دینا / مهاجرت به خارج از کشور / خروج از کشور / ممنوع الخروج کردن زوجه

ممنوع الخروج کردن زوجه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

ممنوع الخروج کردن زوجه، اقدامی است که در طی آن، حق خروج از مرز از زن سلب می گردد. ارائه نمودن درخواست کتبی از شرایط اصلی ممنوع الخروج کردن زوجه می باشد. مراحل این ممنوعیت، به این صورت است که مرد می بایست به همراه مدارک لازم، به اداره گذرنامه مراجعه نماید.

 

از جمله دعاوی و اختلافات خانوادگی که ممکن است بین زن و مرد بروز نماید، بحث ممنوع الخروج نمودن زن توسط شوهر می باشد. این ممنوع الخروجی می تواند قبل از دریافت گذرنامه و یا پس از آن، رخ دهد که در طی آن، حق خروج از مرز از زن سلب می گردد. در چنین حالتی، زن دیگر نمی تواند به خارج از کشور مسافرت نماید.

با این حال، برای این که مرد بتواند همسر خود را ممنوع الخروج نماید، لازم است که شرایطی را مورد رعایت قرار داده و مدارکی را از پیش تهیه نماید. همچنین، پس از ممنوع الخروجی، این امکان هنوز برای زن باقیست که برای رفع این ممنوعیت اقدام نماید. به همین دلیل، اطلاع از جزئیات موضوع ممنوع الخروج کردن زوجه، امری الزامی تلقی می گردد.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که شرایط ممنوع الخروج کردن زوجه چه می باشد؛ به مراحل و نحوه آن بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای ممنوع الخروج کردن زوجه صحبت خواهیم کرد و نحوه استعلام و رفع ممنوع الخروجی زوجه ارائه خواهد شد. در انتها، نیز به موضوع ممنوع الخروج کردن زنی که قبل از ازدواج گذرنامه گرفته است، پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

شرایط ممنوع الخروج کردن زوجه

ممنوع خروج کردن زوجه از لحاظ حقوقی به این معناست که زوجه به دلیل وجود موانع قانونی نمی تواند از مرز های کشور خود خارج شده و به سایر کشورها سفر کند. در مواردی، ممکن است که زوج، به دلایل مختلف تمایل به خارج شدن همسر خود از کشور نداشته و به همین دلیل، زوجه را ممنوع الخروج نماید. برای این امر، می بایست شرایط ممنوع الخروج کردن زوجه وجود داشته که به شرح زیر می باشد:

 

داشتن سند ازدواج یا سندی که مصدق ازدواج با زوجه باشد.

ارائه نمودن درخواست و تقاضای کتبی زوج مبنی بر ممنوع الخروج نمودن زوجه

ارائه اطلاعات هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی

تایید ممنوع الخروجی زوجه در پرونده توسط رئیس اداره گذرنامه و ثبت آن در سیستم های رایانه ای.

 

رعایت کلیه ضوابط مذکور، برای ممنوع الخروج کردن زوجه الزامی می باشد. با این حال، اگر زوج با تنظیم وکالت نامه بلاعزل در دفاتر اسناد رسمی، اجازه خروج از کشور را به همسر خود داده باشد، زوجه می تواند از کشور خارج شود. در چنین مواردی، حتی اگر زوج مراحل بالا را نیز طی نماید، با درخواست ممنوع الخروجی زوجه او، موافقت نخواهد شد.

 

مراحل و نحوه ممنوع الخروج کردن زوجه

برای این که زوج بتواند همسر خود را ممنوع الخروج نماید، نیازمند طی نمودن مراحل و فرآیند هایی می باشد. در این میان ممکن است عده ای از افراد، با چگونگی و نحوه ممنوع الخروج کردن زوجه خود آشنایی نداشته نباشند، به همین دلیل؛ در این قسمت به مراحل و نحوه ممنوع الخروج کردن زوجه پرداخته شده است.

