دینا / عقود و قراردادها / سایر عقود / قرارداد همکاری

قرارداد همکاری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرارداد همکاری در شرایطی که اشخاص بخواهند با مشارکت یکدیگر ، سرمایه های نقدی یا غیر نقدی خود را به صورت مشاع ، برای انجام فعالیت های تولیدی ، بازرگانی و خدماتی ، به کار برند ، منعقد می شود . نحوه تنظیم این قرارداد ، از طریق ذکر سهم الشرکه ، سود و زیان ، موضوع و مدت زمان قرارداد در نمونه متن قرارداد همکاری ، میسر است .

 

برقراری روابط اقتصادی و اجتماعی میان شهروندان ، بخش جدایی ناپذیر زندگی اجتماعی است که از دل همکاری و مشارکت میان افراد ، منافع گوناگون ایشان نیز ، تامین خواهد شد . بر این اساس است که هیچ فردی ، نمی تواند بدون همکاری با دیگران ، به زندگی اجتماعی ، اقتصادی خود ، پرداخته و منافع خود را تامین کند .

بر این اساس ، یکی از انواع قراردادها و عقودی که میان اشخاص منعقد می گردد ، قرارداد همکاری می باشد که افراد ، با منعقد نمودن آن ، می توانند ضمن مشارکت با یکدیگر ، اقدام به انجام امور مختلف نموده و منافع خود را تامین می کنند . از آن جهت که قرارداد همکاری ، از جمله مرسوم ترین عقود در حوزه فعالیت های کسب و کار می باشد ، پرداختن به نحوه تنظیم آن ، ضروری است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که قرارداد همکاری چیست و انواع آن کدامند . در ادامه ، شرایط قرارداد همکاری و نحوه تنظیم آن را شرح داده و در پایان نیز ، یک نمونه متن قرارداد همکاری را برای دانلود ، ارائه خواهیم نمود .

قرارداد همکاری چیست

بر اساس قانون مدنی ، انواع عقود و قراردادها را می توان شناسایی نمود که شهروندان ، روابط اجتماعی و اقتصادی خود را از طریق تنظیم هر یک از این عقود معین و نامعین مشمول قانون مدنی ، سامان می دهند . با لحاظ قواعد قانون مدنی در خصوص انواع قراردادها ، می توان قراردادی تحت عنوان قرارداد همکاری را نیز ، مشاهده نمود که در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که قرارداد همکاری چیست .

همانطور که می دانیم ، در روابط روزمره ، افراد ، نیازمند همکاری و مشارکت با یکدیگر هستند . به عنوان نمونه ، در فضاهای کسب و کار ، ممکن است دو نفر ، بخواهند با مشارکت و همکاری با همدیگر ، کسب و کار جدیدی راه اندازی کنند که از این طریق ، سرمایه توسط یکی از طرفین تامین شده و کار مورد نظر ، توسط دیگری انجام گیرد که در چنین شرایطی ، طرفین می توانند با تنظیم یک قرارداد همکاری و مشارکت ، اقدام به انجام این امر نمایند .

لذا در پاسخ به این سوال که قرارداد همکاری چیست ، باید گفت که قرارداد همکاری ، یکی از انواع عقد و قرارداد مشمول قانون مدنی می باشد که از طریق آن ، اشخاص حقیقی و حقوقی ، می توانند با مشارکت و همکاری با یکدیگر ، سرمایه های نقدی یا غیر نقدی خود را به صورت مشاع ، برای انجام کار معین ، در زمینه فعالیت های تولیدی ، بازرگانی و خدماتی ، برای مدت محدود و به قصد انتفاع ، به کار می گیرند که در ادامه ، انواع قرارداد همکاری را ذکر خواهیم کرد .

در ارتباط با اینکه قرارداد همکاری چیست ، باید گفت که این نوع قرارداد را ، می توان مشمول ماده 10 قانون مدنی ( در خصوص آزادی انعقاد قراردادهای خصوصی میان افراد ) محسوب نموده و یا اینکه قرارداد همکاری را مشمول ماده 571 قانون مدنی ( در خصوص مشارکت مدنی ) دانست که در ادامه ، شرایط انعقاد آن را نیز ، توضیح خواهیم داد .

