دینا / حقوقی / مالکیت / سند شش دانگ چیست

سند شش دانگ چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

سند شش دانگ به سندی گفته می شود که در آن تمام ملک، متعلق به یک نفر باشد. بنابراین، در صورتی ملک، بین دو یا چند نفر به صورت مشترک باشد، شرایط دریافت سند شش دانگ وجود ندارد و در ابتدا ملک باید افراز شود. نحوه دریافت سند شش دانگ پس از افراز ملک، به این صورت است که فرد می بایست با تهیه مدارک لازم، به اداره ثبت مراجعه نماید.

 

اسناد ملکی انواع گوناگونی داشته که هر یک، آثار حقوقی مختص به خود را دارند. یکی از اقسام این اسناد، سند شش دانگ است که از معتبرین مدارک، در حوزه مسکن و املاک به شمار می آید. سند شش دانگ می تواند در قالب سند دفترچه ای یا به شکل سند تک برگ برای افراد صادر شود.

از آن جایی که سند شش دانگ یک سند رسمی بوده که در نزد مراجع و نهادها، از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است، اکثر افراد تمایل به تبدیل سند عادی ملک خود، به سند شش دانگ دارند. دریافت سند شش دانگ مستلزم آشنایی با مراحل و فرآیند آن، تهیه مدارک لازم و پرداخت هزینه می باشد. به همین دلیل آشنایی با این جزئیات امری ضروری قلمداد می شود.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، به پاسخ این پرسش بپردازیم که سند شش دانگ چیست و شرایط اخذ آن چه می باشد. سپس در خصوص مراحل و نحوه دریافت و ثبت سند شش دانگ صحبت خواهیم کرد و مدارک لازم و هزینه آن بیان خواهد گردید. در انتها نیز، امکان دانلود یک نمونه سند شش دانگ برای علاقمندان، فراهم شده است.

سند شش دانگ چیست

سند شش دانگ، اصطلاحی است که در حوزه اسناد و املاک بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سند که یک سند ملکی و از جمله اسناد رسمی به حساب می آید، یکی از معتبرترین اسناد در بین مدارک ملکی است. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت سند شش دانگ آشنایی نداشته و از ویژگی های آن مطلع نباشند، به همین منظور، در این بخش به تعریف سند شش دانگ پرداخته خواهد شد.

 

در پاسخ به این پرسش که سند شش دانگ چیست، می توان بیان داشته که سند شش دانگ به سندی گفته می شود که در آن ملک، تماما متعلق به یک نفر می باشد. به عبارت دیگر، صاحب سند بر ملک، مالکیت تمام و کمال داشته و شخص دیگری در مالکیت آن، با وی شریک نمی باشد. عبارت شش دانگ در این نوع سند نیز، اشاره به شش جهت دارد که شامل شمال، جنوب، شرق و غرب و بالا و پایین می شود.

 

سند شش دانگ می تواند در قالب های مختلفی مثل سند تک برگ یا سند دفترچه ای صادر شود. با این حال، سند شش دانگ ترک برگ نسبت به سند شش دانگ دفترچه ای، مزایای بیشتری داشته که از جمله آن میتوان به سهولت در نگه داری، پایین بودن احتمال مفقود شدن اوراق و خوانا بودن مندرجات اشاره نمود. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که امکان تبدیل سند دفترچه ای به سند تک برگ برای مالکان وجود دارد.

 

شرایط دریافت سند شش دانگ

در قسمت گذشته، پیرامون تعریف و ماهیت سند شش دانگ توضیحاتی ارائه گردیده و درباره مفهوم آن صحبت شد. ممکن است، این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که برای دریافت سند شش دانگ چه شرایطی لازم می باشد و در صورتی که متقاضیان بخواهند مشمول دریافت سند شش دانگ شوند، چه ضوابطی را می بایست مورد رعایت قرار دهند. به همین دلیل، در این قسمت، شرایط دریافت سند شش دانگ بیان گردیده است.