 

مطابق بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه مصوب سال 1376، زنان شوهردار ولو کمتر از ۱۸ سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه، می توانند اقدام به دریافت گذرنامه نمایند. بنابراین، در صورتی که شوهر، اجازه دریافت گذرنامه را به زوجه خود ندهد، همسر او مجوز خروج از کشور را نخواهد داشت. با این حال، زنانی که با شوهر خود مقیم خارج بوده و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده‌اند، از شرط این بند مستثنی هستند.

 

اما در صورتی که زوجه پیش از ازدواج گذرنامه دریافت نموده یا این که پس از ازدواج، با اجازه همسر خود، گذرنامه دریافت کرده باشد، زوج باید برای ممنوع الخروج کردن همسر خود، به اداره کل گذرنامه و اتباع نیروی انتظامی در تهران و یا دفاتر گذرنامه در شهرستان ها مراجعه نماید. پس از مراجعه زوج به اداره گذرنامه و ارائه درخواست و مدارک لازم، درخواست ممنوع الخروج کردن زوجه وی، توسط رئیس اداره گذرنامه بررسی شده و پس از تایید، در سیستم های رایانه ای به منظور جلوگیری از خروج قانونی زوجه درج می  گردد.

 

مدارک لازم برای ممنوع الخروج کردن زوجه

در قسمت گذشته، پیرامون شرایط ممنوع الخروج کردن زوجه و همچنین مراحل و نحوه آن توضیحاتی ارائه گردید. برای اینکه درخواست ممنوع الخروجی زوجه توسط اداره گذرنامه مورد تایید واقع شود، نیاز است که مدارک لازم توسط زوج تهیه شده و به این اداره تحویل داده شود. به منظور آشنایی علاقمندان، در این قسمت به مدارک لازم برای ممنوع الخروج کردن زوجه پرداخته شده که به شرح زیر است:

 

سند یا قباله ازدواج یا رونوشتی از آن که مصدق رابطه زوجیت باشد.

ارائه مدارک هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی

درخواست و تقاضای کتبی ممنوع الخروجی زن

 

همانطور که پیش تر اشاره شد، زنانی که با همسر خود مقیم خارج بوده و یا زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده ولی به تابعیت ایرانی باقی مانده‌اند، نیازی به اجازه شوهر برای دریافت گذرنامه نداشته و در نتیجه، امکان ممنوع الخروجی او توسط زوج وجود نخواهد داشت.

 

 

استعلام ممنوع الخروج کردن زوجه

با توجه به مطالب فوق، زوج می تواند با دارا بودن شرایطی، هر زمان که بخواهد همسر خود را ممنوع الخروج نماید. در این میان، ممکن است این پرسش در ذهن برخی بانوان ایجاد شود که چگونه می توانند از ممنوع الخروج شدن خودشان توسط زوج اطلاع پیدا نمایند. از این رو، این بخش از مقاله به نحوه استعلام ممنوع الخروج کردن زوجه توسط زوج پرداخته شده است.

 

امکان استعلام ممنوع الخروج بودن زوجه توسط زوج به صورت آنلاین امکان پذیر نمی باشد. این امر به این معنی است که سامانه ای که از طریق آن بتوان از ممنوع الخروج بودن زن توسط شوهر آگاه شد، وجود نداشته و به همین منظور، زن برای استعلام از ممنوع الخروجی، می بایست به همراه گذرنامه به اداره پلیس گذرنامه مراجعه نموده و به صورت مستقیم فرآیند استعلام را انجام دهد. بنابراین، امکان استعلام با سایت اداره گذرنامه وجود ندارد.

 

در صورت ممنوع الخروج بودن زن توسط شوهر، وی می تواند با مراجعه به دادگاه و طرح دعوا علیه شوهر، اجازه خروج از کشور را از طریق حکم دادگاه کسب نماید. در چنین حالتی، زن باید بتواند نزد دادگاه اثبات نماید که خروج وی از کشور، بنا به دلایلی اضطراری بوده تا مقام قضایی، اجازه خروج از کشور را برای وی صادر نماید. تشخیص اضطراری بودن یا نبودن خروج از کشور، به تشخیص مقام قضایی بستگی دارد.

