دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / حقوق کیفری

حقوق کیفری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حقوق کیفری یا حقوق جزا ، یکی از شاخه های حقوقی است که شامل قواعد شکلی و ماهوی مربوط به جرایم و مجازات ها است . منابع حقوق کیفری ، شامل قانون مجازات ، قانون آیین دادرسی کیفری و قوانین خاص دیگربوده و انواع اصول حقوق کیفری ، شامل اصل قانونی بودن جرم و مجازات ، اصل عطف بما سبق نشدن ،  برائت و غیره می باشد .

 

در نظام حقوقی ایران ، دعاوی قابل طرح در مراجع قضایی را می توان از جنبه های مختلفی دسته بندی نمود که یکی از مهم ترین آنها ، تقسیم بندی دعاوی ، به دعاوی حقوقی و کیفری می باشد . بر این اساس ، دعاوی حقوقی ، به دعاوی گفته می شود که رسیدگی به آنها ، از طریق منابع و اصول دعاوی حقوقی انجام می گیرد ؛ همچون دعاوی قراردادی ، دعاوی خانوادگی ، دعاوی تجاری و غیر اینها .

اما دعاوی کیفری ، به دعاوی گفته می شود که ناشی از ارتکاب جرایم و مجازات ها بوده و این دعاوی ، بر مبنای اصول و منابع حقوق کیفری ، مورد رسیدگی قرار می گیرند . حقوق کیفری ، دربردارنده اصول و قواعد شکلی و ماهوی مربوط رسیدگی به جرایم و مجازات ها می باشد . لذا اطلاع از اینکه حقوق کیفری چیست ، برای افرادی که درگیر پرونده های کیفری مربوط به ارتکاب جرایم مختلف هستند ، ضروری به نظر می رسد .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که تعریف حقوق کیفری چیست و شاخه ها و انواع آن کدامند . پس از آن ، به ذکر برخی از مهم ترین اصول حقوق کیفری پرداخته و در ادامه ، منابع مربوط به آن را نیز ، شرح خواهیم داد .

تعریف حقوق کیفری چیست

قبل از بررسی اینکه تعریف حقوق کیفری چیست ، باید گفت در نظام حقوقی ایران ، انواع دعاوی را می توان به دو دسته دعاوی حقوقی و کیفری تقسیم بندی کرد . دعاوی کیفری ، به دعاوی گفته می شود که ناشی از ارتکاب جرم توسط افراد بوده و در مراجع کیفری ، طبق تشریفات و اصول جزایی ، مورد رسیدگی قرار می گیرند ؛ بر خلاف دعاوی حقوقی که ناشی از ارتکاب جرم نبوده ؛ بلکه منشا طرح آن ، اختلافات حقوقی میان افراد است ؛ از قبیل دعاوی خانواده یا دعاوی ناشی از قرارداد .

سوال مهمی که ممکن است مطرح شود ، آن است که حقوق کیفری چیست و در چه مواردی اصول و منابع حقوق جزایی ، مورد استفاده قرار می گیرد ؟ در پاسخ به این سوال که حقوق کیفری چیست ، باید گفت که حقوق کیفری یا حقوق جزایی ، یکی از انواع شاخه های حقوق عمومی محسوب می شود که در آن ، انواع جرایم ، مشخص و مجازات های متناسب با انواع جرم نیز ، به صورت دقیق ، در متن قوانین جزایی ، پیش بینی شده است که به آن ، حقوق کیفری ماهوی گفته می شود .

علاوه بر این ، حقوق کیفری ، می بایست شامل اصول و قواعد شکلی رسیدگی به دعاوی کیفری نیز باشد که حقوق و مصالح افرادی که در معرض تعقیب کیفری قرار گرفته و به عبارتی ، متهم به ارتکاب جرم نیز هستند ، حفظ گردد که به آن ، حقوق کیفری شکلی یا همان آیین دادرسی کیفری گفته می شود .

در هر حال ، در پاسخ به این سوال که حقوق کیفری چیست ، باید گفت که حقوق کیفری ، یکی از شاخه ها و گرایش های حقوق می باشد که با هدف حمایت از حقوق شهروندان و کلیت جامعه ، شامل قواعد و مقررات ماهوی و شکلی در حوزه ارتکاب جرم ، مجازات جرایم مذکور و همچنین ، روش های پیشگیری از ارتکاب جرم شده و این رشته و گرایش حقوقی ، اصول و منابع خاص خود را دارد که در قسمت بعدی ، به توضیح آن خواهیم پرداخت .

