دینا / کیفری / سرقت / سرقت مسلحانه و مجازات آن

سرقت مسلحانه و مجازات آن

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در قانون مجازات اسلامی ، حمل یا استفاده از انواع سلاح حین سرقت ، منجر به مجازات سرقت مسلحانه می شود که حکم مجازات جرم سرقت مسلحانه ، بسته به شرایط ، حبس از سه ماه تا بیست سال و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود . بزه دیده ، می تواند از طریق ثبت نمونه شکواییه سرقت مسلحانه در دفاتر خدمات قضایی ، اقدام به شکایت نماید .  

 

سرقت یا دزدی ، بنا به علل مختلفی ، ممکن است به وقوع بپیوندد که فارغ از بحث های مربوط به دلایل ارتکاب این جرم ، باید توجه داشت که این موضوع ، در قانون مجازات اسلامی ، جرم انگاری شده است و سرقت یا دزدی ، بسته به شرایط و نحوه ارتکاب آن ، ممکن است منجر به مجازات متفاوتی برای مرتکب یا مرتکبین شود .

یکی از انواع روش های سرقت ، سرقت مسلحانه می باشد که حکم مجازات جرم سرقت مسلحانه ، با سرقت بدون استفاده از سلاح ، متفاوت بوده و از آن جهت که مجازات جرم سرقت مسلحانه ، نسبت به سایر انواع سرقت ، سنگین تر است ، اطلاع از میزان مجازات آن ، پر اهمیت است .

به همین دلیل ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که جرم سرقت مسلحانه چیست و حکم مجازات آن به چه صورت است . در ادامه ، نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم را توضیح داده و یک نمونه شکواییه سرقت مسلحانه نیز ، ارائه خواهیم نمود .

جرم سرقت مسلحانه چیست

در نظام حقوقی ایران ، سرقت یا دزدی اموال دیگران ، جرم محسوب شده و مرتکب ، حسب مورد ، به یکی از انواع مجازات ها ، محکوم می شود . قبل از اینکه به بررسی جرم سرقت مسلحانه بپردازیم ، بهتر است اندکی در خصوص جرم سرقت و مجازات آن ، توضیح دهیم . به طور کلی ، جرم سرقت را می توان به دو دسته سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم بندی کرد .

سرقت حدی ، نوعی سرقت است که در صورت اجتماع شرایط ، مرتکب به حد سرقت ( که در شرع تعیین شده است ) ، محکوم می شود ؛ اما سرقت تعزیری ، سرقتی است که میزان مجازات آن ، در شرع مشخص نشده است و قاضی ، حین صدور حکم ، در حدود قانون ، مجازات را مشخص می کند . نکته مهم ، این است که جرم سرقت مسلحانه ، نوعی سرقت تعزیری می باشد و به دلیل شرایط ارتکاب جرم ، از نوع سرقت تعزیری مشدد محسوب می شود .

اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که جرم سرقت مسلحانه چیست و حکم مجازات آن چگونه است . در پاسخ به این سوال که جرم سرقت مسلحانه چیست ، باید به مواد 651 ، 652 و 654 قانون مجازات اسلامی توجه نمود که به موجب آن ، انجام سرقت مسلحانه در شرایط خاصی ، جرم انگاری شده است .

در ماده 651 قانون مجازات اسلامی ، مقرر شده است که اگر سرقت انجام شده ، سرقت حدی نبوده ولی 5 شرط زیر را به صورت همزمان داشته باشد ، مرتکب ، به مجازات حبس و شلاق برای سرقت مسلحانه ، محکوم می شود که این شروط ، عبارتند از اینکه :

سرقت در شب انجام شده و سارقان ، دو نفر یا بیشتر باشند . همچنین ، یک یا چند نفر از سارقان ، می بایست سلاح ظاهر یا مخفی را حمل کرده باشند و کسی را ضمن سرقت ، آزار و تهدید کرده باشند . بالا رفتن از دیوار ، شکستن حرز ، به کار بردن کلید ساختگی ، استفاده از عنوان یا لباس مستحدم دولت یا سرقت در محل های سکونت ، از دیگر شرایط این نوع سرقت می باشد .

