دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، درجات هشتگانه مجازات تعزیری ، بیان شده است . یکی از مهم ترین نکات حقوقی مربوط به تفسیر ماده ۱۹ قانون مجازات ، آن است که این ماده ، صرفا ناظر بر تعیین درجه مجازات ها می باشد و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های قانونی ندارد .  

 

قانون مجازات اسلامی ، در بر دارنده احکامی خاص در ارتباط با جرایم و مجازات ها می باشد . به این معنا که صرفا فعل یا ترک فعل هایی را می توان مشمول مجازات دانست که در این قانون و یا برخی قوانین خاص دیگر ، جرم انگاری شده باشند . در همین رابطه ، قانون مجازات اسلامی ، چهار نوع ضمانت اجرا در ارتباط با جرایم ، مقرر نموده است که شامل ، حدود ، قصاص ، دیات و تعزیرات می باشند .

 

مجازات های تعزیری ، به آن دسته از مجازات هایی گفته می شود که بر خلاف مجازات های حدی ، میزان آنها ، در شرع مشخص نشده است ؛ بلکه قاضی ، تعیین کننده مقدار و میزان آن می باشد . این مجازات های تعزیری ، به 8 دسته تقسیم بندی می شوند که مقدار و میزان هر یک از آنها ، در متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، ذکر شده است . به همین مناسبت ، برای اطلاع از درجات و طبقات مجازات های تعزیری ، آشنایی با تفسیر و نکات حقوقی ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ، پر اهمیت است .

 

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی چیست و سپس ، تفسیر ماده 19 قانون مجازات اسلامی را ارائه خواهیم داد . در پایان نیز ، نکات حقوقی ماده 19 قانون مجازات اسلامی را ذکر خواهیم کرد .

متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی

یکی از انواع مجازات های مذکور در قانون مجازات اسلامی ، مجازات تعزیری می باشد که تعیین نوع و میزان آن ، در اختیار قاضی دادگاه می باشد . این مجازات ها ، به 8 دسته تقسیم بندی می شوند که به ترتیب ، از شدیدترین مجازات تعزیری ( درجه یک ) تا خفیف ترین آنها ( درجه هشت ) را در بر می گیرد .

 

در همین راستاست که در قانون مجازات اسلامی ، ضمن ماده 19 ، تقسیم بندی درجه مجازات های تعزیری ذکر شده است که در این قسمت ، قصد داریم متن ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی را ذکر نموده و در قسمت های بعد ، تفسیر و نکات حقوقی آن را ذکر نماییم . بر اساس متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، مجازات های تعزیری ، به هشت درجه ، به شرح زیر ، تقسیم می شوند :

 

مجازات تعزیری درجه یک

حبس تعزیری بیش از 25 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 920 میلیون تومان ؛

مصادره تمامی اموال ؛

انحلال شخصیت حقوقی .

 

مجازات تعزیری درجه دو

حبس تعزیری بیشتر از 15 سال تا 25 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 500 میلیون تومان تا 920 میلیون تومان .

 

مجازات تعزیری درجه سه

 حبس تعزیری بیشتر از 10 تا 15 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 330 میلیون تومان تا 500 میلیون تومان .

 

مجازات تعزیری درجه چهار

حبس تعزیری بیشتر از 5 تا 10 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 165 میلیون تومان تا 330 میلیون تومان ؛

انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی .

 

مجازات تعزیری درجه پنج

حبس تعزیری بیش از 2 تا 5 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 80 میلیون تومان تا 165 میلیون تومان ؛

محرومیت از حقوق اجتماعی بیشتر از 5 تا 15 سال ؛

ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی توسط اشخاص حقوقی ؛

ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه توسط اشخاص حقوقی .

 

مجازات تعزیری درجه شش

حبس تعزیری بیشتر از 6 ماه تا 2 سال ؛

جزای نقدی بیشتر از 20 میلیون تومان تا 80 میلیون تومان ؛

شلاق تعزیری از 31 تا 74 ضربه و تا 99 ضربه در جرایم منافی عفت ؛

محرومیت از حقوق اجتماعی بیشتر از 6 ماه تا 5 سال ؛

انتشار حکم قطعی در رسانه ها ؛

ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی توسط اشخاص حقوقی ، حداکثر تا مدت 5 سال ؛

ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی ، حداکثر تا مدت 5 سال ؛

ممنوعیت از صدور برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی ، حداکثر تا مدت 5 سال .

 

مجازات تعزیری درجه هفت

حبس تعزیری از 91 روز تا 6 ماه ؛

جزای نقدی بیشتر از 10 میلیون تا 20 میلیون تومان ؛

شلاق تعزیری از 11 تا 30 ضربه ؛

محرومیت از حقوق اجتماعی تا مدت 6 ماه .

 

مجازات تعزیری درجه هشت

حبس تعزیری تا 3 ماه ؛

جزای نقدی بیش از 10 میلیون تومان ؛ شلاق تعزیری تا 10 ضربه .

