متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، به وظایف محکوم علیه، پس از دریافت ابلاغیه اجراییه حکم قطعی دادگاه که به درخواست ذی نفع از حکم، صادر شده و تبعات عمل نکردن به مفاد این ماده، اشاره می کند. از جمله نکات حقوقی ماده ۳۴، این است که محکوم علیه، تنها ده روز فرصت دارد تا مفاد اجراییه را عملی کند.
برای مشاوره نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی
برای مشاوره نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی
یکی از مهم ترین قوانینی که در زمینه دعاوی حقوقی و پس از صدور حکم قطعی، کاربرد دارد، قانون اجرای احکام مدنی است. با این توضیح که پس از صادر شدن حکم قطعی در دادگاه، شخصی که حکم به نفع او صادر شده، می تواند به اجرای احکام شعبه صادر کننده رای، مراجعه کرده و تقاضای صدور اجراییه حکم قطعی را داشته باشد.
بدین ترتیب، بر اساس قانون اجرای احکام مدنی، اجراییه محکوم علیه، صادر گردیده و به وی، ابلاغ می شود و او باید، مطابق مندرجات متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، با اجراییه صادره، برخورد نماید؛ در غیر این صورت، محکوم علیه، با آثار و تبعات حقوقی عدم توجه به اجراییه که می تواند، حبس باشد، مواجه خواهد شد. همین امر، ضرورت اطلاع از متن و تفسیر، همچنین، نکات حقوقی ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی را ایجاب می نماید.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی را ارائه کرده و پس از تفسیر آن، نکات حقوقی این ماده را بگوییم. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، می توانند در ادامه مقاله، همراه ما باشند.
متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، یکی از مهم ترین مواردی است که هر شخصی که برای وی، پس از صدور حکم قطعی و به درخواست ذینفع از حکم، اجراییه صادر شده است، باید از آن، مطلع باشد. چرا که عدم اطلاع از متن ماده ۳۴ قانون فوق الذکر، سبب می گردد تا محکوم علیه، با آثار و تبعات جبران ناپذیری، مواجه شود. لذا در این بخش، متن ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی را ارائه خواهیم کرد که مقرر می دارد:
"همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد، محکوم علیه مکلف است، ظرف ده روز، مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن، میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند، باید ظرف مهلت مزبور، جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد، صریحا اعلام نماید.
هرگاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور، معلوم شود که محکوم علیه، قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده، لیکن برای فرار از آن، اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده، به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه، متعسر گردیده باشد، به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره - شخص ثالث نیز می تواند، به جای محکوم علیه، برای استیفای محکوم به، مالی معرفی کند."
بنابراین، می توان گفت، محکوم علیه باید، حتما ظرف ده روز، در خصوص تعیین تکلیف پیرامون مفاد اجراییه صادره، اقدام کند، در غیر این صورت، ممکن است با مسائلی نظر توقیف اموال یا حبس، مواجه شود که توضیحات و جزئیات این امر را در تیتر بعدی در تفسیر متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، خواهیم گفت.
پس از ارائه متن ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، در این بخش از مقاله قصد داریم تا در خصوص تفسیر ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی، صحبت کنیم و در بخش بعدی، نکات حقوقی که درباره ماده 34، باید مدنظر داشت را بگوییم.
در تفسیر ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، می توان گفت، این ماده، در خصوص وظیفه محکوم علیه، پس از صدور اجراییه و ابلاغ آن به وی، صحبت می کند و ضمانت اجرای عدم توجه به مفاد آن را در خصوص محکوم علیه، بیان می دارد.
با این توضیح که، اجرای حکم قطعی دادگاه، در صورتی که محکوم علیه، نسبت به انجام آن، اقدام نکند، صرفا پس از صدور اجراییه، امکان پذیر است که این اجراییه، با درخواست ذی نفع از حکم یا محکوم له، صادر شده و توسط سامانه ابلاغ، به محکوم علیه ابلاغ می گردد. پس از ابلاغ اجراییه، محکوم علیه، ظرف ده روز، موظف است تا یکی از موارد زیر را انجام دهد:
اجرای حکم؛
مقرر کردن ترتیبی برای پرداخت محکوم به حکم؛
معرفی مالی که ایفای محکوم به از آن، ممکن و میسر باشد؛
تسلیم تمام دارایی خود، به واحد اجرا، در صورتی که خود را قادر به اجرای اجراییه نداد؛
اعلام صریح عدم برخورداری از مال به واحد اجرا، در صورتی که از هیچ مالی اعم از مال منقول یا غیر منقول، برخوردار نیست.
