ارزش دفتری در واقع به معنی کسر هزینه ها از دارایی های شرکت است و به عنوان مبلغی در نظر گرفته می شود که به کل سهام داران یک شرکت می تواند تعلق بگیرد. ارزش دفتری مبنای تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری در یک شرکت است و می تواند معیار مناسبی برای تشخیص موقعیت سودآوری سرمایه گذاری باشد.
برای مشاوره مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری
برای مشاوره مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری
ارزش دفتری یکی از اصطلاحات مالی است که برای محاسبه ارزش شرکت ها، دارایی ها و سهام کاربرد دارد. ارزش دفتری بیشتر دارایی ها به معنای ارزش دفتری بیشتر شرکت و ارزش دفتری بیشتر سهام آن شرکت است. سرمایه گذارانی که قصد ورود به یک شرکت از طریق خرید سهام را دارند می توانند با توجه به ارزش دفتری شرکت تصمیم گیری کنند.
با توجه به اهمیت ارزش دفتری در ادبیات مالی و نقشی که به عنوان یک معیار تعیین کننده در محاسبه ارزش یک شرکت برای سرمایه گذاری دارد، لازم است تا سرمایه گذاران بالقوه نسبت به آگاهی از این مفهوم و محاسبه آن تلاش کرده و با دید بازتری اقدام به خرید سهام شرکت های مختلف کرده و از زیان دیدن خود جلوگیری کنند.
در این مقاله به مفهوم ارزش دفتری پرداخته خواهد شد و همچنین فرمول محاسبه آن ارائه می شود. همچنین تفاوت ارزش دفتری و بهای تمام شده بیان خواهد شد و در آخر مزایا و معایب محاسبه این ارزش بررسی خواهد شد تا خوانندگان بتوانند اطلاعات کاملی در مورد این مفهوم کسب کنند.
در ادبیات مالی، ارزش دفتری می تواند کاربرد های متفاوتی داشته باشد. در پاسخ به سوال "ارزش دفتری چیست؟" معمولا ارزش دفتری به عنوان ارزش تمام دارایی ها با کسر تمام هزینه ها و بدهی ها در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال پس از کسر بدهی های یک شرکت از ارزش دارایی های آن، مجموع حقوق صاحبان سهام به دست می آید که با تقسیم این مبلغ بر تعداد سهام، ارزش هر سهم حاصل می شود.
ارزش دفتری برای تعیین ارزش کل یک شرکت به کار می رود و از این جهت برای سرمایه گذاران اهمیت دارد چرا که می توانند تشخیص دهند سهام یک شرکت کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی آن قیمت گذاری شده است. به بیان ساده تر می توان گفت ارزش دفتری، بهای خالص یک دارایی است که در ترازنامه شرکت ثبت می شود و ارزشی است که در صورت انحلال شرکت بین سهام داران آن تقسیم می شود.
تعریفی دیگر از تعاریف ارزش دفتری این است که ارزش دفتری هر دارایی از کسر هزینه استهلاک انباشته از هزینه خرید یا بهای تاریخی آن دارایی به دست می آید. ارزش دفتری به عنوان NBV یا net book value شناخته می شود. ارزش دفتری معیاری برای تشخیص قیمت خرید و فروش سهام مختلف است که از زیان در معاملات تا حد خوبی جلوگیری می کند.
