دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / ثبت مالکیت فکری

ثبت مالکیت فکری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

ثبت مالکیت فکری به منظور حفظ مالکیت فرد بر محصولات و آثار فکری اش صورت می گیرد. جدید و بدیع بودن ایده و طرح از جمله شرایط اصلی برای ثبت مالکیت فکری می باشد. به منظور ثبت تولیدات معنوی، فرد می بایست با تهیه مدارک لازم، به سایت اداره مالکیت معنوی مراجعه و پس از طی مراحل ایجاد کارتابل، درخواست خود را در سامانه به ثبت رساند.

ثبت مالکیت فکری یا معنوی از جمله مواردی است که در عصر حاضر مورد توجه بسیاری از صاحبان کسب و کار قرار گرفته است. حقوق مالکیت معنوی، دارای گستره ای عظیم بوده و متقاضی می بایست برای حفظ حقوق و بهره مندی از حمایت های قانونی آن، اقدام به ثبت رسمی آن نماید.

عدم ثبت رسمی تولیدات فکری، زمینه سوء استفاده از آن را بر علیه مالک ایجاد نموده و در مواردی، ممکن است منجر به سرقت طرح و ایده گردد. در مقابل، ثبت آثار معنوی؛ این حق را برای صاحب اثر حفظ نموده و کسی نمی تواند از آن استفاده کند، مگر این که حق به واسطه انتقال به دیگری، واگذار شده باشد. به همین منظور، اطلاع از جزئیات و نحوه ثبت مالکیت فکری امری الزامی است.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که شرایط ثبت مالکیت فکری چه می باشد؛ به مراحل و نحوه آن بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم برای ثبت مالکیت فکری صحبت خواهیم کرد و در انتها، هزینه آن ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

شرایط ثبت مالکیت فکری

حق مالکیت معنوی باعث می شود که شخص بتواند از حقوق آثار و اختراعات خلاق خود حمایت کرده و مانع از تضییع آن گردد. این حق به دو دسته حقوق مالکیت ادبی و هنری و حق مالکیت صنعتی تقسیم بندی می شود. در ایران نیز قانون گذار، امکانی را فراهم نموده تا افراد بتوانند با ثبت تولیدات فکری خود، حق مالکیت خود را بر آن ها تثبیت نمایند. به همین منظور، در این بخش از مقاله به شرایط ثبت مالکیت فکری پرداخته شده است.

 

اولین و مهم ترین شرط در ثبت تولیدات فکری آن است که ایده و طرح، جدید و نو باشد. بنابراین در صورتی که فردی قبلا همان محصول را تولید و به ثبت رسانده باشد، امکان ثبت دوباره آن وجود نخواهد داشت. دومین شرط، ثبت نام در سامانه مالکیت فکری به آدرس ipm.ssaa.ir می باشد. هر شخص برای این که بتواند درخواست خود از جمله ثبت طرح صنعتی را برای بررسی به سازمان مالکیت معنوی ارسال نماید، در ابتدا؛ می بایست در این سایت ثبت نام کرده و کارتابل تشکیل دهد.

 

ثبت آثار معنوی و فکری، مستلزم پرداخت هزینه می باشد. این هزینه برای ثبت هر یک از علائم تجاری، اختراعات، طرح صنعتی و... متفاوت بوده و بدون آن، امکان پیگیری فرآیند ثبت، از سوی این سازمان وجود نخواهد داشت. از دیگر شرایط ثبت تولیدات فکری، تهیه مدارک لازم برای ثبت می باشد که از جمله آن میتوان به مدارک مثبت هویت متقاضی، گواهی امضا و ... اشاره نمود.

 

مراحل و نحوه ثبت مالکیت فکری

برای ثبت آثار ذهنی و اختراعات، متقاضیان می بایست مراحل و فرآیندهای مختلفی را طی نمایند. در این میان، ممکن است عده ای از افراد با مراحل و نحوه ثبت مالکیت فکری آشنایی نداشته باشند، به همین دلیل؛ در این قسمت از مقاله به فرآیند و چگونگی ثبت آثار و تولیدات ذهنی پرداخته خواهد شد.

