قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری نوعی از عقود مشارکت مدنی بوده که به منظور تامین سرمایه مادی فعالیت های تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. مشروعیت جهت معامله و اهلیت طرفین از جمله شرایط صحت این قراردادها بوده و مطالعه و دانلود نمونه متن آماده قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری به منظور آشنایی افراد با نحوه تنظیم آن، مفید است.
برای مشاوره نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری
برای مشاوره نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری
در بسیاری از موارد پیش می آید که افراد در حوزه کسب و کار، صاحب ایده و طرح خلاقانه می باشند، اما سرمایه لازم جهت پیاده سازی آن را ندارند. این اشخاص می توانند از طریق همکاری با صاحبان سرمایه، هزینه لازم برای شروع پروژه را تامین کرده و در سود آن، با یکدیگر شریک شوند. نگارش و انعقاد قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری به طرفین این معامله کمک نموده که روابط قراردادی خود را تنظیم نمایند.
نگارش قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری در درجه اول، مستلزم آشنایی با ماهیت این گونه عقود و شرایط خاص حاکم بر آن می باشد. از طرف دیگر، با این که اصول کلی در همه قرارداد ها یکسان بوده، اما می بایست هر قراردادی را با توجه موضوع و شرایط خاص طرفین آن، نگارش نمود. به همین دلیل، آشنایی با جزئیات قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران و سرمایه پذیران امری الزامی می باشد.
از این رو، در ادامه این مقاله، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری چیست و شرایط آن چه می باشد. سپس، به توضیح نحوه تنظیم این گونه قراردادها پرداخته و در انتها نیز، به منظور آشنایی علاقمندان، یک نمونه متن قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری برای دانلود ارائه خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قراردادها در حوزه تجارت اقسام مختلفی داشته که از جمله آن، می توان به قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری و بیع متقابل یا قرارداد BUY BACK اشاره نمود. افرادی که تمایل به انعقاد، این گونه عقود دارند، در ابتدا؛ می بایست با ماهیت و مفهوم آن آشنا باشند. به همین منظور، در این قسمت به تعریف قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری پرداخته شده است.
در پاسخ به این سوال که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری چیست، باید بیان داشت که این گونه قراردادها نوعی از انواع قرارداد مشارکت مدنی بوده که در آن، یک یا چند شخص حقیقی و حقوقی، سرمایه خود؛ اعم مادی و معنوی را به شکل نقد یا غیر نقد به منظور انجام فعالیت و با هدف کسب سود با یکدیگر شریک شده و سود و زیان حاصل را میان خود تقسیم می نمایند. در این قراردادها، یک طرف معامله، عمدتا وظیفه تامین سرمایه مادی را بر عهده گرفته و طرف دیگر، تخصص و دانش خود را سهیم می شود.
قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری در جایی کاربرد دارد که یک شخص، از دانش، تخصص و یا ایده خاصی برخوردار بوده، اما سرمایه مادی لازم، برای شروع به فعالیت را ندارد یا این که ممکن است، فردی دارای سرمایه باشد، اما ایده و کسب و کار مناسب را پیدا نکرده باشد. در چنین مواردی، این دو فرد می توانند در قالب قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری با یکدیگر همکاری نمایند.
برای این که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری به نحو صحیح واقع شود، می بایست شرایطی مورد رعایت قرار گیرد. در این میان، عده ای از افراد ممکن است با شرایط و ضوابط این گونه عقود آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که شرایط قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری چه می باشد. به همین دلیل، در این قسمت به بیان شرایط صحت معامله در قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری پرداخته شده است.
از آن جایی که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری از جمله عقود مشارکت مدنی به حساب می آید، لازم است که موارد مرتبط با آن در قانون مدنی مورد رعایت قرار گیرد. بنابر ماده 190 همین قانون، برای صحت هر معامله دارا بودن چهار شرط الزامی است که شامل قصد و رضای طرفین، اهلیت آن ها، معین بودن موضوع مورد معامله و مشروعیت جهت معامله می شود.
منظور از قصد در این ماده، این است که طرفین بخواهند معامله را ایجاد کنند و رضایت نیز، به این معناست که انجام معامله از روی اجبار و اکراه نباشد. همچنین، مطابق ماده 210 قانون مدنی، متعاملین باید برای انجام معامله اهلیت داشته باشند و اهلیت نیز بنابر ماده 211 همین قانون، به معنی بالغ و عاقل و رشید بودن طرفین قرارداد است. ماده 216 قانون مدنی، در رابطه با معین بودن مورد معامله بیان می دارد که آنچه مورد معامله واقع می شود، نباید مبهم باشد، مگر در موارد خاص که علم اجمالی کفایت می کند.
