دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / واخواهی حقوقی

واخواهی حقوقی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در خصوص شرایط واخواهی حقوقی ، باید گفت که واخواهی حقوقی ، صرفا از احکام غیابی صادره از دادگاه امکانپذیر است . نحوه و مراحل واخواهی حقوقی ، از طریق ثبت نمونه دادخواست واخواهی در دفاتر خدمات قضایی و تحویل مدارکی همچون رای غیابی مورد اعتراض ، به همراه مدارک هویتی متقاضی است .

 

آرایی که دادگاه های حقوقی صادر می کنند ، در برخی موارد ، قابلیت رسیدگی مجدد را خواهد داشت و در همین راستا ، در قانون آیین دادرسی مدنی ، روش های اعتراض به رای دادگاه و شرایط و مراحل آنها ، مشخص شده است که یکی از مهم ترین روش های اعتراض به آرای دادگاه ها ، واخواهی می باشد .

این نوع اعتراض ، به ویژه ، از آن جهت اهمیت دارد که گاها ، یکی از طرفین دعوی ، در فرایند دادرسی دادگاه ، حضور نداشته اند و این عدم حضور ، بعضا سبب می شود که رای دادگاه حقوقی ، بدون توجه به دفاعیات وی صادر شده و حقوق وی را تضییع نماید . لذا اطلاع از واخواهی حقوقی از آرای غیابی صادره از دادگاه ، الزامی و پر اهمیت است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که شرایط واخواهی حقوقی چیست ، مراحل و نحوه آن به چه صورت است . در ادامه ، مدارک لازم برای واخواهی حقوقی را شرح داده و هزینه های مربوط به آن و یک نمونه دادخواست را نیز ذکر خواهیم نمود .

شرایط واخواهی حقوقی چیست

یکی از مهم ترین روش های اعتراض به آرای صادره از دادگاه حقوقی ، واخواهی می باشد . این روش اعتراض ، در کنار سایر روش هایی همچون تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی ، نقش مهمی در تحقق عدالت خواهد داشت ؛ چرا که در هر حال ، ممکن است که آرای صادره از دادگاه ، بنا به جهاتی ، دچار اشکال و ایراد باشند .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که شرایط واخواهی حقوقی چیست ؟ به عبارت دیگر ، سوال این است که در چه شرایط و مواردی ، طرفین دعوی ، می توانند اقدام به واخواهی حقوقی نمایند ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین و اصلی ترین شرایط واخواهی حقوقی ، آن است که حکم صادره از دادگاه ، به صورت حکم غیابی صادر شده باشد تا محکوم علیه حکم غیابی یا شخصی که حکم غیابی دادگاه ، به ضرر وی صادر شده است ، بتواند نسبت به آن ، طرح اعتراض کند .

لذا در خصوص اینکه شرایط واخواهی حقوقی چیست ، می بایست به بررسی و توضیح حکم غیابی بپردازیم . ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی ، به این موضوع اختصاص یافته است که حکم غیابی چیست . بر اساس این ماده ، اصل بر حضوری بودن حکم دادگاه است ؛ مگر در صورت وجود شرایط زیر :

خوانده ، وکیل ، قائم مقام و یا نماینده قانونی وی ، در هیچ کدام از جلسات رسیدگی دادگاه ، حاضر نشده باشند ؛

خوانده ، وکیل ، قائم مقام و یا نماینده قانونی وی ، در حین رسیدگی به پرونده در دادگاه ، لایحه نیز ، نفرستاده باشند ؛

اخطاریه دادگاه که ساعت و محل رسیدگی به دعوی به موجب آن تعیین می شود ، به خوانده ، ابلاغ نشده باشد و به عبارت دیگر ، ابلاغ واقعی نشده باشد ؛ بلکه ابلاغ قانونی صورت گرفته باشد ؛

در شرایط فوق ، محکوم علیه حکم غیابی ، خواهد توانست که نسبت به حکم صادره ، طرح اعتراض نماید که به این اعتراض ، واخواهی نیز گفته می شود . لذا در پاسخ به این سوال که شرایط واخواهی حقوقی چیست ، باید گفت که یکی از مهم ترین و اصلی ترین شرایط واخواهی حقوقی ، آن است که حکم دادگاه حقوقی ، به صورت حکم غیابی صادر شده باشد . در ادامه ، مراحل و مدارک مربوط به این نوع اعتراض را شرح خواهیم داد .

