دینا / عقود و قراردادها / بیع / قرارداد فروش

قرارداد فروش

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرارداد فروش ، قراردادی است که به موجب آن ، یکی از طرفین ، می تواند اقدام به فروش اموال ، کالاها و خدمات خود به دیگری نماید که نحوه تنظیم عقد فروش ، از طریق تنظیم یک نمونه متن قرارداد فروش میان طرفین و تعیین شرایط ناظر بر عقد ، از قبیل ذکر موضوع ، مدت و مبلغ قرارداد ، ذکر تعهدات طرفین و نحوه فسخ آن می باشد .

 

امروزه ، انجام مبادلات مالی ، وجه اجتناب ناپذیر زندگی روزمره افراد جامعه شده است ؛ به این صورت که قراردادهای خرید و فروش ، در انواع مختلفی از معاملات کوچک تا بزرگ ، انجام می گیرد که برخی از آنها ، به دلیل وسعت و گستردگی کالا و خدمات ارائه شده ، نیازمند رعایت پاره ای ضوابط قانونی است .

قرارداد فروش ، همان عقد بیع می باشد که احکام مربوط به آن ، ضمن قانون مدنی ذکر شده است تا طرفین ، با توجه به مفاد قانون و انجام توافقات میان خود ، به صورت قانونی ، مبادلات خود را انجام داده و حقوق و منافع خود را تامین نمایند . اما از آن جهت که بی توجهی به قانون در زمینه انعقاد قرارداد عقد فروش ، ممکن است آثار حقوقی منفی ایجاد کند ، آشنایی با نحوه تنظیم عقد قرارداد فروش ، ضروری است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که قرارداد فروش چیست و انواع آن کدامند . سپس ، شرایط تنظیم قرارداد فروش و نحوه تنظیم و انعقاد آن را ذکر نموده و در پایان نیز ، یک نمونه متن قرارداد فروش ، برای دانلود ، ارائه خواهیم نمود .

قرارداد فروش چیست

امروزه ، قراردادهای خرید و فروش ، یکی از مهم ترین عقودی است که میان افراد ، منعقد می شود که بی توجهی به نحوه تنظیم متن قراردادهای فروش ، ممکن است طرفین را درگیر پرونده های حقوقی دشواری نماید . به همین دلیل ، طرفین ، می بایست ابتدا ، شرایط و نحوه تنظیم این قراردادها را مد نظر قرار داده و سپس ، اقدام به انعقاد قرارداد فروش و خرید نمایند .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که قرارداد فروش چیست ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، باید گفت که قرارداد فروش ، یکی از انواع عقد و قرارداد است که در متن قانون مدنی ، با عنوان عقد بیع ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که شرایط و احکام مربوط به آن ، از مواد 338 قانون مدنی به بعد ، ذکر شده است .

عقد خرید و فروش ، بر اساس ماده 338 قانون مدنی ، به این معناست که یکی از طرفین ( فروشنده ) ، مال خود را در ازای دریافت عوض یا بهای تعیین شده ، به طرف مقابل ( خریدار ) انتقال می دهد و در واقع ، پس از ایجاب و قبول ، عقد و قرارداد خرید و فروش ، منعقد می گردد .

بنابراین ، در پاسخ به این سوال که قرارداد فروش چیست ، باید گفت که قرارداد فروش ، به قراردادی گفته می شود که فروشنده ، اموال خود را با شرایط مشخص شده در متن قرارداد و به بهای تعیین شده ، به خریدار ، تملیک می نماید که البته ، قرارداد فروش ، انواع و اقسام مختلفی دارد که در ادامه ، به توضیح آن پرداخته و نمونه متن قرارداد فروش را نیز ، ارائه خواهیم نمود .

انواع قرارداد فروش

عقد فروش ، در کنار سایر عقودی همچون عقد صلح ، عقد اجاره ، عقد هبه و غیر اینها ، کاربرد فراوانی در زندگی روزمره افراد دارد و انواع قرارداد فروش ، چه به صورت قرارداد کتبی یا قرارداد شفاهی ، به کرات ، مورد استفاده قرار می گیرند . در این خصوص ، ممکن است سوالی نیز مطرح شود و آن هم این است که انواع قرارداد فروش چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس قانون مدنی ، قرارداد فروش و یا قرارداد بیع ، انواع و اقسام مختلفی را شامل می شود که در این قسمت ، قصد داریم برخی از مهم ترین انواع قرارداد فروش را نیز ، توضیح دهیم .