 

 

رفع ممنوع الخروج کردن زوجه

همانطور که پیش تر اشاره شد، هر زوجه ایرانی برای دریافت گذرنامه پس از ازدواج یا تمدید آن، نیاز به اجازه کتبی همسر خود دارد. در صورتی که پس از استعلام، زن دریابد که توسط شوهر خود ممنوع الخروج شده است، این سوال برایش به وجود می آید که امکان رفع ممنوع الخروجی هست؟ یا برای ممنوع الخروجی کجا باید رفت؟ در پاسخ به این سوال لازم است ذکر شود که بله امکان رفع ممنوع الخرجی نیز برای وی وجود دارد که ممنوعیت مذکور را رفع نماید. به همین دلیل، این بخش از مقاله به چگونگی رفع ممنوع الخروج کردن زوجه  اختصاص داده شده است.

 

از آن جایی که عدم رضایت زوج، عامل اصلی ممنوع الخروجی زن به حساب می آید، رضایت وی هم می تواند این ممنوع الخروجی را رفع نماید. توجه به این نکته ضروری است که موافقت شفاهی زوج، کفایت نکرده و لازم است که حتما، یک سند رسمی برای آن تنظیم گردد. در موارد اضطراری، با اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه می توان برای دریافت گذرنامه و خروج از کشور اقدام نمود. در این روش دادستان، مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن، حداکثر ظرف سه روز به زن اعلام دارد.

 

همچنین در صورتی که زن و مرد از یکدیگر طللاق گرفته باشند و مرد پیش از طلاق همسر خود را ممنوع الخروج کرده باشد تا زمانی که گواهی طلاق به اطلاع اداره گذرنامه نرسد، ممنوعیت برطرف نخواهد شد. بنابراین چنانچه صیغه طلاق بین زن و مرد جاری شده باشد، موضوع طلاق می بایست به اطلاع اداره گذرنامه رسیده و در این صورت، دیگر اجازه یا عدم اجازه مرد اهمیتی نخواهد داشت.

 

 

ممنوع الخروج کردن زنی که قبل از ازدواج گذرنامه گرفته است

در قسمت های گذشته، بیان شد که زن می بایست برای دریافت گذرنامه، اجازه شوهر خود را کسب نماید. در صورتی که مرد چنین اجازه ای را به همسر خود ندهد، وی قادر به دریافت گذرنامه نبوده و در نتیجه، اجازه خروج از کشور را نخواهد داشت. با این حال، ممکن است این پرسش به وجود آید که اگر زن، پیش از ازدواج گذرنامه دریافت نموده باشد، چگونه میتوان او را ممنوع الخروج نمود. به همین جهت، در این قسمت از مقاله به روش ممنوع الخروج کردن زنی که قبل از ازدواج گذرنامه گرفته است، پرداخته شده است.

 

در پاسخ به این پرسش می توان بیان داشت که با وجود دریافت گذرنامه پیش از ازدواج، باز هم امکان ممنوع الخروجی زن توسط شوهر وجود دارد. در چنین حالتی، مرد می تواند با در دست داشتن مدارک لازم به اداره گذرنامه مراجعه نموده و درخواست ممنوع الخروجی همسر خود را مطرح نماید. پس از تایید رئیس اداره گذرنامه و ثبت آن در سیستم، زن دیگر اجازه خروج از کشور را نخواهد داشت.

 

همچنین شوهر می تواند از طریق وکیل، همسر خود را ممنوع الخروج نماید. در چنین حالتی، وکیل با وکالت نامه محضری که از شوهر دریافت کرده است، از جانب او برای پیگیری امور ممنوع الخروجی زن اقدام می نماید. با این حال، اگر زن با شوهر خود مقیم خارج باشد یا این که زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده، اما به تابعیت ایرانی خود باقی مانده اند، نمی توانند توسط همسرانشان ممنوع الخروج شوند.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل ممنوع الخروج کردن زوجه در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ممنوع الخروج کردن زوجه پاسخ دهند.