دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / اعتبار کپی سند رسمی

اعتبار کپی سند رسمی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اعتبار کپی سند رسمی، بستگی به این امر دارد که کپی سند با ثبت دفتر تصدیق شود، در این صورت برابر با اصل آن خواهد بود. از شرایط اعتبار کپی سند رسمی آن است که سند توسط اشخاصی که می توانند کپی سند رسمی را گواهی کنند، تصدیق شود، مانند ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی یا بخش دار محل. این اشخاص در قانون آیین دادرسی مدنی به صورت حصری بیان شده اند.

 

بر اساس تعریفی که قانون از سند، ارائه می دهد، سند، عبارت است از نوشته ای که در مقام دعوا یا دفاع از آن، قابل استناد باشد. بر اساس قانون مدنی، اسناد به دو گروه رسمی و عادی تقسیم می شوند. اسناد رسمی، به دلیل آن که طی تشریفات خاصی، تنظیم می شوند، در دادگاه و در مقام اثبات دعوا، دارای اعتبار زیادی هستند و از آنها به عنوان یکی از دلایل اثبات دعوا، نام برده می شود.

اما گاهی پیش می آید که دارندگان سند رسمی و سازمان ها، برای آن که سند رسمی، مفقود نشود یا به سرقت نرود، در شرایط مورد نیاز، مثلا پیوست سند به دادخواست، کپی یا رونوشت آن را ارائه می دهند. در این حالت، این سوال پیش خواهد آمد که آیا کپی سند رسمی، برابر با اصل آن است؟

با توجه به اهمیت بحث اعتبار کپی سند رسمی، در این مقاله قصد داریم در ابتدا، اعتبار کپی سند رسمی را بررسی کنیم و شرایط اعتبار کپی سند رسمی را توضیح دهیم و در نهایت به این سوال، پاسخ دهیم که آیا کپی برابر اصل معتبر است؟ اگر در خصوص اعتبار کپی سند رسمی سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.

اعتبار کپی سند رسمی

به موجب تعریفی که در ماده 1287 قانون مدنی، از سند رسمی ارائه شده است: " اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی، در حدود صلاحیت آنها، بر طبق مقررات قانونی، تنظیم شده باشند، رسمی است." بنابراین، هر سند را نمی توان رسمی دانست و تنها اسنادی که تحت این شرایط تنظیم می شوند، رسمی هستند.

بر اساس ماده 74 قانون ثبت اسناد و املاک: " سوادی که مطابقت آن با ثبت دفتر، تصدیق شده است، به منزله اصل سند خواهد بود؛ مگر در صورت اثبات عدم مطابقت سواد با ثبت دفتر." بنابراین، رونوشت یا کپی سند رسمی، که مطابقت آن با ثبت دفتر تایید شده باشد، به منزله اصل آن سند خواهد بود. بر اساس اصطلاحات حقوقی، به چنین رونوشتی، کپی برابر با اصل، گفته می شود.

بر اساس این ماده، اعتبار رونوشت سند رسمی یا اعتبار کپی برابر با اصل شده سند رسمی، تایید شده است و کسی که می خواهد از چنین سندی استفاده کند، ملزم به ارائه کردن اصل آن سند نیست. اما در چند مورد استثنا مانند آنکه زمانی که افراد طرح دعوا می کنند، در جلسه اول دادگاه باید اصل سند را ارائه بدهند و ارائه کپی آن، برای دادگاه قابل پذیرش نیست.

شرایط اعتبار کپی سند رسمی

همان طور که در بخش قبل، توضیح دادیم، اعتبار رونوشت سند رسمی، مورد پذیرش قانون گذار قرار گرفته است؛ اما به شرط آن که با ثبت دفتر، تصدیق یا گواهی شده باشد. لذا رونوشت یا کپی سند رسمی، نمی تواند توسط هر شخصی صورت بگیرد و رو نوشت ارائه شده از این طریق، به منزله اصل سند نیست. در نتیجه، اگر مورد ادعای جعل اسناد طرف مقابل قرار گیرد، باید اصل آن، به دادگاه ارائه بشود. در پاسخ به این سوال آیا کپی برابر اصل معتبر است؟ باید گفت، شرایط اعتبار کپی سند رسمی، آن است که مطابقت آن سند با ثبت دفتر، گواهی شده باشد.

بر اساس ماده 57 قانون آیین دادرسی مدنی، همه اشخاص نمی توانند کپی برابر اصل سند را گواهی کنند و این امر باید توسط "دفتر دادگاهی که دادخواست، به آنجا داده می شود یا دفتر یکی از دادگاه های دیگر یا یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و در جایی که هیچ یک از آنها نباشد، بخش دار محل یا یکی از ادارات دولتی، مطابقت آن را با اصل گواهی کرده باشد، در صورتی که رونوشت یا تصویر سند، در خارج از کشور تهیه شده، باید مطابقت آن با اصل، در در دفتر یکی از سفارت خانه ها و یا کنسول گری‌ های ایران گواهی شده باشد."

آیا کپی برابر اصل معتبر است؟

در پاسخ به این سوال که آیا کپی برابر اصل معتبر است ؟ باید گفت پس از برابر با اصل کردن اسناد در دفترخانه و پرداخت هزینه کپی برابر اصل ، به استناد ماده 57 قانون آیین دادرسی مدنی ، رو نوشت یا تصویر (کپی) اصل سند، معتبر است .  البته بر اساس ماده 74 قانون ثبت، کپی برابر با اصل سند رسمی، تا زمانی اعتبار دارد که عدم تطابق آن با سند رسمی، اظهار نشده باشد.

به عنوان مثال، در صورت ادعای جعل، باید خود سند رسمی ارایه شود. اشخاصی که می توانند سند رسمی را گواهی کنند، از قرار ذیل هستند:

دفتر دادگاهی که دادخواست به آن جا داده می شود یا دفتر یکی از دادگاه های دیگر

یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی

در جایی که هیچ یک از موارد قبل نباشد، بخش دار محل یا یکی از ادارات دولتی

در صورتی که رونوشت یا تصویر سند در خارج از کشور تهیه شده، باید مطابقت آن با اصل، در دفتر یکی از سفارت خانه ها و یا کنسول گری‌ های ایران گواهی شده باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اعتبار کپی سند رسمی​ در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اعتبار کپی سند رسمی پاسخ دهند .