انواع قرارداد همکاری

در پاسخ به این سوال که قرارداد همکاری چیست ، می توان به ماده 10 قانون مدنی ، استناد کرده و این نوع قرارداد را نوعی قرارداد خصوصی میان افراد تلقی کرد که تا جایی که مخالف قانون نباشد ، دارای اعتبار است . علاوه بر این ، قرارداد همکاری را می توان در قالب عقد شرکت ، مذکور در ماده 571 قانون مدنی توجیه نمود که از طریق اجتماع حقوق مالکان متعدد در شیء واحد ، شکل می گیرد .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که انواع قرارداد همکاری چیست و از این نوع قرارداد ، در چه موارد و شرایطی می توان استفاده کرد ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که قرارداد همکاری ، شامل انواع و اقسام مختلفی است که معمولا هم در زمینه کسب و کار و شراکت میان افراد ، شکل می گیرد و آورده طرفین در این نوع قرارداد ، می تواند شامل سرمایه ، تجهیزات و ماشین آلات و ابزارهای کار ، محل انجام عملیات ، نیروی کاری و یا اخذ مجوزهای قانونی باشد .

با این وجود ، از جمله مهم ترین انواع قراردادهای همکاری ، می توان به مواردی همچون قرارداد مشارکت در ساخت اشاره نمود که در آن ، صاحب ملکی ، اقدام به انعقاد قرارداد همکاری با سازندگان ملک نموده که در این نوع قرارداد ، ملک ، متعلق به صاحب آن بوده و سرمایه ، از آن طرف دیگر است .

یکی دیگر از انواع قرارداد همکاری ، قرارداد همکاری یا مشارکت به منظور سرمایه گذاری است که در آن ، طرفین یک قرارداد همکاری به منظور سرمایه گذاری ، منعقد می نمایند که سرمایه از طرف یکی از آنها و فعالیت از طرف دیگر تامین می گردد که در نوع قرارداد ، شخص اول را مالک و شخص دوم را عامل می نامند .

از دیگر انواع قرارداد همکاری ، قراردادهایی می باشد که اشخاص خصوصی ، با بانک ها منعقد می کنند ؛ به این صورت که اشخاص ، با انعقاد این نوع قرارداد مشارکت ، از بانک مورد نظر ، تسهیلاتی اخذ نموده و در ازای آن ، اقدام به راه اندازی کسب و کار خود می نمایند .

شرایط قرارداد همکاری

قرارداد همکاری ، از جمله انواع قراردادهایی است که اشخاص حقیقی و حقوقی ، به منظور کسب سود و منفعت ، سرمایه های نقدی و یا غیر نقدی خود را به صورت مشاع ، گرد هم آورده و در انواع فعالیت های تجاری ، خدماتی و تولیدی ، از آن ، استفاده می کنند .

سوال مهمی که در ارتباط با این نوع قرارداد مطرح می شود ، آن است که شرایط قرارداد همکاری چیست و به عبارت دیگر ، در صورتی که دو یا چند نفر ، قصد تنظیم قرارداد مشارکت یا همکاری را داشته باشند ، وجود چه شرایطی را باید مد نظر قرار دهند ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که از جمله مهم ترین شرایط قرارداد همکاری ، می توان به شرایط  اساسی صحت معامله اشاره نمود که شامل موارد زیر می شود .

اولین شرط قرارداد همکاری ، وجود قصد و رضایت در طرفین قرارداد می باشد . به این معنا که اگر طرفین ، قصد انعقاد قرارداد همکاری را نداشته باشند ، قرارداد ، اساسا باطل بوده و در صورت عدم رضایت نسبت به تنظیم این قرارداد ، قرارداد ، غیرنافذ بوده و نیازمند تنفیذ خواهد بود .

دومین شرایط قرارداد همکاری ، وجود اهلیت در طرفین می باشد . اهلیت ، اعم از آن است که شخص ، بالغ ، عاقل و رشید باشد و توانایی تصرف در اموال خود را داشته باشد . به همین دلیل ، انعقاد قرارداد همکاری توسط افراد صغیر ، سفیه و مجنون ، محل اشکال بوده و باطل است .

سومین شرط قرارداد همکاری ، تعیین موضوع قرارداد همکاری می باشد ؛ چرا که به طور کلی ، معلوم و معین بودن موضوع قرارداد ، از جمله شرایط صحت عقد است ؛ لذا حین تنظیم قرارداد همکاری ، باید دقیقا مشخص کرد که موضوع قرارداد همکاری چیست و تعهدات مندرج در آن ، شامل چه مواردی می باشد .