از موارد دیگری که می توان در تفسیر متن ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی گفت، این است که این ماده، با هدف حبس زدایی و جلوگیری از حبس محکوم علیه، پیش بینی شده است، اما، در صورتی که محکوم علیه، ظرف ده روز، ترتیبی برای اجرای مفاد اجراییه ندهد، مطابق آنچه در باقی مواد قانون اجرای احکام مدنی آمده، ممکن است با مساله توقیف اموال یا حبس، مواجه شود.
نکات حقوقی مهمی درباره ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی وجود دارد که محکوم علیه و محکوم له، باید از آن ها آگاه باشند. لذا در این بخش، قصد داریم تا به ذکر این نکات حقوقی بپردازیم. نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی عبارتند از:
محکوم علیه، تنها ده روز از ابلاغ اجراییه، مهلت دارد تا در خصوص مفاد اجراییه، تعیین تکلیف کند، در غیر این صورت با تبعات حقوقی این امر، مواجه خواهد شد. (مستفاد از ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی)
یکی از تبعات حقوقی عدم اجرای مفاد اجراییه، جلب است که محکوم له، تنها در صورتی می تواند در خواست صدور حکم جلب محکوم علیه را داشته باشد که محکوم علیه، تا سی روز بعد از اینکه اجراییه به وی ابلاغ شد، دعوای اعسار خویش را اقامه نکرده باشد یا دعوای اعسار محکوم علیه، به واسطه خود او مسترد شده یا به موجب حکم قطعی، رد شود. (مستفاد از ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی)
در صورتی که محکوم علیه، برای عدم پرداخت محکوم به، اموال خود را معرفی نکرده یا صورت دارایی خلاف واقع ارائه دهد و این امر، ظرف سه سال از انقضای مهلت ده روزه اجرای مفاد اجراییه مشخص گردد، محکوم علیه، به حبس محکوم خواهد شد. (مستفاد از ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی)
الزامی بر معرفی مال از جانب محکوم علیه برای پرداخت محکوم به نیست و شخص ثالث نیز می تواند برای پرداخت محکوم به حکم قطعی که در خصوص آن، اجرائیه صادر شده است، اقدام به معرفی مال به اجرای احکام کند. (مستفاد از ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی)
محکوم له می تواند، نسبت به معرفی اموال محکوم علیه اعم از مال منقول یا مال غیر منقول، برای استیفای محکوم به از آن، اقدام نماید (بعد از صدور اجراییه و قبل از انقضای مهلت). (مستفاد از ماده 35 قانون اجرای احکام مدنی)
در صورت عدم معرفی مال از سوی محکوم علیه در مهلت مقرر در اجراییه، محکوم له می تواند، هرگاه مالی از محکوم علیه را کشف کرد، آن را به اجرای احکام، معرفی کرده و وصول طلب خود را از آن مال بخواهد. (مستفاد از ماده 35 قانون اجرای احکام مدنی)
در شرایطی که ابلاغ اجراییه، از طریق آگهی در روزنامه صورت گرفته باشد، محکوم له می تواند، به میزان محکوم به، از اموال محکوم علیه، توقیف کند؛ برای این امر، مال باید، به اجرای احکام، معرفی گردد. (مستفاد از ماده 36 قانون اجرای احکام مدنی)
اجرای احکام مدنی، نحوه و مراحل مخصوص به خود را دارد و بدون وجود تمامی شرایط و طی شدن تمامی مراحل مورد نظر قانون گذار در قانون اجرای احکام مدنی، رای صادره، قابل اجرا نخواهد بود که علاقمندان به کسب اطلاعات در خصوص این موضوع، می توانند نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی پاسخ دهند.
برای مشاوره نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی
برای مشاوره نکات حقوقی ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©