در خصوص اینکه جرم سرقت مسلحانه چیست ، باید تبصره این ماده را نیز ، مورد توجه قرار داد که بر اساس آن ، منظور از سلاح ، به صورت دقیق ، ذکر شده است . بر این اساس ، منظور از سلاح ، انواع اسلحه گرم از قبیل تفنگ و نارنجک ، انواع سلاح سرد همچون قمه ، شمشیر ، کارد و چاقو و پنجه بوکس می باشد . همچنین ، انواع اسلحه شکاری مثل تفنگ های ساچمه زنی و تفنگ های مخصوص بیهوش کردن جانداران و نیز ، انواع سلاح های سرد جنگی از قبیل کاردهای سنگری ، سرنیزه و مشابه آن می باشد .

در ماده 652 قانون مجازات اسلامی نیز ، یکی دیگر از انواع سرقت های مسلحانه ، جرم انگاری شده است که بر اساس آن ، همین که سارق ، مسلح باشد و یا اینکه سرقت انجام شده ، مقرون به آزار و اذیت دیگران باشد ، سبب می شود که بتوان سرقت را از نوع سرقت مسلحانه دانست و حکم مجازات سرقت مسلحانه را بر مرتکب ، بار نمود که در ادامه ، به ذکر میزان آن خواهیم پرداخت .

بر اساس ماده 654 قانون مجازات اسلامی نیز ، در صورتی که سرقت ، در شب انجام شده و سارقان ، دو نفر یا بیشتر بوده و حداقل یکی از آنها ، سلاح ظاهر یا مخفی حمل کرده باشند ، به مجازات قانونی محکوم می شوند ؛ مگر اینکه عمل آنها ، مشمول عنوان محاربه باشد که در این صورت ، مرتکبین ، به مجازات محاربه محکوم خواهند شد .

حکم مجازات سرقت مسلحانه

در پاسخ به این سوال که جرم سرقت مسلحانه چیست ، بیان کردیم که سرقت مسلحانه ، نوعی سرقت تعزیری است و برخی از مواد قانون مجازات اسلامی ، مقرر شده که حمل سلاح حین ارتکاب جرم سرقت ، منجر به اعمال مجازات سنگین برای مرتکبین خواهد شد که بسته به شرایط و اوضاع و احوال ، مجازات سرقت مسلحانه ، متفاوت است . در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که حکم مجازات سرقت مسلحانه چیست .

 

بر اساس ماده 651 قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که سرقت حدی نبوده ولی تمامی 5 شرط زیر را داشته باشد ، حکم مجازات مرتکب ، معادل 5 تا 20 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود :

سرقت در شب رخ داده باشد ؛

سارقان دو نفر یا بیشتر باشند ؛

یک یا چند نفر از سارقان سلاح حمل کرده باشند ؛

در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند ؛

از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا خود را به عنوان مستخدم دولت قلمداد نمایند یا در جایی که محل سکونت یا مهیا برای سکونت است ، سرقت را انجام داده باشند . در این صورت ، سرقت مسلحانه با جمیع شرایط فوق ، سبب مجازات مرتکب به مجازات 5 تا 20 سال و تا 74 ضربه شلاق خواهد شد .

 

بر اساس ماده 652 قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که سرقت مسلحانه انجام شده باشد و یا اینکه سرقت ، توام با آزار و اذیت افراد دیگر باشد ، مرتکب ، به مجازات حبس از سه ماه تا ده سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد و اگر هم ، در حین سرقت ، جرم ضرب و جرح نیز رخ داده باشد ، مرتکب ، علاوه بر مجازات ضرب و جرح ، به حداکثر مجازات سرقت مسلحانه ، محکوم می گردد .

 

بر اساس ماده 654 قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که جرم سرقت ، در شب رخ داده باشد و سارقان ، دو نفر یا بیشتر بوده و یکی از آنها ، سلاح ظاهر یا مخفی حمل کند ، در صورتی که جرم محاربه بر ایشان صدق نکند ، به حکم مجازات جرم سرقت مسلحانه محکوم خواهند شد که عبارت است از حبس از 5 تا 15 سال و شلاق تا 74 ضربه شلاق .

