اعتراض ثالث اجرایی ، در شرایطی قابل طرح است که دادگاه ، در دعوایی ، حکم به توقیف مالی صادر نموده باشد که شخص ثالث ، مدعی حقی بر آن است . طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی ، مهلت خاصی ندارد و شخص ثالث ، می بایست با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، یک نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی ثبت کند .
برای مشاوره شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی
برای مشاوره شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی
زمانی که در دعوای میان خواهان و خوانده ، دادگاه ، حکمی را صادر کند ، اصل بر آن است که حکم صادره ، صرفا نسبت به طرفین دعوی ، موثر بوده و نمی تواند حقوق دیگران را تحت الشعاع قرار دهد . این امر ، سبب می شود که حقوق اشخاص ثالث ، محفوظ بماند . با این وجود ، گاها حکم صادره از دادگاه ، حقوق اشخاص ثالث را خدشه دار می نماید .
از همین رو ، در قانون ، روش هایی برای اعتراض شخص ثالث به حکم دادگاه ، پیش بینی شده که از جمله آنها ، می توان به دعوای اعتراض ثالث اجرایی اشاره نمود . این دعوی ، در شرایطی مطرح می شود که در دعوای میان دو نفر ، اموال شخص ثالث به موجب رای دادگاه ، توقیف می گردد و به همین دلیل ، شخص ثالث ، قصد دارد با طرح اعتراض ثالث اجرایی ، از توقیف اموال خود ، جلوگیری نماید ؛ فلذا پرداختن به نحوه و شرایط طرح این دعوی و مهلت آن ، الزامی به نظر می رسد .
به همین مناسبت ، در این مقاله ، به بررسی این موضوعات می پردازیم که دعوای اعتراض ثالث اجرایی چیست و سپس ، شرایط ، مراحل و نحوه اعتراض ثالث اجرایی و همچنین ، مهلت و مدارک لازم و هزینه آن را شرح خواهیم داد . در ادامه ، به توضیح اعتراض ثالث اجرایی کیفری پرداخته و یک نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی را نیز ، ارائه خواهیم نمود .
یکی از اصول دادرسی ، آن است که حکم دادگاه ، اثر نسبی داشته و صرفا قابل تسری به طرفین دعوا باشد . بر این اساس ، زمانی که حقوق اشخاص ثالث ، در معرض خدشه قرار گیرد ، به لحاظ قانونی ، باید امکان اعتراض به رای دادگاه ، برای اشخاص ثالث نیز ، وجود داشته باشد . این موضوع ، در قانون اجرای احکام مدنی ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که به آن ، دعوای اعتراض ثالث اجرایی گفته می شود .
سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که دعوای اعتراض ثالث اجرایی چیست و چه شرایطی دارد . در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی ، زمانی که دادگاه ، ضمن رسیدگی به دعوای دو نفر ، رایی صادر نماید که سبب توقیف اموال منقول یا غیر منقول شده و در این میان ، شخص ثالث ، نسبت به مال توقیف شده ، اظهار حقی نماید ، می تواند دعوای اعتراض ثالث اجرایی را مطرح نماید .
در خصوص اینکه دعوای اعتراض ثالث اجرایی چیست ، باید گفت که این دعوی ، نسبت به توقیف اموال شخص ثالث ، مطرح می گردد که می تواند نسبت به اجرای قرار تامین خواسته نیز ، باشد . با این حال ، دعوای مذکور ، معمولا پس از صدور حکم قطعی توسط دادگاه و در مرحله اجرای حکم توسط واحد اجرای احکام ، مطرح شده و حتی ، پس از توقیف و فروش اموال شخص ثالث نیز ، می توان اقدام به طرح این دعوی نمود .
