دینا / حقوقی / ارث / ارث زن بدون فرزند

ارث زن بدون فرزند از شوهر

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند به این صورت است که اگر زن به جز شوهر خود، وارث دیگری نداشته باشد، تمام ترکه به مرد تعلق خواهد گرفت. در صورتی که برای زن، علاوه بر همسر وی، وارث دیگری مثل پدر و مادر وجود داشته باشد، یک دوم ترکه متعلق به شوهر بوده و باقی مانده آن نیز، براساس طبقات ارث و با توجه به نکات حقوقی آن، تقسیم می گردد.

 

در قانون مدنی ایران، قواعد مربوط به ارث و وصیت، به صورت دقیق، بیان گردیده است. یکی از موارد قوانین ارث، مربوط به حالتی که است که زنی فوت می نماید و هیچ گونه فرزندی نیز ندارد. در این موارد لازم است تا بر طبق قانون ارث، انحصار وراثت انجام شده و سهم هر یک از وراث را معین نمود.

در این موارد، ممکن است این سوال مطرح شود که وراث زن بدون فرزند چه کسانی هستند و سهم الارث آن ها چه میزان می باشد. از طرف دیگر، تقسیم ارث از جمله مواد پیچیده قانون مدنی محسوب شده و ممکن است که افراد را در نحوه تقسیم ارث، دچار خطا نماید. به همین دلیل، نیاز است تا با استفاده از نکات حقوقی این موضوع به تقسیم ارث بین وارثان اقدام نمود.

از این رو، در ادامه این مقاله حاضر، قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم که ارث زن بدون فرزند به چه کسانی می رسد. سپس در رابطه با نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند و اموال زن بدون وارث و شرایط آن، توضیحاتی ارائه می دهیم و در انتها، نکات حقوقی مربوط به این موضوع را ذکر خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.

ارث زن بدون فرزند به چه کسانی می رسد

یکی از مسائلی که با فوت افراد ایجاد می شود، مشخص نمودن وراث و تقسیم ارث بین آن ها می باشد. یکی از سوالاتی که ممکن است در این میان، برای افراد مطرح شود این است که ارث زن بدون فرزند به چه کسانی می رسد و چه افرادی وارث او محسوب می شوند. به همین دلیل در این بخش بیان خواهد شد که در صورت فوت زنی که فاقد فرزند است، ترکه بین چه کسانی تقسیم می شود.

 

به موجب ماده 862 قانون مدنی، وراث متوفی، به سه طبقه تقسیم بندی می شوند که طبقه اول شامل پدر، مادر، فرزندان و نوه های متوفی می باشد. در این طبقه پدر و مادر و فرزندان متوفی در درجه اول و نوه های او در درجه دوم قرار می گیرند. طبقه دوم ورثه شامل اجداد، برادر، خواهر و اولاد آن ها می باشند که اجداد، برادر و خواهر در درجه اول و فرزندان آن ها در درجه دوم قرار می گیرند.

 

طبق سوم و آخرین طبقه نیز به عمو، عمه، خاله و دایی و فرزندان آن ها اختصاص دارد، که در این طبقه بندی نیز، عمو، عمه، خاله و دایی در درجه اول و اولاد آن ها در درجه دوم هستند. بنابر ماده 864 قانون مدنی، زوج و زوجه به واسطه فوت دیگری از هم ارث می برند. توجه به این نکته ضروری است که زن و شوهر، تنها در صورتی که ازدواج آن ها دائم باشد در ارث یکدیگر شریک می شوند. ماده 940 قانون مدنی در این خصوص بیان می دارد: «زوجین که زوجیت آن ها دائمی بوده و ممنوع از ارث نباشند از یکدیگر ارث می برند.»

 

بر اساس ماده 863 قانون مدنی در رابطه با طبقات و درجات ارث، وارثان طبقه بعد وقتی ارث می برند که از وارثان طبقه قبل، هیچ کسی وجود نداشته باشد. بنابراین، بر طبق طبقات و درجات ذکر شده در قسمت فوق، اگر زنی فوت نماید و فرزندی نداشته باشد، در درجه اول والدین و شوهر او، وارث محسوب می شوند.

 

در صورتی که افراد طبقه اول موجود نباشند و یا پیش از زن، فوت نموده باشند، نوبت به افراد طبقه دوم ارث می رسد و به همین ترتیب تا طبقه سوم. نکته مهم در این زمینه آن است که برای ارث بردن افراد، از زن بدون فرزند، نباید مانعی وجود داشته باشد. برای مثال اگر زن بدون فرزندی توسط شوهرش به قتل برسد، مرد به هیچ وجه از او ارث نخواهد برد، زیرا بر طبق ماده 880 قانون مدنی، قتل یکی از موانع ارث محسوب می شود.

