دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / اصل 19 قانون اساسی

اصل 19 قانون اساسی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

متن اصل 19 قانون اساسی ، گویای اصل برابری و بهره مندی تمامی شهروندان از حقوق مساوی می باشد . نکات حقوقی و تفسیر اصل ۱۹ قانون اساسی ، بیانگر آن است که ویژگی هایی از قبیل قومیت ، نژاد ، زبان ، رنگ پوست و مانند اینها ، نباید سبب تمایز میان شهروندان ، در بهره مندی از حقوق قانونی شان شود .

 

یکی از مهم ترین کارکردهای قانون اساسی در هر کشور ، تنظیم قدرت ، در کنار تضمین حقوق و آزادی های اساسی شهروندان می باشد . بر این مبناست که عمده قوانین اساسی کشورها ، بخش های مهمی از متن و سند قانون اساسی را ، به بیان محدوده حقوق و آزادی های شهروندان اختصاص می دهند تا از آن ، صیانت شود .

پایه و محور برخورداری از تمامی حقوق قانونی توسط افراد ، اصل برابری می باشد که به معنای آن است که افراد ، در شرایط عادی ، می توانند اقتضای رفتار برابر داشته باشند و تمایزاتی همچون زبان و مذهب و نژاد و مانند آن ، نباید منجر به خدشه به حقوق قانونی آنها گردد که این مفهوم ، در اصل 19 قانون اساسی ، ذکر گردیده است و از آن جهت که این اصل ، محور حقوق ملت در قانون اساسی می باشد ، پرداختن به تفسیر و نکات حقوقی آن ، ضروری است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم که ابتدا ، متن اصل 19 قانون اساسی را ذکر نموده و سپس ، به بیان شرح و تفسیر اصل ۱۹ قانون اساسی ، بپردازیم . در پایان نیز ، برخی از مهم ترین نکات حقوقی اصل نوزدهم قانون اساسی را ذکر خواهیم نمود .

متن اصل 19 قانون اساسی

قانون اساسی هر کشور ، مهم ترین سند حقوقی و سیاسی آن تلقی می شود که جز با شرایط خاص ، بازنگری در قانون اساسی ، امکانپذیر نبوده یا لااقل بسیار دشوار است . نظر به همین خاصیت قانون اساسی ، معمولا ، مهم ترین حقوق ملت ، در این قانون ذکر می گردد .

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز ، از این قاعده مستثنی نبوده و یک فصل جداگانه ، با عنوان حقوق ملت ، در قانون اساسی ، گنجانیده شده است . حقوق ملت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، ضمن فصل دوم این قانون ، از اصل ۱۹ الی 42 ، ذکر شده است که یکی از مهم ترین این حقوق ، اصل برابری شهروندان می باشد .

در واقع ، حقوق ملت در قانون اساسی ، با اصل نوزدهم آغاز می شود که در آن ، برابری مردم ایران از هر قوم و قبیله و نژاد ، مطرح شده است . به همین دلیل ، برای اطلاع از شرح و تفسیر و نکات حقوقی اصل 19 قانون اساسی ، ابتدا می بایست متن آن را ذکر نماییم که متن اصل 19 قانون اساسی ، به شرح زیر است :

 

مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند ، از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ ، نژاد ، زبان و مانند اینها ، سبب امتیاز نخواهد بود .

 

بر این اساس ، متن اصل 19 قانون اساسی ، بیانگر یکی از مهم ترین و پایه ای ترین اصول هر نظام حقوقی محسوب می گردد که به موجب آن ، تمایزاتی همچون رنگ پوست ، نژاد ، زبان تکلم و مانند آنها ، نباید سبب تمایز و ایجاد امتیاز برای شهروندان باشد که در ادامه ، شرح و تفسیر اصل ۱۹ قانون اساسی را نیز ، ذکر خواهیم نمود .

شرح و تفسیر اصل 19 قانون اساسی

اصل نوزدهم قانون اساسی ، نخستین اصل از حقوق ملت در قانون اساسی می باشد که بیان عدم تمایز میان شهروندان ، پرداخته است . اما سوالی که در خصوص متن اصل 19 قانون اساسی مطرح می شود ، آن است که تفسیر اصل 19 قانون اساسی چیست ؟ به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم به بیان شرح و تفسیر اصل ۱۹ قانون اساسی بپردازیم .

در ارتباط با تفسیر اصل 19 قانون اساسی ، ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که اصولا ، تفسیر قانون اساسی ، به عهده شورای نگهبان می باشد که این شورا ، با ترکیب دوگانه خود ، از حقوقدانان و فقها ، در شرایط خاصی ، اقدام به تفسیر اصول قانون اساسی می کند . در این صورت ، تفسیر قانون اساسی نیز ، ارزش قانون اساسی را خواهد داشت .