همچنین ، در ارتباط با اینکه دعوای اعتراض ثالث اجرایی چیست ، سوال دیگری هم مطرح می شود و آن ، این است که اعتراض ثالث اجرایی مالی است یا غیر مالی . در پاسخ به این سوال ، باید گفت که دعوای اعتراض ثالث اجرایی ، دعوای مالی است ؛ نه غیر مالی و به همین دلیل ، بر اساس قانون اجرای احکام مدنی ، دعوای اعتراض شخص ثالث ، صرفا نسبت به اموال منقول و غیر منقول و وجوه نقد توقیف شده ، قابل طرح می باشد که در ادامه ، مهلت اعتراض ثالث اجرایی را نیز ، توضیح خواهیم داد .
اعتراض ثالث اجرایی ، یکی از انواع دعاوی است که اشخاص ثالث ، می توانند در مهلت مقرر ، اقدام به طرح آن نمایند تا حقوق قانونی تضییع شده خود را اعاده نمایند که در قسمت قبل ، مفهوم آن را مختصرا توضیح دادیم . در ارتباط با این دعوی ، سوالات مهمی وجود دارد که یکی از آنها ، این است که شرایط اعتراض ثالث اجرایی چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که ماده 147 و 146 قانون اجرای احکام مدنی ، شرایط اعتراض ثالث اجرایی را به صورت کامل ، توضیح داده است که بر این اساس ، از جمله شرایط اعتراض ثالث اجرایی ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :
اولا ، شخص ثالث ، در جریان رسیدگی به دعوا ، حضور نداشته و از حکمی که دادگاه ، صادر نموده و نتیجه آن ، توقیف اموال وی بوده ، مطلع نشده باشد تا بتواند سایر انواع دعاوی اعتراض ثالث را اقامه نماید .
ثانیا ، شخص ثالث ، می بایست حقی برای خود قایل باشد و بتواند با ارائه سند رسمی و یا سند عادی ، حق خود بر مال مزبور را به اثبات برساند که البته ، داشتن سند رسمی ، احقاق حقوق ثالث را تسریع می بخشد . در ادامه ، در خصوص مهلت اعتراض ثالث اجرایی ، توضیح خواهیم داد .
در صورت دارا بودن شرایط فوق ، بسته به اینکه سند عادی یا رسمی ارائه شده باشد ، پس از طی مراحلی که ذیلا ذکر می شود ، در نهایت ، مال توقیف شده شخص ثالث ، رفع توقیف می گردد . البته ، در صورتی که محکوم له ، بتواند در آن مهلت ، مال دیگری از محکوم علیه معرفی نماید که مورد اعتراض شخص ثالث نیست ، در این صورت ، آن مال ، توقیف شده و رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی ، متوقف می گردد .
بر اساس ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی ، در صورتی که شخص ثالث ، نسبت به مال منقول یا مال غیر منقول یا وجوه نقد توقیف شده ، اظهار حقی از قبیل حق مالکیت نماید ، می تواند با دارا بودن شرایط خاص ، اقدام به طرح اعتراض ثالث اجرایی نماید . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه اعتراض ثالث اجرایی به چه صورت است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت نحوه اعتراض ثالث اجرایی ، به این صورت است که شخص ثالث ، می بایست به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و پس از ثبت نام در سامانه ثنا ، دادخواست ثالث اجرایی را ، علیه خواندگان اعتراض ثالث اجرایی به ثبت برساند . این امر ، منوط به ضمیمه نمودن مدارک لازم ، به نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی می باشد .
لذا شخص ثالث ، می بایست علیه خواندگان اعتراض ثالث اجرایی ، طرح دعوی نماید ؛ خواندگان اعتراض ثالث اجرایی ، عبارتند از طرفین دعوایی که دادگاه ، در آن ، حکم به توقیف اموال محکوم علیه را صادر نموده و شخص ثالث ، مدعی حقی در آن است و یا طرفین دعوایی که در نتیجه آن ، دادگاه ، قرار تامین خواسته ای صادر کرده که شخص ثالث ، مدعی حقی در آن است .