 

نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند

تقسیم ارث زن بدون فرزند، به این نحو است که ابتدا، طبق قانون، می بایست ورثه او را تعیین نموده و سپس، با توجه به مقررات قانون مدنی، سهم الارث را به ایشان پرداخت نمود. در این قسمت، برای جلوگیری از ایجاد اختلاف در تقسیم ارث و آشنایی افراد با چگونگی تقسیم ترکه، به صورت کامل، میزان و نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند ارائه خواهد گردید.

 

در صورتی که زنی فوت نموده و فرزندی نداشته باشد و تنها وارث او شوهرش باشد، مرد تمام ارث را می برد. ماده 949 قانون مدنی در این خصوص بیان می دارد: «درصورت نبودن هیچ وارث دیگر به غیر از زوج، شوهر تمام ترکه زن متوفات خود را می برد.» نکته قابل توجه این است که مرد در صورتی تمام ارث را خواهد برد که زن هیچ گونه فرزندی نداشته باشد و در این میان، تفاوتی میان فرزند مشترک یا فرزند همسر سابق زن وجود ندارد.

 

در صورتی که زن فوت شده، در طبقه اول ارث، پدر و مادر داشته باشد، سهم الارث ایشان، به این صورت است که در صورت نبود شوهر، ترکه به سه قسمت تقسیم شده و دو قسمت آن سهم پدر و یک سوم آن سهم مادر متوفی خواهد بود. در صورتی که علاوه بر پدر و مادر، شوهر زن نیز در قید حیات باشد، ابتدا باید به سراغ خویشاوندان سببی یعنی شوهر رفت. بر طبق ماده 913 قانون مدنی، یک دوم ترکه به شوهر می رسد و یک دوم باقی مانده به پدر و مادر میت تعلق می گیرد.

 

در صورت نبود اشخاص مزبور، نوبت به تقسیم ارث میان پدربزرگ و مادر بزرگ و خواهران و برادران متوفی خواهد رسید و در صورت نبود اشخاص فوق نیز، ارث زن بدون فرزند، میان خویشاوندان طبقه سوم او، تقسیم خواهد شد که در ادامه، نکات حقوقی مربوط به آن شرح داده شده است.

 

نکات حقوقی ارث زن بدون فرزند

در قسمت های گذشته، به توضیح این مطلب که ارث زن بدون فرزند به چه کسانی می رسد و نحوه تقسیم اموال زن بدون اولاد به چه صورت است، پرداخته شد. در نحوه تقسیم ارث میان وارثان زن بدون فرزند، می بایست نکات حقوقی آن را مد نظر قرار داد تا از بروز اختلاف در تقسیم ارث جلوگیری شود. به همین دلیل، در این قسمت، به بیان نکات حقوقی ارث زن بدون فرزند پرداخته شده است.

 

یکی از نکات حقوقی مهم در تقسیم ارث زن بدون فرزند آن است که بر طبق ماده 868 قانون مدنی، مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی ثابت نمی شود، مگر این که حقوق و دیونی که به ترکه متوفی تعلق گرفته، پرداخت شود. منظور از حقوق و دیون ترکه متوفی بر طبق ماده 869 قانون مدنی هزینه کفن و دفن میت، پرداخت بدهی ها و عمل به وصیت متوفی تا یک سوم مال، می باشد.

 

در ابتدا می بایست این حقوق و دیون به ترتیب ذکر شده پرداخت گردد و اگر چیزی باقی ماند، بر اساس سهم، به وراث تعلق می گیرد. ماده 870 قانون مدنی در این خصوص بیان می دارد: «حقوق مزبوره در ماده قبل باید به ترتیبی که در ماده مزبور مقرر است تادیه شود و مابقی اگر باشد بین وراث تقسیم گردد.»

 

در مرحله بعد، لازم است که مشخص شود میزان سهم الارث هر یک از ورثه بر طبق قانون چه قدر است. به این منظور، هر کدام از ورثه می توانند به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و با ارائه مدارک لازم از قبیل گواهی فوت و استشهادیه شهود، درخواست صدور گواهی انحصار وراثت دهند. در این گواهی، ورثه متوفی و حدود سهم الارث آنها، مشخص می گردد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تقسیم ارث زن بدون فرزند پاسخ دهند.