از یک منظر ، می توان انواع قرارداد فروش را به دو دسته قرارداد فروش مطلق و قرارداد فروش مشروط تقسیم بندی نمود که در قراردادهای بیع مشروط ، طرفین ، در خصوص اعمال شرط فعل ، شرط صفت یا شرط نتیجه ، به توافق رسیده اند و به آن شرط ، پایبند شده اند ؛ لکن در عقد مطلق ، اصولا چنین شرطی لحاظ نشده است .

از منظر زمان پرداخت نیز ، می توان انواع قرارداد فروش را شامل قرارداد فروش نقدی یا حال و قرارداد فروش موجل یا مدت دار دانست که در قرارداد فروش موجل ، برای تحویل کالای فروخته شده و یا پرداخت مبلغ آن ، مدت زمانی در نظر گرفته می شود که خود ، به سه نوع قرارداد فروش سلم یا سلف ، نسیه و کالی به کالی است .

در قرارداد فروش سلف یا سلم ، ثمن ، در حین انجام معامله پرداخت می شود ؛ اما برای تحویل دادن کالای خریداری شده ، مدت زمانی در نظر گرفته می شود . در فروش نسیه ای ، مبیع یا کالای فروخته شده ، حال است ولی پرداخت ثمن معامله ، موجل یا مدت دار می باشد .

عقد فروش کالی به کالی نیز ، یکی از انواع قرارداد فروش است که در آن ، هم پرداخت مبیع وهم ثمن معامله ، مهلت مشخصی دارد و هر دوی مبیع و ثمن ، کلی بوده و اوصاف آنها ، ضمن تنظیم قرارداد فروش ، مشخص شده است ؛ لکن مصداق خارجی آنها ، معلوم نیست . البته ، قانون مدنی ، در خصوص صحت یا بطلان این نوع قرارداد فروش ، حکمی مقرر ننموده است .

شرایط قرارداد فروش

قرارداد فروش ، ممکن است انواع و اقسام مختلفی داشته باشد ؛ لکن اصل کلی در خصوص نحوه تنظیم قرارداد فروش ، آن است که طرفین ، موقع انعقاد قرارداد ، می بایست با توجه به قانون ، متن مورد نظر خود را تنظیم نمایند که در قانون مدنی ، برخی از مهم ترین شرایط قرارداد فروش ، مورد پیش بینی قرار گرفته است .

یکی از مهم ترین شرایط قرارداد فروش ، آن است که بر اساس ماده 190 قانون مدنی ، طرفین ، می بایست شرایط صحت معامله را مد نظر قرار دهند که این ، به معنای وجود قصد و رضایت ، به علاوه وجود بلوغ ، رشد و عقل در طرفین عقد می باشد . همچنین ، موضوع قرارداد فروش ، باید به نحو دقیق ، مشخص شده و هدف از انجام عقد فروش نیز ، مشروع و قانونی باشد .

علاوه بر اینها ، طبق ماده 345 قانون مدنی ، هر کدام از خریدار و فروشنده ، در قراردادهای فروش ، می بایست اهلیت لازم برای دخل و تصرف در مبیع و ثمن معامله را داشته باشند ؛ به همین دلیل ، اگر بنا به دلایلی همچون حجر یا ورشکستگی ، طرفین ، توان تصرف در مورد معامله را ندارند ، شرایط قرارداد فروش نیز ، وجود نخواهد داشت .

بر اساس ماده 348 قانون مدنی ، تنظیم قرارداد فروش چیزی که خرید و فروش آن ، به لحاظ قانونی ، ممنوع شده است و همچنین ، فروش چیزی که مالیت نداشته و منفعت عقلایی ندارد و یا فروش مالی که فروشنده ، نمی تواند آن را تسلیم خریدار نماید ، باطل است ؛ مگر اینکه در مورد اخیر ، خود مشتری ، بتواند آن را به دست آورد .

یکی دیگر از شرایط قرارداد و عقد فروش ، آن است که قرارداد فروش ، توسط شخصی تنظیم گردد که صاحب و مالک آن مال می باشد و یا اینکه از طرف مالک ، اجازه تنظیم قرارداد فروش را دارد . به همین دلیل ، تنظیم قرارداد فروش فضولی ( بدون اجازه از طرف مالک ) ، صحیح نبوده و منوط به اجازه مالک است .