توجه به ارزش دفتری یکی از راه های تجزیه و تحلیل یک کسب و کار است چرا که ارزش خالص دارایی های شرکت منهای بدهی های معوقه و هزینه های استهلاک را نشان می دهد. در هنگام انحلال یک شرکت، ارزش خالص دارایی های آن میان سهام داران تقسیم می شود در نتیجه به ارزش دفتری می توان حقوق صاحبان سهام هم گفت. فرمول محاسبه ارزش دفتری در سه طریق خلاصه می شود که عبارتند از:
ارزش دفتری یک دارایی = بهای تمام شده دارایی - استهلاک انباشته
ارزش دفتری یک شرکت = دارایی ها - بدهی ها
ارزش دفتری یک سهم = حقوق صاحبان سهام - سهام ممتاز تقسیم بر میانگین سهام موجود
محاسبه ارزش دفتری یک شرکت یا یک سهم برای سرمایه گذاران بالقوه اهمیت زیادی دارد چرا که اگر سهام یک شرکت پایین تر از ارزش دفتری آن خریداری شود به معنای سود دهی در آینده است و اگر سهام یک شرکت بالاتر از ارزش دفتری آن خریداری شود به معنای خرید سهم با زیان است. عکس همین موضوع در مورد فروش سهام صادق است به این معنا که فروش پایین تر از ارزش دفتری به معنای زیان و فروش بالاتر از ارزش دفتری به معنای کسب سود است.
همانطور که توضیح داده شد ارزش دفتری به طور کلی عبارت است از کسر بدهی ها از دارایی ها. همچنین ارزش دفتری یک دارایی عبارت است از کسر هزینه استهلاک از بهای تمام شده. تفاوت ارزش دفتری و بهای تمام شده در این است که در ارزش دفتری، هزینه ها از ارزش دارایی ها کسر می شود اما در بهای تمام شده، درآمد ها از ارزش تمامی مخارج صرف شده برای خرید یک دارایی کسر می شود.
به عبارت دیگر ارزش دفتری به عنوان مبلغی که در صورت انحلال شرکت به سهام داران و سرمایه گذاران پرداخت می شود در ترازنامه لحاظ می شود اما بهای تمام شده به عنوان هزینه ای است که صرف خرید تجهیزاتی شده که بیش از یک دوره مالی کاربرد دارند و با هدف تولید و استفاده نگهداری می شوند.
پس مهم ترین تفاوت ارزش دفتری و بهای تمام شده در این نکته خلاصه می شود که ارزش دفتری نوعی دارایی محسوب می شود اما بهای تمام شده هزینه ای است که پرداخت می شود. بهای تمام شده در واقع مبنای محاسبه ارزش دفتری هم هست. چرا که پس از کسر استهلاک از بهای تمام شده، ارزش دفتری دارایی مشخص می شود.
در این بخش به بررسی مزایا و معایب ارزش دفتری در تحلیل های مالی می پردازیم. از مزایای ارزش دفتری می توان به این موضوع اشاره کرد که محاسبه آن فارغ از استنباط شخصی است. ارزش دفتری یک دارایی است، که بر اساس میزان استهلاک آن محاسبه می شود. اگرچه روش دقیقی برای سنجش استهلاک وجود ندارد، اما دید نسبتا دقیقی از ارزش دارایی در طول زمان ارائه می دهد. می توان گفت ارزش دفتری معیار خوبی برای تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری است.
از معایب ارزش دفتری، عدم محاسبه ارزش خدمات است. به عنوان مثال شرکت های تولیدی که تجهیزات زیادی دارند معمولا ارزش دفتری بالایی دارند اما شرکت های خدماتی که سرمایه شان، تخصص افراد مشغول در آن شرکت است به علت عدم توان محاسبه بهای تمام شده و استهلاک، ارزش دفتری ناچیزی دارند. بنابراین ارزش دفتری حقوق مالکیت معنوی را اندازه گیری نمی کند.
همچنین باید به این نکته اشاره کرد که ارزش دفتری که در ترازنامه لحاظ می شود معمولا به روز نیست و مسائلی مانند نرخ تورم بر آن تاثیرگذار هستند در نتیجه همواره ارزش دفتری به عنوان یک معیار دقیق برای تصمیم گیری در مورد سرمایه گذاری عمل نمی کند. برای استفاده از ارزش دفتری به عنوان یک ابزار تصمیم گیری باید شرکت اقدام به بروز رسانی ارزش دفتری خود در ترازنامه کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره تجاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری پاسخ دهند.
برای مشاوره مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری
برای مشاوره مفهوم و فرمول محاسبه ارزش دفتری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©