نحوه و شرایط انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، به این صورت است که طرفین ، می توانند در قالب انعقاد یک متن قرارداد هبه و یا صلح ، اقدام به انتقال سهم الارث خود به سایر ورثه نمایند . این امر ، از طریق تنظیم یک قرارداد کتبی دستنویس و یا رسمی در دفترخانه ، انجام می شود که نیازمند تنظیم و امضای نمونه متن قرارداد انتقال سهم الارث می باشد .
برای مشاوره نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث
برای مشاوره نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث
زمانی که شخصی فوت می کند ، پس از پرداخت دیون متوفی و هزینه های مربوط به کفن و دفن وی ، اموال به جای مانده از وی ، با عنوان ترکه متوفی ، به ورثه او ، تعلق گرفته و ایشان می توانند با طی تشریفات مربوط به انحصار وراثت ، مالک سهم الارث خود شوند .
با این حال ، در مواردی ، ممکن است که هر کدام از ورثه ، بخواهند به جای مطالبه سهم الارث خود ، اقدام به انتقال سهم الارث به یکی از وراث نمایند . با این حال ، از آن جهت که انتقال سهم الارث ، شرایط و نکات حقوقی خاصی دارد ، اطلاع از نحوه انجام این امر ، ضروری است ؛ چرا که بدون در نظر گرفتن شرایط مذکور ، انتقال سهم الارث ، به درستی انجام نمی شود .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که شرایط انتقال سهم الارث به یکی از وراث چیست و مراحل و نحوه انجام آن ، چگونه است . در ادامه ، مدارک لازم ، آثار و نتایج این انتقال را مورد بررسی قرار داده و در پایان ، یک نمونه متن انتقال سهم الارث به یکی از وراث را نیز ، ارائه خواهیم داد .
پس از فوت شخص ، ورثه او ، ابتدا می بایست دیون و بدهی های وی را از اموال به جای مانده از متوفی ، پرداخت نموده ، کفن و دفن وی را انجام داده و به وصیت او ، عمل نمایند . در پایان ، می توان نسبت به تقسیم ارث ، طبق قانون مدنی ، مبادرت نموده و مراحل انحصار وراثت را انجام داد . در هر حال ، تقسیم ارث میان ورثه ، طبق قانون ، قابل انجام بوده و هر کدام از وراث ، می توانند سهم الارث خود را از ترکه متوفی ، مطالبه نمایند .
با این حال ، ممکن است که برخی از ورثه ، قصد داشته باشند سهم الارث خود را به یکی دیگر از ورثه ، انتقال بدهند تا این شخص ، به جای ایشان نیز ، از ترکه متوفی ، بهره مند شود . به همین دلیل ، سوالی که مطرح می شود ، آن است که شرایط انتقال سهم الارث به یکی از وراث چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین شرایط انتقال سهم الارث به یکی از ورثه ، آن است که انتقال سهم الارث ، می بایست طبق قانون مدنی و در قالب یکی از عقود معین یا غیر معین ، انجام گرفته باشد . از جمله مرسوم ترین عقود مذکور ، می توان به عقد صلح و عقد هبه ، اشاره نمود که در ادامه ، مراحل و نحوه انتقال سهم الارث از طریق آنها را توضیح خواهیم داد .
اما در ارتباط با انعقاد عقد صلح و یا عقد هبه برای انتقال سهم الارث ، باید گفت که می بایست حتما شرایط صحت معامله را نیز ، در نظر گرفت که از جمله آنها ، می توان به وجود قصد و رضایت برای انتقال سهم الارث ، دارا بودن اهلیت برای انتقال سهم الارث ( اعم از بلوغ ، عقل و رشد ) ، تعیین جزئیات دقیق مربوط به انتقال سهم الارث و مشروع بودن جهت این نقل و انتقال ، اشاره نمود . علاوه بر اینها ، مالکیت و داشتن حق تصرف بر سهم الارث ، از دیگر شرایط انتقال آن است .
همچنین ، باید در نظر داشت که انتقال سهم الارث به سایر ورثه ، از طریق عقد صلح و یا از طریق عقد هبه ، نیازمند اطلاعات دقیق در ارتباط با هر یک از عقود مذکور می باشد ؛ چرا که انعقاد هر کدام از این عقود ، نحوه و شرایط خاص خود را دارد .
به عنوان نمونه ، عقد هبه ، طبق ماده 795 قانون مدنی ، عقدی است که یک نفر ، مالی را به طور رایگان ، به دیگری تملیک می نماید و یکی از شرایط صحت عقد هبه ، قبض آن است . لذا در شرایطی که انتقال سهم الارث به موجب عقد هبه انجام شده باشد ، حتما می بایست سهم الارث ، به قبض و تصرف متهب ( کسی که سهم الارث به وی انتقال یافته است ) برسد تا این انتقال ، به درستی انجام گیرد و تا قبل از آن ، اثر حقوقی بر این انتقال ، مترتب نخواهد شد .
