قرارداد پیمانکاری ساختمان، قراردادی است که درآن، کارفرما امور ساختمان را با شرایط، مدت و مبلغ معین را به شخص حقیقی یا حقوقی به نام پیمانکار واگذار می نماید. رعایت شرایط قرارداد قانون کار از جمله ضوابط اصلی این گونه قراردادها می باشد. طرفین قرارداد پیمانکاری ساختمان می توانند با دانلود نمونه قرارداد های آماده با نحوه تنظیم این عقود آشنا گردند.
برای مشاوره نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان
برای مشاوره نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان
یکی از فعالیت های پردرآمد در فضای کسب و کار، انجام پروژه های مربوط به ساخت و ساز ساختمان می باشد. غالبا انجام این پروژه ها، به پیمانکاران این حوزه واگذار شده تا از کیفیت انجام آن، اطمینان حاصل شود. در این میان، انعقاد قرارداد پیمانکاری به کارفرما و پیمانکار کمک نموده تا روابط و ضوابط میان خود را تنظیم نمایند.
با این حال تنظیم قرارداد پیمانکاری مستلزم آگاهی از ماهیت و تعریف قرارداد پیمانکاری ساختمان و انواع آن می باشد. همچنین برای این که قرارداد پیمانکاری ساختمان به نحو صحیح میان کارفرما و پیمانکار منعقد شود، لازم است که شرایط و ضوابطی در این زمینه مورد رعایت قرار گیرد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست؛ به بیان انواع آن بپردازیم. سپس در خصوص شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان صحبت خواهیم کرد و نحوه تنظیم آن را بیان خواهیم نمود. در انتها نیز یک نمونه متن قرارداد پیمانکاری ساختمان برای دانلود ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قرارداد پیمانکاری ساختمان نوعی از قراردادهای مقاطعه کاری محسوب می شود. بنابراین، برای تعریف این نوع قراردادها، در ابتدا لازم است که تعریفی از قراردادهای مقاطعه کاری ارائه شود. قرارداد مقاطعه کاری به قراردادی گفته می شود که به موجب آن مقاطعه دهنده انجام عملی با ضوابط، مدت و وجه معین را به شخص حقیقی یا حقوقی به نام مقاطعه کار واگذار می کند.
در عرف به قرارداد مقاطعه کاری، قرارداد پیمانکاری نیز گفته می شود. یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری، قرارداد پیمانکاری ساختمان می باشد. بنابراین، در پاسخ به این پرسش که قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست، می توان بیان داشت که قرارداد پیمانکاری ساختمان به قراردادی گفته می شود که بر اثر آن، ساختن ساختمان یا موارد مرتبط با آن را با شرایط و مدت معین، در قبال مبلغ مشخص را به شخص حقیقی یا حقوقی به نام پیمانکار واگذار می نماید.
قراردادهای پیمانکاری ساختمان می تواند در حوزه های مختلف کاری صورت گیرد که شامل قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان، قرارداد پیمانکاری خاک برداری ساختمان و .... می شود. پیمانکاران ساختمان غالبا در قالب یک شرکت و مجموعه ای از اشخاص حقیقی با تخصص های متفاوت گرد هم آمده تا روند ساخت و ساز ساختمان ها تسهیل گردد.
در قسمت گذشته پیرامون ماهیت قرارداد پیمانکاری ساختمان و تعریف آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که قرارداد پیمان ساختمان نوعی از قراردادهای مقاطعه کاری محسوب می شود. قراردادهای پیمانکاری ساختمان بر اساس روش اجرا، نحوه محاسبات و پرداخت به اقسام مختلفی تقسیم بندی می گردد. انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان شامل موارد زیر است:
قرارداد پیمان مدیریت (مدیریت پیمان - درصدی)
قرارداد پیمانکاری ساختمان امانی (تک عاملی)
قرارداد طرح و ساخت (دوعاملی)
قرارداد متعارف (سه عاملی)
قرارداد پیمانکاری ساختمان دستمزدی
قرارداد مدیریت اجرا (چهار عاملی)
قرارداد پیمانکاری ساختمان مقطوع
قرارداد بیع متقابل (Buy Back)
قرارداد احداث - بهره برداری - انتقال (Build - Operate - Transfer) یا (B.O.T)
قرارداد کلید در دست (Turnkey)
توجه به این نکته ضروری است که هر یک از قرارداد های مذکور بر حسب روش اجرا، نحوه محاسبات و پرداخت هزینه ها و سود، دارای تعریف مختص به خود بوده و ویژگی های متفاوتی دارد. برای مثال در قراردادهای بیع متقابل، شرکت سرمایه گذار، کلیه هزینه های سرمایه گذاری اعم از نصب تجهیزات، راه اندازی و انتقال تکنولوژی را برعهده گرفته و پس از راه اندازی و تولید محصول به کشور میزبان واگذار می نماید. سود سرمایه گذار در این موارد از طریق، فروش و یا تولید محصول اخذ می گردد.
برای این که یک قرارداد پیمانکاری ساختمان به نحو صحیح میان کارفرما و پیمانکار منعقد شود می بایست شرایط و ضوابطی مورد رعایت قرار گیرد. در صورتی که این ضوابط در متن قراردادهای پیمانکاری ساختمان لحاظ نشود، این عقد فاقد اثر حقوقی قلمداد خواهد گردید. به همین دلیل در این قسمت به بیان مهم ترین شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان پرداخته شده است.