شاخه ها و انواع حقوق کیفری

در پاسخ به این سوال که حقوق کیفری چیست ، توضیح داده شد که حقوق کیفری یا حقوق جزایی ، شاخه ای از حقوق عمومی است که شامل مباحث مربوط به جرم  و مجازات بوده و با هدف پیشگیری از ارتکاب جرم و حفظ حقوق بزه دیدگان ، اعمال و اجرا می گردد . برای اطلاع بیشتر نسبت به اینکه حقوق کیفری چیست ، می بایست انواع حقوق جزایی یا شاخه ها و انواع حقوق کیفری را مورد بررسی قرار داد که در این قسمت ، در پی توضیح آن هستیم .

یکی از مهم ترین تقسیم بندی های مربوط به انواع حقوق جزایی ، تقسیم حقوق کیفری به دو دسته حقوق کیفری عمومی و اختصاصی می باشد . با این توضیح که ، حقوق جزای عمومی یا حقوق کیفری عمومی ، متکفل بحث از قواعد کلی و مشترک مربوط به کلیه جرایم و مجازات ها می باشد ؛ مثلا تعریف جرم ، عناصر جرم ، انواع مجازات ها ، عوامل رافع مسئولیت کیفری ، نحوه اعمال مجازات ها و جهات تخفیف مجازات .

اما حقوق کیفری اختصاصی یا حقوق جزای اختصاصی ، یکی از انواع شاخه های حقوق کیفری می باشد که در آن ، ویژگی های اختصاصی هر کدام از جرایم ذکر شده در قانون مجازات اسلامی ، شامل جرایم علیه اشخاص ، جرایم علیه اموال و مالکیت و جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی ، مورد بررسی و تبیین قرار می گیرد .

علاوه بر انواع حقوق کیفری عمومی و حقوق جزای اختصاصی ، باید توجه داشت که یکی از انواع شاخه های حقوق کیفری ، مربوط به مباحث شکلی رسیدگی به جرایم و مجازات ها می باشد . به همین دلیل ، در کنار قواعد ماهوی حقوق جزایی ، لازم است که تشریفات مربوط به روند رسیدگی به جرایم و مجازات ها توسط دادگاه های کیفری نیز ، مشخص شود تا حقوق طرفین دعوی ، به نحو مناسبی ، تامین گردد . این قواعد شکلی ، در شاخه ای از حقوق کیفری با عنوان آیین دادرسی کیفری ، مشخص شده است .

یکی دیگر از انواع و شاخه های حقوق جزایی ، امروزه با عنوان کیفر شناسی یا جرم شناسی شناخته می شود و اهمیت فراوانی یافته است . این شاخه از حقوق کیفری ، با هدف تعیین جزئیات مربوط به نحوه اجرای مجازات پس از صدور حکم دادگاه ، در خصوص نحوه نگهداری زندانیان ، اعطای آزادی مشروط به آنها و پیش بینی اقدامات تامینی و تربیتی ، احکامی را مقرر می دارد تا به این ترتیب ، اصلاح یا تربیت زندانیان نیز ، محقق گردد .

اصول حقوق کیفری

حقوق کیفری ، شاخه ای از حقوق می باشد که با هدف ارائه پاسخ مناسب در مقابل ارتکاب جرم ، تدوین یافته است و انواع شاخه های حقوق جزایی ، با پیش بینی مجازات در قبال این جرایم ، به دنبال کاهش ارتکاب جرم در جامعه می باشند . لذا همانطور که مشاهده می شود ، حقوق کیفری ، با سایر شاخه های حقوق از قبیل حقوق مدنی و حقوق خانواده و حقوق تجارت ، تفاوت مهمی دارد که می بایست مد نظر قرار گیرد .

نظر به همین تفاوت است که رسیدگی های کیفری ، تشریفات و آیین دادرسی مخصوص به خود را دارند که در نظام حقوقی ایران ، در قانون آیین دادرسی کیفری ، مورد پیش بینی قرار گرفته است . علاوه بر این ، حقوق کیفری ، اصول حقوقی مخصوص به خود را دارد که حین رسیدگی به دعاوی کیفری ، می بایست مورد توجه قضات قرار گیرند . به همین مناسبت ، در این مقاله ، قصد داریم به بررسی اصول حقوق کیفری پرداخته و مهم ترین اصول حقوق جزایی حاکم بر نظام حقوقی ایران را شرح دهیم .

