از جمله اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه ، می توان به فاکتورهای خرید وسایل ، لیست سیاهه جهیزیه ، استناد به شهادت شهود و یا اقرار خود مرد اشاره کرد که اسناد مورد نیاز را باید حین ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی ، ضمیمه دادخواست استرداد جهیزیه نمود .
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
هر چند که به لحاظ عرفی ، زوجه ، در تهیه وسایل زندگی مشترک ، به شوهر خود کمک کرده و اصطلاحا ، با خود جهیزیه می برد ، با این حال ، باید دانست که به لحاظ قانونی ، تهیه وسایل زندگی مشترک ، به عهده شوهر بوده و زوجه ، در این باب ، تکلیفی ندارد . به همین دلیل ، حتی پس از بردن جهیزیه به منزل شوهر ، می تواند اقدام به استرداد جهیزیه نماید ؛ به ویژه در صورتی که اختلافات زناشویی میان زوجین ، ادامه زندگی را دشوار می کند .
البته ، استرداد جهیزیه یا برگرداندن آن توسط زوجه ، نیازمند اقامه دعوی در دادگاه می باشد ؛ چرا که اثبات مالکیت زوجه بر آنها ، موضوع مهمی است که در دادگاه باید مورد رسیدگی قرار گیرد . به همین دلیل ، اقامه این دعوی نیز ، نیازمند آن است که زوجه ، با استناد کردن به اسناد و مدارک لازم ، مالکیت خود بر جهیزیه را اثبات نماید ؛ در غیر این صورت ، استرداد جهیزیه ، دشوار و بعضا غیر ممکن خواهد شد .
برای پرداختن به این موضوع است که در ادامه این مقاله ، قصد داریم مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف را بیان نموده و در ادامه نیز ، برخی از نکات مهم مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز را مطرح نماییم .
تهیه وسایل زندگی مشترک ، در واقع جزء نفقه زوجه محسوب می شود و بر اساس قانون ، پرداخت نفقه زوجه نیز ، به عهده شوهر می باشد . لکن به لحاظ عرفی ، خانواده زوجه ، حین ازدواج ، وسایلی را تحت عنوان جهیزیه ، به دختر خود می دهند که مالکیت آنها ، به زوجه تعلق دارد ؛ به این معنا که هر زمان پس از ازدواج ، می تواند آنها را فروخته و یا در صورت تمایل ، اقدام به استرداد جهیزیه خود نماید .
با این توضیح ، مشاهده می شود که بعضا ، در پی بروز اختلافات زناشویی میان زوجین ، دعوای استرداد جهیزیه ، در شورای حل اختلاف ( در مورد جهیزیه تا مبلغ 20 میلیون تومان ) و یا دادگاه خانواده ( جهیزیه بیش از 20 میلیون تومان ) مطرح می شود و به موجب آن ، زوجه قصد دارد تا با گرفتن حکم دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف ، اقدام به بازگرداندن جهیزیه و یا فروش آنها نماید .
لکن طرح این دعوی نیز ، همچون سایر دعاوی حقوقی ، نیازمند استناد به اسناد و مدارکی است که دادگاه ، با ملاحظه آنها ، حکم پرونده را صادر نماید . لذا سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده چیست و در واقع ، زوجه برای اینکه بتواند جهیزیه خود را مسترد نماید ، به چه اسناد و مدارکی باید استناد نماید ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا دعوای استرداد جهیزیه را می توان به استناد هر سند و مدرکی که نشان دهنده مالکیت زوجه بر اموال باشد ، اثبات نموده و سپس ، اجرای حکم استرداد جهیزیه را درخواست نمود که یکی از مهم ترین اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده ، سیاهه جهیزیه می باشد . سیاهه جهیزیه ، به همان لیستی گفته می شود که از اقلام جهیزیه زوجه ، تهیه شده و معمولا ، به امضای داماد و تعدادی از بستگان و شهود نیز ، خواهد رسید .
معمولا ، داشتن سیاهه جهیزیه ، در دعوای استرداد جهیزیه ، بسیار کارگشاست ؛ لکن بدون داشتن سیاهه یا لیست جهیزیه نیز ، می توان اقدام به استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده نمود . بر این اساس ، زوجه در صورت عدم وجود سیاهه ، می تواند با ارائه فاکتور وسایل خریداری شده نیز ، در دادگاه خانواده ، اقدام به طرح دعوی نموده و با ارائه اسناد و مدارک مورد نیاز استرداد جهیزیه ، دعوی را به نفع خود خاتمه دهد .
علاوه بر این ، در صورت عدم وجود اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه از قبیل سیاهه جهیزیه یا فاکتورهای خرید وسایل ، می توان به سایر ادله اثبات دعوی ، از قبیل شهادت شهود و یا حتی اقرار خود مرد نیز ، استناد کرده و طبق نکات اسناد مورد نیاز که در ادامه ذکر می شود ، اقدام به استرداد جهیزیه زوجه نمود .
