واگذارنامه نام عقد مستقلی در قانون نیست. در واقع تمام عقودی که باعث انتقال مالکیت عین یا منفعت، به صورت معوض یا رایگان از شخصی به شخص دیگر می شوند، می توانند تحت عنوان واگذارنامه مطرح شوند. از جمله شرایط لازم برای انعقاد واگذارنامه، داشتن اهلیت و قصد و رضای طرفین، معین بودن مورد معامله و مشروعیت جهت معامله می باشد.
برای مشاوره شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه
برای مشاوره شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه
هر شخصی این اختیار را دارد تا اموال خود اعم از منقول یا غیر منقول را به دیگری انتقال دهد، این انتقال نیز می تواند معوض یا رایگان باشد. این انتقال مالکیت به طرق گوناگون و در قالب عقود مختلف که هر کدام قواعد خاص خود را دارند، می تواند اتفاق بیفتد.
یکی از راه های که شخص می تواند برای این واگذاری برگزیند، انتقال اموال از طریق واگذارنامه است. نکته مهم در این رابطه آن است که افراد برای انعقاد واگذارنامه، لازم است با شرایط و نحوه نوشتن و مدارک لازم برای آن آشنا شوند.
به جهت اهمیت این موضوع، در این مقاله دینا ابتدا به این پرسش که واگذارنامه چیست؟ پاسخ داده می شود و سپس نحوه نوشتن متن آن، شرایط و مدارک لازم برای نگارش و نمونه متن واگذارنامه، جهت آشنایی افرادی که قصد انتقال مال خود از این طریق را دارند، توضیح داده خواهد شد.
تمام افراد با دارا بودن شرایط مصرح در قانون می توانند اموال خود را به دیگران انتقال دهند. این انتقال می تواند در قالب انواع عقود مطرح شود. شاید بسیاری در هنگام عقد قرارداد، با واژه واگذارنامه مواجه شده باشند، حال سوالی که مطرح می شود این است که، واگذارنامه چیست؟ آیا واگذارنامه نام عقدی جدا از عقود مصرح در قانون است؟
در پاسخ به این پرسش که واگذارنامه چیست؟ باید گفت، واگذارنامه نام عقد مستقلی در قانون نیست. در واقع تمام عقودی که باعث انتقال مالکیت عین یا منفعت، به صورت عقد معوض و عقد مجانی از شخصی به شخص دیگر می شوند، می توانند تحت عنوان واگذارنامه مطرح شوند. شخص می تواند، اموال خود را درقالب واگذارنامه به دیگری انتقال دهد، ولی از آنجا که واگذارنامه عقد مستقلی نیست، مفاد آن تابع عقدی است که، منظور طرفین بوده است.
انعقاد هر گونه عقد و معامله ای نیازمند احراز شرایطی است، که تا آن شرایط در طرفین و مورد معامله وجود نداشته باشد، عقد به درستی محقق نخواهد شد. واگذارنامه نیز از این امر استثنا نیست، اما شرایط واگذارنامه چیست؟ این سوالی است که در ذهن بسیاری از افرادی که قصد انعقاد واگذارنامه را، در خصوص اموال خود دارند، مطرح می شود.
همانطور در قسمت قبل توضیح داده شد، نحوه نوشتن واگذارنامه چیزی جدا از عقد های معمول نیست و هر آنچه که بتوان به موجب آن مالی را به دیگری انتقال داد می تواند، در قالب واگذارنامه نوشته شود. مطابق ماده 190 قانون مدنی، واگذارنامه باید دارای 4 شرط اساسی باشد.
اولین شرط، قصد و رضای طرفین است. به این معنا که، طرفین معامله هنگام انعقاد قرارداد باید، دارای اراده سالم بوده و به دور از تهدید و فشار، راضی به انعقاد واگذارنامه باشند. شرط بعدی، اهلیت طرفین است، اهلیت تمتع، که تمام افراد از بدو تولد، آن را دارا می باشند و اهلیت استیفا که مشروط به بلوغ، عاقل و رشید بودن طرفین در واگذارنامه می باشد. اما شرط بعدی از شرایط واگذارنامه، معین بودن موضوع مورد معامله است.
طرفین در واگذارنامه، باید مشخص کنند که موردی که قصد واگذاری آن را دارند چیست و در صورتی که مورد معینی وجود نداشته باشد، معامله باطل خواهد بود. مشروعیت جهت معامله، شرط دیگری است، که طرفین در نحوه نوشتن واگذارنامه باید آن را لحاظ کنند. جهت معامله باید مشروع باشد، اما جهت نامشروع در معامله در صورتی باعث ابطال واگذارنامه می شود که، در هنگام و نحوه نوشتن واگذارنامه به آن تصریح شده باشد.
