دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / تعدد و تکرار جرم

تعدد و تکرار جرم

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

شرایط تعدد جرم ، آن است که شخص ، جرایم مختلفی را انجام داده ؛ لکن به این جرایم رسیدگی نشده و شرایط تکرار جرم ، آن است که مرتکب ، پس از صدور حکم محکومیت ، مجددا جرمی مرتکب شود . تفاوت تعدد و تکرار جرم ، آن است که تکرار جرم ، ارتکاب جرم پس از محکومیت کیفری یا اجرای حکم است که این امر ، سبب تفاوت در مجازات تعدد و تکرار جرم می شود.

 

مهم ترین هدف نظام حقوقی کیفری در هر کشور ، آن است که ارتکاب جرم در جامعه را با استفاده از روش های مختلف ، کاهش دهند تا مجرمین ، انگیزه کمتری برای ارتکاب آن داشته باشند . با این حال ، گاهی افراد ، قبل از محاکمه کیفری و یا حتی بعد از آن ، به صورت متعدد ، مرتکب جرایمی شده اند که در این صورت ، بحث مجازات آنها ، پر اهمیت است .

قانون مجازات اسلامی ، در ارتباط با ارتکاب جرایم متعدد توسط افراد ، دو مفهوم تعدد و تکرار جرم را مورد پیش بینی قرار داده که این دو مفهوم ، با یکدیگر ، متفاوت بوده و طبق قانون جدید ، هر کدام از آنها ، مجازات های خاص خود را خواهند داشت . به همین دلیل ، از آن جهت که بعضا تعدد و تکرار جرم توسط مرتکبین ، مجازات سنگین تری را برای آنها ایجاد می نماید ، پرداختن به این موضوع ، ضرورت دارد .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که تعدد جرم و تکرار جرم چیست و تفاوت تعدد و تکرار جرم ، ناظر بر چه موضوعی است . در ادامه ، مجازات تعدد و تکرار جرم را مورد بررسی قرار داده و شرایط آن در قانون جدید را نیز ، ذکر خواهیم نمود .

تعدد جرم چیست

یکی از مهم ترین موضوعات مربوط به حقوق کیفری ، بحث تعدد جرم می باشد که طبق قانون ، سبب تشدید مجازات مرتکب نیز ، خواهد شد . لذا سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که تعدد جرم چیست و در چه شرایطی می توان موضوعی را مشمول عنوان تعدد جرم دانست ؟

در پاسخ به این سوال که تعدد جرم چیست ، باید گفت که تعدد یا تکثر جرم ، یکی از اصطلاحات حقوق کیفری بوده و ناظر بر شرایطی است که مرتکب ، جرایم متعددی را انجام داده است ؛ لکن بنا به دلایل مختلف ، ارتکاب این جرایم ، مورد کشف و تعقیب مقامات قضایی قرار نگرفته و حکمی نیز در خصوص مرتکب ، صادر نشده است .

در ارتباط با اینکه مفهوم تعدد جرم چیست ، باید گفت که تعدد جرم ، به دو دسته تعدد مادی و تعدد معنوی ، قابل تقسیم است ؛ به این صورت که اگر مرتکب ، دست به ارتکاب چندین عمل مجرمانه متفاوت زده و هر کدام از این اعمال ، عنوان مجرمانه متفاوتی داشته اند ، تعدد مادی جرم به وقوع پیوسته است . ( مثلا ارتکاب جرم زنا ، شرب خمر ، سرقت و غیره ) .

اما در برخی از شرایط ، ممکن است که مرتکب ، عمل مجرمانه ای را انجام داده باشد ؛ که آن رفتار ، مشمول دو یا چند عنوان مجرمانه است . ( مثلا ارتکاب قتل غیر عمد ناشی از تصادف رانندگی ، بدون داشتن گواهینامه ) که در این صورت ، می توان تعدد جرم را از نوع تعدد معنوی ، محسوب کرد .

تکرار جرم چیست

جلوگیری از ارتکاب جرم ، از جمله مهم ترین اهداف قانونگذاران کیفری محسوب می شود . در همین راستا ، مفاهیمی همچون تعدد و تکرار جرم ، مورد پیش بینی قرار گرفته است تا در صورت وقوع هر یک از آنها ، تشدید مجازات و یا جمع مجازات ، بر مرتکبین ، اعمال گردد . در قسمت قبل ، به توضیح تعدد جرم در قانون مجازات اسلامی ، پرداخته شد .