البته ، در شرایطی که متهب ، صغیر باشد ، ولی قهری او می بایست اقدام به قبول و قبض سهم الارث ، به جای وی نماید . همچنین ، انتقال سهم الارث از طریق عقد هبه ، می تواند به صورت هبه معوض نیز ، باشد ؛ به این صورت که واهب ، شرط کند که متهب نیز ، متقابلا ، مالی را به وی هبه کرده و یا عمل مشروعی را به صورت رایگان ، انجام دهد .
بر اساس ماده 752 قانون مدنی نیز ، عقد صلح ، ممکن است در مقام رفع تنازع و یا جلوگیری از آن ، در مقام معامله و یا غیر آن ، انجام گیرد و یکی از کاربردهای مهم انعقاد قرارداد صلح ، انتقال سهم الارث به یکی از ورثه است . انعقاد عقد صلح برای انتقال سهم الارث به یکی از ورثه نیز ، می تواند به صورت عقد صلح رایگان و یا عقد صلح معوض ، انجام گرفته و طرف مقابل ، این امر را قبول نماید . در ادامه ، مراحل و نحوه این امر را نیز ، توضیح خواهیم داد .
شرایط انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، آن است که این امر ، می بایست در قالب یکی از عقود قانون مدنی همچون عقد هبه یا عقد صلح ، انجام گیرد . در همین ارتباط ، این سوال نیز ممکن است مطرح شود که مراحل و نحوه انتقال سهم الارث به چه صورت است ؟ در پاسخ به این سوال ، قصد داریم به طور خلاصه ، مراحل و نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث را شرح دهیم .
در خصوص نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، باید گفت که انتقال ارث ، از طریق تنظیم یک قرارداد شفاهی و یا کتبی ، امکان پذیر است . به این معنا که ، طرفین ، می توانند ایجاب و قبول عقد هبه یا عقد صلح را به صورت شفاهی ، انجام داده و یا اینکه توافقات خود در ارتباط با انتقال سهم الارث را بر روی یک سند ، مکتوب نموده و بدان پایبند شوند .
در هر حال ، اگر انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، از طریق انعقاد قرارداد کتبی هبه یا صلح نامه انجام شود ، طرفین می توانند سند مربوط به آن را به صورت دستنویس ، بر روی یک برگه عادی مکتوب نموده و یا اینکه ، با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، یک سند رسمی تنظیم نمایند که این امر ، نیازمند تهیه اسناد و مدارکی است که در قسمت بعد ، به ذکر آن خواهیم پرداخت .
نحوه انتقال دادن ارث توسط یکی از ورثه به دیگران ، علاوه بر انعقاد یک قرارداد شفاهی و لفظی میان طرفین ، می تواند به صورت تنظیم یک سند عادی و دستنویس میان خود طرفین و یا تنظیم یک سند رسمی در محضر ، انجام گیرد . در هر حال ، تنظیم سند انتقال سهم الارث به سایر ورثه ، نیازمند ارائه مدارکی است ؛ لذا در این قسمت ، قصد داریم مدارک لازم برای انتقال سهم الارث به یکی از وراث را شرح دهیم .
گواهی انحصار وراثت متوفی ؛
اسناد و مدارک هویتی طرفین از قبیل شناسنامه و کارت ملی ؛
رای دادگاه در خصوص تقسیم ماترک متوفی میان ورثه و یا تقسیم نامه تنظیمی میان وراث ؛
مدارک مربوط به پرداخت مالیات بر ارث توسط ورثه متوفی ؛
مدارک مربوط به مالکیت فرد بر مال مورد انتقال ؛ اعم از سند رسمی ، مبایعه نامه و غیر اینها .
پس از تهیه مدارک مذکور ، لازم است طرفین ، به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و با پرداخت هزینه های قانونی ، یک نمونه قرارداد مبنی بر انتقال سهم الارث به یکی از وراث را در قالب عقد هبه و یا صلح ، تنظیم نمایند که در ادامه ، نمونه متن انتقال سهم الارث را نیز ، ارائه خواهیم نمود .
