از جمله اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه، می توان به فاکتورهای خرید وسایل، لیست سیاهه جهیزیه، استناد به شهادت شهود و یا اقرار خود مرد اشاره کرد که اسناد مورد نیاز را باید حین ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، ضمیمه دادخواست استرداد جهیزیه نمود.
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
هر چند که به لحاظ عرفی، زوجه در تهیه وسایل زندگی مشترک، به شوهر خود کمک کرده و اصطلاحا، با خود جهیزیه می برد، با این حال، باید دانست که به لحاظ قانونی، تهیه وسایل زندگی مشترک، به عهده شوهر بوده و زوجه، در این باب، تکلیفی ندارد. به همین دلیل، حتی پس از بردن جهیزیه به منزل شوهر، می تواند اقدام به استرداد جهیزیه نماید؛ به ویژه در صورتی که اختلافات زناشویی میان زوجین، ادامه زندگی را دشوار می کند.
اهمیت موضوع مدارک لازم برای استرداد جهیزیه از آن جهت است که، اصولا زوجه بدون تهیه مدارک، نمی تواند جهیزیه را پس بگیرد. چراکه عدم وجود مدارک لازم برای استرداد جهیزیه، نه تنها مانع از تنظیم دادخواست شده بلکه می تواند مالکیت زوجه بر این اموال را زیر سوال برده و حتی مانع از باز پس گیری آن ها توسط زن شود.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله مواردی نظیر؛ مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه، نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه و مدارک لازم برای جهیزیه کمیته امداد، مورد بررسی قرار گرفته شده و به این پرسش که اصلا برای استرداد جهیزیه چه مدارکی لازم است؛ پاسخ داده شده است.
طبق قانون مدنی، تهیه اثاث منزل، جزو نفقه زن محسوب می شود؛ از این جهت زوجه می تواند در صورت تهیه اموال منزل تحت عنوان جهیزیه، اقدام به باز پس گیری آن ها نماید. اما توجه به این نکته ضروری است که استرداد جهیزیه ملزم به تهیه مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه می باشد. در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای استرداد جهیزیه، در دادگاه صلح و دادگاه خانواده مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
استرداد جهیزیه با تنظیم دادخواست شروع می شود. تنظیم دادخواست نیازمند تهیه مدارک مورد قبولی است که بتوان به وسیله آن ها مالکیت زن بر جهیزیه را اثبات نمود. اما استرداد جهیزیه بسته به منضمات پرونده و بهای خواسته ممکن است در صلاحیت دادگاه های متفاوتی قرار بگیرد. دادگاه خانواده و دادگاه صلح، مراجع قضایی هستند که تحت شرایط معین شده در قانون، به دعوای استرداد جهیزیه رسیدگی می کنند.
مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه از دادگاه صلح
دادگاه صلح، به مسئله استرداد جهیزیه مادامی که بهای آن تا 100 میلیون تومان باشد؛ رسیدگی می کند. مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه از دادگاه صلح، همان مدارک موجود جهت اثبات مالکیت جهیزیه می باشد. این مدارک عبارت اند از؛ سیاهه یا لیست جهیزیه، فاکتور خرید جهیزیه، شهادت شهود و اقرار زوج. وجود این مدارک برای تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه ضروری بوده و در رای دادگاه صلح بسیار تاثیر گذار است.
مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه از دادگاه خانواده
دادگاه خانواده، به موضوع استرداد جهیزیه مادامی که بهای آن از 100 میلیون تومان بیشتر باشد، و همچنین به دعوای استرداد جیهزیه ای که در روند دعوای طلاق مطرح شده باشد، رسیدگی می کند. مدارک لازم برای دادخواست استرداد جهیزیه از دادگاه خانواده، عبارت اند از؛ سیاهه یا لیست جهیزیه، فاکتور خرید جهیزیه، شهادت شهود و اقرار زوج. وجود این مدارک با توجه به شرایطی که قانون گذار تعیین کرده، برای دادخواست استرداد جهیزیه ضروری است.
همانطور که گفته شد، مدارک مورد نیاز برای دادخواست استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده و دادگاه صلح، همان مدارک اثبات مالکیت زن بر جهیزیه می باشد. وجود سیاهه و یا فاکتور خرید و اقرار مرد، بهترین و ساده ترین راه استرداد جهیزیه بوده و در صورت نبود این مدارک، اثبات آن با شهادت شهود و البته تحت شرایط قانونی امکان پذیر است.