با این حال ، یکی دیگر از مفاهیم مهم در این حوزه ، بحث های مربوط به تکرار جرم می باشد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این مفهوم بپردازیم که تکرار جرم در قانون جدید چیست و چه شرایطی دارد تا در قسمت بعد ، بتوانیم تفاوت تعدد و تکرار جرم را نیز ، ذکر نماییم .

در ارتباط با اینکه تکرار جرم چیست ، باید گفت که اگر شخصی ، جرم حدی یا تعزیری را انجام داده باشد و پس از ارتکاب جرم ، به لحاظ کیفری ، مورد پیگیری قرار گرفته و دادگاه کیفری ، با توجه به جرم ارتکابی ، حکم به مجازات وی را صادر نماید ، لکن پس از محکومیت کیفری ، مجددا مرتکب ، جرم دیگری انجام بدهد ، می توان از تکرار جرم سخن گفت .

بنابراین ، در پاسخ به این سوال که تکرار جرم چیست ، باید گفت که بر اساس قانون جدید ، تکرار جرم ، ناظر بر ارتکاب مجدد جرم ، پس از محکومیت کیفری می باشد . لذا همانطور که مشاهده می شود ، تعدد و تکرار جرم ، با هم متفاوت هستند که در قسمت بعد ، به تفاوت آنها نیز ، خواهیم پرداخت .

تفاوت تعدد و تکرار جرم

تعدد و تکرار جرم ، دو موضوع محوری در حقوق جزا محسوب می شوند که در میزان مجازات مرتکبین ، سهم بسزایی خواهند داشت . به همین دلیل ، قاضی دادگاه کیفری ، حین رسیدگی به جرم ، با توجه به تکثر جرم توسط مرتکب ، حکم صادر می کند . در قسمت های قبل ، به بررسی اینکه تعدد و تکرار جرم چیست ، پرداخته شد .

همانطور که بیان گردید ، تعدد و تکرار جرم ، با هم متفاوت هستند و از آن جهت که این تفاوت ، در میزان مجازات مرتکب ، واجد اهمیت است ، پرداختن به تفاوت تعدد و تکرار جرم ، ضروری به نظر می رسد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم تفاوت تعدد و تکرار جرم را نیز ، شرح دهیم .

در خصوص تفاوت تعدد و تکرار جرم ، باید گفت که تعدد جرم ، مربوط به زمانی است که شخص ، جرایم متعددی انجام داده ؛ لکن بنا به دلایلی همچون عدم کشف جرم ، فرار کردن و غیر اینها ، جرایم وی ، مورد رسیدگی کیفری قرار نگرفته و منجر به صدور رای نمی شود ؛ چه این جرایم ، عنوان مجرمانه یکسانی داشته باشند و چه عنوان مجرمانه مختلفی .

لکن تکرار جرم ، مربوط به جایی است که مجرم ، یکبار جرمی انجام داده و از قضا ، این جرم ، در مراجع قضایی همچون دادسرا و دادگاه کیفری ، مورد رسیدگی قرار گرفته و منجر به صدور حکم مجازات نیز شده است ؛ لکن پس از گذراندن دوران محکومیت ، مجددا مرتکب ، جرم دیگری را انجام می دهد که این موضوع ، می تواند سبب تشدید مجازات وی شود .

بنابراین ، مهم ترین تفاوت تعدد و تکرار جرم ، در حوزه محکومیت کیفری ، خلاصه می شود ؛ لذا اگر فرد ، به لحاظ کیفری ، محکومیت یافته باشد ، می توان از تکرار جرم سخن گفت و در غیر این صورت ، تعدد جرم ، حاکم بر موضوع است که این امر ، سبب تفاوت مجازات تعدد و تکرار جرم خواهد شد .

 

مجازات تعدد و تکرار جرم

آشنایی با قواعد مربوط به تعدد و تکرار جرم در قانون جدید ، از آن رو اهمیت دارد که وجود هر یک از شرایط تعدد یا تکرار جرم ، منجر به مجازات متفاوتی بر مرتکب خواهد شد . به عبارت دیگر ، هر کدام از تعدد و تکرار جرم ، سبب می شود که مجازات متفاوتی در انتظار فرد باشد . لذا در این قسمت ، قصد داریم مجازات تعدد و تکرار جرم را مورد بررسی قرار دهیم .

