دینا / عقود و قراردادها / سایر عقود / نمونه قرارداد مضاربه

نمونه قرارداد مضاربه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرارداد مضاربه، یکی از انواع قراردادهای رایج در حوزه کسب و کار بوده که در طی آن، فردی سرما‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یه خود را به دیگری ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌داده تا با آن کار کرده و در سود با وی شریک شود. برای آگاهی از نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه و نکات حقوقی آن، می بایست به مطالعه مقررات مرتبط در قانون مدنی و دانلود نمونه متن این نوع قرارداد ها اقدام نمود. 

 

قرارداد مضاربه برای افرادی که سرمایه را در اختیار داشته، اما نمی خواهند خود با آن به فعالیت بپردازند، بسیار مناسب می باشد. در این نوع قراردادها، صاحب سرمایه می تواند، آورده خود را به شکل نقدی در اختیار فرد دیگر قرار داده تا با آن تجارت نموده و در سود با هم شریک شوند.

با توجه به این که سپردن سرمایه به شخص دیگر به منظور کار و فعالیت، برای صاحب سرمایه دارای خطرات زیادی است، می بایست با تنظیم قراردادی دقیق و مناسب، ریسک این عمل را به حداقل کاهش داد. طرف دیگر قرارداد نیز می تواند با استناد به متن قرارداد، از حقوق خود در برابر صاحب سرمایه دفاع کرده که همین امر، اهمیت تنظیم قرارداد مضاربه را دو چندان می نماید.

از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این که نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه چگونه است؛ به بیان نکات حقوقی آن بپردازیم. سپس در انتها به منظور آشنایی علاقمندان، یک نمونه متن قرارداد مضاربه برای دانلود به صورت فایل pdf ارائه خواهد شد.

نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه

قرارداد مضاربه، یکی از عقود در حوزه سرمایه گذاری می باشد که در فضای کسب و کار بسیار رایج است. ماده 546 قانون مدنی به تعریف این قرارداد پرداخته که مطابق با آن، مضاربه عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین معامله، سرمایه ای را در اختیار طرف دیگر معامله قرار داده تا با آن تجارت کرده و در سود آن، با هم شریک ‌باشند. تنظیم این نوع قرارداد نیازمند رعایت شرایطی می باشد، به همین دلیل، در این قسمت به نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه پرداخته خواهد شد.

 

قرارداد مضاربه از بخش های مختلفی تشکیل شده است. بخش اول هر قراردادی از جمله قرارداد مضاربه، به بیان موضوع معامله و مشخصات طرفین اختصاص داده می شود. مشخص بودن موضوع و جهت قرارداد، از معیارهای اصلی شرایط صحت معامله می باشد. در قسمت بعدی، به بیان جزئیات آورده ای که توسط صاحب سرمایه در اختیار مضارب قرار داده می شود، پرداخته خواهد شد. نکته ضروری در این قسمت، آن است که مطابق ماده 547 قانون مدنی، سرمایه حتما می بایست وجه نقد باشد. 

 

ماده بعدی به مقدار حصه مالک و مضارب، که در واقع همان میزان سهم از سود حاصل از فعالیت می باشد، اختصاص دارد. مطابق ماده 548 قانون مدنی، سهم هر یک از طرفین قرارداد می بایست جزء مشاع از کل تعیین گردد که از جمله آن می توان به نصف، ثلث، ربع و ... یا به صورت درصد اشاره نمود. همچنین سهم هر یک از طرفین نمی تواند به صورت صد در صد تعیین گردد.

 

از مهم ترین بخش های قرارداد مضاربه، تعهدات طرفین می باشد. در این قسمت، مالک سرمایه می تواند برای مضارب، تجارت خاصی را تعیین نماید یا اینکه انتخاب آن را به عهده وی گذارد. مطابق ماده 553 قانون مدنی، در صورتی که برای عقد مضاربه، تجارت خاصی شرط نشده باشد، مضارب می تواند هر نوع تجارتی را که خود صلاح می داند، با توجه به عرف انجام دهد. در قسمت انتهایی نیز به مدت قرارداد، روش حل اختلاف، موارد فسخ و هر شرط دیگری که طرفین در عقد لازم می دانند، پرداخته خواهد شد.

