شرایط تبدیل قول نامه به سند، برخورداری از مدارک لازم، نظیر قولنامه تنظیم شده و توان پرداخت هزینه این امر که با توجه به ارزش معاملاتی ملک یا قیمت خودرو و نرخ تعرفه دفاتر اسناد رسمی تعیین می گردد بوده و نحوه و مراحل انجام آن، بسته به مال و شرایط آن، با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی یا مراکز تعویض پلاک یا سایت ثبت ملک، می باشد.
برای مشاوره شرایط تبدیل قولنامه به سند
برای مشاوره شرایط تبدیل قولنامه به سند
قول نامه، که در عرف، مقصود از آن، مبایعه نامه می باشد، نوعی سند عادی است که در خصوص عقد بیع مال منقول یا غیر منقول، میان طرفین عقد، به صورت دست نویس یا در فرم های از پیش آماده، نظیر فرم بنگاه املاک یا بنگاه خودرو، تهیه و تنظیم می گردد و اثر آن، در صورتی که به درستی، تهیه و تنظیم شده باشد، انتقال مالکیت، خواهد بود.
با توجه به اینکه اعتبار قول نامه، در مقام دفاع یا دعوا، اعتبار سند عادی است و بهتر آن بوده که مالک جدید، از سند رسمی برخوردار باشد و از آنجا که قانون، الزام به تنظیم سند رسمی را در خصوص برخی معاملات، اجباری می داند، ضروری است که از شرایط، مراحل، هزینه و مدارک لازم تبدیل قول نامه به سند رسمی، مطلع بود.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم شرایط تبدیل قول نامه به سند، همچنین، مراحل و نحوه انجام آن را بررسی کرده و بگوییم که مدارک لازم، در این خصوص چیست؛ سپس، هزینه این تبدیل را بر اساس نرخ و تعرفه دفاتر اسناد رسمی، توضیح دهیم.
قبل از توضیح شرایط تبدیل قول نامه به سند، لازم به ذکر است که؛ قولنامه یا در اصلاح عرفی، مبایعه نامه، سندی عادی است که در عقد بیع، به صورت دست نویس یا بر روی فرم های چاپی بنگاه املاک یا خودرو، تنظیم می گردد و از اعتبار اسناد عادی، بر خوردار است.
مواد 46 و 47 قانون ثبت، مقرر می دارند: ماده 46 "ثبت اسناد، اختیاری است مگر در؛ 1-کلیه عقود و معاملات راجع به عین یا منافع املاکی که قبلا در دفتر املاک ثبت شده باشد 2-کلیه معاملات راجع به حقوقی که قبلا، در دفتر املاک ثبت شده است."
ماده 47" در نقاطی که اداره ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی موجود بوده و وزارت عدلیه مقتضی بداند ثبت 1- کلیه عقود و معاملات راجعه به عین یا منافع اموال غیرمنقوله که در دفتر املاک ثبت نشده. 2- صلحنامه و هبهنامه و شرکتنامه." اجباری است. بنابراین، مستفاد از مواد مذکور، تبدیل قول نامه به سند رسمی در صورت وجود یکی از موارد زیر، الزامی است؛
در صورتی که قولنامه، در خصوص عین یا منافع املاک و حقوقی که دارای سابقه ثبتی هستند، تنظیم شود؛ همچنین، در شرایطی که قول نامه، در خصوص عین یا منافع اموال غیرمنقول فاقد سابقه ثبتی ای که در مناطق دارای اداره ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی هستند یا دادگستری، تنظیم سند رسمی را در آن نقاط، الزامی بداند، تنظیم گردد.
همچنین، با توجه به اینکه قانون گذار، اعتبار قولنامه را اعتبار سند عادی می داند و در بسیاری از موارد، دارنده سند رسمی و برگ سبز خودرو که در حکم سند رسمی است را به عنوان مالک می شناسد، داشتن سند رسمی و برگ سبز ملک و خودرو و تبدیل قول نامه به سند رسمی، در خصوص ملک و خودرو، ضروری به نظر می رسد.
از آنجا که تبدیل قول نامه به سند، صرفا در صورت وجود شرایط آن، امکان پذیر است، در ادامه، شرایط تبدیل قول نامه به سند، ارائه شده است که عبارتند از:
طرفین، از اهلیت قانونی، برای مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، در خصوص ملک و مراجع ،تعویض پلاک، در خصوص خودرو، برخوردار باشند.
در صورتی که فروشنده، خود نیز مال (ملک یا خودرو) را قول نامه ای خریده باشد، دارنده اصلی سند رسمی یا وکیل او، برای انتقال سند به نام خریدار و تبدیل قولنامه به سند، در دفترخانه یا تعویض پلاک حاضر گردد.