البته ، در صورتی که خود طرفین ، علاوه بر شرایط مذکور در قانون مدنی ، شروط دیگری را نیز ، مد نظر داشته باشند ، می توانند آنها را در متن قرارداد ، گنجانده و بدان متعهد شوند ؛ لکن این شروط ، تا جایی اعتبار دارد که با قانون ، نظم عمومی و اخلاق حسنه ، منافاتی نداشته باشند .

نحوه تنظیم عقد فروش

نحوه تنظیم نمونه قرارداد فروش، مسئله مهمی است که طرفین ، می بایست با لحاظ نکات حقوقی مختلف ، اقدام نمایند تا متضرر نشوند . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه تنظیم عقد فروش به چه صورت است و در صورتی که اشخاص ، قصد انعقاد قرارداد فروش داشته باشند ، حین تنظیم آن ، باید چه نکاتی را مد نظر قرار دهند ؟

نحوه تنظیم عقد فروش ، به این صورت است که هر کدام از خریدار و فروشنده ، می بایست در ابتدای امر ، یک نمونه متن قرارداد فروش را میان خود تنظیم کرده و کلیه شرایطی که مد نظر دارند را به صورت دقیق ، در آن ذکر نمایند تا در صورت بروز اختلاف ، بتوان به استناد متن قرارداد ، اقدام به رفع اختلاف نموده و یا اینکه به استناد حق فسخ قرارداد ، آن را بر هم زد .

نحوه تنظیم عقد فروش ، به این صورت است که می بایست اطلاعات مربوط به هر کدام از طرفین قرارداد یا متعاهدین ، به همراه آدرس آنها ، به صورت کامل و دقیق ، ذکر شود .

در ادامه ، موضوع قرارداد فروش ، هر چه که باشد ، می بایست کاملا معین و مشخص شود که این کالاها و خدمات ، می تواند انواع و اقسام متنوعی را در برگیرد .

سپس ، می بایست اقدام به تعیین محل اجرای قرارداد فروش نموده و مدت زمان ایفای تعهدات مندرج در متن عقد یا قرارداد فروش را مشخص نمود .

ذکر مبلغ قرارداد فروش و نحوه پرداخت وجوه مندرج در قرارداد فروش نیز ، نکته مهمی است که نباید از آن غافل شد .

همچنین ، حین تنظیم متن عقد فروش ، می بایست هر یک از تعهدات طرفین اعم از خریدار و فروشنده ، به صورت کامل ، ذکر گردد تا در صورت تخلف از ایفای تعهدات مندرج ، بتوان اقدام به پیگیری حقوقی تخلف از مفاد قرارداد نمود .

در انتها ، شرایط فسخ قرارداد فروش و نحوه جبران خسارت طرفین در صورت لزوم ، مورد پیش بینی قرار گرفته و نحوه حل و فصل اختلافات ناشی از عقد فروش ، به صورت دقیق ، درج می گردد . همچنین ، در صورتی که شرایط خاص دیگری نیز ، مد نظر طرفین است ، می بایست درج و به امضای طرفین برسد .

 

دانلود نمونه متن قرارداد فروش

عقد فروش یا قراردادهای فروش ، در انواع موضوعات مختلف ، کاربرد دارند و به همین دلیل ، افرادی که قصد خرید و یا فروش کالاها و خدماتی را دارند ، می بایست با لحاظ شرایط اختصاصی مربوطه ، از جمله ایجاد خیارات مختص عقد بیع ، اقدام به تنظیم متن قرارداد فروش نمایند .

با این حال ، از آن جهت که ممکن است در خصوص نحوه تنظیم عقد فروش ، ابهاماتی وجود داشته باشد ، در این قسمت ، قصد داریم یک نمونه متن قرارداد فروش را ارائه نماییم تا مخاطبین محترم ، بتوانند با دانلود نمونه متن قرارداد فروش ، از جزئیات مربوط به نحوه تنظیم عقد فروش ، آشنایی حاصل نمایند . دانلود نمونه متن قرارداد فروش ، از طریق لینک زیر ، امکانپذیر است .

 

دانلود نمونه قرارداد فروش
  • نمونه قرارداد فروش
  • حجم فایل: 264kb
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم قرارداد فروش در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم قرارداد فروش پاسخ دهند .