در صورتی که فردی که مرتکب دو یا چند عمل مستوجب حکم اعدام گردد، به مجازات هر یک از آن ها به طور جداگانه محکوم شده و با وجود شرایط، حکم چند اعدام برای وی صادر می گردد. نحوه اجرای دو یا سه بار اعدام، به این صورت است که فرد را تنها یک بار اعدام نموده و برخلاف تصور عموم، این امر به معنای چند بار حلق آویز کردن فرد نمی باشد.
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام
اعدام یکی از مجازات هایی است که در قانون مجازات اسلامی، برای برخی جرائم خاص و مجرمان در نظر گرفته شده است. این حکم، نوعی از کیفر و مجازات است که حق حیات را از مجرم سلب نموده و او را به اشد مجازات یعنی مرگ، محکوم می نماید. با این حال، مواردی نیز پیش آمده است که در آن فرد، به دو یا سه بار اعدام محکوم شده است.
در چنین حالتی، ممکن است این سوال برای افراد مطرح شود که چطور می توان یک نفر را چند بار اعدام نمود و نحوه اجرای دو یا سه بار اعدام چگونه است. همچنین برای صدور حکم چند اعدام، می بایست شرایط خاصی مورد رعایت قرار گرفته تا بتوان آن را از طریق نهاد مربوطه به اجرا گذاشت. به همین دلیل، اطلاع از جزئیات حکم چند اعدام ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، به این موضوع بپردازیم که شرایط و موارد حکم چند اعدام چه می باشد. سپس در خصوص، نحوه اجرای دو یا سه بار اعدام صحبت خواهیم نمود و در نهایت به زمان اجرای این حکم پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
در مواردی پیش می آید، که فرد مرتکب جرایم متعددی گشته که مجازات هر یک از آن ها به طور جداگانه اعدام می باشد. برای مثال ممکن است که شخص، سه نفر را به طور عمد به قتل رسانده باشد و اولیا دم هر یک از مقتولان به سبب قصاص وی، خواهان اعدام او باشند. در چنین حالتی، وی به سبب سه قتل خود، به سه بار اعدام محکوم می گردد. این امر سبب می شود که این سوال برای افراد پیش آید که شرایط و موارد حکم چند اعدام چه می باشد.
در پاسخ به این پرسش باید بیان داشت که یکی از شرایط و موارد حکم چند اعدام این است که فرد به ارتکاب اعمالی اقدام نموده باشد که حکم آن ها به طور جداگانه اعدام می باشد. مجازات هایی که قانون مجازات اسلامی برای آن ها حکم اعدام در نظر گرفته است؛ شامل، قصاص در قتل عمد، سب نبی، محاربه، افساد فی الارض، زنا و.... است.
یکی دیگر از شرایط حکم چند اعدام آن است که فرد مرتکب دو یا چند عمل مستوجب مجازات اعدام شده باشد. برای مثال، اگر فردی هم مرتکب سب به پیامبر اکرم (ص) شده و هم به افساد فی الارض محکوم گردد، حکم وی دو بار اعدام خواهد بود. در چنین مواردی، فرد به مجازات هر یک از جرائم به طور جداگانه محکوم شده و در نتیجه، حکم چند اعدام برای وی صادر می گردد.
ممکن است عده ای از افراد تصور نمایند که نحوه اجرای حکم اعدام فردی که به دو یا سه بار اعدام محکوم گردیده، به این صورت است که وی را یک بار به دار آویخته و سپس پایین آورده و دوباره اعدام می کنند یا اینکه مجرم را برای بار اول به دار آویخته و قبل از این که تنفس او قطع شود، پایین آورده و مجددا به دار آویزان می نمایند. این تصور، یک باور اشتباه می باشد، زیرا که مجرم توان چند بار به دار آویخته شدن را ندارد.
دو یا سه بار اعدام به معنای چند بار حلق آویز نمودن مرتکب نمی باشد. فلسفه حکم دو یا سه بار اعدام این است که اگر برای مثال، فرد مرتکب دو قتل عمد گشته و دو بار به اعدام محکوم گردد و در این میان، یکی از اولیا دم مقتولین رضایت دهد، هنوز یک حکم اعدام دیگر پابرجاست. در چنین حالتی، اولیا دم مقتولی که رضایت نداده اند، می توانند مرتکب را به سبب عمل او اعدام نموده و وی را قصاص نمایند.
بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان چنین نتیجه گیری نمود که، نحوه اجرای دو یا سه بار اعدام به معنای چندین بار حلق آویز نمودن متهم نبوده و تنها یک بار فرد را به دار می آویزند. در صورتی که به هر نحوی، یکی از حکم اعدام های متهم به سبب رضایت یا رفع اتهام شدن برداشته شود، مجازات اعدام دیگر هم چنان باقی است و وی می بایست به سبب آن، مجازات شود.
نحوه اجرای حکم نیز بنابر ماده 15 آیین نامه نحوه اجرای احکام قصاص، رجم، قتل، صلب، اعدام و شلاق موضوع ماده 293 قانون آیین دادرسی کیفری، به این صورت است که پس از صدور حکم قطعی از جانب دادگاه و رضایت رئیس قوه قضاییه و اولیا دم، فرد در زمان مقرر توسط ماموران زندان یا انتظامی اعدام می گردد.
بر طبق ماده 16 همین آیین نامه، ماموران اجرای حکم موظفند قبل از اجرای حکم، ابزار و آلات اجرا را به طور دقیق مورد معاینه و بررسی قرار داده و از استحکام و آماده بودن آن ها برای اجرای حکم اطمینان حاصل کنند. نظارت بر صحت اجرا و رعایت تشریفات لازم و عدم تاخیر و تعطیل آن، با مقام قضایی مجری حکم است.
در صورتی که فرد به حکم چند اعدام محکوم شود، می بایست تشریفاتی در زمینه اجرای مجازات او رعایت شود. از جمله این تشریفات، زمان اجرای حکم چند اعدام است. در قسمت های گذشته پیرامون، شرایط و موارد حکم چند اعدام و نحوه اجرای آن، توضیحاتی ارائه گردید. در این قسمت به زمان اجرای حکم چند اعدام پرداخته خواهد شد.
ماده یک آیین نامه نحوه اجرای احکام قصاص، رجم، قتل، صلب، اعدام و شلاق موضوع ماده 293 قانون آیین دادرسی کیفری، در این خصوص بیان می دارد که، دادگاه بدوی صادر کننده حکم موظف است پس از قطعیت حکم و ابلاغ آن به محکوم علیه یا وکیل وی، رونوشتی از حکم قطعی را برای اجرا، به واحد اجرای احکام کیفری ارسال کند. پس از احراز قطعیت حکم توسط دادگاه بدوی صادر کننده رای و بیان زمان آن، ضمن کسب اجازه از سوی رییس قوه قضاییه و اولیا دم، مجازات به موقع اجرا گذاشته خواهد شد.
بنابراین، زمان قطعی برای اجرای حکم اعدام وجود نداشته و این امر با توجه به روال قانونی مربوطه و حکم صادر شده از سوی دادگاه رخ می دهد. بنابر ماده 15 آیین نامه فوق، در صورتی که دادگاه زمان خاصی را برای اعدام ذکر نکرده باشد، زمان اجرای حکم، اول طلوع آفتاب خواهد بود. اجرای حکم نیز، حسب مورد توسط مامورین زندان یا نیروی انتظامی صورت می گیرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام پاسخ دهند.
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام
برای مشاوره شرایط و نحوه اجرای حکم چند اعدام
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©