لکن از زمان تصویب اصل 19 قانون اساسی در سال 1358 تا کنون ، نسبت به اصل 19 قانون اساسی ، نظریه ای تفسیری ، از سوی شورای نگهبان ، ارائه نشده است . بنابراین ، در این قسمت ، به شرح اصل 19 قانون اساسی ، اکتفا نموده و در این خصوص ، نکاتی را به شرح زیر ، ذکر خواهیم کرد .

در حین تصویب اصل 19 قانون اساسی در جلسات مجلس بررسی نهایی اصول قانون اساسی ، به مبانی شرعی اصل برابری و عدم تمایز شهروندان ، اشاره شده است که به موجب آن ، ویژگی های انسانی شهروندان از قبیل رنگ پوست ، نژاد ، زبان تکلم ، قومیت و مواردی از قبیل آن ، سبب امتیاز برای افراد نبوده و نمی توان به استناد آنها ، حقوق یا امتیازاتی را برای افراد ، در نظر گرفت .

در واقع ، اصل ۱۹ قانون اساسی نیز ، به تبع دین مبین اسلام و سیره پیامبر اکرم ( ص ) و ائمه اطهار ( ع ) ، حقوق مساوی تمامی افراد را مقرر داشته ؛ بی آنکه ویژگی های عرضی آن همچون رنگ پوست ، نژاد و مانند آن ، سبب تمایز در افراد گردد که در ادامه ، نکات حقوقی اصل مذکور را نیز ، ذکر خواهیم کرد .

نکات حقوقی اصل 19 قانون اساسی

اصل 19 قانون اساسی ، به بیان این مطلب پرداخته است که اصل ، بهره مندی تمامی افراد ، از حقوق مساوی می باشد . به همین دلیل ، ویژگی های عرضی همچون رنگ پوست ، نژاد ، قومیت ، زبان و مانند آن ، سبب تمایز میان افراد نخواهد شد و نظر به  همین موضوع است که در اصل 56 قانون اساسی ، خداوند انسان را بر سرنوشت خویش ، حاکم ساخته است . در این قسمت ، قصد داریم نکات حقوقی اصل ۱۹ قانون اساسی را نیز ، ذکر نماییم .

یکی از مهم ترین نکات حقوقی اصل 19 قانون اساسی ، اصل برابری و بهره مندی تمامی افراد ، از حقوق یکسان و برابر می باشد . این مفهوم از برابری ، در اصل 20 قانون اساسی نیز ، به نوعی قابل مشاهده است . مبنای اصل برابری در این اصل ، آن است که تمامی شهروندان ، فارغ از قوم و قبیله ، نژاد ، رنگ پوست ، زبان و سایر ویژگی های عرضی ، در یک امر ، مشترک هستند و آن ، انسانیت آنهاست .

بر این مبناست که ، برای بهره مندی آنها از حقوق قانونی و امتیازات مذکور در فصل سوم قانون اساسی ( تحت عنوان حقوق ملت ) ، نیازی نیست که ایشان ، حتما نژاد ، قوم و قبیه یا زبان خاصی داشته باشند . بلکه از آن رو که کشور ایران ، دارای تنوع قومیت ، نژاد ، زبان ، مذهب ، رنگ پوست و مانند اینهاست ، نمی توان از این بابت ، میان شهروندان ، تمایزی قایل شد . بلکه تمامی ملت ، از حقوق مساوی بهره مندند که یکی از این حقوق ، اصل 27 قانون اساسی ، در ارتباط با آزادی تجمعات است .

لذا هر چند در اصل 15 قانون اساسی ، مقرر شده که زبان و خط رسمی مردم ایران ، فارسی است ، با این حال ، استفاده از زبان های قومی و محلی در مطبوعات و رسانه های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس ، در کنار زبان فارسی ، بلا اشکال است .

و نیز ، هر چند که طبق اصل 12 قانون اساسی ، دین رسمی ایران ، اسلام بوده و مذهب افراد نیز ، شیعه 12 امامی است ، سایر مذاهب اسلامی ( از جمله مسلمانان اهل سنت ) ، دارای احترام کامل می باشند و پیروان این مذاهب ، در انجام مراسمات مذهبی ، تعلیم و تربیت دینی و احوال شخصیه و دعاوی مربوط به آن ، آزادی دارند .

به موجب اصل 13 قانون اساسی نیز ، ایرانیان متدین به سایر ادیان ، از قبیل زردشتیان ، کلیمیان و مسیحیان ، در حدود قانون ، در انجام مراسم دینی خود ، دارای آزادی کامل بوده و در احوال شخصیه و تعلیمات دینی خود ، طبق آیین خود ، عمل خواهند نمود . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اصل ۱۹ قانون اساسی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اصل 19 قانون اساسی پاسخ دهند .