جهت معامله نیز به معنی غیر قانونی و غیر مشروع نبودن قرارداد است. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت می باشد که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری، از جمله عقود نامعین بوده، بنابراین؛ شرایط کلی قرارداد تابع توافق طرفین در متن عقد می باشد. با این حال، عقود نامعین نیز نباید مخالفتی با شرع و قانون اساسی داشته باشد. همچنین، باید آورده طرفین و میزان آن (درصورت امکان) تعیین شده و به سهم طرفین از سود و ضرر هم در متن قرارداد پرداخته شود.
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری و شرایط آن توضیحاتی ارائه گردید. افرادی که قصد انعقاد قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری را دارند، در ابتدا می بایست با نحوه تنظیم و نگارش این نوع عقود نامعین آشنا باشند. به همین جهت، در این قسمت از مقاله به چگونگی و نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری پرداخته خواهد شد.
قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری، از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که غالبا مواد ابتدایی، به بیان مشخصات طرفین، موضوع قرارداد و ... اختصاص دارد. در بخش بعدی، نحوه سرمایه گذاری بیان شده و مشخص می گردد که سرمایه پذیر و سرمایه گذار چه کسانی هستند و این سرمایه، قرار است به چه صورتی به طرف دیگر، پرداخت شود. برای مثال، باید قید شود که سرمایه پذیر می بایست سرمایه را در چه مواردی مصرف نماید.
یکی از قسمت های مهم هر قرارداد سرمایه گذاری، مدت مشارکت می باشد. در صورتی که طرفین تمایل دارند که با یکدیگر همکاری بلند مدت داشته باشند، بهتر است که این موضوع را تحت عنوان تمدید خود به خودی، در قرارداد پیش بینی نموده و بیان دارند که اگر پس از پایان مدت اولیه، طرفین همچنان به تعهدات قراردادی خود پایبند بودند، قرارداد به طور خود به خودی برای مدت معینی تمدید گردد. در غیر این صورت، عقد با خاتمه یافتن مهلت، فاقد اثر حقوقی خواهد بود.
قسمت بعدی، به بیان تعهدات طرفین اختصاص داده می شود. به طرفین قرارداد توصیه می شود که در نگارش این بخش، وقت و دقت بیش تری صرف نموده و آن را با جزئیات کامل درج نمایند؛ زیرا که بیشتر اختلافات قراردادی، از عدم پایبندی طرفین به تعهدات، ناشی می شود. بهتر است که تعهدات طرفین، به صورت حصری نوشته شده و از نگارش مواد با حوزه شمول گسترده خودداری شود.
در بخش انتهایی قرارداد نیز به شیوه حل و فصل اختلافات، موارد فسخ و فورس ماژور اشاره می شود. همچنین، طرفین عقد می توانند قسمتی را به بیان شرایط قراردادی اختصاص داده و از آن جایی که قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری، از عقود نامعین به حساب می آید، عمل به این شروط نیز برای طرفین الزامی است.
یکی از روش هایی که افراد می توانند با محتوا و مندرجات قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری آشنا شوند، مطالعه نمونه قراردادهای آماده می باشد. البته متن این قراردادها بسیار مختصر بوده و ممکن است که همه نکات مد نظر طرفین را در بر نداشته باشد، بنابر این افراد می بایست به قراردادهای آماده تنها به عنوان یک نمونه نگاه کرده و معامله خود را صرفا بر اساس آن نگارش ننمایند.
به منظور آشنایی علاقمندان با محتوا و مندرجات این گونه قراردادها، در جدول زیر، امکان دانلود نمونه قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری به صورت فایل pdf فراهم شده است، با این حال طرفین قرارداد می بایست علاوه بر دانلود و مطالعه متن زیر، با توجه به شرایط خود، متن قرارداد را تغییر داده و مواردی را به آن افزوده یا کم نمایند. همانطور که پیش تر بیان شد، توافق طرفین نیز نمی بایست مخالفتی با قانون مدنی یا شرع مقدس اسلام داشته باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری
برای مشاوره نحوه تنظیم قرارداد مشارکت در سرمایه گذاری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©