اهلیت دارنده چک، برای درخواست ممنوع الخروجی و اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک، از جمله شرایط ممنوع الخروجی چک برگشتی بوده و دارنده می تواند با طی کردن مراحلی چون مراجعه به دایره اجرائیات ثبت، تقاضای صدور ممنوع الخروجی را داشته باشد. فرد ممنوع الخروج نیز قادر است با پرداخت محکوم به اقدام به رفع استعلام ممنوع الخروجی کند.
برای مشاوره شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای مشاوره شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی
چک که از جمله مهم ترین اسناد تجاری محسوب می گردد و امروزه، در معاملات بسیاری کاربرد دارد، علاوه بر وجوه و آثار مثبتی نظیر تسهیل و تضمین معاملات، در صورت عدم پرداخت وجه به موقع آن، می تواند دارای جنبه ها و آثار منفی حقوقی نیز باشد و صادر کننده و دارنده آن را با مسائل مختلفی، مواجه نماید.
ممنوع الخروجی چک برگشتی، از جمله مهم ترین آثار حقوقی منفی این سند تجاری است که تحقق آن، منوط به وجود شرایط و طی کردن مراحل ویژه ای از سوی دارنده بوده و با توجه به رواج استفاده از این سند و فراوانی مواجه شدن با عدم پرداخت وجه چک، ضروری است هم صادر کننده و هم دارنده، از این شرایط و مراحل و همچنین، نحوه استعلام و رفع آن، مطلع باشند.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم سامانه ممنوع الخروجی چک برگشتی را معرفی کرده و پیرامون شرایط و همچنین، مراحل و نحوه انجام این امر، توضیح دهیم؛ در نهایت، پس از بررسی چگونگی استعلام این ممنوع الخروجی، طریقه رفع آن را بگوییم.
در توضیح سامانه ممنوع الخروجی چک برگشتی، ذکر دو نکته، ضروری است؛ نکته اول اینکه، به هیچ وجه و تا زمان نگارش این مقاله، امکان ممنوع الخروج کردن دیگری، به صورت اینترنتی، وجود نداشته و تمامی مراحل انجام این امر، در تمامی روش ها، به صورت مراجعه حضوری انجام می پذیرد و بحث سامانه ممنوع الخروجی، صرفا در خصوص استعلام، مطرح است.
نکته دوم اینکه، از آنجا که ممنوع الخروجی چک برگشتی، می تواند به طرق مختلفی انجام شود، سامانه واحدی برای استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی، وجود نداشته و در حال حاضر، صرفا، سامانه ثبت من اسناد و املاک یا همان سایت ثبت من، به آدرس my.ssaa.ir، جهت استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی، آن هم صرفا در مواقعی که دارنده، از طریق اجراییات ثبت، اقدام به ممنوع الخروج نمودن صادر کننده کرده، وجود دارد.
همچنین، اپلیکیشن پلیس من نیز که با دانلود و نصب آن بر روی تلفن همراه، قابلیت استفاده دارد، با پرداخت هزینه، امکان استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی را برای فرد، فراهم می آورد.
در برخی مواقع، در صورتی که دارنده چک، از طریق دادگاه اقدام و دادگاه، نسبت به ممنوع الخروج کردن فرد اقدام نموده باشد، از طریق سامانه ابلاغیه عدل ایران و بررسی ابلاغ ها یا بررسی روند کار پرونده نیز می توان از ممنوع الخروجی چک برگشتی، مطلع شد. برای بررسی ابلاغیه ها، باید به آدرس adliran.ir مراجعه و گزینه سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی را انتخاب نمود و برای بررسی روند کار پرونده، باید به آدرس مذکور، مراجعه و گزینه سامانه اطلاع رسانی پرونده و اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی را انتخاب کرد.
در نهایت، با توجه به، بروز نبودن اطلاعات سامانه ها در پاره ای از مواقع و همچنین، با توجه به عدم امکان استعلام ممنوع الخروجی در برخی مسائل، پیشنهاد می شود که حتی پس از استعلام از طریق سامانه های فوق الذکر، برای اطمینان بیشتر، متقاضی یا وکیل او، به صورت حضوری، به اداره گذرنامه نیز مراجعه نموده و از ممنوع الخروجی یا عدم ممنوع الخروجی صادر کننده چک، مطلع شوند.