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، از جمله اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه در دادگاه صلح و دادگاه خانواده، می توان به فاکتورهای خرید و یا سیاهه جهیزیه،شهادت شهود و ... اشاره نمود. در این قسمت، برخی از مهم ترین نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه بررسی خواهد شد. این نکات به شرح زیر است؛
اولین نکته مهم در خصوص اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه، آن است که خواهان، می بایست ابتدا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده، در سامانه ثنا ثبت نام کرده و احراز هویت شود. سپس، می تواند دادخواست استرداد جهیزیه را از طریق دفاتر مذکور، تنظیم نماید. البته خواهان یا همان زوجه ابتدا باید هزینه دادرسی را مطابق با قانون استرداد جهیزیه پرداخت نماید.
حین ثبت دادخواست، مدارک و اسناد مورد نیاز، می بایست به دادخواست ضمیمه شود؛ فلذا خواهان، در زمان ثبت دادخواست خود، باید علاوه بر اسناد و مدارک هویتی خود از قبیل شناسنامه و کارت ملی، اسناد و مدارکی همچون سیاهه جهیزیه، فاکتورهای خرید جهیزیه و مواردی از این قبیل را نیز، به همراه داشته و کپی برابر اصل آن را ضمیمه دادخواست نماید.
یکی از نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز استرداد جهیزیه، این است که اگر قبل از طرح دعوای استرداد جهیزیه ، خواهان، اقدام به ارائه نمونه اظهارنامه استرداد جهیزیه نموده باشد، می تواند آن را نی، به عنوان اسناد و مدارک لازم، ضمیمه دادخواست خود نماید تا دادگاه، به آن رسیدگی نموده و در صورت کامل بودن سایر اسناد و مدارک، حکم صادر نماید.
گفتنی است که در صورت عدم وجود اسناد و مدارک مذکور، می توان به ادله ای همچون شهادت شهود نیز استناد نموده و یا اینکه اگر مرد، در دادگاه یا دادگاه صلح، اقرار کند که وسایل خریداری شده، به زوجه تعلق دارد، در صورت وجود سایر شرایط لازم، دادگاه حکم استرداد جهیزیه زوجه را صادر خواهد کرد.
در قسمت های قبلی این مقاله، مواردی نظیر مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده و دادگاه صلح و همچنین نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه، مورد بررسی قرار گرفت. در این قسمت مدارک لازم برای جهیزیه کمیته امداد مورد بررسی قرار گرفته و نحوه ثبت نام جهیزیه کمیته امداد توضیح داده شده است.
کمیته امداد امام خمینی، هر ساله به نو عروسانی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نبوده و توان خریداری جهیزیه را ندارند؛ جهیزیه اهدا می نماید. این اهدای جهیزیه توسط کمیته امداد در شهرهای مختلف انجام شده و به افراد معینی اختصاص دارد. در واقع دریافت این جهیزیه اهدایی مختص افراد بی سرپرست، تحت پوشش کمیته و فرزندان طلاق می باشد.
ثبت نام جهیزیه کمیته امداد، به صورت حضوری و غیر حضوری قابل انجام است. متقاضیان واجد شرایط دریافت این جهیزیه، می بایست با مراجعه به نزدیک ترین دفتر کمیته امداد امام خمینی با ارائه مدراک به مددکاران مربوطه و یا از طریق سایت سها به نشانی سها soha.emdad.ir، اقدام به ثبت نام نمایند. مدارک لازم برای جهیزیه کمیته امداد عبارت اند از؛
اسناد هویتی
تقاضانامه
معرفی نامه از مراجع
مدرک اثبات استحقاق
با توجه به مدارک نام برده شده جهت ثبت نام جهیزیه کمیته امداد، متقاضی جهت ثبت نام به صورت غیر حضوری، باید با مراجعه به سامانه سها soha.emdad.ir، با انتخاب گزینه به ازدواج نیازمندان، اقدام به ثبت نام در این سامانه نماید. ارائه مدارک لازم برای جهیزیه کمیته امداد ضروری بوده و امر ثبت نام بدون این مدارک امکان پذیر نیست.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مدارک لازم برای استرداد جهیزیه پاسخ دهند.
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©