زمین قولنامه ای، جزو باغات، زمین های کشاورزی و ساختمان هایی که سابقه ثبتی به نام اشخاص دارند و فردی، آن را به موجب قول نامه خریده و یا املاکی که عرصه آن وقفی است، لکن فرد، عرصه را با حق احداث اعیانی اجاره کرده و در خصوص قسمت اعیانی، سند رسمی اخذ ننموده و یا جزو املاک دارای سابقه ثبتی ای که متقاضی، مالک رسمی مشاعی بوده، تصرفات وی در محل، مجزا شده، اما به دلیل عدم دسترسی به سایر مالکین مشاعی یا فوت مالک رسمی و یا ورثه، موفق به اخذ سند مالکیت شش دانگ نگردیده، باشد.
متقاضی، از مدارک لازم برای این امر، برخوردار بوده و بتوانند، هزینه این تبدیل را بپردازند.
تبدیل قولنامه به سند، توسط مامور صلاحیت دار، در حیطه صلاحیت او و با رعایت شرایط و قواعد مقرر در قانون، انجام شود. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه و شرایط تبدیل سند عادی به سند رسمی، می توانند مقاله زیر را مطالعه کنند.
پس از احراز وجود شرایط تبدیل قول نامه به سند رسمی، متقاضی باید، مراحل و نحوه تبدیل قول نامه به سند را طی نماید. با توجه به قواعد مخصوص این امر، در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص این مراحل، صحبت کرده و آن ها را شرح دهیم. مراحل و نحوه تبدیل قول نامه به سند، به شرح زیر است:
در خصوص مال منقولی که خودرو است، با توجه به اینکه قانون جدید انتقال سند خودرو، برگ سبز خودرو را در حکم سند می داند، صرف انتقال برگ سبز به نام خریدار، در مراکز مورد تایید پلیس راهنمایی و رانندگی کافی است؛
اما، چنانچه خریدار ماشین قولنامه ای، تمایل به داشتن سند رسمی و تبدیل قولنامه به سند داشته باشد، طرفین، باید با در دست داشتن مدارک، در دفترخانه، حاضر شده و پس از ارائه مدارک لازم و موافقت مالک (فروشنده) با انتقال سند به نام خریدار، نسبت به تبدیل قولنامه به سند رسمی اقدام کنند.
در خصوص املاک نیز، روال بدین صورت است که ابتدا، باید بدهی های مالیاتی و عوارض شهرداری ملک، پرداخت گردد و گواهی مربوط به این امور، دریافت شود؛ سپس، گواهی پایان کار، اخذ شده و خریدار و فروشنده، با در دست داشتن گواهی های صادره و سایر مدارک لازم، در دفاتر اسناد رسمی حاضر و فروشنده (در صورتی که سند رسمی ملک، به نام او است) یا فردی که سند رسمی ملک به نام او می باشد (در صورتی که فروشنده، خود نیز ملک را قولنامه ای خریده) موافقت خود را با انتقال سند به نام خریدار جدید، اعلام دارد.
سپس، خریدار جدید، باید درخواست صدور سند رسمی به نام خود را در دفترخانه، ثبت کند و مدارک لازم را ارائه دهد. در این مرحله، دفترخانه، استعلامات ثبتی و مالیاتی لازم را به عمل آورده، مدارک ارائه شده را بررسی نموده و در خواست تنظیم سند رسمی به نام خریدار جدید را برای اداره ثبت اسناد و املاک، ارسال می دارد. در نهایت، سند تنظیمی، به صورت پستی، به خریدار مال غیر منقول، ارسال شده و بدین ترتیب، تبدیل قول نامه به سند انجام می شود.
در خصوص املاک دارای سابقه ثبتی ای که متقاضی، مالک رسمی مشاعی بوده، تصرفات وی در محل، مجزا شده، اما به دلیل عدم دسترسی به سایر مالکین مشاعی یا فوت مالک رسمی و یا ورثه، موفق به اخذ سند مالکیت شش دانگ نگردیده است؛
همچنین، در مورد باغات، زمین های کشاورزی و ساختمان هایی که سابقه ثبتی به نام اشخاص دارند و فردی، همه یا بخشی از آن را به موجب قول نامه خریده و همینطور، املاکی که عرصه آن وقفی است، لکن فرد، عرصه را با حق احداث اعیانی اجاره کرده و در خصوص قسمت اعیانی، سند رسمی اخذ ننموده، ترتیب تبدیل قول نامه به سند، به شرح زیر است:
نحوه تبدیل قول نامه به سند، برای اموال فوق الذکر، بدین ترتیب است که فرد باید، آدرس sabtemelk.ssaa.ir را در مرورگر خود جستجو کرده و وارد سایت ثبت ملک شود؛ سپس، بر روی گزینه درخواست پذیرش جدید کلیک نماید.
سپس، متقاضی باید، تیک گزینه "حائز شرایط درج شده می باشم" را زده و گزینه تایید را انتخاب کند.
در این گام، متقاضی (شخص حقیقی یا حقوقی) باید اطلاعات لازم، نظیر نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه و... را وارد کرده و به مرحله بعد برود.
سپس، متقاضی باید، اقدام به ثبت مشخصات ملکی که قصد دارد برای آن، سند ملکی رسمی بگیرد، نماید. این مشخصات، شامل پلاک اصلی، فرعی، شماره دفتر و... می باشند.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات مربوط به مورد درخواست را در کادرهای مربوطه وارد کرده، همچنین، تعیین کند که آیا از طریق ماده 147، درخواست صدور سند مالکیت دارد یا خیر و با ثبت مشخصات دفترخانه به مرحله بعد برود.