لازم به ذکر است، طبق اعلام سخنگوی قوه قضاییه در صورتی که ماده مرتبط با ممنوع الخروجی در برنامه هفتم توسعه نهایی شود، نیروی انتظامی مکلف می شود ممنوع الخروجی افراد را در همان لحظه و از طریق سامانه ابلاغ الکترونیک قوه قضائیه به افراد اعلام نماید.
از آنجا که مراجع متعددی نظیر محاکم دادگستری، اجرائیه های ثبت و مالیات اقدام به ممنوع الخروجی میکنند و سامانه های که در حال حاضر اقدام به استعلام ممنوع الخروجی می کنند، ممکن است صرفا از یکی از پایگاه ها استعلام ممنوع الخروجی را بگیرند، برای رفع این مشکل تمام داده های مرتبط با ممنوع الخروجی به نیروی انتظامی منتقل خواهد شد.
دارنده، تنها در صورتی می تواند، صادر کننده چک را ممنوع الخروج نماید که شرایط این امر، موجود باشد. لذا، با توجه به اهمیت اطلاع از این شرایط، در این بخش از مقاله، شرایط ممنوع الخروجی چک برگشتی را مورد بررسی قرار خواهیم داد که عبارتند از:
چکی که به صورت صحیح و قانونی، در وجه دارنده، صادر شده، در موعد مقرر، وصول نگردد؛
دارنده، گواهی عدم پرداخت چک را از بانک محال علیه، دریافت نماید؛
دارنده، از اهلیت قانونی که شامل رشد، بلوغ و عقل است، برای درخواست ممنوع الخروجی چک برگشتی، برخوردار باشد.
در صورت وجود شرایط فوق الذکر، متقاضی می تواند با طی کردن مراحل و روند ممنوع الخروج کردن، صادر کننده را برای 6 ماه، ممنوع الخروج نماید و پس از انقضای مدت، تنها در صورت تمدید، ممنوع الخروجی، ادامه خواهد داشت که در ادامه، در خصوص مراحل و نحوه ممنوع الخروجی چک برگشتی، صحبت خواهیم کرد.
در توضیح مراحل و نحوه ممنوع الخروجی چک برگشتی، باید دقت داشت که با توجه به طرق مختلفی که در خصوص نحوه به اجرا گذاشتن چک برگشتی وجود دارد، مراحل و نحوه ممنوع الخروجی چک برگشتی نیز در هر یک از روش ها، متفاوت می باشد که در زیر، به تفکیک، مراحل و نحوه ممنوع الخروجی چک برگشتی را بررسی شده است.
مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی از طریق دایره اجرائیات ثبت
در این شیوه، ابتدا متقاضی باید، به بانک محال علیه، مراجعه نموده و گواهی عدم پرداخت چک را دریافت نماید. باید دقت داشت که در گواهی صادره، تطابق امضای صادر کننده با نمونه آن نیز، از سوی بانک، تصدیق شده باشد.
پس از دریافت گواهی عدم پرداخت، متقاضی باید، با در دست داشتن اصل و فتوکپی برابر با اصل شده چک برگشتی و گواهی عدم پرداخت آن، همچنین، مدارک هویتی، اعم از شناسنامه و کارت ملی، به دایره اجرای اسناد رسمی اداره ثبت، مراجعه نموده و پس از تحویل مدارک، فرم درخواست ممنوع الخروجی چک برگشتی را تکمیل نماید.
دایره اجرای اداره ثبت، مدارک را بررسی و اجرائیه را صادر می نماید و پس از ده روز از گذشت ابلاغ اجرائیه، در صورتی که محکوم علیه، اقدام به پرداخت وجه چک ننماید یا رضایت دارنده را اخذ نکند، اجرائیات ثبت، اقدام به ممنوع الخروج نمودن صادر کننده، خواهد کرد.
مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی از طریق دادگاه حقوقی یا شورای حل اختلاف
در این شیوه، نیز همانند روش قبلی، ابتدا متقاضی باید، گواهی عدم پرداخت چک را از بانک محال علیه، دریافت نماید؛
سپس متقاضی باید، بسته به نوع چک که صیادی است یا غیر صیادی، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و با ثبت دادخواست صدور اجرائیه یا صدور حکم به پرداخت وجه چک، رسیدگی را از مرجع صالح ( که بسته به وجه چک، شورای حل اختلاف یا دادگاه عمومی حقوقی است)، تقاضا داشته باشد؛
لازم به توضیح است که صدور مستقیم اجرائیه، بدون تشکیل جلسه رسیدگی، در خصوص چک های جدید که در گواهی عدم پرداخت آن ها، کد رهگیری درج می شود و در متن چک، وصول وجه آن، به تحقق شرطی، منوط نشده، عبارت چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است، درج نگردیده و گواهی عدم پرداخت آن ها، به دلیل دستور عدم پرداخت بر اساس ماده 14 قانون صدور چک و تبصره های آن صادر نشده باشد، ممکن و میسر است.
در خصوص مابقی چک ها که از شرایط فوق الذکر، برخوردار نیستند، ابتدا باید، دادخواست مطالبه وجه چک و صدور حکم در خصوص آن، ثبت شده و پس از صدور حکم و قطعی شدن آن، در صورت استنکاف محکوم علیه از اجرای رای، متقاضی، از اجرای احکام، صدور اجرائیه را تقاضا نماید. بعد از صدور اجرائیه، چنانچه محکوم علیه، پس از انقضای مهلت ده روزه، اقدامی در خصوص اجرای رای ننماید، خواهان می تواند از اجرای احکام دادگاه صادر کننده رای، تقاضای ممنوع الخروجی محکوم علیه را داشته باشد.
مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی از طریق دادگاه کیفری
در این شیوه، نیز متقاضی باید، ظرف 6 ماه از تاریخ وصول چک، اقدام به دریافت گواهی عدم پرداخت نماید و حداکثر تا 6 ماه بعد از صدور این گواهی، در خصوص صدور چک بلامحل، شکوائیه خود را ثبت کند.
پس از ثبت شکواییه، وقت رسیدگی، تعیین و به طرفین، ابلاغ می گردد، مستفاد از ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری، در صورتی که متهم، در موعد مقرر، در محکمه، حاضر نشود، بازپرس پرونده، این اختیار را خواهد داشت که دستور منع خروج وی را به مدت 6 ماه که قابل تمدید نیز می باشد، صادر نماید.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی با کد ملی به صورت اینترنتی، تنها از طریق سایت ثبت من به آدرس my.ssaa.ir، آن هم صرفا در مواقعی که دارنده، از طریق اجراییات ثبت، اقدام به ممنوع الخروج نمودن صادر کننده چک کرده و همچنین از طریق اپلیکیشن پلیس من، ممکن و میسر می باشد که در زیر، راهنمای تصویری هر یک، ارائه شده است:
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی با کدملی از طریق سایت ثبت من
در این شیوه، متقاضی باید، آدرس my.ssaa.ir را جستجو نماید و بر روی گزینه اجرای اسناد رسمی، کلیک کند.
در این مرحله، متقاضی باید بر روی گزینه استعلام ممنوع الخروجی، کلیک نماید.
در این بخش، متقاضی باید اطلاعات هویتی، شماره ملی، نام پدر، تاریخ تولد و شماره شناسنامه خود را در کادرهای مربوطه وارد کرده و بر روی گزینه استعلام، کلیک نماید.
پس از استعلام، کادری همانند کادر زیر، نمایش داده خواهد شد که بیان می دارد، فرد از طریق اجرائیات ثبت، ممنوع الخروج نشده و در واقع، دارنده، برای ممنوع الخروج کردن وی، از طریق اجرائیات ثبت، اقدام نکرده است.