مراحل و نحوه واخواهی حقوقی

واخواهی حقوقی ، از جمله روش های اعتراض به رای دادگاه می باشد که به موجب آن ، در صورت صدور حکم غیابی علیه محکوم علیه ، وی می تواند اقدام به طرح اعتراض واخواهی کند . اما سوالی که در ارتباط با این روش اعتراض مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه واخواهی حقوقی چیست ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، در این قسمت ، قصد داریم مراحل و نحوه واخواهی حقوقی را شرح دهیم .

در خصوص مراحل و نحوه واخواهی حقوقی ، باید گفت که بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، شخصی که قصد واخواهی از حکم غیابی را دارد ، می بایست یک نمونه دادخواست واخواهی را تهیه و به ثبت رساند که این دادخواست ، در دادگاهی که حکم غیابی را صادر نموده ، مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و در ادامه ، نمونه دادخواست واخواهی حقوقی را ارائه خواهیم نمود .

مراحل و نحوه واخواهی حقوقی ، به این صورت است که متقاضی ، با در دست داشتن اسناد و مدارک لازم ، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده تا پس از ثبت نام در سامانه ثنا ، اقدام به ثبت دادخواست واخواهی از طریق آن نماید که این امر ، مشمول پرداخت هزینه هایی است که در قسمت های بعد ، خواهیم گفت .

بر اساس ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی ، مهلت واخواهی ، برای اشخاصی که مقیم ایران هستند ، بیست روز و برای اشخاصی که مقیم خارج از کشور هستند ، دو ماه از تاریخ ابلاغ حکم غیابی می باشد . البته ، تحت شرایط خاصی ، امکان واخواهی خارج از مهلت نیز ، وجود دارد و آن ، حالتی است که معترض ، اثبات کند که عدم واخواهی در مهلت مقرر ، به خاطر عذر موجهی بوده است .

در این مرحله ، نمونه دادخواست واخواهی ، از طریق دفاتر خدمات قضایی ، به دادگاه صادر کننده حکم غیابی ، ارجاع شده و در صورتی که دادخواست ، تکمیل باشد ، در نوبت رسیدگی قرار گرفته و در غیر این صورت ، اقدامات لازم برای رفع نقض آن ، صورت خواهد گرفت .

مرحله بعدی ، آن است که زمان و محل رسیدگی به نمونه دادخواست واخواهی ، از طریق سامانه ابلاغ ثنا ، به طرفین ، ابلاغ می شود و ایشان می توانند در روز و ساعت اعلام شده ، در دادگاه حقوقی حضور پیدا کرده و در صورت لزوم ، از خود دفاع نمایند .

یکی از موضوعات مهمی که در ارتباط با مراحل و نحوه واخواهی حقوقی وجود دارد ، آن است که طرح اعتراض واخواهی نسبت به حکم ، مانعی برای استفاده از سایر روش های اعتراض همچون تجدید نظر خواهی حقوقی ، نخواهد بود ؛ به همین دلیل ، در صورتی که محکوم علیه حکم غیابی ، فرصت واخواهی را از دست داده و یا بنا به دلایلی ، قصد واخواهی نداشته باشد ، می تواند از زمان پایان مهلت واخواهی ، اقدام به تجدید نظر خواهی حقوقی کند.

مدارک لازم برای واخواهی حقوقی

واخواهی از رای غیابی صادره از دادگاه ، نیازمند طی مراحلی همچون مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ثبت یک نمونه دادخواست واخواهی حقوقی می باشد . علاوه بر این ، واخواهی از رای غیابی صادره از دادگاه ، نیازمند ارائه اسناد و مدارکی است که خواهان ، می بایست با ارائه آنها به دادگاه صادر کننده حکم ، درخواست رسیدگی مجدد را نماید . لذا در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که مدارک لازم برای واخواهی حقوقی چیست ؟

مدارک هویتی متقاضی از قبیل شناسنامه و کارت ملی متقاضی واخواهی ؛

رای یا حکم غیابی صادره از دادگاه حقوقی که مورد اعتراض است ؛

تکمیل و ثبت یک نمونه دادخواست واخواهی از رای غیابی ؛

اسناد و مدارکی که معترض ، در اختیار داشته و به استناد آنها ، درخواست رسیدگی مجدد به پرونده را می نماید ؛

در صورت ارائه درخواست واخواهی خارج از مهلت ، اسناد و مدارک مربوط به وجود عذر موجه واخواهی خارج از مهلت نیز ، می بایست ارائه شوند که در همین راستا ، مطالعه مقاله زیر ، پیشنهاد می شود .

