جرم بغی ، به جرمی گفته می شود که گروهی از افراد ، علیه نظام جمهوری اسلامی ایران ، اقدامات مسلحانه انجام دهند که حکم جرم بغی و مجازات آن ، بسته به استفاده یا عدم استفاده از سلاح ، اعدام یا حبس تعزیری است . نحوه شکایت از این جرم ، ثبت شکواییه در دفاتر خدمات قضایی است ؛ اما برای رسیدگی به جرم بغی ، از گزارش ضابطین قضایی نیز استفاده می شود .
برای مشاوره حکم جرم بغی و نحوه شکایت از آن
برای مشاوره حکم جرم بغی و نحوه شکایت از آن
حفظ امنیت و آرامش در کشور ، یکی از مهم ترین اهداف حکومت ها به شمار می رود و طبیعتا ، در صورتی که اقداماتی مخل امنیت و اساس حکومت انجام شده ، به نحوی که نظم و امنیت عمومی را دچار اختلال نماید ، مرتکب ، قابل مجازات خواهد بود که حکم این مجازات ، بسته به اقدامات صورت گرفته ، متفاوت است .
از جمله جرایم علیه امنیت عمومی که در قانون مجازات اسلامی ، مورد پیش بینی قرار گرفته است ، جرم بغی می باشد که این جرم ، از جمله جرایم حدی بوده و بعضا هم برای مرتکبان ، مجازات حبس تعزیری ، در نظر گرفته شده است . لکن به جهت سنگین بودن مجازات در نظر گرفته شده برای جرم بغی ، پرداختن به این سوال ضروری است که جرم بغی به چه معناست و حکم جرم بغی چیست .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که معنی جرم بغی چیست و باغی در فقه کیست . سپس ، حکم جرم بغی و نحوه شکایت و رسیدگی به اتهام جرم بغی در دادگاه صلاحیت دار را توضیح داده و در ادامه نیز ، تفاوت جرم بغی با جرایم مرتبط همچون محاربه و افساد فی الارض ، توضیح داده خواهد شد .
حفظ امنیت و آسایش عمومی در کشور ، نیازمند آن است که اقدامات مخل امنیت ملی ، جرم انگاری شده تا حاکمیت و نظام اسلامی ، حفظ شده و پایداری و ثبات سیاسی و نظامی کشور نیز ، محفوظ بماند ؛ چرا که هرج و مرج در جامعه ، بزرگ ترین خطری است که موجودیت یک کشور را تهدید می نماید .
یکی از مهم ترین جرایم ارتکابی علیه امنیت ، جرم بغی می باشد که با سایر موارد جرم علیه امنیت ملی از قبیل محاربه و افساد فی الارض ، دارای مشابهت و نزدیکی است . اما قبل از آنکه حکم جرم بغی و مجازات آن را مورد بررسی قرار دهیم ، قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که معنی جرم بغی چیست ؟
در پاسخ به این سوال که جرم بغی چیست ، باید گفت که عنصر قانونی جرم بغی ، در ماده 287 و 288 قانون مجازات اسلامی ، ذکر شده است که به موجب ماده 287 ، جرم بغی ، به جرمی گفته می شود که یک گروه ، در برابر اساس نظام جمهوری اسلامی ایران ، به صورت مسلحانه ، قیام نمایند . لذا در خصوص اینکه جرم بغی چیست ، باید گفت که این جرم ، به معنای قیام مسلحانه علیه نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد .
با این حال ، استفاده عملی از سلاح ، شرط ضروری برای تحقق جرم بغی نبوده ؛ بلکه در مواردی ، ممکن است که قبل از استفاده از سلاح ، آن گروه ، دستگیر شوند که در این صورت ، باز هم جرم بغی ، محرز است ؛ با این حال ، حکم مجازات قانونی آنها ، متفاوت خواهد بود . این مفهوم ، از ماده 288 قانون مجازات اسلامی ، قابل برداشت است که در ادامه ، به توضیح حکم جرم بغی خواهیم پرداخت .
جرم بغی ، یکی از جرایم علیه امنیت است که در قانون مجازات اسلامی ، به حکم جرم بغی اشاره شده است . اما نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد ، آن است که جرم بغی در قانون مجازات اسلامی ، بر اساس ضوابط فقهی و شرعی ، تدوین شده است و مجازات آن هم ، یک مجازات حدی است که مقدار و میزان آن ، در شرع و فقه مشخص شده است .
بنا به اهمیت جرم بغی در فقه و الگو گرفتن قانون مجازات اسلامی از موازین فقهی ، پرداختن به این سوال اهمیت دارد که باغی در فقه کیست و به این منظور ، می بایست ابتدا کلمه « بغی » را مورد بررسی قرار داد . در این خصوص ، گفتنی است که واژه بغی و مشتقات آن ، در قرآن کریم نیز ، به کار رفته است که از جمله معانی آن ، می توان به ظلم ، ستم ، ستمکاری ، سرکشی و تجاوز اشاره کرد و شخصی که اقدامات مذکور را انجام می دهد ، « باغی » نام می گیرد .
