قرارداد جعاله، از جمله عقود معین بوده که در زمینه واگذاری انجام کار به دیگری در قبال پرداخت اجرت، نگاشته می شود. با توجه به معین بودن عقد جعاله، نگارش آن هم می بایست با در نظر گرفتن مواد و نکات حقوقی مربوطه صورت گیرد. طرفین معامله می بایست با آگاهی از نحوه تنظیم عقد، دانلود و مشاهده نمونه قرارداد جعاله، به انعقاد آن اقدام نمایند.
برای مشاوره نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله
برای مشاوره نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله
قرارداد جعاله، یکی از نمونه قراردادهایی است که در قانون مدنی ایران و توسط قانونگذار مورد شناسایی و توجه قرار گرفته است. نگارش این نوع قراردادها در جایی کاربرد دارد که شخصی در نظر دارد با پرداخت مبلغی، انجام کار مورد نظر خود را به دیگری محول نماید.
بنابراین، جعاله به نوعی سفارش کار است و طرفین معامله می توانند با انعقاد قرارداد جعاله، از بروز اختلاف و مشکل میان خود، خودداری نمایند. با این حال انعقاد قراداد جعاله توسط طرفین، از جانب قانونگذار، منوط به در نظر گرفتن شروطی شده است که عدم رعایت آن، قراداد جعاله را بی اثر می کند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این که نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله چگونه است؛ به بیان نکات حقوقی آن بپردازیم. سپس در انتها به منظور آشنایی علاقمندان، یک نمونه متن قرارداد جعاله برای دانلود به صورت فایل pdf ارائه خواهد شد.
قرارداد جعاله، از جمله قراردادهایی است که در زمینه های مختلف کاری منعقد می گردد. مطابق ماده 561 قانون مدنی، منظور از قرارداد جعاله، عقدی است که فرد را ملزم به پرداخت اجرت معلوم در برابر انجام کاری، توسط شخص معین یا غیر معین می نماید. پرداخت کننده اجرت، جاعل و انجام دهنده کار، عامل نامیده می شود. به منظور آشنایی علاقمندان با جزئیات این نوع عقود، در این قسمت به نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله پرداخته خواهد شد.
قرارداد جعاله از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که غالبا مواد ابتدایی، به بیان مشخصات طرفین، موضوع قرارداد و... اختصاص دارد. همانطور که پیش تر بیان شد، عامل در قرارداد جعاله می تواند شخص معین یا نامعین باشد. در صورتی که انجام کار به شخص معین سپرده شود به آن جعاله خاص گفته می شود، اما اگر برای جاعل فرقی ننماید که چه کسی کار را انجام می دهد و به هر کس که زودتر کار را تحویل داد، پاداش پرداخت کند، جعاله عام صورت پذیرفته است.
در ماده بعدی به بیان مورد و موضوع جعاله پرداخته می شود. نکته قابل توجه این است که مطابق ماده 564 قانون مدنی، ممکن است کیفیات عمل در قرارداد جعاله نامعلوم باشد. این امر به این معنی است که در قرارداد جعاله، نیازی نیست که انجام کار با جزئیات در متن عقد ذکر گردد و همین که مشخص باشد به طور کلی چه کاری باید انجام شود، قرارداد صحیح است.
قسمت بعدی قرارداد، اختصاص به تعیین مقدار اجرت کار دارد. با این حال، مطابق ماده 563 قانون مدنی، لازم نیست که اجرت از همه جهات مشخص و معین باشد. برای مثال، می توان اجرت کار در قرارداد جعاله را به این صورت تعیین نمود که هر کس مال گمشده جاعل را پیدا کند، نصف ارزش آن مال متعلق به وی خواهد بود که تعیین اجرت به این نحو نیز، صحیح واقع می شود.
در قسمت انتهایی قرارداد نیز به بیان تعهدات طرفین، تضامین قراردادی، چگونگی حل و فصل اختلافات پرداخته خواهد شد. همچنین اگر در نزد جاعل، انجام کار در مدت معین اهمیت دارد، بهتر است ماده ای از قرارداد به این موضوع اختصاص داده شده و مدت زمان معینی برای اتمام آن ذکر گردد.
اصول کلی در نگارش قراردادها یکسان است، اما باید به امر توجه داشت که در هر قراردادی از جمله قرارداد جعاله، جزئیات و نکاتی وجود دارد که می بایست در متن قرارداد لحاظ شده تا مقصود طرفین حاصل گردد. به همین دلیل در این قسمت مقاله، نکات حقوقی نمونه قرارداد جعاله ارائه خواهد شد.
نکته اول آن است که مطابق ماده 570 قانون مدنی، در قرارداد جعاله نمی توان انجام کار غیر مشروع یا غیر عقلایی را شرط نمود. بنابراین در صورتی که جاعل، انجام فعالیتی خلاف شرع یا غیر عقلانی را از عامل درخواست نماید، قرارداد جعاله باطل تلقی می گردد. علاوه بر این، مطابق ماده 567 عامل در صورتی مستحق دریافت اجرت قید شده در متن قرارداد می باشد که مورد جعاله را تحویل داده یا کار را انجام داده باشد.
همانطور که به صراحت در متن ماده 564 قانون مدنی بیان گشته است، قرارداد جعاله عقدی جایز بوده و هر یک از طرفین معامله می تواند تا زمانی که عمل به اتمام نرسیده است، آن را فسخ نماید. همچنین عامل در قرارداد جعاله می تواند یک نفر یا چند نفر باشد. مطابق ماده 568 قانون مدنی، در صورتی که عاملان متعدد با همکاری یکدیگر، کاری را انجام داده باشند، هر یک به نسبت مقدار عمل خود مستحق دریافت اجرت می گردد.
در قسمت های قبلی، پیرامون نحوه تنظیم قرارداد جعاله و نکات حقوقی حاکم بر آن توضیحاتی ارائه گردید. از آن جا که قرارداد جعاله از جمله عقود معین می باشد، می بایست در تنظیم آن، مقررات ذکر شده در مواد 561 تا 570 قانون مدنی را مد نظر قرار داد. در صورت تنظیم قرارداد برخلاف محتوای مواد قید شده، قرارداد جعاله فاقد اثر حقوقی خواهد بود.
همچنین برای اینکه قرارداد جعاله صحیح واقع شود، می بایست دو طرف معامله، یعنی جاعل و عامل، از اهلیت لازم برای انعقاد قرارداد برخوردار باشند. بنابر ماده 211 قانون مدنی، متعاملین در صورتی دارای اهلیت محسوب می گردند که عاقل، بالغ و رشید باشند. معامله با کسی که فاقد اهلیت باشد، باطل است.
علاوه بر این در صورتی که در انعقاد قرارداد جعاله، شخصیت عامل مدنظر جاعل باشد، بهتر است که قرارداد جعاله خاص و به صورت غیر قابل واگذاری به غیر منعقد شود. در این صورت جاعل، اطمینان حاصل می نماید که عمل توسط خود شخص انجام خواهد شد. به منظور آشنایی علاقمندان با محتوا و مندرجات متن قرارداد جعاله، در جدول زیر، امکان دانلود pdf متن نمونه قرارداد جعاله فراهم شده که افراد با دانلود آن می توانند از دیگر جزئیات این قرارداد مطلع گردند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله
برای مشاوره نحوه تنظیم نمونه قرارداد جعاله
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©