دینا / خانواده / ازدواج / حقوق زن در ازدواج

حقوق زن در ازدواج

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک ، شامل دو دسته حقوق مالی و غیر مالی است . از جمله حقوق زن در ازدواج از نوع حقوق مالی ، حق نفقه ، مهریه ، اجرت المثل ، تنصیف دارایی ، ارث و مستمری شوهر بوده و حقوق غیر مالی زن در ازدواج ، می تواند به صورت حق طلاق ، حق کار و تحصیل ، حق سفر و تعیین محل سکونت باشد .

 

شروع زندگی مشترک یا ازدواج ، به لحاظ قانونی ، حقوق و تکالیف متعددی را برای طرفین ایجاد می کند و زوج و زوجه ، می توانند از برخی از حقوقی که در مجموعه قوانین و مقررات موضوعه لحاظ شده است ، برخوردار گردند که این امر ، در بسیاری از موارد ، با توافق و سازش طرفین ، همراه بوده و بی آنکه مشکلی در خصوص حقوق زن در ازدواج یا حقوق مرد در ازدواج ایجاد شود ، طرفین به زندگی مشترک خود ادامه می دهند .

با این حال ، گاهی اختلافاتی میان زوجین ایجاد می گردد که در این صورت ، می بایست بر اساس قانون ، اختلافات ایجاد شده را حل و فصل نمود و از آن جهت که حق طلاق ، با مردان است ، در مقابل ، خانم ها نیز ، می بایست از یکسری حق و حقوق قانونی برخوردار باشند تا این موضوع ، تعدیل شود . لکن در مواردی ، ممکن است که خانم ها ، از حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک ، اطلاعات کافی نداشته باشند و نتوانند به خوبی ، از حقوق زن در ازدواج ، بهره مند شوند .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم در ارتباط با حقوق زن در ازدواج ، به بررسی این موضوعات بپردازیم که حقوق مالی زن و حقوق غیر مالی زن در ازدواج دائم و موقت ناظر بر چه مواردی است و در ادامه نیز ، مشاوره حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک یا مشاوره نحوه اعمال حقوق زن در ازدواج ، ارائه خواهد شد .

حقوق مالی زن در ازدواج

بر اساس قانون مدنی ، ازدواج یا همان عقد نکاح ، به دو صورت است ؛ یا اینکه به صورت موقتی بوده که به آن صیغه موقت نیز گفته می شود و یا اینکه به صورت دائمی و بدون ذکر مدت مشخصی است که به آن ، ازدواج دائم گفته می شود . با این حال ، وجه مشترک این دو نوع نکاح ، آن است که زن ، از حق و حقوق خاصی برخوردار خواهد بود که اعم است از حقوق زن در ازدواج از نوع مالی و غیر مالی .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که حقوق زن در ازدواج دائم و موقت چیست و حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک ناظر بر چه مواردی می باشد ؟ لذا در این قسمت ، اهم حقوق زن در ازدواج ، از نوع مالی را ذکر خواهیم کرد و در ادامه ، حقوق زن در ازدواج از نوع حقوق غیر مالی را نیز ، بررسی خواهیم نمود .

یکی از مهم ترین حقوق زن در ازدواج ، حق مهریه است که از نوع حقوق مالی زوجه در عقد نکاح می باشد . با این توضیح که به محض وقوع عقد نکاح دائم یا موقت ، زن ، مالک مهریه ای که حین عقد تعیین شده است ، خواهد گردید و می تواند آن را مطالبه نموده یا اقدام به بخشش مهریه نماید . لازم به ذکر است که حق مهریه زن ، اختصاص به عقد دائم نداشته و در عقد موقت نیز ، زوجه از مهریه برخوردار می گردد و اصولا ذکر آن حین عقد ، شرط صحت صیغه می باشد .

از دیگر حق و حقوق مالی زن در زندگی مشترک ، حق نفقه است ؛ با این توضیح که مرد ، مکلف است هزینه های زندگی مشترک ، اعم از خوراک ، پوشاک ، مسکن ، هزینه های بهداشتی و درمانی و مواردی از این قبیل را به صورت مرتب ، به زوجه پرداخت نماید و در عوض ، زوجه نیز مکلف به تمکین از همسر است . لازم به ذکر است که حق نفقه زن ، مختص ازدواج دائم است و در عقد موقت یا صیغه ، حق نفقه برای زن وجود نداشته ؛ مگر اینکه این موضوع شرط شده باشد و یا اینکه عقد ، بر مبنای آن واقع شده باشد .