اما در خصوص اینکه مفهوم بغی و باغی در فقه چیست ، باید گفت که در عمده موارد ، کلمه بغی ، به معنای خروج یا قیام کردن علیه امام معصوم به کار رفته است و هر شخصی که بر یکی از ائمه علیهم السلام ، خروج یا قیام نماید ، چه یک نفر و چه یک گروه باشند ، به عنوان باغی قلمداد می شوند . اما علاوه بر این ، غالب فقها ، حکم جرم بغی را ، به قیام علیه نائب امام در دوران غیبت معصوم نیز ، تسری داده اند .
به این معنا که اگر شخصی ، در دوران غیبت ، علیه نائب امام نیز خروج نماید ، باغی بوده و مرتکب جرم بغی شده است . بنابراین ، در یک مفهوم کلی و به استناد آیه 9 سوره حجرات ، باغی در فقه ، به شخصی گفته می شود که علیه نظام اسلامی خروج نماید ؛ چه امام معصوم در راس حکومت بوده و چه نایب ایشان . به همین دلیل ، در زمان غیبت امام معصوم نیز ، حکم جرم بغی و باغی ، به قوت خود باقی است و این موضوع ، در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز ، جرم انگاری شده است .
در قانون مجازات اسلامی ، به تبعیت از موازین فقهی ، برای قیام مسلحانه علیه نظام اسلامی ، جرمی پیش بینی شده است که به آن ، جرم بغی گفته می شود و مرتکب این جرم یا همان باغی ، قابل مجازات خواهد بود . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که حکم جرم بغی چیست و در قانون مجازات اسلامی ، برای باغی ، چه حکم و مجازاتی در نظر گرفته شده است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که ضمن مواد 287 و 288 قانون مجازات اسلامی ، دو نوع حکم جرم بغی پیش بینی شده است که یکی از آنها ، مجازات حدی است و دیگری ، مجازات تعزیری می باشد و تفاوت این دو نوع مجازات و حکم جرم بغی ، به خاطر استفاده یا عدم استفاده از سلاح توسط باغی می باشد .
بر اساس ماده 287 قانون مجازات اسلامی ، گروهی که در برابر اساس نظام جمهوری اسلامی ایران ، به صورت مسلحانه قیام نمایند ، در صورتی که اعضای گروه ، از سلاح استفاده نمایند ، به مجازات اعدام محکوم می شوند و در صورتی که تنها یک یا چند نفر از ایشان از سلاح گرم یا سرم استفاده نموده باشند ، صرفا حکم جرم بغی یا مجازات اعدام ، در خصوص همان افراد صادر خواهد شد .
علاوه بر این ، بر اساس ماده 288 قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که اعضای گروه یا همان افراد باغی ، قبل از درگیری یا استفاده از سلاح شان ، دستگیر بشوند ، به مجازات حبس تعزیری محکوم خواهند شد . اگر این افراد ، دارای سازمان و مرکزیت باشند ، حکم جرم بغی ، حبس تعزیری درجه سه ( بیش از ده سال تا پانزده سال ) و در صورتی که سازمان و مرکزیت آنها از بین رفته باشد ، حبس تعزیری درجه پنج ( حبس بیشتر از دو تا پنج سال ) خواهند بود .
جرم بغی ، همچون سایر جرایم علیه امنیت عمومی ، می بایست مورد رسیدگی قضایی قرار گرفته تا بتوان علیه مرتکبان آن ، حکم مجازات اعدام یا حبس تعزیری صادر نمود . اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که نحوه شکایت و رسیدگی به حکم جرم بغی به چه صورت است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در حال حاضر ، نحوه شکایت از جرم بغی ، به این صورت است که شاکی ، می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، اقدام به ثبت شکواییه از جرم بغی و یا همان باغی نماید . موقع شکایت از جرم بغی ، می بایست کلیه اسناد و شواهدی که دال بر ارتکاب جرم توسط باغی هستند ، ضمیمه شکواییه شود .
پس از ثبت شکایت از جرم بغی ، شکواییه شاکی ، به دادسرای عمومی و انقلاب ارجاع می شود تا مقامات دادسرا ، اقدام به رسیدگی و تحقیقات مقدماتی در خصوص جرم ارتکابی نموده و در صورتی که ارتکاب جرم بغی توسط مشتکی عنه را قرین به صحت تشخیص دهند ، پرونده را برای صدور حکم جرم بغی ، به دادگاه ، ارجاع دهند .
باید افزود که نحوه رسیدگی به جرم بغی برای صدور حکم جرم بغی ، صرفا از طریق ثبت شکواییه نبوده ، بلکه مقامات دادسرا ، می توانند حسب مورد ، از گزارش ضابطان قضایی نیز ، استفاده نموده و علیه متهم ، اعلام جرم نمایند . پس از آن ، تعقیب متهم و رسیدگی مقدماتی به جرم بغی توسط وی ، توسط مقامات دادسرا ، انجام گرفته و پس از تکمیل تحقیقات و احراز مجرم بودن وی ، با صدور کیفرخواست ، پرونده به دادگاه ارجاع می شود .