اولین شرط از شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان آن است که بنابر ماده 13 قانون کار، درمواردی که کار از طریق پیمانکاری انجام می یابد، کارفرما مکلف است قرارداد خود را با پیمانکار به نحوی منعقد نماید که در آن پیمانکار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید.
همچنین لازم است که در قرارداد پیمانکاری ساختمان شرایط صحت قرارداد نیز رعایت شود که این شرایط شامل مشروعیت مورد قرارداد، معین بودن آن، تعیین حقوق و دستمزد، محل انجام و ساعات کار می گردد. در قراردادهای پیمانکاری ساختمان که یک یا دو طرف آن دولت می باشد، می بایست که شرایط عمومی پیمان که هر ساله از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام می شود، نیز رعایت گردد.
شرایط عمومی پیمان در قراردادهای پیمانکاری از جمله پیمانکاری ساختمان، به بیان مسائل کلیدی و مورد نیاز قراردادهای پیمانکاری می پردازد و از مفاهیم این قراردادها رفع ابهام می نماید. این شرایط، شامل بیان حدود حقوق و تعهدات طرفین، فسخ قرارداد، خاتمه آن و .... می گردد. شرایط خصوصی پیمان، شرایطی هستند که بنا به موضوع قرارداد پیمانکاری متفاوت بوده و می توان آن را تغییر داد.
از جمله قراردادهای پرکاربرد در زمینه پیمانکاری، قرارداد پیمانکاری ساختمان می باشد. قرارداد پیمانکاری ساختمان بین کارفرما و پیمانکار منعقد می گردد. برای این که طرفین قرارداد بتوانند ریسک های قراردادی خود را تا حد امکان کاهش دهند، می بایست با نحوه تنظیم نمونه قرارداد پیمانکاری ساختمان آشنا باشند.
مواد اول هر قراردادی، از جمله قرارداد پیمانکاری ساختمان، به بیان مشخصات طرفین و موضوع قرارداد اختصاص دارد. در مواردی که پیمانکار شخص حقوقی است، قرارداد پیمانکاری ساختمان بین کارفرما و نماینده شخص حقوقی منعقد می گردد. در مواد بعدی، به بیان مدت زمان پروژه و امور مالی آن مانند مبلغ قرارداد پرداخته می شود. از آن جایی که غالبا قراردادهای پیمانکاری ساختمان پروژه های بلند مدت می باشند، توصیه می شود که در قسمت مدت قرارداد، بخشی تحت عنوان تمدید خود به خودی قرارداد نیز درج شود.
یکی از بخش های مهم قرارداد پیمانکاری ساختمان، بخش کسور قانونی آن می باشد. کسورات قانونی به مبالغی گفته می شود که بنابر قوانین مختلف، از مبلغ اصلی قرارداد های پیمانکاری ساختمان کسر شده و در زمینه های مشخصی مصرف می گردد. از جمله این هزینه ها، می توان به پرداخت عوارض و مالیات اشاره نمود. بنابراین، لازم است که در قرارداد مشخص شود که پرداخت این هزینه ها بر عهده چه کسی است.
در قسمت بعدی، به بیان حقوق و تعهدات طرفین قرارداد اختصاص دارد. به طرفین معامله توصیه می شود که در این قسمت، در رابطه با تضمینات قراردادی نیز صحبت کرده تا در صورت نقص تعهد، بتوان از محل تضمینات خسارات وارده را جبران نمود. مواد انتهایی نیز به بیان موارد فسخ قرارداد و حل اختلافات پرداخته می شود. در مواردی که یک یا دو طرف قرارداد پیمانکاری ساختمان، دولت است، لازم است که از قراردادهای همسان سازمان برنامه و بودجه در این زمینه استفاده شود.
تنظیم قرارداد در زمینه پیمانکاری ساختمان به طرفین عقد این امکان را می دهد که در صورت ایجاد اختلاف، به آن استناد نموده و حقوق خود را اثبات نمایند. پیش از تنظیم این نوع قراردادها، به طرفین معامله پیشنهاد می شود که با دانلود نمونه متن قرارداد پیمانکاری ساختمان و مطالعه آن، با نحوه تنظیم این قراردادها آشنا گردند.
با این که دانلود و مطالعه pdf نمونه متن قرارداد پیمانکاری ساختمان می تواند جهت آشنایی کارفرما و پیمانکاران با این قراردادها و ارکان آن، موثر واقع شود، اما نباید قرارداد را صرفا و تنها بر اساس نمونه آن تنظیم نمود. زیرا شرایط طرفین معامله و پروژه در موارد مختلف متفاوت بوده و نیاز است که با توجه به آن چه برای طرفین معامله اهمیت دارد، به تنظیم قراردادی جامع و کامل اقدام نمود. به منظور آشنایی علاقمندان با مندرجات این قراردادها، در قسمت زیر امکان دانلود نمونه متن قرارداد پیمانکاری ساختمان فراهم شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان
برای مشاوره نحوه تنظیم و شرایط قرارداد پیمانکاری ساختمان
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©