یکی دیگر از موارد حقوق مالی زن در طی زندگی مشترک ، اجرت المثل ایام زوجیت می باشد که یکی از پرکاربردترین موارد حقوق زن در ازدواج است . بر این اساس ، زوجه ، می توان مزد کارهایی که در طول زندگی مشترک ، به دستور شوهر انجام داده ؛ بی آنکه قصد تبرع داشته باشد ، را از وی دریافت نماید .  ، حق اجرت المثل زندگی زناشویی ، منحصر به عقد دائم نبوده ؛ بلکه همسر موقت نیز ، می تواند هر زمان در طول زندگی مشترک ، اقدام به مطالبه آن نماید .

از جمله دیگر حقوق مالی زوجه در ازدواج که غالبا پس از طلاق مطرح می شود ، حق تنصیف اموال و دارایی های مرد پس از ازدواج می باشد که بر اساس آن ، اگر مردی اقدام به طلاق دادن همسر خود نموده و در طول زندگی مشترک اموالی به دست آورده باشد ، در صورتی که این شرط را در عقدنامه امضا کرده باشد ، می بایست نصف آن را به زوجه بپردازد .

سایر حقوق مالی زن در ازدواج ، آن است که در صورت فوت شوهر ، همسر دائم ، می تواند از ارث شوهر بهره مند شده و در صورت دارا بودن شرایط لازم ، از مستمری شوهر نیز بهره مند گردد . اما در عقد موقت ، به زوجه ارثیه تعلق نخواهد گرفت . همچنین ، بر اساس قانون ، همسر موقت ، حق بهره مندی از مستمری شوهر متوفی را نیز ، نخواهد داشت . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حقوق زن در ازدواج ، مقاله زیر را مطالعه نمایید .

حقوق غیر مالی زن در ازدواج

یکی از مهم ترین پیش نیازهای حقوقی قبل از ازدواج ، آن است که طرفین ، به صورت کامل ، در خصوص حقوق مالی و غیر مالی خود ، به توافق رسیده و در صورت لزوم ، به صورت شرط ضمن عقد ، آن را در متن عقدنامه ذکر نمایند . البته ، اکثر حقوق مالی زن در زندگی مشترک که در قسمت قبل ذکر نمودیم ، در قوانین و مقررات ، به تفصیل ، ذکر شده است .

با این حال ، حقوق زن در ازدواج ، منحصر به حقوق مالی نبوده و بعضا ، زن و شوهر ، حقوق غیر مالی نیز ، بهره مند خواهند شد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم به بررسی حقوق غیر مالی زن در زندگی مشترک پرداخته و اهم موارد آن را ذکر نماییم .

یکی از مهم ترین حقوق غیر مالی زن و شوهر در زندگی مشترک ، حق مبنی بر حسن معاشرت می باشد . بر اساس ماده 1103 قانون مدنی ، هر یک از زوجین ، مکلف هستند که با یکدیگر ، حسن معاشرت داشته باشند و بر اساس ماده 1104 نیز ، زوجین ، باید در تقویت مبانی خانواده و تربیت کردن فرزندان ، با یکدیگر همکاری نمایند .

علاوه بر این ، یکسری حقوق غیر مالی را می توان حین عقد ازدواج دائم یا موقت ، برای زوجه لحاظ نمود که در صورت پذیرش این امر توسط مرد ، حقوق غیر مالی در طول زندگی مشترک ، به زوجه ، تعلق خواهد گرفت . به عنوان نمونه ، می توان از حق طلاق زن یاد کرد که از جمله مهم ترین مصادیق حقوق زن در ازدواج می باشد .

با این توضیح که ، بر اساس قانون ، اصولا حق طلاق ، با مرد است و او می توان هر زمان که بخواهد ، با مراجعه به دادگاه ، همسر خود را طلاق دهد ؛ اما زوجه ، صرفا در صورت دارا بودن شرایط خاصی ، می تواند از دادگاه درخواست طلاق نماید . همین موضوع ، سبب می شود که زوجه ، بتواند برای جبران این موضوع ، حق طلاق خود را که یکی از حقوق غیر مالی در زندگی مشترک تلقی می شود ، حین عقد ، شرط نموده تا در صورت لزوم ، بتواند به استناد آن ، از شوهر خود جدا شود .