 

هزینه واخواهی حقوقی

واخواهی حقوقی ، یکی از اقسام روش های اعتراض به رای دادگاه است که همچون روش تجدید نظر خواهی حقوقی و فرجام خواهی حقوقی ، می بایست در مراجع رسیدگی به واخواهی ، مورد طرح و بررسی قرار گیرد . به این منظور ، معترض ، می بایست مراحل واخواهی حقوقی ، از قبیل ثبت نمونه دادخواست واخواهی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را انجام دهد .

رسیدگی به این اعتراض ، در دادگاهی که حکم غیابی را صادر نموده ، انجام می گیرد ؛ لکن به هر حال ، رسیدگی توسط مرجع تقدیم دادخواست واخواهی ، نیازمند پرداخت هزینه می باشد . سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که هزینه واخواهی حقوقی چقدر است و متقاضی ، چه هزینه هایی را می بایست پرداخت کند ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که واخواهی حقوقی ، مشمول پرداخت دو قسم هزینه ، به شرح زیر است :

هزینه واخواهی حقوقی ؛ مربوط به ثبت نام در سامانه ثنا و ثبت دادخواست واخواهی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، هزینه تنظیم اوراق قضایی و برابر اصل نمودن مدارک لازم ، که حدودا 100 هزار تومان می باشد .

هزینه واخواهی حقوقی ؛ مربوط به هزینه دادرسی واخواهی حقوقی که طبق تعرفه اعلام شده توسط قوه قضاییه در همان سال ، اخذ خواهد شد . هزینه واخواهی حقوقی در دعاوی مالی ، طبق تعرفه خدمات قضایی ، معادل چهار و نیم درصد محکوم به می باشد و هزینه واخواهی حقوقی در دعاوی غیر مالی ، از 40 هزار تومان تا 180 هزار تومان خواهد بود .

 

نمونه دادخواست واخواهی حقوقی

نحوه و مراحل دادخواهی از رای غیابی ، از طریق تنظیم یک نمونه دادخواست واخواهی حقوقی و ثبت آن ، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد . با این حال ، از آن جهت که ممکن است برخی ، با نحوه ثبت اعتراض واخواهی حقوقی ، آشنایی کافی نداشته باشند ، در این قسمت ، قصد داریم یک نمونه دادخواست واخواهی حقوقی را ارائه نماییم که برای دانلود نمونه دادخواست واخواهی حقوقی ، می توانید بر روی لینک ذیل آن ، کلیک کنید .

 

نمونه دادخواست واخواهی حقوقی

ریاست محترم ...............................

با سلام ؛

احتراما به استحضار جنابعالی می رساند که اینجانب ................................... فرزند ...................................... به شماره ملی ........................................ ، محکوم علیه رای پرونده ، به شماره کلاسه ......................................... بوده که در تاریخ ................................ ، از سوی آن دادگاه محترم ، صادر شده است ؛ لکن به دلیل عدم حضور و ارائه لایحه دفاعیه توسط اینجانب یا وکیلم ، به صورت غیابی صادر شده و بنا به دلایل ذیل ، مورد اعتراض است :

اینجانب ، به موجب دادنامه فوق الذکر ، محکوم به پرداخت مبلغ ............................................ تومان ، بابت بدهی معوقه ، به جناب آقای / سرکار خانم ..................................... شده ام ؛ در حالی که اینجانب ، در تاریخ ................................ ، اقدام به پرداخت تمام و کمال بدهی خود به ایشان نموده که اسناد و مدارک مربوط به آن نیز ، ضمیمه شده است . لذا با توجه به مدارک پیوست ، صدور حکم شایسته ، مورد تقاضاست .

 

نمونه دادخواست واخواهی حقوقی
  • نمونه دادخواست واخواهی حقوقی
  • حجم فایل: 148kb
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و مراحل واخواهی حقوقی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل واخواهی حقوقی پاسخ دهند .