 

مهم ترین شرط از شرایط دریافت سند شش دانگ، این است که تمام ملک به نام یک نفر باشد. همانطور که پیش تر اشاره گردید، سند شش دانگ نشان از مالکیت تمام و کمال صاحب بر ملک دارد و نمی بایست که، شخص دیگری در این مالکیت شریک باشد. به طور مثال، اگر دو نفر به نحو مشاع، صاحب زمینی باشند، نمی توان قبل از افراز ملک، برای زمین، سند شش دانگ دریافت نمود.

 

 در مواردی که چند نفر به نحو مشاع، در مالکیت ملکی شریک باشند و هر کدام بخواهند که سند شش دانگ مربوط به سهم خود را دریافت نمایند، ابتدا می بایست به افراز ملک اقدام نمایند. برای افراز ملک شرایط خاصی وجود دارد که شامل غیر منقول بودن مال، مشاع بودن سهم و قابلیت افراز ملک می باشد. پس از افراز ملک، هر کدام از صاحبان سهم می توانند نسبت به حصه خود، سند شش دانگ دریافت نماید.

 

همچنین، شخصی می تواند برای دریافت سند شش دانگ درخواست دهد که، مالک زمین باشد. بنابراین، در صورتی که سند زمین به نام شخص دیگری باشد، نمیتوان سند شش دانگ آن را دریافت نمود. در صورت داشتن شرایط فوق افراد، می توانند برای دریافت سند شش دانگ درخواست دهند.

 

مراحل و نحوه دریافت و ثبت سند شش دانگ

در صورتی که افراد واجد شرایط دریافت سند شش دانگ تلقی شوند، می توانند برای اخذ آن اقدام نمایند. برای دریافت سند شش دانگ افراد می بایست با مراحل و نحوه دریافت و ثبت سند شش دانگ آشنایی داشته باشند. به همین منظور در این بخش درباره چگونگی و فرآیند دریافت و ثبت سند شش دانگ توضیحاتی ارائه خواهد گردید.

 

در حالتی که ملک به صورت مشاع بین دو یا چند نفر مشترک است و هر یک بخواهند که برای سهم خود، سند شش دانگ دریافت نمایند، می بایست به همراه مدارک لازم مانند سند ملک، شناسنامه و.... به اداره ثبت مراجعه نمایند. پس از آن اداره ثبت، درخواست متقاضیان را با شهرداری درمیان نهاده و پس از بررسی های لازم توسط شهرداری، اجازه افراز ملک و صدور سند، صادر خواهد شد. در مرحله بعدی اداره ثبت، عمل تقسیم ملک بین صاحبان را انجام داده و برای هر یک سند شش دانگ جداگانه منتشر می نماید.

 

در جایی است که ملک به صورت مشاع نبوده و دارای سند عادی است، برای اخذ سند شش دانگ باید توجه نمود که شرایط سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت به نشانی sabtemelk.ssaa.ir، در ملک وجود دارد یا خیر. اگر شرایط تعیین شده در سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت، مانند وجود سابقه ثبت، در ملک وجود نداشته باشد، خریدار می تواند از فروشنده درخواست نماید که با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، سند شش دانگ ملک را دریافت نماید.

 

در مواردی که فروشنده، حاضر به مراجعه به دفاتر اسناد رسمی نمی باشد، خریدار می تواند از طریق دفاتر خدمات قضایی، شکایت خود از فروشنده را در سامانه ثنا ثبت نموده و دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ارائه نماید. در این حالت، دادگاه به درخواست متقاضی رسیدگی نموده و در صورت وجود ادله کافی، دادخواست وی مورد قبول واقع می شود.

 

در حالتی که شرایط سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت در ملک مورد نظر وجود داشته باشد، فرد می تواند از طریق این سامانه برای دریافت سند شش دانگ خود اقدام نماید. مراحل ثبت درخواست در سامانه صدور سند مالکیت به شرح زیر می باشد:

 

1در مرحله اول، فرد لازم است که نشانی sabtemelk.ssaa.ir را مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه "درخواست پذیرش جدید" کلیک نماید.

