دینا / عقود و قراردادها / بیع / مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین

مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین ، در هنگام تقسیم املاک مشاع ، دارای اهمیت می شود . منظور از دانگ یا دنگ ، واحدی از تقسیم املاک مانند زمین و خانه و باغ است و در ارتباط با اینکه دانگ چه کسری از مالکیت است ، باید گفت که در معاملات ملکی ، منظور از هر دانگ ، میزان یک ششم از مالکیت کل آن ملک می باشد .

 

معاملات مسکن و زمین ، از جمله رایج ترین معاملات و قراردادها می باشد که آشنایی با احکام و ضوابط حاکم بر آنها ، بسیار ضروری است ؛ چرا که در صورت عدم توجه به قواعد حاکم بر معاملات مسکن و زمین ، ممکن است طرفین ، دچار مشکلات حقوقی متعدد شوند .

یکی از موضوعات مهمی که در این قبیل معاملات می بایست مد نظر قرار گیرد ، مفهوم دانگ یا دنگ می باشد . از آن جهت که ممکن است حین انجام معاملات ملکی ، طرفین ، بدون توجه به واحد تقسیم ملک یا دانگ ، اقدام به خرید نموده و متضرر شوند و یا در هنگام تقسیم املاک مشاع ، دچار اختلاف شوند ، آشنایی با مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین ، پر اهمیت است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین چیست و دانگ ، چه کسری از مالکیت خانه است . سپس ، به توضیح اینکه یک دانگ ، چند متر و چند سهم است ، پرداخته و مراحل و نحوه تقسیم دانگ مسکن و زمین و خانه را شرح خواهیم داد .

مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین چیست

امروزه ، معاملات مسکن ، خانه و زمین ، از جمله رایج ترین عقد و قراردادهایی محسوب می شود که افراد ، اقدام به انجام آن می نمایند که خود ، به اشکال مختلفی همچون عقد بیع و عقد اجاره می باشد . در هر حال ، افراد ، پس از انعقاد قرارداد بیع یا خرید و فروش ، می بایست اقدام به اخذ سند مالکیت نمایند تا در صورت لزوم ، بتوانند با استناد بدان ، مالکیت خود را اثبات کنند .

یکی از مهم ترین موضوعاتی که در ارتباط با معاملات مسکن و زمین وجود دارد و حین انعقاد قرارداد بیع و اخذ سند رسمی مالکیت مورد توجه قرار می گیرد ، مفهوم دانگ می باشد . به عبارت دیگر ، سوال این است که مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین چیست .

در پاسخ به این سوال که مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین چیست ، باید گفت که دانگ ، واحد تقسیم زمین ، ملک ، خانه ، باغ و سایر املاک می باشد که این واحد تقسیم ، ناظر بر کل ملک و یا کوچکترین واحد آن ، می باشد . بنابراین ، باید در نظر داشت که دانگ ، یک واحد برای تقسیم املاکی همچون زمین و خانه و باغ می باشد که اهمیت این مفهوم ، در خصوص املاک مشاع ، بارز تر است .

دانگ چه کسری از مالکیت یک خانه است

در خصوص اینکه مفهوم دانگ در معاملات ملکی چیست ، گفتیم که دانگ یا دنگ ، واحدی برای تقسیم مالکیت یک ملک از قبیل خانه و مسکن و زمین و باغ می باشد . اما در همین ارتباط ، سوال دیگری نیز مطرح می شود و آن هم ، این است که دانگ چه کسری از مالکیت یک خانه است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به طور کلی ، املاکی همچون زمین ، ملک ، مسکن و غیر اینها ، از شش دانگ تشکیل شده است . بنابراین ، یک دانگ ، معادل یک ششم از هر ملک می باشد . لذا زمانی که در مبایعه نامه املاک ، قید می شود شخص ، مالک یک دانگ می باشد ، به این معناست که اگر آن ملک ، مسکن ، خانه یا زمین را به شش قسمت مساوی تقسیم نماییم ، یک ششم از آن ملک ، متعلق به فرد می باشد .

بر این اساس ، زمانی که شخصی ، مالک شش دانگ مسکن و یا خانه ای است ، به این معناست که وی ، بر کل آن خانه یا زمین ، حق مالکیت داشته و می تواند کلیه حقوق مالکانه خود را در آن ، اعمال نماید . بنابراین ، کسی که سند شش دانگ ملکی را گرفته است ، تنها مالک آن ، محسوب می شود و شخص دیگری ، در آن ملک ، با او شریک نیست .

