت عدم امنیت شرافتی یا عسر و حرج ناشی از اعتیاد را ثبت کنید.
در خصوص رابطه نامشروع، چنانچه تصاویر مربوط به تلگرام و واتس باشد اماذره است نه ادله و صرفا می تواند به علم قاضی کمک کند در خصوص این مورد، در نظر داشته باشید در صورتی که نتوانید ادعای خود را ثابت کنید همسر شما میتواند به جرم افترا یعنی دادن نسبت مجرمانه رابطه نامشروع به ایشان از شما شکایت کند.
پیشنهاد میکنم مدارک کافی برای اثبات ادعاهای خود مبنی بر اعتیاد و توهین جم آوری و سپس اقدام کنید.
بهناز
1402/01/26
شوهرم از همسرسابقش جداشده ومهریه بچه شو داده و حضانت با همسرم هست اما بچه علاقه زیادی داره با مادرش باشه ولی مادرش قبول نمیکنه و بارها درخونه ی من آمده وفحاشی کرده ماباید چیکار کنیم؟؟؟پاسخ مشاور: بادسلام. در هر صورت حضانت رو یا باید مادر قبول کنه یا پدر
متاسفانه با وجود اینکه فرزند تمایل داره با مادر باشه و مادر نمی پذیره می تونید برای عدم آسیب روحی ایشون از مشاور کمک بگیرید و در خصوص فحاشی و.. شکایت کیفری کنید.
شیما
1400/08/30
سلام ببخشید شوهر بند قبل از بدنیا اومدن پسرم ما رو ترک کرد الان که پسرم ۳ماه خورده از بدنیا اومدنش میگذره شوهرم برگشته و قصد داره بچه رو ازم بگیر من چیکار میتونم بکنم که بچه رو ازم نگیره ممنون میشم اگه جواب بدینپاسخ مشاور: با سلام. با توجه به اینکه فرزند شما شیرخواره هست و با استناد به ماده 1169 قانون مدنی و ماده 45 قانون حمایت خانواده، اولویت در حضانت با شماست و ایشون نمیتونه این کار رو بکنه. مگر اینکه در دادگاه، دادخواست سلب حضانت از شما رو بده که در این صورت هم باید مدارکی ال بر مجنون بودن شما، ازدواج شما، مضر بودن و خطرناک بودن شما برای بچه رو به دادگاه ثابت بکنه. بنابراین نگران نباشید.
احسان
1400/02/18
سلام من و همسرم جدا از هم زندگی میکنیم و پسر 7/5داریم که در حال حاضر با بنده است .مادر دارای حکم کیفری از دادگاه تهمت و افترا به بنده است جدیدا،بنده هیچ حکم کیفری ندارم.مادر برای سلب حضانت اقدام کردن و از قاضی درخواست کارشناس دادن..که کارشناس مصلحت رو به مادر دادن باتوجه به رشوه و آشنایی با کارشناس.اما در گزارش کارشناس مطرح کردن که کودک تمایل داره با پدر(بنده) باشه،بنده ۸ سال گذشته طی سوتفاهمی که پیش اومده بود یک تعهدی در بسیج منطقه ۹ج از شهر محل سکونتم برای حفظ آبروی خودم دادم در مورد مشکلات اخلاقی که کار به پاسگاه و دادگاه و هیچ مکان قانونی نکشید..و ختم ب خیر شد.و هیچ حکم کیفری.اعتیاد.ضرب الشتم ندارم به هیچ وجه و ورزشکار و شاغل نیز هستم.قاضی پرونده بعد از دیدن نظر کارشناس بنده رو حضورا خواستن و گفتن حق حضانت رو میتونم به شما بدم اما حق ملاقات بچه رو سه روز به مادر میدم...این بنظر شما منطقی و عاقلانه میرسه! با توجه به اینکه ایشون وکیل داره و بنده ندارم و حکم هم هنوز صادر نشده ..و این ینی اوج بی رحمی..میخاستم با این تفاصیل قاضی میتونه بنده رو سلب حضانت کنه.چون ایشون غیر مستقیم داره با شرط حضانتو بهم میده چیزی که حق قانونی و ولایت پدر بر فرزندی منه..هنوز هم حکمی صادر نشده.نظر شما در این زمینه چیه بزرگوار!؟با تشکر
احسان
1400/02/15
سلام مدت 4 ساله که من و همسرم جدا از هم زندگی می کنیم. حضانت فرزندان مشترک با من است و زمانی که برای دیدار مادرشان رفتند مادرشان با تحریک آنها به اینکه فرزندان تمایل دارند نزد مادر بمانند آنها را تحویل من نمی دهد و با تهیه مدارک پزشکی قصد دارد حضانت آنها را سلب نماید. لذا باید تحت چه عنوانی از ایشان شکایت نمایم.
ارزو
1400/01/16
سلام من ۱۴ سال پیش حضانت پسرمو گرفتم اما الان خیلی پرخاشگر شده وناسازگار میخوام بدم به پدرش امکانش هست پاسخ مشاور: سلام در صورت موافقت پدر بله
ندا
1400/01/14
سلام خانومی ک پسرش که از همسر اولشه سوسابقه داره و زندان رفته،حالا آیا همسر دوم این خانوم میتونه سلب حضانت بخاطر اینکه صلاحیت فرزندپروری رو نداره؟ مستندا پاسخ بدید ممنون میشمپاسخ مشاور: سلام خیر اما باز هم تشخیص نهایی با قاضی پرونده می باشد.
رضا سجادی
1399/12/09
سلام من بیماری دوقطبی دارم و چندین مرتبه در تيمارستان بستری شدم آیا حضانت دختر 9 ساله ام را میتوانم بر عهده بگیرم؟ پاسخ مشاور: سلام در صورت اعتراض همسر خیر
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.