بغی یا قیام مسلحانه علیه اساس نظام جمهوری اسلامی ایران ، نوعی جرم بوده و مجازات دارد . حکم جرم بغی ، بسته به اینکه باغی ، از سلاح استفاده کرده یا نکرده باشد ، به صورت اعدام یا مجازات حبس تعزیری خواهد بود . در هر حال ، زمانی که پس از طرح شکایت یا گزارش ضابطان قضایی ، اتهام جرم بغی به افراد وارد می شود ، این اتهام می بایست در دادگاه مورد رسیدگی قرار گرفته و نهایتا ، منجر به صدور حکم شود .
سوالی که مطرح می شود ، آن است که رسیدگی به اتهام جرم بغی در صلاحیت کدام دادگاه است و به عبارت دیگر ، کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی و صدور حکم جرم بغی و مجازات مرتکب را دارد ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا رسیدگی به جرایمی همچون بغی و صدور حکم جرم بغی ، دو مرحله ای بوده و مرحله اول آن ، در دادسرا بوده و جزء وظایف دادسرای عمومی و انقلاب می باشد .
در صورتی که مقامات دادسرا ، اتهام جرم بغی را با توجه با اسناد و مدارک موجود در پرونده محرز بدانند ، پرونده را برای صدور حکم مجازات ، به دادگاه ارجاع می دهند ؛ لکن در خصوص اینکه کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به جرم بغی را دارد ، می بایست به ماده 5 قانون دادگاه های عمومی و انقلاب توجه نمود .
بر اساس این ماده ، مقرر شده است که کلیه جرایمی که علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور ارتکاب می یابد ، همچنین جرایمی همچون محاربه و افساد فی الارض ، در دادگاه انقلاب مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت . لذا از آن جهت که جرم بغی نیز ، نوعی جرم علیه امنیت کشور محسوب می شود ، دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی و صدور حکم جرم بغی را خواهد داشت .
هر یک از جرایم علیه امنیت ملی ، مجازات خاص خود را دارند که در قسمت های قبل ، به توضیح حکم جرم بغی یا مجازات آن و نحوه شکایت از این جرم ، پرداخته شد . اما از آن جهت که وجوه شباهت جرم بغی ، با جرایمی از قبیل محاربه و افساد فی الارض زیاد است ، در این قسمت قصد داریم تفاوت جرم بغی با محاربه و افساد فی الارض را نیز ، توضیح دهیم .
عنصر قانونی جرم محاربه ، در ماده 279 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که بر اساس آن ، کشیدن سلاح ، به قصد جان ، مال ، ناموس و یا ارعاب و ترساندن مردم ، به نحوی که موجب ایجاد ناامنی در محیط شود ، محاربه می باشد . بر این اساس ، تفاوت جرم بغی با محاربه ، آن است که در جرم بغی ، حتما به صورت گروهی ، اقدامات مسلحانه صورت می گیرد و این اقدامات ، متوجه اساس نظام جمهوری اسلامی است .
اما محاربه ، تهدید امنیت اجتماعی شهروندان بوده و با سلاح کشیدن بر روی مردم ، به قصد جان و مال و ناموس آنها محقق می شود . این موضوع ، سبب تفاوت حکم جرم بغی با مجازات جرم محاربه است که مجازات محارب ، می تواند به صورت مجازات اعدام ، صلب ، قطع دست راست و پای چپ و یا تبعید باشد که قاضی ، در انتخاب هر یک از آنها مخیر است .
در خصوص تفاوت جرم بغی با جرم افساد فی الارض نیز ، باید گفت که بر اساس ماده 286 قانون مجازات اسلامی ، هر کس به صورت گسترده ، مرتکب جنایت علیه افراد ، جرایم علیه امنیت داخلی ، نشر اکاذیب ، اخلال در نظام اقتصادی ، احراق و تخریب نمودن ، پخش کردن مواد سمی و خطرناک ، دایر کردن مراکز فساد و فحشا شده ؛ به صورتی که این اقدامات ، موجب اختلال شدید در نظم عمومی ، ایراد خسارت عمده یا فساد گسترده شود ، جرم افساد فی الارض محقق شده است .
بنابراین ، می توان ملاحظه نمود که اقداماتی که در قانون مجازات اسلامی در مورد افساد فی الارض ذکر شده ، با کشیدن گروهی سلاح به قصد ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران ، متفاوت می باشد . لازم به ذکر است که مجازات مفسد فی الارض نیز ، بر اساس همین ماده ، اعدام است ؛ لکن اگر اخلال در نظم عمومی ، ایجاد ناامنی ، خسارت یا اشاعه فحشا ، گسترده و وسیع نباشد ، قاضی می تواند مرتکب را به مجازات حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم نماید . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این جرم ، مقاله زیر را نیز ، مطالعه نمایید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حکم مجازات جرم بغی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حکم مجازات جرم بغی پاسخ دهند .
برای مشاوره حکم جرم بغی و نحوه شکایت از آن
برای مشاوره حکم جرم بغی و نحوه شکایت از آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©