 

سند شش دانگ چیست

 

2پس از اطمینان از این که شرایط درج شده در ملک مورد نظر وجود دارد، شخص لازم است گزینه "حایز شرایط درج شده می باشم" را انتخاب نماید.

 

شرایط دریافت سند شش دانگ

 

3پس از آن، متقاضی می بایست به تکمیل بخش تقاضا نامه اقدام نموده و تا زمانی که این بخش تکمیل نشده باشد، دیگر قسمت های سایت غیر فعال باقی خواهند ماند.

 

نحوه دریافت سند شش دانگ

 

4در این مرحله، فرد می بایست مطابق اطلاعات شخصی خود، به پر کردن فرم بپردازد.

 

مدارک لازم برای دریافت سند شش دانگ

 

5در قسمت بعدی، متقاضی می بایست مشخصات ملک را وارد نماید.

 

سند شش دانگ چیست

 

6 سپس، شخص وارد بخش موضوع مورد درخواست شده و باید، اطلاعات مربوطه را تکمیل کند.

 

شرایط دریافت سند شش دانگ

 

7در صورت، درست بودن مندرجات، شخص می بایست دکمه ثبت را فشار داده و در صورت موفقیت آمیز بودن مراحل ثبت، اطلاعات ورود به سامانه برای او نمایان می گردد.

 

نحوه دریافت سند شش دانگ

 

8در مرحله بعدی لازم است که متقاضی به قسمت مدارک مراجعه نموده و فایل مدارک را بارگذاری کند.

 

مدارک لازم برای دریافت سند شش دانگ

 

9فرد در گام بعدی، وارد بخش پرداخت هزینه می شود. در این مرحله، داوطلب لازم است معادل پانصد هزار ریال را پرداخت نموده و یا گزینه پرداخت با فیش بانکی را انتخاب کند و شماره فیش پرداختی را در قسمت مربوطه وارد نماید.

 

سند شش دانگ چیست

 

10 سپس در قسمت چاپ اطلاعات صفحه ای مشابه صفحه زیر، برای فرد به نمایش در می آید که باید آن را پرینت گرفته و پس از امضا و اثر انگشت، آن را با پست سفارشی به واحد ثبتی مورد نظر ارسال کرد.

 

شرایط دریافت سند شش دانگ

 

11پس از ارسال محموله در پست، شخص شماره 20 رقمی مرسوله و تاریخ ارائه به اداره پست را وارد نموده و سپس "ثبت نهایی و دریافت شماره پرونده"را انتخاب می کند.

 

نحوه دریافت سند شش دانگ

 

12پس از دریافت شماره پرونده و رمز عبور که شماره ملی فرد است، وی می تواند به قسمت اطلاع رسانی پرونده مراجعه نموده و روند درخواست خود را پیگیری نماید.

 

مدارک لازم برای دریافت سند شش دانگ

 

پس از اتمام این مراحل، فرد باید منتظر باشد تا ظرف 20 روز کارشناسان اداره ثبت به محل ملک او بیایند و پس از بررسی، صورت جلسه ای تهیه کنند و آن را به امضای مالک و چهار نفر از معتمدین آن محل برسانند. سپس نتیجه رای دبیرخانه هیئت قانون تعیین تکلیف اراضی فاقد سند رسمی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود و در صورتی که اعتراضی بر آن وارد نباشد، دبیرخانه مذکور اقدام به صدور سند مالکیت شش دانگ برای فرد می کند.

