مجازات جعل پاسپورت، حبس و جزای نقدی می باشد و در صورتی که فردی، برای ورود به کشور یا خروج از آن، از گذرنامه شخص دیگر استفاده کند، به حبس محکوم می شود. نحوه شکایت از این جرم، با ثبت شکواییه آن، از طریق دفاتر خدمات قضایی بوده و رسیدگی به آن، از دادسرا، آغاز و با صدور حکم جرم جعل گذرنامه، در دادگاه کیفری، پایان می یابد.
برای مشاوره مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه
برای مشاوره مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه
یکی از مدارک مهمی که برای ورود به خاک کشورهای دیگر، مورد نیاز است، پاسپورت یا گذرنامه می باشد و از همین رو، قانون گذار، نسبت به آن، حساسیت ویژه ای داشته و انجام برخی اقدامات نسبت به این سند را که در حکم یک سند هویتی است، جرم انگاری کرده است.
جعل پاسپورت یا جرم استفاده از گذرنامه دیگران، از جمله جرایمی است که در خصوص این سند، جرم انگاری شده و مرتکبین آن را در صورت شکایت شاکی خصوصی یا گزارش مدعی العموم و یا ضابط قضایی، با حکم مجازات شدیدی روبرو می کند.
از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم در خصوص جرم و مجازات جعل پاسپورت صحبت کرده و بگوییم که حکم جرم استفاده از پاسپورت دیگران چیست؛ سپس، نحوه شکایت و رسیدگی به جرم جعل گذرنامه را مورد بررسی قرارداده و متن و فایل دانلود نمونه شکواییه آن را ارائه نماییم.
برای پاسخ به این پرسش که جرم جعل پاسپورت چیست و مجازات جعل گذرنامه چه می باشد؟ باید تعریف جرم جعل را از منظر قانونی، مورد بررسی قرار دهیم و بگوییم که قانون گذار، چه اعمالی را از مصادیق جرم جعل می داند، سپس، بگوییم که جرم جعل گذرنامه یعنی چه و مجازات جعل پاسپورت چیست.
هر شخصی که با قصد تقلب، اقدام به انجام اموری نظیر ساختن یک سند یا یک نوشته، یا ساختن مهر یا امضای دیگری کند و یا با خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا اضافه کردن و یا محو کردن و... تاریخ یک سند یا نوشته را تغییر دهد، مرتکب جرم جعل شده و مجازات خواهد شد.
بنابراین، هرکس با قصد تقلب و با اعمالی نظیر قلم بردن یا تراشیدن و خراشیدن، اقدام به ایجاد تغییراتی در گذرنامه یا پاسپورت کند و یا اقدام به ساختن پاسپورت یا همان گذرنامه، به صورت غیر قانونی نماید، جرم جعل پاسپورت، محقق شده و فرد، جریمه و مجازات خواهد شد که در ادامه میزان دقیق مجازات جعل پاسپورت را خواهیم گفت.
برای بررسی مجازات جرم جعل گذرنامه، باید به ماده 6 قانون مجازات عبور دهندگان اشخاص غیر مجاز از مرزهای کشور و اصلاح بعضی از مواد قانون گذرنامه و قانون ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران، مصوب 1367/07/14 که ماده 15 قانون ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران، مصوب 1310 را اصلاح می کند، مراجعه کرد.
ماده 6 قانون فوق الذکر، مقرر می دارد: "اشخاص ذیل، به حبس تعزیری از 1 تا 3 سال و یا به جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال، محکوم می شوند، مگر این که جرم آن ها، مشمول قوانینی گردد که مجازات سخت تری معین کرده باشد: هر کس، گذرنامه یا جواز اقامت یا جواز عبور جعل کند و یا با علم به مجعول بودن، از آن ها استفاده کند و یا این قبیل اوراق مجعوله را برای دیگری، تحصیل نماید..."
بنابراین، مجازات جرم جعل پاسپورت، حبس از 1 تا 3 سال و یا جزای نقدی از 50 هزار تومان تا 300 هزار تومان و یا هر دو مجازات ها می باشد که البته، در صورت تصویب طرح اصلاح مواد 15 و 16 قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران، که در مورخ 1400/06/24 به مجلس ارائه شده است، میزان این مجازات، افزایش خواهد یافت.
لازم به توضیح است، با توجه به اینکه سال تصویب قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه 1310 و اصلاحیه ماده آن، 1367،است و مجازات تعیینی، به ویژه در بخش جزای نقدی، تطبیقی با نرخ تورم سال 1401 و نوع جرم، ندارد، این شبهه، ایجاد می شود که شاید قانون مذکور، نسخ شده باشد؛
که در رفع آن، باید گفت، از آنجا که نمایندگان مجلس در سال 1400، طرحی تحت عنوان طرح اصلاح مواد 15 و 16 قانون راجع به ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران را به مجلس ارائه داده اند، این قانون، همچنان، پابرجا بوده و نسخ نشده است.
استفاده از گذرنامه دیگران، غیر قانونی بوده و قانون گذار، در قانون گذرنامه، برای آن، مجازات تعیین کرده است. برای بررسی حکم جرم استفاده از پاسپورت دیگران، باید به ماده 38 قانون گذرنامه، مصوب 1351 و اصلاحات آن در 1390/08/2، مراجعه کرد.
ماده 38 قانون گذرنامه، در خصوص حکم مجازات استفاده از پاسپورت دیگران، مقرر می دارد: "هر کس از گذرنامه یا اسناد در حکم گذرنامه متعلق به دیگری، برای ورود به کشور یا خروج از آن استفاده نماید، به حبس تادیبی از دو ماه تا یک سال، محکوم می شود."