در خصوص مراحل و نحوه اعتراض ثالث اجرایی ، ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی ، احکام مهمی مقرر نموده است که به موجب آن ، شکایت شخص ثالث ، در تمامی مراحل ، بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی می باشد .
همچنین ، بر اساس ماده 146 ، در صورتی که حق مورد ادعای شخص ثالث بر اموال توقیف شده ، مستند به حکم قطعی دادگاه و یا سند رسمی باشد که تاریخ آن ، قبل از تاریخ توقیف مال است ، توقیف مال شخص ثالث ، به سرعت رفع می گردد و در غیر این صورت ، عملیات اجرای حکم ، ( توقیف اموال ثالث ) ادامه پیدا می کند و شخص ثالث ، برای اثبات حق خود ، می بایست از طریق دادگاه ، شکایت کند .
در این صورت ، پس از طرح اعتراض ثالث اجرایی در دادگاه ، مفاد اعتراض شخص ثالث ، به طرفین ( محکوم له و محکوم علیه دعوای اصلی ) ابلاغ شده و سپس ، دادگاه ، به دلایل اشخاص مزبور ، رسیدگی کرده و در صورتی که ادعای شخص ثالث مبنی بر ذی حق بودن در مال توقیف شده را صحیح تشخیص دهد ، قرار توقیف عملیات اجرایی را صادر می نماید تا تکلیف نهایی پرونده ، در مهلت قانونی ، مشخص شود .
نحوه و مراحل اعتراض ثالث اجرایی ، به این صورت است که خواهان یا همان شخص ثالث ، می بایست از طریق ثبت نمونه دادخواست اعتراض شخص ثالث ، علیه خواندگان اعتراض ثالث اجرایی ، اقامه دعوی نماید . همانطور که اشاره شد ، در طرح این دعوی ، تشریفات مربوط به آیین دادرسی مدنی نیز اعمال نمی شود .
سوالی که در خصوص اقامه دعوای اعتراض ثالث اجرایی مطرح می شود ، آن است که مهلت اعتراض ثالث اجرایی چقدر است ؟ به عبارت دیگر ، آیا طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی در مرحله اجرای حکم ، نیازمند آن است که شخص ثالث ، در بازه و مهلت زمانی بخصوصی اقدام نماید ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در قانون ، مهلت اقامه دعوای اعتراض ثالث اجرایی ، مورد پیش بینی قرار نگرفته است . بنابراین ، هر زمان پس از صدور رای دادگاه و صدور اجرائیه که اموال شخص ثالث در حال توقیف باشد ، وی می تواند با دارا بودن شرایط اعتراض ثالث اجرایی ، دادخواست خود را مطرح نماید تا طبق مراحل مذکور در قانون ، به آن رسیدگی شود .
لازم به ذکر است که حتی پس از فروش مال توقیف شده شخص ثالث نیز ، می توان اقدام به طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی علیه خواندگان ( محکوم له و محکوم علیه پرونده اصلی ) نمود که در این صورت ، باز هم دادگاه ، به دادخواست خواهان یا شخص ثالث ، رسیدگی نموده و در صورتی که دلایل شکایت شخص ثالث را قوی بداند ، حکم بر رفع توقیف از اموال توقیف شده وی ، صادر می نماید .
اعتراض ثالث اجرایی ، یکی از دعاوی است که اشخاص ثالث ، در شرایطی که مدعی حقی بر مال توقیف شده باشند ، می توانند اقدام به طرح آن در دادگاه نموده و با دارا بودن شرایط لازم و در طی مهلت مناسب ، دادخواست اعتراض ثالث اجرایی را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، به ثبت برسانند . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که مدارک لازم برای اعتراض ثالث اجرایی چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که از جمله مدارک لازم برای اعتراض ثالث اجرایی ، ارائه اسناد هویتی مربوط به خواهان ، از قبیل شناسنامه و کارت ملی وی می باشد .