در برخی شرایط ، ورثه متوفی ، قصد دارند اقدام به انتقال سهم الارث خود به یکی از وراث نمایند تا به این طریق ، از ایجاد اختلاف در تقسیم ارث نیز ، پیشگیری شود . در این صورت ، می بایست با انعقاد عقودی همچون بیع و یا هبه ، این امر ، انجام گیرد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که آثار و نتایج انتقال سهم الارث به یکی از وراث چیست ؟
در ارتباط با آثار و نتایج انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، باید گفت که تغییر در مالکیت ، مهم ترین اثر حقوقی انتقال سهم الارث می باشد . با این توضیح که ، شخصی که اقدام به انتقال سهم الارث خود نموده ، دیگر حقوق مالکانه ای در آن مال نداشته و در عوض ، منتقل الیه ، می تواند کلیه حقوق مالکانه خود ، از قبیل تصرف ، فروش ، اجاره و غیره را در آن ، اعمال نماید .
البته ، یکی دیگر از آثار و نتایج مربوط به این امر ، آن است که در برخی شرایط خاص ، ممکن است که شخص انتقال دهنده ، بتواند دوباره ، مالک مال انتقال داده شده ، بشود . به عنوان نمونه ، در صورتی که انتقال سهم الارث ، از طریق عقد هبه انجام شده باشد ، انتقال دهنده ، می تواند اقدام به رجوع از هبه نماید .
انتقال سهم الارث از طریق عقد صلح نیز ، در شرایط خاصی ، به مصالح یا صلح کننده سهم الارث ، اختیار فسخ قرارداد صلح را خواهد داد و آن ، در شرایطی است که وی ، بتواند به استناد یکی از خیارات مذکور در قانون ، قرارداد انتقال سهم الارث را فسخ نموده و یا اینکه حین قرارداد ، حق فسخ قرارداد را برای خود ، شرط نموده باشد .
از جمله شرایط و نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث ، آن است که همچون حالتی که یکی از ورثه ، اقدام به بخشش ارث می کند ، با تنظیم یک قرارداد معتبر و قانونی ، این امر انجام شود . هرچند نگارش توافقات میان طرفین بر روی یک برگه دستنویس نیز ، اعتبار قانونی داشته و آثار و نتایج انتقال سهم الارث را به وجود می آورد ، با این حال ، معمولا انتقال سهم الارث ، از طریق تنظیم نمونه متن انتقال سهم الارث در دفاتر اسناد رسمی ، محقق می شود .
در این قسمت ، قصد داریم برای آشنایی بیشتر مخاطبین محترم ، نمونه متن انتقال سهم الارث به یکی از وراث را نیز ، در قالب عقد صلح و هبه ، ارائه نماییم که برای دانلود نمونه متن انتقال سهم الارث به یکی از وراث نیز ، می توانید بر روی لینک ذیل آن ، کلیک کنید .
نمونه متن انتقال سهم الارث به یکی از وراث
1 ) مشخصات طرفین قرارداد :
الف ) واهب : آقا / خانم ........................................... به شماره شناسنامه ....................................... کد ملی ...................................... صادره از ........................................ به نشانی ................................................... .
ب ) متهب : آقا / خانم ........................................... به شماره شناسنامه ....................................... کد ملی ...................................... صادره از ........................................ به نشانی ................................................... .
2 ) مشخصات عین موهوبه : آپارتمان مسکونی به پلاک ثبتی ................................................... واقع در .......................................... که سهم الارث قانونی واهب از پدرشان ، مرحوم ................................... به تاریخ فوت ............................................ به موجب گواهی انحصار وراثت ................................ بوده است .
3 ) شرایط قرارداد :
الف ) قرارداد هبه ، در تاریخ ..................................... ، میان طرفین ، منعقد گردیده و واهب ، حق هرگونه رجوع از قرارداد هبه را از خود ، ساقط و سلب می نماید .
ب ) متهب ، عین موهوبه را مشاهده و به قبض آن ، اقرار نمود .
نمونه متن انتقال سهم الارث به یکی از وراث
1 ) مشخصات طرفین قرارداد :
الف ) مصالح : آقا / خانم ........................................... به شماره شناسنامه ....................................... کد ملی ...................................... صادره از ........................................ به نشانی ................................................... .
ب ) متصالح : آقا / خانم ........................................... به شماره شناسنامه ....................................... کد ملی ...................................... صادره از ........................................ به نشانی ................................................... .
2 ) مشخصات مورد صلح : آپارتمان مسکونی به پلاک ثبتی ................................................... واقع در .......................................... که سهم الارث قانونی واهب از پدرشان ، مرحوم ................................... به تاریخ فوت ............................................ به موجب گواهی انحصار وراثت ................................ بوده است .
3 ) شرایط قرارداد صلح : این قرارداد در تاریخ .......................... ، میان طرفین ، منعقد شده است و مصالح ، حق هرگونه رجوع از قرارداد را از تاریخ انعقاد ، از خود سلب و ساقط نموده است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث پاسخ دهند .
برای مشاوره نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث
برای مشاوره نحوه انتقال سهم الارث به یکی از وراث
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©