 

نکات حقوقی نمونه قرارداد مضاربه

اگرچه اصول کلی در نگارش قراردادها یکسان است، اما باید به امر توجه داشت که هر قراردادی دارای یک سری شرایط و ضوابط مخصوص به خود نیز می باشد که لازم است در عقد مزبور، لحاظ گردد. به همین دلیل در این قسمت مقاله، به نکات حقوقی نمونه قرارداد مضاربه پرداخته خواهد شد.

 

اولین مورد در رابطه با نکات نگارش قرارداد مضاربه این است که مطابق ماده 550 و 552 قانون مدنی، مضاربه عقدی جایز بوده و تعیین مدت نیز، موجب لزوم آن نمی گردد. همچنین، می بایست سود هر یک از طرفین قرارداد، از فعالیت مشخص شده باشد. با این حال، استثنایی برای این موضوع، در ماده 549 در نظر گرفته شده است.

 

به موجب این ماده، در صورتی که طرفین در عقد خود، میزان حصه را معین ننموده، اما در عرف میزان سهم هر یک، مقدار معلومی باشد، سکوت طرفین در قرارداد مضاربه این طور مورد برداشت خواهد گرفت که آن ها به میزان تعیین شده در عرف رضایت داده اند. همچنین ماده 551 قانون مدنی، مواردی را که موجب منفسخ شدن معامله می گردد را بیان نموده است. منفسخ شدن قرارداد مضاربه در سه مورد صورت می گیرد: 

 

در صورت مرگ، جنون، یا سفیه شدن یکی از طرفین

ورشکستگی مالک

تلف شدن تمام سرمایه و ربح

 

همانطور که پیش تر بیان شد، سرمایه در قرارداد مضاربه می بایست وجه نقد باشد، در صورتی که سرمایه غیر نقدی تسلیم شود، قرارداد،عقد مضاربه نخواهد بود. بنابراین به هیچ وجه نمی توان طلب و بدهی را به عنوان سرمایه‌ قرار داد. همچنین مالک سرمایه نمی تواند چک مدت‌ دار یا مانند آن را به عنوان آورده خود، به مضارب تسلیم نماید.

 

دانلود pdf متن نمونه قرارداد مضاربه

انعقاد قرارداد مضاربه، یکی از مواردی است که قانون گذار در مواد 546 تا 560 قانون مدنی به آن اشاره نموده است. در این مواد، ضمن بیان تعریف عقد مضاربه، شرایط لازم برای صحت این نوع قراردادها نیز بیان گردیده است. بنابراین، طرفین معامله لازم است که در قرارداد خود به آن توجه نموده و حق تراضی بر خلاف آن را نخواهند داشت.

 

یکی از مواردی که در نکات قرارداد مضاربه می بایست به آن توجه نمود این است که، بر طبق ماده 556 قانون مدنی، مضارب در این نوع عقد، امین محسوب می گردد. بنابراین نمیتوان او را ضامن مال مضاربه قلمداد نمود، مگر در صورتی که مضارب مرتکب افراط یا تفریط گردد که در این صورت، مسئول است.

 

به غیر از مواردی که در قانون به آن تصریح شده، قرارداد مضاربه تابع نکات و شرایطی خواهد بود که طرفین بر سر آن با یکدیگر تراضی نموده اند. بنابراین تا زمانی که این شرایط، مخالفتی با متن صریح قانون نداشته و در قرارداد نیز ذکر شده باشند، برای طرفین تعهد آور خواهند بود. به منظور آشنایی علاقمندان با محتوا و مندرجات متن قرارداد مضاربه، در جدول زیر، امکان دانلود pdf متن نمونه قرارداد مضاربه فراهم شده که افراد با دانلود آن می توانند از دیگر جزئیات این قرارداد مطلع گردند.

 

دانلود نمونه قرارداد مضاربه
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 512 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم نمونه قرارداد مضاربه پاسخ دهند.