 

نحوه شکایت و رسیدگی به جرم سرقت مسلحانه

سرقت مسلحانه ، یکی از انواع سرقت های تعزیری مشدد می باشد که در قانون ، بسته به شرایط ، برای آن ، حکم و مجازات سنگین تری نسبت به سرقت های تعزیری ساده ، در نظر گرفته شده است . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که نحوه شکایت و رسیدگی به جرم سرقت مسلحانه به چه صورت است ؟

در خصوص نحوه شکایت از جرم سرقت مسلحانه ، باید گفت که بزه دیده ، یعنی شخصی که از وی ، به صورت مسلحانه سرقت شده است ، می بایست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به ثبت نمونه شکواییه سرقت مسلحانه نماید و کلیه اسناد و مدارکی که در خصوص اثبات جرم سرقت وجود دارد را نیز ، ضمیمه نمونه شکواییه سرقت مسلحانه نماید .

علاوه بر این ، شکایت از جرم سرقت مسلحانه ، ممکن است به این صورت باشد که ضابطین قضایی ، با ارائه گزارش به مراجع قضایی ، خواستار رسیدگی به این جرم شوند . در هر حال ، پس از ثبت شکواییه جرم سرقت مسلحانه و یا ارائه گزارش ضابطین قضایی ، جرم سرقت مسلحانه در دادسرا ، مورد رسیدگی ابتدایی قرار گرفته و مقامات دادسرا ، نسبت به این جرم ، تحقیقات مقدماتی انجام خواهند داد .

نحوه رسیدگی به جرم سرقت مسلحانه ، به این صورت است که اگر مقامات دادسرا ، با توجه به اسناد و مدارک موجود ، ارتکاب جرم توسط متهم را احراز نکنند ، قرار منع تعقیب صادر نموده و در غیر این صورت ، اگر اسناد و مدارک را برای رسیدگی به جرم سرقت مسلحانه ، کافی بدانند ، پرونده را با صدور قرار مجرمیت ، به دادگاه کیفری ارسال می نمایند تا این بار ، قاضی دادگاه کیفری ، مجددا نسبت به پرونده سرقت مسلحانه ، رسیدگی قضایی انجام داده و رای لازم الاجرا صادر نماید .

در هر حال ، وارد شدن اتهام سرقت مسلحانه به فرد ، به وی این حق را می دهد که هم در مرحله تحقیقات مقدماتی دادسرا و هم در حین رسیدگی به جرم توسط قاضی دادگاه کیفری ، اسناد و مدارکی که مبنی بر رد اتهام سرقت مسلحانه در اختیار دارد را نیز ، ارائه نماید تا قاضی ، با ملاحظه آنها ، حکم صادر نماید .

 

نمونه شکواییه سرقت مسلحانه

استفاده از سلاح در حین ارتکاب جرم سرقت ، سبب می شود که مرتکب ، به مجازات سرقت مسلحانه محکوم شود که حکم مجازات آن در شرایط مختلف را ذکر نمودیم . اما از آن جهت که شکایت از جرم سرقت مسلحانه در مواردی همچون سرقت از منزل ، از طریق ثبت شکواییه سرقت مسلحانه در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است ، در این قسمت ، قصد داریم یک نمونه شکواییه سرقت مسلحانه نیز ، ارائه نماییم که در ادامه ، فایل دانلود نمونه شکواییه سرقت مسلحانه نیز ، قرار گرفته است .

 

نمونه شکواییه سرقت مسلحانه

اینجانب ............................ فرزند ................................... در تاریخ ....................................... در ساعت ....................... در حال رفتن به منزل با استفاده از خودروی شخصی خود بودم که ناگهان در محل ........................................ ، دو نفر موتور سوار ، با نزدیک شدن به خودرو ، اقدام به تهدید اینجانب با استفاده از سلاح گرم ( تفنگ ) نموده و سپس ، گوشی موبایل به مشخصات ................................. را به همراه کیف پولی اینجانب ، حاوی ........................................... ، ربودند .

با توجه به اینکه دوربین های راهنمایی و رانندگی ، اقدام به شناسایی پلاک موتور مرتکبین نموده است ، با ضمیمه نمودن اسناد و مدارک مربوطه ، صدور دستورات لازم از آن مقام محترم ، جهت رسیدگی به جرم سرقت مسلحانه و مجازات مرتکبین را تقاضا دارم .

 

دانلود نمونه شکواییه سرقت مسلحانه
  • نمونه شکواییه سرقت مسلحانه
  • حجم فایل: 143kb
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات سرقت مسلحانه در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات سرقت مسلحانه پاسخ دهند .