چهارمین شرط قرارداد همکاری ، مشروع بودن جهت آن است ؛ به این معنا که تنظیم قراردادهای همکاری که هدف آن ، مغایر با قانون و نامشروع است ، صحیح نبوده و قرارداد ، باطل است ؛ فلذا تعهدات مندرج در آن ، به لحاظ حقوقی ، فاقد ارزش است . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

 

نحوه تنظیم قرارداد همکاری

قراردادهای همکاری و مشارکت ، مانند سایر قراردادها از قبیل قرارداد بیع و عقد صلح و غیر اینها ، نیازمند آن است که طرفین ، با توجه به قواعد قانونی ، اقدام به تنظیم آنها نمایند . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم نحوه تنظیم قرارداد همکاری را شرح و نکات حقوقی آن را ذکر نموده تا در قسمت بعد نیز ، یک نمونه متن قرارداد همکاری ، برای دانلود ، ارائه نماییم .

در خصوص نحوه تنظیم قرارداد همکاری ، باید گفت که طرفین قرارداد ، می بایست ابتدا ، مشخصات تمامی شرکا یا همکاران را درج نموده و سپس ، مبلغ آورده هر شریک را به صورت مفصل ، قید کنند تا آورده هر کدام از آنها ، به سهم الشرکه تبدیل شده و وضعیت سود و زیان نیز ، مشخص گردد .

علاوه بر این ، نحوه تنظیم قرارداد همکاری ، به این صورت است که می بایست موضوع قرارداد همکاری ، به شکل دقیق ، در متن قرارداد مشخص شود تا طرفین ، حین امضای قرارداد ، دقیقا بدانند که چه تعهداتی بر عهده دارند و در کنار آن ، مدت زمان قرارداد نیز ، می بایست به صورت دقیق ، قید گردد و در صورتی هم که طرفین ، شروط خاصی غیر از مفاد مذکور دارند ، آن را در متن قرارداد همکاری ، بگنجانند .

 

دانلود نمونه متن قرارداد همکاری

قرارداد همکاری ، انواع و اقسام مختلفی دارد که اشخاص باید در زمان انعقاد قرارداد همکاری ، با توجه به شرایط خاص خود ، متن آن را تنظیم نمایند . با این حال ، از آن جهت که ممکن است برخی ، در خصوص نحوه تنظیم این قرارداد ، اطلاعات کافی نداشته باشند ، در این قسمت از مقاله ، قصد داریم یک نمونه متن قرارداد همکاری را ارائه نموده فایل آن را نیز ، برای دانلود ، قرار دهیم .

 

نمونه متن قرارداد همکاری

ماده 1 ) طرفین قرارداد

1 ) آقای / خانم .......................................... به شماره ملی ...................................... فرزند .................................. به نشانی ..........................................................................

2 ) آقای / خانم .......................................... به شماره ملی ...................................... فرزند .................................. به نشانی ..........................................................................

ماده 2 ) آورده طرفین

الف ) آورده آقای / خانم ............................................. عبارت است از یک باب مغازه واقع در ............................................... و تجهیزات کامل مطابق لیست پیوست ؛ که در غیاب ایشان ، اداره کنندگان ، مکلف به امانتداری و حسن استفاده از اموال مذکور می باشند .

ب ) آورده آقای / خانم ................................................ عبارت است از نیروی کار و دانش فنی و تخصصی در ارتباط با ..................................................................... .

ماده 3 ) مدت قرارداد

مدت زمان قرارداد همکاری ، عبارت است از یک سال ؛ که از تاریخ ............................... تا ....................................... خواهد بود .

ماده 4 ) محل اجرای قرارداد

محل اجرای قرارداد همکاری ، عبارت است از ................................................... واقع در .................................................. .

ماده 5 ) سهم ، سود و زیان

الف ) سهم آقای / خانم ................................................. عبارت است از ............................................................... .

ب ) سهم آقای / خانم ................................................... عبارت است از ................................................................ .

ماده 6 ) سایر شرایط

الف ) ...........................................................................................................

ب ).............................................................................................................

ج ) .............................................................................................................

د ) ..............................................................................................................

ماده 7 ) فسخ و انحلال قرارداد

این قرارداد ، در تاریخ ............................................... ، منعقد گردیده و هر زمان ، قبل از انقضای مدت قرارداد ، از سوی ........................................... قابل فسخ و انحلال می باشد و این موضوع می بایست از طریق ارسال اظهارنامه ، به طرف مقابل ، اعلام گردد .

 

نمونه متن قرارداد همکاری
  • نمونه متن قرارداد همکاری
  • حجم فایل: 168kb
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم قرارداد همکاری در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم قرارداد همکاری پاسخ دهند .