علاوه بر این ، یکی دیگر از حقوق غیر مالی زن در ازدواج ، اخذ حقوقی از جمله حق تحصیل می باشد که به موجب آن ، زوجه می تواند به صلاحدید خود ، اقدام به ادامه تحصیل پس از ازدواج نماید و شوهر ، نمی تواند در این خصوص ، ممانعتی به عمل آورد . امروزه ، حق تحصیل ، یکی از مهم ترین حقوق زن در ازدواج محسوب می گردد .

از دیگر حقوق غیر مالی زن در زندگی مشترک ، حق اشتغال به کار می باشد ؛ چرا که بر اساس قانون ، شوهر ، می تواند زوجه را از شغلی که با شئون و حیثیت خانوادگی ، منافات دارد ، منع نماید . به همین دلیل ، می توان حق اشتغال زنان ضمن عقد نکاح را از شوهر ، اخذ نمود که این موضوع ، یکی از مهم ترین مصادیق حقوق زن در ازدواج است .

همچنین ، از آن رو که زوجه ، مکلف به تمکین از همسر می باشد ، خروج از منزل بدون رضایت شوهر نیز ، مصداق عدم تمکین خواهد بود . به همین دلیل ، در صورتی که زوجه ، قصد داشته باشد اقدام به مسافرت نماید ، می توان حق سفر کردن را نیز ، ضمن عقد ، شرط نماید تا در صورت لزوم ، بتواند از این حق غیر مالی ، به عنوان یکی از حقوق زن در ازدواج ، بهره مند شود .

علاوه بر اینها ، بر اساس قانون مدنی ، زوجه مکلف به تمکین عام و خاص از شوهر است که یکی از مهم ترین مصادیق آن ، زندگی با شوهر در منزلی است که وی ، انتخاب کرده است . با این وجود ، حق تعیین محل سکونت به عنوان یکی از حقوق غیر مالی زن در زندگی مشترک ، می تواند ضمن عقد ، به نفع زن ، شرط شود که در این صورت ، زوجه به استناد این حق غیر مالی ، می تواند در محل جداگانه ای سکونت کرده ؛ بی آنکه مرتکب عدم تمکین شود .

مشاوره حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک

حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک ، شامل مصادیق متنوعی است که در یک تقسیم بندی کلی ، می توان آنها را به دو دسته حقوق مالی و غیر مالی زن در ازدواج ، تقسیم بندی نمود . در قسمت های قبل ، به توضیح مهم ترین موارد حق و حقوق زن در ازدواج و زندگی مشترک پرداخته شد . با این حال ، برای استفاده از این حقوق ، می بایست مواردی را در نظر گرفت . لذا در این قسمت ، مشاوره حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک را ارائه خواهیم نمود .

در این خصوص ، باید گفت که برخی از حق و حقوق زوجه در زندگی مشترک ، در متن قانون ، بیان شده است . به عنوان نمونه ، حق نفقه زن ، حق مهریه ، اجرت المثل ایام زندگی مشترک ، تنصیف دارایی ها پس از طلاق ، ارث و مستمری ، در قوانین و مقررات مربوطه ، تعیین تکلیف شده است و به همین دلیل ، به محض اینکه خطبه عقد ازدواج میان زوجین خوانده شد ، این حقوق به زن تعلق خواهد گرفت .

همانطور که مشاهده می شود ، عمده حقوق زن در ازدواج که در قوانین ذکر شده است ، از جمله حقوق مالی محسوب می شود و این موضوع ، نشانگر اهتمام قانونگذار به حفظ حقوق زن در ازدواج است . با این حال ، همانطور که گفته شد ، زوجه در عقد نکاح ، از حقوق غیر مالی یا غیر مادی نیز ، بهره مند خواهد بود که طبق قانون مدنی ، شامل حسن معاشرت ، تشیید مبانی خانواده و تربیت فرزندان ، به صورت مشترک ، توسط زوجین است که در کنار حقوق مالی ، پر اهمیت هستند .

علاوه بر اینها ، بهره مندی از برخی از حقوق غیر مالی توسط زوجه ، نیازمند آن است که موارد آن ، ضمن عقدنامه ، به صورت شرط ضمن عقد در آید که از جمله آنها ، می توان به حق طلاق زن ، حق کار و تحصیل ، حق سفر و تعیین محل سکونت و نیز ، حق بهره مندی از نصف اموال و دارایی های مرد پس از طلاق ، اشاره نمود . لذا توصیه می شود که حین ازدواج ، با توجه به موارد مذکور ، شروط ضمن عقد را تنظیم نمود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حقوق زن در ازدواج در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق زن در ازدواج پاسخ دهند .