دینا / کیفری / قتل / چرا دیه زن نصف مرد است

چرا دیه زن نصف مرد است

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در توضیح فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد و اینکه چرا دیه زن نصف مرد است، باید به ایجاد توازن میان حقوق و تکالیف زن و مرد اشاره نمود و از مهم ترین نکات حقوقی این تفاوت، این بوده که در حال حاضر، صندوق خسارت های بدنی، ما به التفاوت دیه زنان را در قتل یا در جنایت بر اعضا و منافع، می پردازد.

 

دیه، یکی نهاد حقوقی پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی است که برخی، آن را نوعی مجازات مالی می دانند، اما، در اصل، دیه، یکی از انواع مجازات های قانونی، در خصوص جرایم غیر عمدی و جرایم عمدی ای است که به هر علت در آن ها، امکان قصاص وجود نداشته با بر دیه، مصالحه می گردد.

در قانون مجازات اسلامی، به تبعیت از شرع، قواعد و احکام متفاوتی در خصوص میزان و مبلغ دیه زن و مرد، وجود دارد و می توان گفت، دیه زن، نصف دیه مرد، در نظر گرفته شده است که البته، این تفاوت، فلسفه و علت خاص خود را دارد.

از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم بررسی کنیم، معنی قاعده دیه زن نصف مرد می باشد یعنی چه و چرا دیه زن نصف مرد است، سپس، نکات حقوقی فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد را بگوییم. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانند در ادامه مقاله، همراه ما باشند.

معنی قاعده دیه زن نصف مرد است

برای توضیح در این باره که معنی قاعده دیه زن نصف مرد است یعنی چه؟ باید قانون مجازات اسلامی جدید، مصوب 1392 را مورد بررسی قرار داد و اندکی در خصوص مفاد مواد قانونی قانون مجازات در خصوص دیه زن و مرد، قبل از سال 1392 و اصلاح و تصویب قانون مجازات جدید، صحبت کرد.

ماده 550 قانون مجازات اسلامی، همچنین، ماده 560 این قانون، به ترتیب، مقرر می دارند: "دیه قتل زن، نصف دیه مرد است." و "دیه زن و مرد در اعضا و منافع تا کمتر از ثلث دیه کامل مرد، یکسان است و چنانچه ثلث یا بیشتر شود، دیه زن به نصف تقلیل می یابد."

بنابر مواد فوق الذکر، در پاسخ به این پرسش که معنی قاعده دیه زن نصف مرد است یعنی چه؟ باید گفت، بر اساس شرع و قانون، دیه زنان، در قتل و در جنایت بر اعضا و منافع بدن که دیه آن ها، یک سوم یا بیشتر از یک سوم دیه کامل مرد شود، نصف دیه مردان خواهد بود.

البته، بر اساس تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی که مقرر می دارد: "در کلیه جنایاتی که مجنی علیه مرد نیست، معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد، از صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می‌ شود." همچنین، بر اساس رای رای وحدت رویه شماره 777 مورخ 1398/02/31 که مقرر می دارد: 

"با عنایت به مفاد ماده 289 قانون مجازات اسلامی مصوب1392 در نحوه تقسیم‌ بندی جنایات علیه نفس یا عضو یا منفعت و عمومیت مقررات تبصره ذیل ماده 551 این قانون، نظر به اینکه مکلف شدن صندوق تامین خسارت‌های بدنی به پرداخت معادل تفاوت دیه اناث تا سقف دیه ذکور امتنانی است، لذا در کلیه جنایات علیه زنان، اعم از نفس یا اعضا، مابه‌التفاوت دیه مربوط به آنان، باید از محل صندوق مذکور پرداخت شود..." امروزه، ما به التفاوت دیه زنان، تا سقف دیه مرد، از صندوق تامین خسارت های بدنی، پرداخت می شود. 

چرا دیه زن نصف مرد است

یکی از رایج ترین پرسش ها در خصوص فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد​، پیرامون چرایی این موضوع است و بدین شکل مطرح می گردد که چرا دیه زن نصف مرد است​؟ لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم این پرسش را بررسی کرده و به آن، پاسخ دهیم.

اولین پاسخی که می توان در پرسش چرا دیه زن نصف مرد است، مطرح کرد این است که بر اساس قانون، مرد، ریاست مالی بر خانواده را بر عهده دارد و باید، نفقه زن و فرزند خویش را بپردازد، بنابراین، نبود او، می تواند، آسیب های مالی جبران ناپذیری را به نهاد خانواده، از نظر اقتصادی، وارد آورد و دیه او، می تواند تا حدی از این زیان های وارده بکاهد.

در قانون، برای مردانی که عاقله محسوب می شوند، مسئولیت پرداخت دیه در برخی از جنایات را در نظر گرفته شده است و همین امر، عدم توازن میان تکالیف مردان و زنان را ناشی می شود و از آنجا که در دین اسلام و قواعد آن، هیچ گونه ضرری قابل تصور نیست، شرع و قانون گذار، به تبعیت از شرع، دیه مردان را بیشتر از زنان لحاظ کرده تا به طریقی، توازن را بر قرار سازد.

علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص میزان دیه کامل انسان می توانند، نسبت به مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت بیشتر بخوانید مقاله آمده، اقدام نمایند. در ادامه، نکات حقوقی فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد را توضیح خواهیم داد.

نکات حقوقی فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد

پس از پاسخ به این پرسش که چرا دیه زن نصف مرد است، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره نکات حقوقی فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد، از منظر قانون مجازات اسلامی و رای وحدت رویه شماره 777 مورخ 1398/02/31، صحبت کنیم که به شرح زیر می باشند:

پرداخت مابه التفاوت دیه زن و مرد تا سقف دیه مرد از جانب صندوق تامین خسارت های بدنی، صرفا در دیه قتل نیست و مستفاد از رای رای وحدت رویه شماره 777 مورخ 1398/02/31 که متن آن، در تیتر اول مقاله، ارائه شد، دیه اعضا و منافع را نیز در بر می گیرد. شایان ذکر است، پرداخت ما به التفاوت دیه زن و مرد، به معنای برابر شدن دیه آنان نمی باشد.

 نظریه مشورتی قوه قضاییه مقرر می دارد: «با توجه به فلسفه وضع تبصره ماده 551 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، مبنی بر یکسان‌ سازی دیه زن و مرد و با عنایت به اطلاق این تبصره، باید معادل تفاوت دیه جنین دختری که روح در آن دمیده شده است تا سقف دیه مرد، از صندوق تامین خسارت‌ های بدنی، پرداخت شود.»

بنابراین، به عنوان یکی از نکات حقوقی فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد، می توان به پرداخت تفاوت دیه جنین دختری که روح در آن دمیده شده، تا میزان دیه مرد، از جانب صندوق تامین خسارت‌ های بدنی، اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره چرایی نصف بودن ارث زن نسبت به مرد، مطالعه مقاله زیر، پیشنهاد می گردد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون فلسفه و علت تفاوت دیه زن و مرد پاسخ دهند.