دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / اصل 27 قانون اساسی

اصل 27 قانون اساسی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

طبق اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها بدون حمل سلاح ، به شرط آنکه مخل به مبانی اسلام نباشد ، آزاد خواهد بود . نکات حقوقی این اصل ، آن است که حق تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها ، یک حق مطلق نبوده و مقید است ؛ البته ، شورای نگهبان ، هنگام تفسیر اصل 27 ، منظور از اخلال به مبانی اسلام را ذکر ننموده است .

 

نخستین سند حقوقی ، سیاسی هر کشور ، قانون اساسی آن می باشد که با هدف حمایت از حقوق و آزادی های سیاسی شهروندان و تحدید قدرت حاکمیت ، توسط خبرگان ملت ، به تدوین رسیده و سایر قوانین و مقررات نظم حقوقی ، می بایست با لحاظ این قانون ، به مرحله تصویب و اجرا برسند .

در فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال 1368 ، مجموعه ای از مهم ترین حقوق ملت ، تدوین یافته است که در این میان ، اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در خصوص آزادی تجمعات و راهپیمایی ها ، حایز اهمیت است . البته ، از آن جهت که اصل بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، نکات حقوقی خاصی دارد ، می بایست تفسیر دقیقی از آن ارائه نمود .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم ابتدا ، متن اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را ذکر نموده و در ادامه ، تفسیر اصل بیست و هفتم قانون اساسی را بیان نماییم . در پایان نیز ، برخی از مهم ترین نکات حقوقی مربوط به اصل 27 ، ذکر خواهد شد .

متن اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، در سال 1358 ، تدوین شده و ده سال بعد ، یعنی در سال 1368 ، بازنگری در قانون اساسی ، انجام گرفت . این قانون ، مهم ترین سند حقوقی و سیاسی در نظام حقوقی ایران محسوب می گردد که در این قانون ، علاوه بر تعیین ساختار حاکمیت ، تفکیک قوای سه گانه و شرح وظایف هر کدام از قوا ، حقوق و آزادی های بنیادین افراد نیز ، ذکر گردیده است .

به طور مشخص تر ، در فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، با عنوان حقوق ملت ، ضمن اصول نوزدهم الی چهل و دوم ، به برخی از مهم ترین حقوق ملت ایران ، اشاره شده است که در این میان ، اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، به حق تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها ، اختصاص یافته است .

به همین دلیل ، در این قسمت ، متن اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، ارائه شده و در قسمت های بعد ، نکات حقوقی و تفسیر اصل بیست و هفتم قانون اساسی نیز ، بیان خواهد شد . بر اساس متن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1368 ، متن اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، به شرح زیر است :

« تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها ، بدون حمل سلاح ، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد ، آزاد است » . بر اساس متن اصل بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها ، یکی از مهم ترین حقوق ملت به شمار می آید ؛ منتها با قیود خاصی که در زمان تفسیر اصل ۲۷ قانون اساسی ، باید بدان توجه نمود .

تفسیر اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

اصل بیست و هفتم قانون اساسی ، یکی از مهم ترین اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که به حقوق ملت ، پرداخته و در ارتباط با حق تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها به صورت مسالمت آمیز ، تدوین شده است . هر کدام از فصل های قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، نکات حقوقی خاص خود را دارند و می بایست در زمان تفسیر این اصول ، به آنها توجه داشت .

لازم به ذکر است که تفسیر قانون اساسی ، به عملی گفته می شود که به موجب آن ، اصولی که با ابهام مواجه هستند ، تشریح شده تا به این ترتیب ، قصد و نیت قانونگذار از تصویب آن اصل ، به صورت دقیق ، مشخص گردد . بر این اساس ، تفسیر قانون اساسی ، به عهده شورای نگهبان می باشد . لذا در هنگام تفسیر اصل 27 قانون اساسی ، می بایست به نظریات شورای نگهبان ، توجه نمود .

در سال 1377 ، استفساریه ای توسط وزارت کشور از شورای نگهبان انجام گرفت با این مضمون که منظور از عبارت « مخل به مبانی اسلام » مندرج در اصل بیست و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چیست ؟ چرا که در اصل ۲۷ قانون اساسی ، مصادیق و موارد مخل به مبانی اسلام ، ذکر نگردیده و مرجعی نیز ، جهت تشخیص موضوع ، تعیین نشده است

با این حال ، شورای نگهبان ، در پاسخ به استفساریه مزبور ، پاسخی ارائه ننموده است ؛ چرا که در آیین نامه داخلی شورای نگهبان مقرر شده بود که این شورا ، در برابر سوالات مربوط به تفسیر اصول قانون اساسی ، صرفا در صورتی ملزم به پاسخگویی است که سوال کننده ، هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ، رئیس قوه قضاییه یا هیات دولت یا رئیس جمهور باشد . لذا در قسمت بعد ، نکات حقوقی اصل 27 قانون اساسی را ذکر خواهیم نمود .

نکات حقوقی اصل ۲۷ قانون اساسی

همانطور که در قسمت قبل ذکر گردید ، شورای نگهبان در مقام مفسر اصول قانون اساسی ، به توضیح و ارائه تفسیر اصل ۲۷ قانون اساسی مبادرت ننموده است . با این حال ، اصل 27 قانون اساسی ، یکی از مهم ترین حقوق ملت محسوب می شود که در کنار آزادی مطبوعات اصل 24 ، آزادی احزاب اصل 26 ، آزادی شغل اصل 28 و نیز ، اصل برائت در اصل 37 قانون اساسی ، کاربرد فراوانی دارد . لذا در این قسمت ، قصد داریم نکات حقوقی اصل 27 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را مختصرا ذکر نماییم .

یکی از مهم ترین نکات حقوقی اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، آن است که علی رغم پیش بینی حق آزادی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها در متن قانون اساسی ، برخورداری و اعمال این حق ، مطلق نبوده ؛ بلکه محدودیت های مهمی دارد . لذا اصل بیست و هفتم قانون اساسی ، یک حق مقید است .

از جمله مهم ترین نکات حقوقی اصل ۲۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، آن است که تشکیل اجتماعات و راهپیمایی ها ، صرفا در صورتی امکانپذیر است که افراد شرکت کننده ، اقدام به حمل سلاح ننموده باشند . همچنین ، این اجتماعات و راهپیمایی ها ، نباید مخل به مبانی اسلام باشد ؛ هر چند که شورای نگهبان به عنوان مرجع تفسیر قانون اساسی ، منظور از اخلال به مبانی اسلام را ارائه ننموده است .

با این وجود ، در یک تفسیر کلی ، می توان گفت در صورتی که اجتماعات و راهپیمایی ها ، به گونه ای باشد که مبانی اسلامی اعم از مسائل ضروری اعتقادی دین اسلام ( از قبیل توحیت ، معاد ، عصمت ائمه معصوم علیهم السلام ) ، یا احکام و قوانین حاکم در نظام اسلامی ( از قبیل نماز و روزه و حج و غیره ) را دچار خدشه نماید ، به نحوی که منجر به تضعیف یا ایجاد شک و بدبینی شهروندان در مبانی مذکور شود ، ممنوع خواهد بود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تفسیر اصل ۲۷ قانون اساسی در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تفسیر اصل ۲۷ قانون اساسی پاسخ دهند .