 

همانطور که پیش تر اشاره گردید، متقاضیان برای ثبت درخواست خود از جمله ثبت برند، در ابتدا می بایست در سایت مالکیت معنوی، کارتابل تشکیل دهند. به این منظور، لازم است که افراد، صفحه اصلی سامانه به آدرس iripo.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و سپس از طریق گزینه "ورود / ثبت نام متقاضی جدید" اقدام به نام نویسی در پرتال نمایند.

 

ثبت مالکیت فکری

 

در این قسمت، شخص باید با توجه به نوع شخص ثبت نام کننده، یکی از گزینه های 1 الی 4 را انتخاب نماید.

 

شرایط ثبت مالکیت فکری

 

پس از انتخاب نوع شخص، داوطلب می بایست اطلاعات صحیح اشخاص را در فرم های مربوطه وارد نماید. سپس دکمه مرحله بعد را کلیک کرده تا وارد صفحه ثبت اطلاعات اولیه شود.

 

مراحل ثبت مالکیت فکری

 

با کلیک بر روی دکمه مرحله بعد، فرد به بخش بارگذاری ضمائم وارد می شود. در این قسمت، شخص باید بر اساس ضمائم خواسته شده، مدارک لازم را بارگذاری نماید.

 

مدارک لازم برای ثبت مالکیت فکری

 

با کلیک بر روی دکمه مرحله بعد، شخص به بخش حساب کاربری وارد می شود. در این بخش، ایمیل و شماره همراه درج شده در قسمت اطلاعات اولیه جهت تایید نمایش داده می شود، که در صورت صحت، شخص لازم است به تایید آن اقدام نماید.

 

ثبت مالکیت فکری

 

با کلیک بر روی دکمه تایید ثبت نام، پیغام زیر برای کاربر به نمایش در می آید، که فرد می بایست با زدن دکمه بلی، اطلاعات خود را در سیستم ثبت کند.

 

شرایط ثبت مالکیت فکری

 

پس از تایید اطلاعات، فرم زیر جهت مشاهده شماره شناسایی و امکان مشاهده و چاپ اقرار نامه نمایش داده خواهد شد . داوطلب باید اطلاعات مندرج در این فرم را با دقت مطالعه کند. سپس پیامک حاوی اطلاعات کاربری و گذر واژه برای فرد ارسال خواهد شد.

 

مراحل ثبت مالکیت فکری

 

با کلیک بر روی گزینه مشاهده و چاپ اقرار نامه، فرم زیر برای داوطلب نمایش داده می شود. فرد لازم است اطلاعات مندرج در این فرم را نیز به دقت مطالعه کرده و سپس به همراه نسخه چاپی اقرار نامه به دفاتر اسناد رسمی مراجعه و گواهی امضا دریافت کند.

 

مدارک لازم برای ثبت مالکیت فکری

 

بعد از دریافت گواهی امضا، شخص لازم است از طریق گزینه "تایید حساب کاربری با گواهی امضا" و وارد نمودن اطلاعات درخواستی، حساب کاربری خود را فعال نماید.

 

ثبت مالکیت فکری

 

پس از ایجاد حساب کاربری، شخص می تواند از منو سمت راست، اظهارنامه مورد نظر خود را انتخاب کرده و به ثبت آن اقدام نماید.

 

شرایط ثبت مالکیت فکری

 

لازم به ذکر است تا زمانی که فرد حساب کاربری خود را فعال ننماید، روال بررسی اظهارنامه شروع نشده و استفاده از سایر امکانات کارتابل نیز وجود نخواهد داشت. همچنین با کلیک بر روی شماره اظهارنامه مورد نظر در لیست کارتابل، گزینه گردش کار پرونده و ثبت درخواست به نمایش در خواهد آمد.