لکن در ارتباط با مجازات تعدد و تکرار جرم ، ابتدا می بایست به این نکته اشاره کرد که بر اساس قانون مجازات اسلامی ، مجازات حدی و تعزیری  ، با هم متفاوت می باشند و حکم تعدد و تکرار جرم در خصوص آنها ، با هم تفاوت دارد . به طور کلی ، مجازات حدی ، به مجازاتی گفته می شود که نوع و مقدار آن در شرع مشخص شده و مجازات تعزیری ، مجازاتی است که نوع و مقدار آن ، توسط حکومت مشخص می گردد .

حال ، در ارتباط با مجازات تکرار جرم در جرایم حدی ، می بایست به ماده 136 قانون مجازات اسلامی رجوع نمود که طبق آن ، در صورتی که شخصی ، سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شده و هر بار هم ، حد آن جرم ، بر وی جاری شود ، مجازات وی برای دفعه چهارم ، مجازات اعدام می باشد . لذا مجازات تکرار جرم در جرایم حدی ، آن است که مرتکب ، برای دفعه چهارم ، اعدام می شود .

مجازات تکرار جرم در جرایم تعزیری نیز ، ضمن ماده 137 قانون مجازات اسلامی ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که بر اساس آن ، در صورتی که شخصی ، به علت ارتکاب جرم عمدی ، بر اساس حکم قطعی داگاه ، به مجازات تعزیری درجه یک تا پنج محکوم شده و از تاریخ قطعیت حکم تا زمان اعاده حیثیت و یا شمول مرور زمان ، دوباره مرتکب جرم عمدی تعزیری درجه یک تا شش شود ، حداقل مجازات وی ، میانگین بین حداقل و حداکثر مجازات آن جرم است و دادگاه ، می تواند مرتکب را به بیش از حداکثر مجازات ، تا یک چهارم آن ، محکوم کند .

طبق ماده 131 قانون مجازات اسلامی ، مجازات تعدد جرم در جرایم تعزیری ، مورد اشاره قرار گرفته است که بر اساس آن ، در جرایمی که مجازات آنها ، مجازات تعزیری است ، در صورتی که یک رفتار واحد ، دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد ( تعدد معنوی ) ، مرتکب ، به مجازات اشد محکوم خواهد شد .

بر اساس ماده 132 قانون مجازات اسلامی نیز ، مجازات تعدد جرم در جرایم حدی ، مشخص شده است . بر اساس این ماده ، تعدد جرم در جرایم حدی ، موجب تعدد مجازات مرتکب می شود ؛ مگر در صورتی که جرم ارتکابی و مجازات آنها ، یکسان باشد . مثلا در صورتی که شخصی چند بار مرتکب جرم زنای محصنه شده باشد ، تنها به یک بار مجازات محکوم می شود ؛ لکن در صورتی که فرد ، یکبار مرتکب زنای محصنه و یک بار هم مرتکب زنای غیر محصنه شده باشد ، به هر دو مجازات محکوم می گردد .

بر اساس ماده 133 قانون مجازات اسلامی ، تعدد جرایم مستوجب حد و قصاص ، پیش بینی شده است که بر اساس این ماده ، در تعدد جرم موجب حد و قصاص ، مجازات ها ، جمع می شود ؛ اما در صورتی که مجازات حدی ، موضوع قصاص را از بین ببرد یا موجب تاخیر در اجرای آن شود ، نخست ، مجازات قصاص اجرا شده و در صورت عدم مطالبه فوری اجرای قصاص یا گذشت از قصاص و یا تبدیل شدن آن به دیه ، مجازات حدی اجرا می گردد .

در ماده 135 قانون مجازات اسلامی نیز ، بیان شده است که در صورت تعدد جرایم موجب حد و تعزیر و نیز جرایم مستوجب قصاص و تعزیر ، مجازات ها ، جمع شده و ابتدا ، حد یا قصاص اجرا می شود . مگر اینکه حد یا قصاص ، سالب حیات بوده و تعزیر ، حق الناس و یا تعزیر معین شرعی باشد و موجب تاخیر اجرای مجازات حدی نباشد ، که در این صورت ، ابتدا تعزیر ، اجرا می شود .

 

شرایط تعدد و تکرار جرم

تعدد و تکرار جرم ، در بحث های مربوط به میزان مجازات ، بسیار اهمیت دارند . همین امر سبب شده است که در قانون جدید مجازات اسلامی ، در مواد مختلف ، به این موضوع پرداخته و شرایط مربوط به تعدد و تکرار جرم ، ذکر شود . لذا در این قسمت ، قصد داریم به توضیح شرایط تعدد و تکرار جرم بر اساس قانون جدید ، بپردازیم .