از دیگر مدارک لازم برای اعتراض ثالث اجرایی ، اسناد مربوط به حقوق مورد ادعای خواهان می باشد . به عنوان مثال ، در صورتی که شخص ثالث ، مدعی حق مالکیت ملک غیر منقول است ، می بایست سند ملکی آن را نیز ، به عنوان مدارک لازم ، ضمیمه دادخواست نماید .
در ارتباط با مدارک لازم برای اعتراض ثالث اجرایی ، نکته مهمی وجود دارد و آن هم ، اعتراض ثالث اجرایی با سند عادی می باشد . در واقع ، ممکن است این سوال مطرح شود که آیا این دعوی را می توان به استناد سند عادی مالکیت نیز مطرح نمود ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی ، در صورتی که دعوی ، مستند به حکم قطعی دادگاه و یا سند رسمی باشد که تاریخ آن ، قبل از تاریخ توقیف مال است ، به سرعت ، مال شخص ثالث ، رفع توقیف می گردد و در غیر این صورت ، عملیات اجرای حکم ، ادامه پیدا می کند . لکن نداشتن سند رسمی ، مانع اعتراض ثالث اجرایی نیست .
در این صورت ، شخص ثالث ، می بایست برای جلوگیری از توقیف اموال خود ، از طریق دادگاه ، دعوای اعتراض ثالث اجرایی طرح نماید که دادگاه ، بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی ، اقدام به رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی نموده و در صورتی که دلایل شکایت را قوی دانست ، قرار رفع توقیف عملیات اجرایی را صادر می کند تا تکلیف نهایی دعوا ، مشخص شود .
در صورتی که مال مورد اعتراض ، از نواع اموال منقول باشد ، دادگاه می تواند اقدام به اخذ تامین از شخص ثالث نموده و پس از آن ، دستور رفع توقیف آن را صادر و به شخص ثالث ، تحویل دهد . نحوه رسیدگی مذکور ، در صورتی که مال توقیف شده ، به فروش رسیده نیز ، جاری بوده و مطابق تشریفات فوق ، به دعوای اعتراض ثالث اجرایی ، رسیدگی می شود .
دعوای اعتراض ثالث اجرایی ، یکی از انواع دعاوی مالی محسوب می شود که شخص ثالث ، در صورت دارا بودن شرایط لازم ، می تواند در مهلت مناسبی ، اقدام به ثبت دادخواست نموده تا دادگاه ، با بررسی اسناد و مدارک لازم ، حکم رفع توقیف آن اموال را صادر نماید .
اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که آیا طرح دعوای ثالث اجرایی نیازمند پرداخت هزینه دادرسی است ؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ، هزینه اعتراض ثالث اجرایی چقدر است و چگونه می توان آن را پرداخت نمود ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، می بایست ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی را مورد بررسی قرار داد .
ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی ، در این خصوص ، مقرر می دارد که شکایت شخص ثالث اجرایی ، در تمام مراحل ، بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی ، رسیدگی می شود . بر این اساس ، طرح دعوای اعتراض ثالث اجرایی در دادگاه حقوقی ، هزینه دادرسی ندارد . با این وجود ، بر اساس نرخ تعرفه خدمات قضایی در سال 1401 ، برای اعتراض شخص ثالث به اجرای احکام مدنی ، هزینه ای معادل 200 هزار ریال ، تعیین شده است .
در قسمت های قبلی ، در خصوص دعوای اعتراض ثالث اجرایی مذکور در قانون اجرای احکام مدنی صحبت نمودیم که در ارتباط با دعاوی حقوقی و مدنی بود . به این معنا که اگر پس از رسیدگی به دعوای حقوقی ، دادگاه ، حکم توقیف مالی را صادر نمود که شخص ثالث ، مدعی حقی بر آن است ، می تواند از طریق دادگاه ، دعوای اعتراض ثالث اجرایی را مطرح نماید .
اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که اعتراض ثالث اجرایی کیفری به چه صورت است ؟ آیا در خصوص دعاوی کیفری نیز ، می توان اعتراض ثالث اجرایی را مطرح نمود ؟ مثلا در صورتی که در یک دعوی کیفری ، محکوم له ، برای وصول دیه خود ، اموال محکوم علیه را توقیف نموده باشد ، اما شخص ثالث ، مدعی مالکیت خود بر آن باشد ، تکلیف چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در ماده 537 قانون آیین دادرسی کیفری ، مقرر شده است که احکام مربوط به ضبط و مصادره اموال ، اخذ وجه الکفاله یا وثیقه ، جزای نقدی ، وصول دیه ، رد مال یا ضرر و زیان ناشی از جرم ، بر عهده معاونت اجرای احکام کیفری است و طبق تبصره این ماده ، چنانچه اجرای دستور یا رای ، مستلزم توقیف یا فروش اموال باشد ، انجام عملیات مذکور ، مطابق مقررات اجرای احکام مدنی است .
همچنین ، در ماده 111 قانون آیین دادرسی کیفری ، مقرر شده که دادگاه کیفری ، مطابق مقررات قانون اجرای احکام مدنی ، به اعتراض اشخاص ثالث ، نسبت به توقیف اموال ناشی از اجرای قرار تامین خواسته ، رسیدگی خواهد نمود . بر این اساس ، بنظر می رسد که اعتراض ثالث اجرایی کیفری نیز ، بر اساس تشریفات و مراحلی که در دعاوی حقوقی مقرر است ، مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت .
در قسمت های قبل ، مهم ترین نکات حقوقی مربوط به اینکه اعتراض ثالث اجرایی چیست و چه شرایطی دارد را ذکر و مراحل ، روند رسیدگی و مهلت اعتراض ثالث اجرایی را توضیح دادیم . بر این اساس ، شخص ثالث ، در هر مرحله از اجرای رای توقیف مال و یا حتی به فروش رفتن آن ، می تواند اقدام به طرح دعوی در دادگاه نموده و با دارا بودن مدارک لازم از قبیل سند عادی یا سند رسمی ، رفع توقیف اموال خود را تقاضا نماید .
با این حال ، از آن جهت که اعتراض ثالث اجرایی ، نیازمند ارائه نمونه دادخواست می باشد ، در این قسمت ، قصد داریم برای آشنایی بیشتر مخاطبین محترم ، یک نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی را نیز ، ارائه داده و فایل pdf نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی را نیز ، در سایت قرار دهیم که برای مشاهده و دانلود آن ، می توانید از طریق لینک زیر ، اقدام نمایید .
نمونه دادخواست اعتراض ثالث اجرایی
ریاست محترم ................
با سلام ؛
احتراما به استحضار می رساند اینجانب ....................... در تاریخ ............... ، اقدام به خرید یک دستگاه سواری .......................... از خوانده ردیف اول آقای ......................... نموده و طبق مبایعه نامه ، پس از پرداخت کامل وجه معامله ، خودرو در تاریخ .............................. به اینجانب تحویل داده شد.
همچنین ، ایشان متعهد شدند که در تاریخ ....................... با حضور در دفتر اسناد رسمی ، اقدام به انتقال سند خودرو نمایند . لکن در تاریخ ....................... خودروی اینجانب ، به علت طرح دعوای خوانده ردیف دوم آقای .................... ، به طرفیت خوانده ردیف اول ، توقیف گردیده است. فلذا با تقدیم این دادخواست ، به استناد مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی ، صدور دستور مبنی بر توقیف عملیات اجرایی به انضمام پرداخت کلیه خسارات قانونی ، مورد استدعاست .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی پاسخ دهند .
برای مشاوره شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی
برای مشاوره شرایط و مهلت اعتراض ثالث اجرایی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©