سپس، در این قسمت، فرد باید، فایل مدارک مثبت مالکیت خود را در سامانه، بارگذاری نماید.
پس از بارگذاری مدارک، متقاضی باید، یکی از شیوه های پرداخت را انتخاب کند. با انتخاب گزینه پرداخت اینترنتی، فرد باید، به صورت الکترونیکی و آنلاین، اقدام به پرداخت هزینه تبدیل قولنامه به سند نماید و در صورت انتخاب گزینه فیش بانکی، فرد باید در بانک، پرداخت را انجام داده و تصویر فیش های واریزی را در سامانه، بارگذاری کند.
در آخرین گام، فرد، فرم پذیرش درخواست صدور سند مالکیت را در سامانه، مشاهده می نماید که باید، آن را پرینت نموده و همراه با سایر مدارک، به اداره ثبت ارسال نماید.
پس از طی کردن مراحل بالا و پست مدارک، شماره مرسوله ای به فرد، پیامک خواهد شد که می تواند آن را در سامانه وارد کرده و شماره پرونده اختصاصی خود را دریافت نماید و با شماره دریافتی و کد مرسوله، اقدام به پیگیری صدور سند درخواستی خود کند.
داشتن مدارک لازم برای تبدیل قول نامه به سند، از مهم ترین مراحل انجام این امر بوده و متقاضی تبدیل و اخذ سند رسمی، باید از این مدارک، برخوردار باشد. لیست مدارک لازم برای تبدیل قول نامه به سند، در زیر، ارائه شده است که عبارتند از:
مدارک هویتی، اعم از شناسنامه و کارت ملی طرفین قولنامه؛ در صورت نبود کارت ملی، رسید ثبت نام آن نیز، قابل قبول، خواهد بود.
مدارک مربوط به پرداخت عوارض شهرداری و مالیات ملک؛
مدارک مربوط به پایان کار شهرداری و صورت مجلس تفکیکی آپارتمان؛
در صورتی که ملک، از مصادیق املاکی است که فرد باید، از سامانه sabtemelk.ssaa.ir برای درخواست صدور سند مالکیت و تبدیل قول نامه به سند اقدام کند، مدارک لازم، مدارک مثبت مالکیت نظیر قول نامه، برگه درخواست ثبت سند در سامانه، فیش واریز، همچنین، نقشه ها و فرمی که از مختصات ملک، تهیه شده، می باشد.
در صورتی که قول نامه، در خصوص خودرو است و متقاضی، قصد تبدیل قولنامه به سند رسمی را دارد، باید، مدارک هویتی طرفین؛ مدارک مربوط به ماشین، اعم از بیمه نامه، برگه کمپانی یا آخرین سند رسمی یا برگ سبز، همچنین، برگه مربوط به پرداخت خلافی و عوارض خودرو را تقدیم دفاتر اسناد رسمی شود.
پس از صحبت در خصوص شرایط، نحوه و مدارک لازم برای تبدیل قول نامه به سند، از آنجا که تبدیل قولنامه به سند، نیازمند پرداخت هزینه های لازم برای انجام این امر است، در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص هزینه تبدیل قول نامه به سند، صحبت کنیم که عبارتند از:
هزینه های مربوط به حق التحریر دفاتر اسناد رسمی که در خصوص اموال منقول و غیر منقول، نرخ آن، متفاوت بوده و در زیر، جدول هریک، ارائه شده است:
جدول حق التحریر دفاتر اسناد رسمی در خصوص تنظیم اسناد مال منقول | |
مبلغ سند | تعرفه |
تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا | 350 هزار ریال |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال | 6 در هزار |
تا مبلغ یک میلیارد ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال | 4 در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال | 1 در هزار |
حق التحریر دفاتر اسناد رسمی در خصوص تنظیم اسناد مال غیر منقول | |
مبلغ سند | تعرفه |
تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا | 800 هزار ریال |
تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال | 120 در هزار |
تا مبلغ 100 میلیون ریال نسبت به مازاد 50 میلیون ریال | 40 در هزار |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 100 میلیون ریال | 20 در هزار |
تا مبلغ 500 میلیون ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال | 12 در هزار |
تا مبلغ 1 میلیارد ریال نسبت به مازاد 500 میلیون ریال | 6 در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال | 3 در هزار |
هزینه های مربوط به عوارض شهرداری و اخذ گواهی پایان کار، همچنین، هزینه های مربوط به مالیات ملک که مبلغ ثابتی نبوده و 5 درصد از ارزش معامله می باشد. همچنین، مبلغ 50 هزار تومان، در خصوص املاک فاقد سند که باید، درخواست سند آن ها را در سامانه ثبت ملک، ثبت نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط تبدیل قولنامه به سند در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تبدیل قولنامه به سند پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط تبدیل قولنامه به سند
برای مشاوره شرایط تبدیل قولنامه به سند
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©