شایان ذکر است که این استعلام، صرفا مربوط به ممنوع الخروجی از دایره اجرائیات ثبت بوده و عدم ممنوع الخروجی در این مرجع، به معنای ممنوع الخروج نبودن از طریق دادگاه یا سایر مراجع نیست.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی با کدملی از طریق پلیس من
در این شیوه، متقاضی باید، برنامه پلیس من را نصب کرده و پس از اجرای آن، بر روی تلفن همراه خود، گزینه خدمات سازمان اطلاعات را انتخاب کند.
در این مرحله، متقاضی باید بر روی گزینه استعلام ممنوع الخروجی، کلیک نماید.
در این بخش، متقاضی شماره ملی خود را وارد کرده و گزینه استعلام را انتخاب کند.
اما، همانطور که در تیتر یک مقاله نیز توضیح دادیم، با توجه به بروز نبودن اطلاعات سامانه ها در پاره ای از مواقع و همچنین، با توجه به عدم امکان استعلام ممنوع الخروجی در برخی مواردی که فرد، غیر از شیوه های ثبتی و مالیاتی، ممنوع الخروج شده، پیشنهاد می شود که حتی پس از استعلام از طریق سامانه های فوق الذکر، به صورت حضوری نیز به اداره گذرنامه، مراجعه شود.
با در نظر گرفتن این مهم که ممکن است شخصی که به علت چک برگشتی، ممنوع الخروج شده، بخواهد از کشور خارج شود، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره رفع ممنوع الخروجی چک برگشتی، توضیح دهیم که انجام آن، به شرح زیر می باشد:
پرداخت یک جای محکوم به یا اخذ رضایت از محکوم له حکم دادگاه یا شخصی که به درخواست وی، از اجرائیات ثبت، اجرائیه صادر شده و توافق بر پرداخت وجه چک، به صورت اقساطی یا در موعدی معین؛ در این حالت، متقاضی ممنوع الخروجی، می تواند، حسب مورد، به مرجع ممنوع الخروج کننده، مراجعه کرده و درخواست رفع این امر را از مرجع صلاحیت دار، خواستار شود.
ادعای اعسار و درخواست صدور حکم در این خصوص؛ که در این حالت، در صورت صدور حکم به اعسار و اقساطی شدن پرداخت وجه چک، محکوم علیه، می تواند با حکم قطعی صادره، به مراجع صلاحیت دار برای رفع ممنوع الخروجی در دادگاه یا دایره اجرائیات ثبت، مراجعه کرده و درخواست رفع ممنوع الخروجی را داشته باشد.
اعتراض به قرار بازپرس، ظرف ده روز از تاریخ صدور آن، در صورتی که بازپرس، به علت عدم حضور متهم به صدور چک بلامحل، اقدام به صدور قرار ممنوع الخروج نمودن فرد کرده است؛ در این حالت، در صورت پذیرش اعتراض یا در صورت صدور قرار منع و موقوفی تعقیب، ممنوع الخروجی، به دستور مرجع قضایی، رفع خواهد شد.
تاکنون سامانه ممنوع الخروجی چک، شرایط، مراحل و نحوه ممنوع الخروجی چک، استعلام، رفع ممنوع الخروجی چک توضیح داده شده است در ادامه به سقف بدهی ممنوع الخروجی چک پرداخته خواهد شد.
همانطور که گفته شد چک یک سند عادی و تجاری است که دارای جنبه حقوقی و کیفری است. درصورتی که چک قابل پرداخت نباشد جنبه کیفری داشتده و افراد یم توانند جهت وصول آن به دادگاه کیفری مراجعه و شکایت کرده سپس به دلیل صادرکننده چک بی محل حکم ممنوع الخروجی فرد صادر می شود.
لازم به ذکر است که بدهی ممنوع الخروجی چک سقف خاصی نداشته و افراد جهت تقاضای ممنوع الخروجی برای چک لازم است اموال منقول یا غیرمنقول صادرکننده چک معرفی شود و مضافبر تحویل لاشه چک، میبایست ۱۰ درصد از مبلغ چک را بهمنظور خرج اجرایی به دادگاه پرداخت نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی در کانال تلگرام موضوعات تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای مشاوره شرایط و مراحل ممنوع الخروجی چک برگشتی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©