یک دانگ معادل چند متر است

به طور کلی ، دانگ یا دنگ ، واحد تقسیم املاکی همچون زمین ، مسکن ، خانه ، آپارتمان ، مغازه و مانند اینها می باشد که مقدار هر دانگ ، عبارت است از یک ششم از کل آن ملک که این امر ، معمولا در حین تنظیم سند ملک ، قید شده و در سند تک برگ و سند دفترچه ای ، می توان آن را مشاهده نمود .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که یک دانگ معادل چند متر است ؟ به عبارت دیگر ، در صورتی که در سند ملکی ، قید شده باشد که شخص ، مالک یک دانگ یا دو دانگ آن است ، در واقع ، می توان وی را مالک چند متر از آن دانست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که نمی توان به صورت دقیق ، تعیین نمود که یک دانگ ، معادل چند متر است ؛ چرا که متراژ هر ملکی ، با دیگری متفاوت است . به عنوان نمونه ، در صورتی که یک خانه 180 متری داشته باشیم ، یک دانگ از آن ، که معادل یک ششم از کل ملک می باشد ، معادل 30 متر خواهد بود و در خانه ای که متراژ آن ، 600 متر است ، یک دانگ از آن ، معادل 100 متر می باشد .

لذا نمی توان به این سوال که یک دانگ معادل چند متر است ، پاسخ دقیق و مشخصی داد و این موضوع ، بسته به ملک ، متفاوت است . در هر حال ، باید دانست که برای محاسبه متراژ هر دانگ ، می بایست کل متراژ آن ملک را تقسیم بر عدد 6 نمود ؛ چرا که هر ملکی ، متشکل از 6 دانگ می باشد .

 

یک دانگ چند سهم است

یکی از مفاهیمی که در ارتباط با تقسیم املاک مشاعی مطرح می شود ، مفهوم سهم می باشد که با دانگ ، متفاوت است . با این توضیح که ، ملک مشاع ، به ملکی گفته می شود که شرکا ، در جزء جزء آن ، شریک بوده و کسی نمی تواند بدون اذن دیگری ، در آن تصرف کند و این تصرف ، فضولی محسوب می شود .

در صورتی که چند نفر ، در قسمتی از مسکن ، زمین و یا خانه شش دانگ ، سهم متفاوتی داشته باشند و نتوان میزان سهم آنها را با دانگ ، مشخص کرد ، می بایست ابتدا هر دانگ را به چند سهم تقسیم کرده و سپس ، سهم هر یک از آنها ، نسبت به ملک مورد نظر را مشخص کرد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که یک دانگ چند سهم است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که معمولا در مواردی که سهم افراد ، به واسطه ارث و یا تقسیم ، خرد می شود ، هر دانگ را به تعدادی سهم ، تقسیم می کنند که معمولا ، برای سهولت ، مضربی از 10 در نظر گرفته می شود . به عنوان مثال ، اگر هر دانگ را معادل 1000 سهم در نظر بگیریم ، شش دانگ آن ، معادل 6000 سهم خواهد شد که در این صورت ، تقسیم ارث ، ساده تر خواهد بود .

بنابراین ، در پاسخ به این سوال که هر دانگ چند سهم است ، باید گفت که نمی توان به صورت دقیق ، مشخص کرد که به ازای هر دانگ مسکن ، زمین و خانه ، چند سهم وجود دارد ؛ فلذا حین تقسیم ملک مشاع ، می توان به صورت فرضی ، به ازای هر دانگ ، تعدادی سهم لحاظ نمود که امر تقسیم ملک مشاع ، ساده تر شود .

 

مراحل و نحوه تقسیم دانگ مسکن و زمین و خانه

مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین ، در مواقعی دارای اهمیت است که یک ملک مشاع ، وجود داشته باشد که شرکا ، قصد افراز و تقسیم آن میان خود را داشته باشند . در چنین شرایطی ، این سوال مطرح می شود که مراحل و نحوه تقسیم دانگ مسکن و زمین و خانه به چه صورت است ؟

در ارتباط با مراحل و نحوه تقسیم دانگ در معاملات مسکن و زمین و خانه ، باید گفت که در حالت کلی ، هر یک دانگ مسکن و زمین و خانه ، معادل یک ششم از کل آن ملک می باشد . بنابراین ، در صورتی که شخصی ، مالک یک دانگ از خانه یا زمینی باشد ، برای تقسیم آن ملک ، می بایست کل متراژ آن ملک را تقسیم بر شش نمود . بر این اساس ، مراحل و نحوه تقسیم دانگ مسکن و زمین و خانه ، به شرح زیر است :

 

( سهم فرد به دانگ ) × ( شش ) ÷ متراژ کل مسکن و زمین و خانه = ( متراژ زمین و مسکن و خانه متعلق به فرد )

 

با این توضیح ، در صورتی که فردی ، مالک 3 دانگ از یک زمین یا خانه 120 متری باشد ، مراحل و نحوه تقسیم دانگ ، به این صورت است که ابتدا ، 120 متر را تقسیم بر 6 واحد می کنیم تا متراژ هر دانگ ، مشخص شود که در این فرض ، هر دانگ ، 20 متر خواهد بود . سپس ، از آن جهت که فرد ، 3 دانگ سهم دارد ، این عدد را ضرب در متراژ هر دانگ ، یعنی عدد 20 می کنیم که معادل 60 متر خواهد شد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مفهوم دانگ در معاملات مسکن و زمین پاسخ دهند .