 

مدارک لازم برای ثبت مالکیت فکری

برای ثبت مالکیت فکری، فرد می بایست مدارکی را تهیه نموده و در صورت لزوم به صورت فیزیکی به اداره ثبت مالکیت معنوی تحویل دهد. به متقاضیان توصیه می شود که این مدارک را از پیش تهیه نموده، تا در روند ارسال درخواست با مشکل مواجه نشوند. مدارک لازم برای ثبت مالکیت فکری به شرح زیر می باشد:

 

مدارک هویتی اعضا و یا نماینده آن ها از قبیل شناسنامه و کارت ملی

نمونه گرافیکی یا کپی یا تصویر از علامت درخواستی حداکثر در ابعاد ده در ده سانتی متر (برای متقاضیان ثبت علائم تجاری)

ارائه مدارک دال بر فعالیت در رشته مربوط (برای متقاضیان ثبت علائم تجاری)

نسخه ای از ضوابط و شرایط استفاده از علامت جمعی و تاییدیه مقام صلاحیت دار (برای متقاضیان ثبت علائم تجاری)

ارائه گواهی ها و مجوز های لازم برای فعالیت در حوزه تجاری مانند: جواز تاسیس، کسب، پروانه بهره برداری (برای متقاضیان ثبت برند)

کارت بازرگانی برای ثبت برند لاتین (برای متقاضیان ثبت برند)

ارائه گواهی امضاء

نمونه طرح صنعتی (برای متقاضیان ثبت طرح صنعتی)

 

افراد می بایست با توجه نوع درخواست خود (ثبت علائم تجاری، ثبت طرح صنعتی و یا اختراع) مدارک لازم را تهیه نمایند. توجه به این نکته نیز حائر اهمیت می باشد که در صورت نقص در مدارک، روند پیگیری درخواست فرد متوقف گردیده و تا تکمیل مدارک لازم، این توقف ادامه خواهد داشت.

 

 

هزینه ثبت مالکیت فکری

ثبت مالکیت معنوی می تواند نسبت به ثبت علائم تجاری، طرح های صنعتی و اختراعات رخ دهد. صدور گواهینامه ثبت مالکیت، مستلزم پرداخت هزینه آن می باشد. در این میان، ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که این مبالغ در چه مراحلی می بایست پرداخت شود و مقدار آن چه میزان است. بدین منظور، این بخش از مقاله به بیان هزینه ثبت مالکیت فکری اختصاص داده شده است.

 

یکی از هزینه های ثبت مالکیت فکری، هزینه آگهی در روزنامه اصلی در نوبت اول و دوم می باشد. این هزینه با توجه به نوع روزنامه متفاوت است. طبیعی است که هزینه درج آگهی در روزنامه با تیراژ بالا، بیشتر و در روزنامه هایی که تعداد مخاطبان آن کمتر است، پایین تر می باشد.

 

پرداخت هزینه حق الثبت نیز از جمله مبالغی است که در طی ثبت آثار فکری در اداره مالکیت معنوی، می بایست توسط فرد پرداخت گردد. این هزینه با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن نوع شخصیت متقاضی و تعداد سال های آن، متفاوت است. با این حال، به طور کلی می توان بیان داشت که هزینه ثبت طرح صنعتی بین 50,000 تا 1,350,000 ریال، هزینه ثبت اختراع بین 10,000 تا 500,000، هزینه ثبت علائم تجاری بین 200,000 تا 2,400,000 ریال می باشد.

 

توجه به این نکته ضروری است که نحوه پرداخت این هزینه ها برای اشخاص ایرانی و غیر ایرانی متفاوت می باشد. همه هزینه ها برای مالکین ایرانی، به صورت اینترنتی (در مراحل ثبت اظهارنامه و یا ثبت درخواست) به صورت آنلاین، دریافت میگردد، اما مالکین غیر ایرانی باید معادل ارزی کلیه هزینه ها و تعرفه های ثبتی علامت را به حساب اداره کل مالکیت صنعتی واریز و تصویر فیش را در مراحل ثبت اظهارنامه و یا درخواست ارسال نمایند.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل ثبت مالکیت فکری در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ثبت مالکیت فکری پاسخ دهند.