بر اساس مواد 131 الی 135 قانون مجازات اسلامی ، شرایط تعدد جرم ، به صورت کامل ، ذکر شده و به موجب اصلاحیه قانون جدید مجازات اسلامی در سال 1399 ، برخی از احکام مربوط به آن نیز ، تغییر یافته است . بر اساس ماده 132 ، در جرایم حدی ، تعدد جرم ، منجر به اعمال مجازات متعدد می شود ؛ مگر در شرایط زیر :

اگر مرتکب ، به اعدام و حبس و یا اعدام و تبعید محکوم شود ، صرفا حکم اعدام اجرا می شود ؛

اگر دو یا چند جرم حدی در راستای هم باشند ؛ مثل جرم تفخیذ و لواط ، صرفا مجازات اشد ( مجازات لواط ) اجرا می شود ؛

اگر مرد و زنی چند بار مرتکب زنا شوند و مجازات آنها ، اعدام و جلد و یا رجم و جلد باشد ، تنها مجازات اعدام و یا رجم اجرا می شود ؛

اگر جرم قذف ، نسبت به دو یا چند نفر باشد ، دو یا چند مجازات ، اجرا خواهد شد .

بر اساس ماده 134 قانون جدید ، در صورت تعدد جرایم تعزیری ، اجرای مجازات به شکل زیر می باشد :

در صورتی که جرایم ارتکابی ، مختلف نباشد ، فقط یک مجازات تعیین می شود و دادگاه ، می تواند مجازات را تشدید کند ؛

در جرایم ارتکابی مختلف ، که بیشتر از سه جرم نباشد ، حداقل مجازات هر یک از آنها ، بیشتر از میانگین حداقل و حداکثر مجازات قانونی است ؛

در جرایم ارتکابی مختلف ، که بیشتر از سه جرم باشد ، مجازات هر یک از آنها ، حداکثر مجازات قانونی آن جرم است و دادگاه می تواند مجازات هر یک را بیشتر از حداکثر مجازات مقرر قانونی ، تا یک چهارم آن ، تعیین کند ؛

در تعدد جرایم تعزیری درجه 7 و 8 ، طبق مقررات این ماده عمل شده و جمع جرایم تعزیری درجه 7 و 8 با درجه شش و بالاتر ، سبب تشدید مجازات جرایم اخیر ، نمی شود .

در تعدد جرایم تعزیری ، صرفا مجازات اشد ذکر شده در دادنامه کیفری ، قابل اجراست و اگر بنا به دلایلی ، مجازات اشد ، تقلیل یافته یا تبدیل شود یا با گذشت شاکی مواجه شده و یا مشمول مرور زمان شود ، مجازات اشد بعدی اجرا می شود .

در صورتی که مجازات قانونی ، فاقد حداقل قانونی یا ثابت باشد ، اگر جرایم ارتکابی ، بیش از سه جرم نباشد ، دادگاه می تواند تا یک ششم و اگر بیش از سه جرم باشد ، تا یک چهارم به اصل آن اضافه کند .

در شرایطی که در جرایم تعزیری ، از رفتار مجرمانه واحد ، نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود ، مرتکب ، به مجازات اشد جرم ، محکوم می شود .

در تعدد جرم ، در صورت وجود جهات تخفیف مجازات برای هر یک از جرایم ، دادگاه می تواند بر اساس ماده 37 و 38 قانون مجازات اسلامی ، مجازات تعزیری را به مجازاتی که به حال متهم مناسب تر باشد ، تقلیل داده و یا تبدیل نماید .

شرایط تکرار جرم حدی و تعزیری نیز ، ضمن مواد 136 الی 139 قانون مجازات اسلامی ، ذکر شده است که بر اساس ماده 138 قانون جدید ، مقررات مربوط به تکرار جرم ، در جرایم سیاسی و مطبوعاتی و نیز ، جرایم مربوط به اطفال ، اعمال نمی شود .

همچنین ، بر اساس ماده 139 قانون جدید ، در صورتی که جرایم تعزیری ، تکرار شده باشند و یکی از جهات تخفیف مجازات وجود داشته باشد ، طبق مواد 37 و 38 قانون مجازات اسلامی ، قاضی دادگاه ، می تواند مجازات تعزیری را به مجازاتی که به حال متهم مناسب تر است ، تقلیل داده و یا آن را تبدیل نماید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط تعدد و تکرار جرم در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تعدد و تکرار جرم پاسخ دهند .