بعد از اینکه طرفین از شرایط لازم برای انعقاد واگذارنامه اطمینان حاصل کردند، نوبت به نحوه نوشتن و تنظیم واگذار نامه می رسد. اولین چیزی که طرفین در هنگام تنظیم واگذارنامه، به عنوان سند رسمی یا عادی، باید به آن توجه کنند، نوشتن عنوان عقدی است که، طرفین قصد دارند به موجب مفاد واگذارنامه بین طرفین برقرار شود. بخش بعدی طرفین قرارداد است که، در آن مشخصات طرفین و آدرس و شماره تماس آن ها ذکر شود.
مورد بعدی، موضوع معامله است و منظور مالی است که باید انتقال داده شود. مدت قرارداد نیز از مواردی است که در تنظیم واگذارنامه باید به آن توجه داشت که می تواند، محدود یا نامحدود باشد. مبلغ قرارداد نیز از جمله، موارد مهم، بین طرفین معامله است که باید به صورت قطعی، نوشته شده و نحوه دریافت و پرداخت آن نیز مشخص باشد.
اما بخشی که در قراردادها، دستاویزی برای فسخ قرار می گیرد، قسمت مربوط به، شروط و تعهدات می باشد. در این قسمت تعهدات طرفین به روشنی مشخص می شود. طرفین همچنین می توانند در قرارداد خود، بخشی را تحت عنوان مرجع حل اختلاف (مانند ارجاع به داوری) داشته باشند، تا در صورت بروز اختلاف بتوانند، اختلاف خود را به این واسطه رفع نمایند.
سوالی که همواره کسانی که قصد انجام معامله یا تنظیم واگذارنامه را دارند، با آن مواجه هستند، این است که، مدارک لازم برای نوشتن واگذار نامه چیست؟ آیا مدارک لازم برای نوشتن واگذارنامه، جدا از سایر قراردادهاست؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت از آن جا که واگذارنامه عقد مستقلی نیست، پس مدارک لازم برای انعقاد آن نیز تابعی از عقدی است که، طرفین قصد انشا آن را دارند.
به طور کلی برای انعقاد هر قراردادی اعم از واگذارنامه و... نیاز به ارائه مدارک هویتی و اسناد مالکیتی است. همچنین، بسته به مال مورد معامله، ارائه مدارک اختصاصی نیز مورد نیاز می باشد. به عنوان مثال در انتقال ملک، علاوه بر مدارک هویتی، اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر بنچاق، اصل و تصویر پایان کار یا عدم خلافی شهرداری، صورت مجلس تفکیکی در صورتی که ملک آپارتمان باشد، لازم است. همینطور، اگر ملک ورثه ای باشد، نیاز به اصل و تصویر حصر وراثت و تصویر فرم مالیات بر ارث نیز، می باشد.
در خصوص هزینه نوشتن واگذارنامه دو حالت متصور است. اول اینکه آیا واگذارنامه به صورت سند عادی نوشته شده یا به صورت سند رسمی نگارش یافته است. اگر قرار بر این است که واگذارنامه به صورت سند عادی و توسط خود طرفین یا شخص ثالثی نگارش یابد، مسلما هزینه ای برای آن متصور نیست، ولی هزینه نگارش واگذارنامه در دفاتر اسناد رسمی مطابق با تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی خواهد بود.
این تعرفه این دفاتر نیز با توجه به اموالی که در آن معامله می شود متفاوت است که در جدول ذیل نمایش داده شده است. جدول ذیل نشان دهنده تعرفه دفاتر اسناد در خصوص اموال منقول می باشد.
مبلغ سند |
تعرفه |
تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا |
350 هزار ریال |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال |
6 در هزار |
تا مبلغ یک میلیارد ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال |
4 در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال |
1در هزار |
در خصوص معاملات غیر منقول و پیش فروش ساختمان، تعرفه دفاتر اسناد رسمی به شرح زیر می باشد.
مبلغ سند |
تعرفه |
تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا |
800 هزار ریال |
تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال |
120در هزار |
تا مبلغ 100 میلیون ریال نسبت به مازاد 50 میلیون ریال |
40 در هزار |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 100 میلیون ریال |
20 در هزار |
تا مبلغ 500 میلیون ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال |
12در هزار |
تا مبلغ 1 میلیارد ریال نسبت به مازاد 500 میلیون ریال |
6 در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال |
3 در هزار |
در توضیح جدول بالا، در خصوص اموال غیر منقول، عبارت تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال، در جدول به این معناست که، تا مبلغ 50 میلیون ریال با تعرفه 800 هزار ریال، و مازاد بر این مبلغ با هزینه 120 در هزار محاسبه خواهد شد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1402، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
در قسمت های گذشته در خصوص اینکه واگذارنامه چیست، نحوه نوشتن و شرایط و مدارک لازم، توضیح داده شد. اما ممکن است کسانی که قصد انشاء واگذارنامه را داشته باشند، همچنان با نحوه نگارش آن آشنایی نداشته باشند، به همین منظور در این قسمت دانلود نمونه متن واگذار نامه، برای علاقه مندان ارائه خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه در کانال تلگرام حقوق عقود و قراردادها عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره عقود و قراردادها تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه
برای مشاوره شرایط و نحوه نوشتن واگذارنامه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©