یکی از مهم ترین اصول حقوق کیفری ، اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها می باشد . به این معنا که صرفا فعل یا ترک فعلی را می توان مجازات نمود که در قانون جزایی یا کیفری ، به آن تصریح شده و در واقع ، فعل یا ترک فعل مزبور ، جرم انگاری شده باشد .

یکی دیگر از اصول حقوق کیفری ، اصل برائت می باشد . به این معنا که هیچ شخصی را نمی توان مجرم دانسته و به مجازات محکوم نمود ؛ مگر اینکه جرم وی ، در دادگاه کیفری ، مورد رسیدگی قرار گرفته و اثبات گردد که متهم ، جرمی را انجام داده است .

از جمله اصول حقوق کیفری ، اصل عطف بما سبق نشدن قوانین جزایی می باشد ؛ با این توضیح که صرفا شخصی را می توان به دلیل ارتکاب جرمی مجازات نمود که ارتکاب فعل یا ترک فعل مجرمانه ، پس از تصویب قانون انجام شده باشد ؛ لذا قانون ، به زمان قبل از تصویب خود ، سرایت نکرده و نمی توان شخص را به موجب قانونی که پس از ارتکاب عمل ، آن را جرم انگاری نموده ، مجازات کرد .

از دیگر انواع اصول حقوق جزایی ، اصل تفسیر مضیق قوانین کیفری و تفسیر به نفع متهم می باشد ؛ به این معنا که قاضی ، حین رسیدگی به جرم متهم ، نباید قانون جزایی را توسعه داده و آن را شامل مواردی نمود که قانون ، ذکر نکرده است . لذا قانون ، باید به صورت مضیق ، تفسیر شده تا حتی الامکان ، متهم ، مجازات نشود .

اصل تساوی مجازات ها ، از دیگر اصول حقوق کیفری می باشد . این اصل که ترجمان برابری و تساوی انسان ها با یکدیگر است ، به صورت خلاصه این مفهوم را می رساند که اشخاصی که در شرایط یکسان ، جرمی یکسان انجام داده اند ، می بایست به مجازات یکسانی نیز محکوم شوند ؛ با این حال ، بسته به برخی اوضاع و شرایط ، در قانون ، جهات تخفیف در مجازات نیز ، پیش بینی شده است .

همچنین ، اصل حقوق جزایی مهم دیگری که امروزه ، بر خلاف گذشته ، مورد عمل قرار می گیرد ، اصل شخصی بودن مجازات ها می باشد ؛ به این معنا که در قبال ارتکاب جرم ، صرفا می توان خود مرتکب را به مجازات محکوم نمود و سایرین ، اعم از خویشان فرد مجرم ، قابل مجازات نخواهند بود .

 

منابع حقوق کیفری و جزایی

حقوق کیفری و جزایی ، منجر به اعمال مجازات مرتکب می شود . به همین دلیل ، حین رسیدگی به دعاوی کیفری در دادسرا و دادگاه ، مقامات رسیدگی کننده ، می بایست با عنایت به منابع حقوق کیفری و جزایی که خاص این گرایش از حقوق هستند ، رسیدگی های خود را انجام داده و اقدام به صدور دادنامه کیفری نمایند . لذا سوال مهمی که مطرح می شود ، آن است که منابع حقوق کیفری و جزایی چیست ؟

در خصوص منابع حقوق کیفری و جزایی ، می بایست در درجه اول ، به قانون اشاره نمود. قانون ، در سلسله مراتب خود ، شامل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانین عادی می باشد . منظور از قوانین عادی ، قوانینی است که توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده است . مهم ترین منابع حقوق کیفری و جزایی در حال حاضر ، شامل قوانینی از قبیل قانون مجازات اسلامی ، قانون آیین دادرسی کیفری و سایر قوانین خاص در خصوص جرایم مربوطه می باشد .

در کنار قانون ، دیوان عالی کشور نیز ، عالی ترین مرجع حقوقی در نظام حقوقی ایران محسوب می شود که در خصوص دعاوی کیفری ، رای وحدت رویه صادر می نماید که این آراء نیز ، جزء منابع حقوق کیفری و جزایی ایران محسوب می شوند . لازم به ذکر است که آرای وحدت رویه ، در حکم قانون عادی و لازم الاتباع هستند .

در خصوص سایر منابع حقوق کیفری ، باید گفت که در نظام حقوقی ایران ، یکی دیگر از منابع حقوق کیفری ، موازین شرعی محسوب می شود که این امر ، در ماده 127 قانون مجازات اسلامی جدید نیز ، مورد اشاره مقنن قرار گرفته است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حقوق کیفری و منابع آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق کیفری و منابع آن پاسخ دهند .