 

درجات هشت گانه مجازات های تعزیری ، به ترتیب ، شامل جرایم پر اهمیت تر و جرایم با اهمیت کمتر خواهد شد که قاضی دادگاه ، با توجه به جرم ، یکی از درجات مجازات ذکر شده را بر مرتکب ، اعمال خواهد نمود . پیشنهاد می شود در همین راستا ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

تفسیر ماده 19 قانون مجازات اسلامی

در قانون مجازات اسلامی ، در کنار مجازات های قصاص ، مجازات های حدی و پرداخت دیه ، نوعی مجازات دیگر ، تحت عنوان مجازات تعزیری نیز ، پیش بینی شده است . مجازات های تعزیری ، به مجازات هایی گفته می شود که مشمول حد ، قصاص یا دیه نبوده و در صورت ارتکاب محرمات شرعی و یا نقض قوانین حکومتی ، به منظور حفظ مصالح عمومی ، بر مرتکب ، اعمال می گردد .

 

این نوع مجازات ، در متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، شامل هشت درجه مجازات تعزیری شده است . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که تفسیر ماده ۱۹  قانون مجازات اسلامی چیست و نکات حقوقی مربوط به آن شامل چه مواردی است ؟ در این قسمت ، قصد داریم تفسیر ماده 19 قانون مجازات اسلامی را مختصرا ، ارائه نماییم .

 

در این ارتباط ، باید گفت که نحوه تعیین هر یک از مجازات های تعزیری طبق متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، به این صورت است که قاضی دادگاه ، محدودیتی از باب قواعد اسلامی نداشته ؛ فلذا می تواند با توجه به نوع جرم ارتکابی ، نحوه ارتکاب جرم ، شخصیت مجرمین ، انگیزه مرتکب حین انجام جرم ، میزان نتایج و آثار ناشی از جرم ، پس از در نظر گرفتن سوابق فردی ، خانوادگی و اجتماعی متهم و نیز ، میزان تاثیر مجازات ، اقدام به صدور حکم مجازات شلاق و یا حبس تعزیری برای متهم نماید .

 

در واقع ، تقسیم بندی مجازات های تعزیری به 8 درجه متفاوت در متن ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ، به این منظور است که میزان مجازات اعمال شده بر مرتکب ، با متهم و جرم وی تناسب داشته باشد . به همین دلیل ، مجازات های تعزیری ، به ترتیب ، شامل مجازات های شدید تر ( مجازات های تعزیری درجه یک ) تا مجازات های تعزیری خفیف تر ( مجازات های تعزیری درجه هشت ) خواهد شد .

 

یکی از نکات مهمی که در خصوص تفسیر ماده 19 قانون مجازات اسلامی باید مد نظر قرار گیرد ، آن است که بر اساس تبصره 4 ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، مقررات مربوط به ماده مذکور ، صرفا برای تعیین درجه مجازات جرم ارتکابی خواهد بود . بنابراین ، متن ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ، تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات هایی که در قانون ذکر شده است ، نخواهد داشت که در ادامه ، نکات حقوقی مربوط به آن را ، بیشتر توضیح خواهیم داد .

نکات حقوقی ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ضمن تفسیر متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، بیان کردیم که قانونگذار ، کلیه مجازات های تعزیری را ، به هشت درجه ، ( از شدیدترین به خفیف ترین ) تقسیم بندی نموده است که قاضی ، حین رسیدگی به جرم ، با توجه به کیفیت ارتکاب جرم و شخصیت مجرم ، یکی از این درجات مجازات را تعیین می کند . در این قسمت ، قصد داریم نکات حقوقی ماده 19 قانون مجازات اسلامی را که عمدتا به موجب تبصره های ذیل آن ، مقرر شده است ، توضیح دهیم .

 

یکی از نکات حقوقی ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ، آن است که مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی که در برخی از درجات مجازات های تعزیری پیش بینی شده است ، بر اساس تبصره 1 ماده 19 ، همان مجازات های تبعی می باشد که احکام مربوط به آن ، در ماده 25 قانون مجازات اسلامی ، ذکر گردیده است .

 

یکی دیگر از نکات حقوقی ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، آن است که بر اساس تبصره 2 این ماده ، مجازات هایی که حداقل میزان آنها ، منطبق بر یکی از درجات هشت گانه بوده و حداکثر آن ، منطبق با درجه بالاتری باشد ، مجازات تعزیری درجه بالاتر ، محسوب می گردند .

 

از دیگر نکات حقوقی مهم مربوط به ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، تبصره 3 این ماده می باشد که بر اساس آن ، در صورت تعدد در مجازات ها ، مجازاتی که شدیدتر است ، اعمال می شود . اما در صورتی که امکان تشخیص مجازات شدید تر وجود نداشته باشد ، مجازات حبس ، ملاک عمل قرار خواهد گرفت . همچنین ، در صورتی که یک مجازات ، با هیچ کدام از بندهای هشت گانه مذکور در متن ماده 19 قانون مجازات اسلامی، مطابقت نداشته باشد ، مجازات تعزیری درجه 7 محسوب می شود .

 

بر اساس تبصره 5 ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ، احکام این ماده ، در خصوص ضبط اشیاء و اموال مورد استفاده در حین ارتکاب جرم ، اعمال نمی گردد . در صورتی هم که طبق این ماده ، حکم مصادره اموال متهم صادر می شود ، می بایست هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل وی را استثناء نمود .

 

طبق تبصره 6 ماده 19 قانون مجازات اسلامی ، الحاقی 1399 ، تمامی حبس های ابد غیر حدی ، به مجازات حبس تعزیری درجه یک تبدیل می شوند . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تفسیر ماده 19 قانون مجازات اسلامی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفسیر ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی پاسخ دهند .