 

 

مدارک لازم برای دریافت سند شش دانگ

برای درخواست صدور سند شش دانگ به یک سری مدارک نیاز است. در صورتی که مدارک لازم برای اخذ سند شش دانگ ناقص باشد، سندی برای فرد صادر نخواهد گردید یا صدور آن، با تاخیر و پس از تکمیل مدارک صورت خواهد گرفت. مدارک لازم برای دریافت سند شش دانگ به شرح زیر می باشد:

 

مدارک هویتی و شناسنامه متقاضی و کپی برابر آن (در صورت وجود نماینده و وکیل برای پیگیری امور، اطلاعات وی نیز مورد نیاز می باشد.)

اصل و کپی مدرک دال بر مالکیت متقاضی بر ملک مورد نظر از قبیل مبایعه نامه، سند مالکیت مشاع و...

فیش بانکی پرداخت هزینه ها 

فرم تکمیل شده گواهی تعیین مختصات ملک بر روی نقشه

 

درصورتی که درخواست دریافت سند شش دانگ، از طریق ثبت و شهرداری و دفاتر اسناد رسمی انجام می شود، می بایست مدارک لازم در این رابطه نیز ارائه گردد که از جمله آن میتوان به فیش پرداخت عوارض شهرداری، قبض آب و برق و.... اشاره نمود. در قسمت های بعدی مقاله به معرفی هزینه های دریافت سند شش دانگ پرداخته خواهد شد.

 

 

هزینه دریافت سند شش دانگ

دریافت سند شش دانگ، متضمن پرداخت هزینه آن می باشد. این هزینه ها بسته به روشی که از طریق آن، سند شش دانگ اخذ می گردد، متفاوت بوده و انواع مختلفی را شامل می شود. به همین دلیل، این بخش از مقاله به بیان هزینه دریافت سند شش دانگ اختصاص دارد.

 

در صورتی که برای دریافت سند شش دانگ، از طریق دفاتر اسناد رسمی اقدام می شود، می بایست بر طبق تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، مبلغی را به حساب این دفاتر واریز کرد. این تعرفه با توجه به نوع سند و مبلغ آن، برای هر سال متفاوت است. درمواردی نیز که سند مشاع بوده و از طریق ثبت و شهرداری برای اخذ سند شش دانگ اقدام می شود، لازم است که هزینه های مربوطه از قبیل عوارض شهرداری، هزینه صدور سند از اداره ثبت و... می بایست توسط متقاضی پرداخت شود.

 

در صورتی که فرد برای دریافت سند شش دانگ خود از طریق سامانه ثبت نام درخواست صدور سند مالکیت اقدام می نماید، می بایست هزینه ای به مبلغ پانصد هزار ریال را از طریق خود سامانه پرداخت نموده یا اینکه، این مبلغ را به حساب اداره ثبت اسناد و املاک پرداخت کرده و شماره فیش آن را در قسمت مربوطه درج نماید.

 

 

دانلود نمونه سند شش دانگ

در قست های گذشته، درباره ماهیت سند شش دانگ، شرایط، مراحل، مدارک و هزینه آن توضیحاتی ارائه گردید. افراد می بایست پیش از اقدام برای دریافت سند شش دانگ، شرایط آن را مطالعه نموده و مدارک لازم را تهیه نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان با مندرجات سند شش دانگ، در این قسمت امکان دانلود نمونه سند شش دانگ فراهم شده است.

 

سند شش دانگ چیست

 

در قسمت بالای این سند، مشخصات ملک، از جمله آدرس، تاریخ ثبت، نوع ملک و... درج گردیده است. در قسمت بعدی، به مشخصات مالک سند شش دانگ پرداخته شده است که شامل اطلاعاتی از قبیل نام و نام خانوادگی، مستند مالکیت و ... می شود. در بخش انتهایی نیز نقشه ملک بر روی زمین ترسیم شده است. افراد می توانند با مراجعه به جدول زیر نمونه سند شش دانگ ملک را دانلود نمایند. 

 

دانلود نمونه سند شش دانگ
  • نویسنده: اداره ثبت اسناد و املاک کشور
  • حجم: 214 KB

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه دریافت سند شش دانگ در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه دریافت سند شش دانگ پاسخ دهند.