بنابراین، حبس، که در حال حاضر، میزان آن، دو ماه تا یک سال، مجازات استفاده از پاسپورت دیگران بوده که پس از رسیدگی و صدور حکم توسط محکمه، نسبت به مرتکب، اعمال می گردد. در ادامه، در خصوص نحوه شکایت و رسیدگی به جرم جعل پاسپورت را توضیح خواهیم داد.
از آنجا که جاری شدن حکم جرم جعل گذرنامه، در صورتی که این جرم، توسط مدعی العموم یا ضابطین قضایی، گزارش نگردد، نیازمند ثبت شکایت شاکی خصوصی می باشد، در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص نحوه شکایت از این جرم، توضیح داده و بگوییم که پس از ثبت شکایت، چگونه در محکمه، مورد بررسی قرار می گیرد و حکم جرم جعل گذرنامه، صادر می شود. نحوه شکایت و رسیدگی به جرم جعل گذرنامه، جهت صدور حکم مجازات آن، به شرح زیر است:
نحوه شکایت از جرم جعل گذرنامه
ابتدا شاکی باید، اقدام به تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا و احراز هویت ثنا، به صورت الکترونیکی و از طریق مراجعه به سایت sana.adliran.ir یا به صورت حضوری و با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی نماید.
در مرحله بعد، شاکی باید، شکواییه مربوط به جعل پاسپورت را شخصا یا با کمک وکیل یا نمونه شکواییه های موجود، تهیه کرده و فایل ورد آن را بر روی تلفن همراه یا فلش و سی دی، ذخیره نماید.
در آخرین مرحله، شاکی باید، جهت ارسال نمونه شکواییه تنظیمی به دادگاه صالح، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه کرده و پس از پرداخت هزینه دادرسی و تعرفه دفاتر خدمات قضایی، نسبت به ثبت و ارسال شکوائیه خود، اقدام کند.
نحوه رسیدگی به جرم جعل پاسپورت و گذرنامه
پس از اینکه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی،نمونه شکواییه شاکی را به دادگاه و دادسرای صالح، ارسال کنند، پرونده جرم جعل گذرنامه، تشکیل شده و تحقیقات مقدماتی در خصوص آن، در دادسرا، آغاز می گردد تا حسب مورد و شرایط، بر اساس نتیجه تحقیقات، قرار منع تعقیب یا قرار جلب به دادرسی، صادر گردد؛ در صورتی که ادله برای اثبات جرم کافی نباشد، قرار منع تعقیب و در غیر این صورت، قرار جلب به دادرسی، صادر خواهد شد.
در صورت صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده برای صدور کیفر خواست، نزد دادستان، ارسال می گردد و سپس، پرونده، برای رسیدگی های بیشتر و صدور حکم جرم جعل گذرنامه، به دادگاه کیفری، ارسال می شود.
دادگاه، محتویات پرونده، نتایج تحقیقات و ادله اثبات ارائه شده را بررسی کرده و پس از شنیدن اظهارات شاکی و مشتکی عنه، اقدام به صدور حکم مجازات جعل پاسپورت می نماید. بعد از گذشت مهلت های اعتراض و قطعی شدن رای، پرونده مجددا، از دادگاه، به دادسرای دادگاه صادر کننده حکم، ارسال شده تا حکم جرم جعل گذرنامه، اجرایی شود.
در بخش های قبل، گفتیم که جرم و حکم جرم جعل گذرنامه چیست و نحوه شکایت از آن، به چه شکل می باشد. در این بخش، قصد داریم، متن و فایل دانلود نمونه شکواییه جعل پاسپورت را ارائه کرده تا خوانندگان محترم، در صورت نیاز، از آن، استفاده کنند.
نمونه شکواییه جعل گذرنامه
ریاست محترم دادسرای ناحیه ..............
با سلام
اینجانب ...............، فرزند.............، به کد ملی...............، شکایت خود، تحت عنوان جرم جعل پاسپورت، از جناب آقای .............، فرزند ................. را به شرح ذیل، خدمت آن مقام محترم، عرض داشته و تقاضای رسیدگی و صدور حکم جرم جعل گذرنامه، در خصوص متهم پرونده را از آن مرجع محترم، خواستارم:
در مورخ .../.../...، گذرنامه بنده، به شماره ................ با گم شدن کیف مدارک، مفقود شد و در این خصوص اعلام مفقودی نیز نموده و در روزنامه نیز، آگهی داده ام و متاسفانه، طی اعلام پلیس مهاجرت تهران، در تاریخ .../..../....، مطلع شدم که جناب آقای ........، که پیش از این نیز، در پرونده شماره ......... و دادنامه شماره ............، به جعل اسکناس و کلاهبرداری، محکوم شده اند، با قرار دادن نام و نام خانوادگی خود، در گذرنامه اینجانب و تغییر تصویر پاسپورت بنده و جایگزین کردن آن، با عکس خود، قصد خروج از کشور را داشته اند و در حین انجام این امر، دستگیر شده اند.
خوانندگان محترم، می توانند جهت دانلود نمونه شکواییه جعل پاسپورت، بر روی دکمه دانلود فایل، در باکس زیر، کلیک نمایند.
جعل کارت ملی و شناسنامه، در قانون، جرم انگاری شده و برای آن، مجازات تعیین گردیده است که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این جرم و حکم مجازات آن، می توانند نسبت به مطالعه مقاله زیر، در قسمت در ادامه بخوانید، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه پاسخ دهند.
برای مشاوره مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه
برای مشاوره مجازات جعل پاسپورت و گذرنامه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©