دعوای استرداد جهیزیه ، بسته به مبلغ جهیزیه ، قابلیت طرح در دادگاه خانواده و شورای حل اختلاف را خواهد داشت ؛ به این صورت که موقع تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه ، اگر بهای خواسته یا همان جهیزیه ، کمتر از بیست میلیون تومان باشد ، زوجه ، می بایست آن را از طریق شورای حل اختلاف پیگیری نماید و اگر مبلغ آن ، بیشتر از بیست میلیون تومان باشد ، در دادگاه خانواده به آن رسیدگی خواهد شد .
در هر حال ، طرح دعوای استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف نیز ، نیازمند آن است که زوجه به عنوان خواهان دعوی ، با استناد به اسناد و مدارک مورد نیاز ، مالکیت خود بر جهیزیه را اثبات نماید تا دادگاه ، حکم استرداد جهیزیه را صادر نماید . اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که از جمله اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف ، فاکتورهای خرید کالاها و وسایلی است که زن ، با خود به منزل شوهر برده است ؛ لذا از آن جهت که فاکتور خرید ، نوعی سند عادی محسوب می شود ، می توان به استناد آنها ، اقدام به استرداد جهیزیه در طلاق توافقی یا سایر انواع طلاق نمود .
علاوه بر این ، می توان به استناد سیاهه جهیزیه نیز ، دادخواست استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف را پیگیری نمود . سیاهه جهیزیه یا همان لیست جهیزیه که به امضای شوهر و بستگان وی رسیده است ، می تواند در پیگیری این دعوی ، بسیار موثر باشد و در واقع ، نوعی سند عادی محسوب می شود که شوهر ، ذیل آن را امضا نموده و مالکیت زن بر اقلام خریداری شده را پذیرفته است .
لازم به ذکر است که در صورت عدم وجود اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف ، می توان به مواردی همچون اقرار خود شوهر و یا شهادت شهود یا بستگان نیز ، استناد کرد و قاضی دادگاه ، با ملاحظه شهادت شهود در پرونده و یا اقرار خود شوهر مبنی بر پذیرش مالکیت جهیزیه توسط زوجه ، می تواند حکم استرداد جهیزیه را صادر نماید .
بر اساس قانون استرداد جهیزیه ، دعوای استرداد جهیزیه ، در دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف اقامه می شود و خواهان ، می بایست با فراهم آوردن اسناد و مدارک مورد نیاز ، دعوای خود را در مراجع مربوطه ، مطرح و پیگیری نماید .
در قسمت قبل ، در خصوص نکات اسناد و مدارک مورد نیاز ، اشاره کردیم که از جمله اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف و دادگاه خانواده ، می توان به فاکتورهای خرید و یا سیاهه جهیزیه ، اشاره نمود . اما در این قسمت ، قصد داریم برخی از مهم ترین نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه را نیز ، ذکر نماییم .
اولین نکته مهم در خصوص اسناد و مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه ، آن است که خواهان ، می بایست ابتدا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده ، در سامانه ثنا ثبت نام کرده و احراز هویت شود . سپس ، می تواند نمونه متن دادخواست استرداد جهیزیه را از طریق دفاتر مذکور ، ارائه و پیگیری نماید ؛ منوط به اینکه هزینه دادرسی استرداد جهیزیه را نیز پرداخت کند .
حین ثبت دادخواست ، مدارک و اسناد مورد نیاز ، می بایست به دادخواست ضمیمه شود ؛ فلذا خواهان ، موقع ثبت دادخواست خود ، می بایست علاوه بر اسناد و مدارک هویتی خود از قبیل شناسنامه و کارت ملی ، اسناد و مدارکی همچون سیاهه جهیزیه ، فاکتورهای خرید جهیزیه و مواردی از این قبیل را نیز ، به همراه داشته و کپی برابر اصل آن را ضمیمه دادخواست نماید .
یکی از نکات مربوط به اسناد و مدارک مورد نیاز استرداد جهیزیه ، این است که اگر قبل از طرح دعوای استرداد جهیزیه ، خواهان ، اقدام به ارائه نمونه اظهارنامه استرداد جهیزیه نموده باشد ، می تواند آن را نیز ، به عنوان اسناد و مدارک لازم ، ضمیمه دادخواست خود نماید تا دادگاه ، به آن رسیدگی نموده و در صورت کامل بودن سایر اسناد و مدارک ، حکم صادر نماید .
گفتنی است که در صورت عدم وجود اسناد و مدارک مذکور ، می توان به ادله ای همچون شهادت شهود نیز استناد نموده و یا اینکه اگر مرد ، در دادگاه یا شورای حل اختلاف ، اقرار کند که وسایل خریداری شده ، به زوجه تعلق دارد ، در صورت وجود سایر شرایط لازم ، دادگاه ، حکم استرداد جهیزیه زوجه را صادر خواهد کرد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه پاسخ دهند .
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
برای مشاوره اسناد و مدارک لازم برای استرداد جهیزیه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©